
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Groene fondsen stellen hun duurzaamheidslabel massaal naar beneden bij
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
CO2-compensatie staat op een kantelpunt
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Robert Fletcher © Fenna Jensma
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Al tientallen jaren proberen natuurorganisaties wereldwijd het milieu te redden. Maar de ontbossing gaat door, soorten blijven uitsterven, en de CO₂-concentratie stijgt verder. Hoe kan het toch dat al onze pogingen om de natuur te beschermen niet slagen? Volgens de Wageningse antropoloog Robert Fletcher omdat we blijven geloven in de fantasie dat ‘de markt’ onze problemen wel oplost.
Wereldleiders sloten in december vorig jaar een ‘historische’ deal: om de biodiversiteit te redden moet 30 procent van de planeet een beschermde status krijgen. Het akkoord was hard nodig. Van de vorige grote biodiversiteitstop, meer dan tien jaar geleden, is geen enkel doel gehaald.
Plant- en diersoorten gaan zo snel verloren dat sommige onderzoeken spreken van een zesde ‘massa-uitstervingsgolf’. Het doel om de ontbossing in 2020 wereldwijd te hebben gehalveerd, is grotendeels gemist. Ondertussen blijven CO₂-emissies stijgen, ook al komen wereldleiders jaar in jaar uit bijeen om het tij te keren.
Waarom struikelen we voort op een doodlopende weg?
‘We hebben het over uitsterven, maar we reageren erop als een roker die morgen wel stopt’
De vraag is letterlijk van levensbelang, zegt milieu-antropoloog Robert Fletcher (50), universitair hoofddocent aan de sociologie-afdeling van Wageningen University & Research en auteur van Failing forward: The rise and fall of neoliberal conservation. In dit boek, dat volgende week uitkomt, probeert Fletcher er een antwoord op te formuleren.
‘We hebben het over het potentieel massaal uitsterven van soorten, mogelijk ook van de mens.’ Maar we reageren erop als een verstokte roker die probeert te stoppen. ‘De roker weet dat het slecht voor hem is, en is dan ook zeker van plan om in de toekomst te stoppen. Maar precies die gedachte aan de mogelijkheid van een later stelt hem in staat om door te blijven roken in het heden.’

Fletchers belangstelling voor de natuur komt voort uit zijn liefde voor avontuurlijke sporten. Hij woont al tien jaar in Nederland, maar groeide op in het noorden van Californië, waar hij vaak buiten te vinden was. ‘Ik bracht er veel tijd door in de bergen en de verschillende natuurparken,’ zegt hij. ‘Ik deed aan wildwaterraften, rotsklimmen.’
Het leidde tot een grote interesse in ecotoerisme, het onderwerp van zijn proefschrift en eerste boek Romancing the Wild. Zijn hobby bracht hem naar Costa Rica, het Midden-Amerikaanse land dat bekendstaat als een groen paradijs voor de avontuurlijke toerist.
Hij deed er etnografisch onderzoek naar de vraag hoe toeristische activiteiten kunnen bijdragen aan het beschermen van natuurgebieden, en doceerde er vervolgens zes jaar aan de door de VN opgezette Universiteit van Vrede. Die periode leverde de bulk van het veldwerk waar Fletcher in zijn nieuwste boek op voortbouwt.
In Costa Rica zag hij karakteristieke tegenstrijdigheden in de wereldwijde milieuaanpak: enerzijds grootschalig natuurverlies, door ongebreidelde extractie van ruwe grondstoffen. Anderzijds privatisering van de natuurbescherming, om het natuurverlies af te remmen.
De meeste mensen kennen Costa Rica als een succesverhaal – hét voorbeeld van een land dat zich ontwikkelde dánkzij natuurbehoud. U beargumenteert dat dit beeld verkeerd is.
‘De realiteit ter plekke is veel gecompliceerder. Ik karakteriseer Costa Rica als een eco-laboratorium. Het land werd een brandpunt voor natuurbehoud, deels omdat het zo’n indrukwekkende biodiversiteit heeft, maar deels ook vanwege het politieke en economische klimaat. Costa Rica is een geweldige plek voor maatschappelijke organisaties, omdat het een relatief stabiele samenleving is in een anderzijds chaotische regio.
Je vindt er effectieve natuurbescherming, meestal in de vorm van speciale natuurparken. Maar tegelijkertijd zie je daarbuiten onbeteugelde vormen van ontbossing door multinationals die grondstoffen winnen, hout kappen of landbouw en veeteelt bedrijven. Je hebt er dus agressieve milieubescherming en agressieve milieuvernietiging die hand in hand gaan. En de Costa Ricaanse overheid ondersteunt beide processen.’
Deze tegenstrijdigheid is typerend voor wat u neoliberale natuurbescherming noemt. Wat bedoelt u daar precies mee?
‘Neoliberalisme wordt op veel verschillende manieren gedefinieerd, maar fundamenteel is het een verschuiving van de staat als centrale actor, naar zogenaamde niet-statelijke actoren, met name naar particuliere bedrijven.
Neoliberale natuurbescherming betekent dus dat je niet afhankelijk bent van regeringen die milieubescherming organiseren via wetgeving, maar manieren vindt om die bescherming tot stand te brengen via de markt.
Tot in de jaren ’80 draaide het bij natuurbehoud vooral om het mobiliseren van nationale overheden om beschermde gebieden – natuurparken – te creëren. Daarna zien we een dramatische verschuiving richting het argument dat overheden niet in staat zijn om effectieve handhaving te bieden. Het wordt steeds noodzakelijker geacht om rechtstreeks met lokale gemeenschappen in contact te treden, en die te laten zien dat er uit natuurbehoud ook winst te behalen valt. Daardoor raakten ook meer en meer particuliere organisaties betrokken bij natuurbescherming.’
Dat zag u onder meer gebeuren met ecotoerisme?
‘Ecotoerisme wordt vaak gepromoot als een wondermiddel. Het maakt van natuurbescherming een zakelijke activiteit, onderworpen aan de logica van de markt. Het probleem in Costa Rica was dat lokale gemeenschappen gingen concurreren om dezelfde kleine groep toeristen. Dat werkt in de praktijk lang niet voor iedereen.’
Een ander voorbeeld van neoliberaal natuurbehoud zijn REDD+-projecten, oorspronkelijk opgericht als VN-programma’s voor bosbescherming in de tropen. Wat is het idee hierachter?
‘De fundamentele logica van REDD+ is dat je in economisch opzicht genoeg winst moet kunnen maken om geen bos te hoeven kappen.
Door een bos te koppelen aan de wereldwijde koolstofmarkt, moet het lucratiever worden om het bos te behouden dan om er landbouwgrond van te maken. Dus net als de CO₂-compensatiemarkt functioneert REDD+ op basis van de logica dat wie op een bepaalde plaats CO₂ uitstoot, anderen betaalt om elders minder uit te stoten.
Maar REDD+ doet daarnaast de aanname dat het bos wordt gekapt als er níet in wordt geïnvesteerd. Het doel is niet om de hoeveelheid koolstof die het bos vastlegt te vergroten. Wat men beschermt is de koolstof die vrij zou zijn gekomen in het hypothetische geval dat het bos was gekapt.’
Het is dus een handel in toekomstscenario’s.
‘Inderdaad. Het argument is dat wanneer we niets doen, we een bepaalde hoeveelheid koolstof verliezen. En als we een bosbeschermingsproject opzetten, claimen we dat dit verlies niet plaatsvindt. Maar als het project succesvol blijkt te zijn, weet je natuurlijk nooit wat er in het alternatieve scenario zou zijn gebeurd.’
Die handel in scenario’s leidt tot allerlei incorrecte schattingen.
Follow the Money toonde onlangs aan hoe South Pole, het grootste klimaatadviesbureau ter wereld, de hoeveelheid vermeden CO₂-uitstoot van een REDD+-project in Zimbabwe zwaar heeft overschat. Het project had op papier ruim 60 procent meer CO₂-rechten opgeleverd dan er in werkelijkheid waren gegenereerd. Het leverde South Pole miljoenen euro op.
Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen ondertussen aan dat dit exemplarisch is voor de sector: meer dan 90 procent van alle CO₂-compensatie door REDD+-projecten zou grotendeels waardeloos zijn.
Deze problemen zullen u waarschijnlijk niet verbazen?
‘Zeker niet. Je kunt simpelweg niet elke boom in een bos meten. Dus er zit al veel onzekerheid in de basisberekeningen. En dan is er nog het feit dat je nooit kunt weten wat er in de toekomst gebeurt. Je kunt een bosbrand niet voorspellen, net zomin als politieke omwentelingen die het bos in andere handen doen vallen.’
Hebben koolstofmarkten dan überhaupt een rol van betekenis in het tegengaan van natuurverlies?
‘Ik denk dat het heel gevaarlijk is om al je kaarten op koolstofmarkten in te zetten. Het grote gevaar schuilt in de gedachte dat je CO₂-uitstoot kunt verminderen door middel van compensatiemechanismen. Wat meestal gebeurt namelijk, is dat je slechts een toegenomen uitstoot vermomt door te beweren dat er sprake is van compensatie.
CO₂-compensatie kan een kleine rol spelen wanneer ze werkelijk wordt ingezet als een laatste redmiddel, om emissies tegen te gaan die je op geen enkele andere manier kunt verminderen. En wanneer de compensatie daadwerkelijk naar een stuk natuur gaat dat anders niet zou zijn behouden, en ook echt terecht komt bij de plaatselijke gemeenschap. Maar onderzoek laat zien dat dit bij een zeer kleine minderheid van de compensatieprojecten het geval is.’
Allerlei startups proberen deze betrouwbaarheidsproblemen op te lossen met nieuwe technologieën, zoals blockchain. Hoe kijkt u daar tegenaan?
‘Neoliberale natuurbescherming maakt steeds nieuwe rages mee. Er wordt iets nieuws bedacht, iedereen doet enthousiast mee en probeert het uit. En wanneer het dan moeilijker te implementeren blijkt dan gedacht, wordt het in de steek gelaten – waarna een nieuwe rage volgt.
We hebben de afgelopen decennia een beweging gezien van ecotoerisme naar handel in ecosysteemdiensten [zoals waterzuivering door bossen], gevolgd door het REDD+-model. Later volgde ook het compenseren voor het verlies aan biodiversiteit. En natuurlijk is blockchain-technologie het nieuwste waar iedereen enthousiast over is.
Maar de fundamentele vraag is waar de financiering vandaan komt. Het enige idee dat tot nu toe is geopperd, is de verkoop van non-fungible tokens (NFT’s). Dit betekent dat natuurbescherming digitale kunstwerken zou moeten genereren die tegen hoge winsten verkocht kunnen worden. Maar dat is geen echte markt. Het is eerder een filantropische activiteit van zeer rijke mensen die daar een aandenken voor terugkrijgen. Het is te betwijfelen of er voldoende vraag is om natuurbescherming op deze manier te financieren.’
Veel organisaties op de koolstofmarkt zeggen dat er simpelweg geen alternatief is voor marktoplossingen. Er moet voor natuurbescherming nu eenmaal geld worden opgehaald. Hoe reageert u daarop?
‘Het klopt dat de meeste overheden te weinig middelen hebben om effectief aan natuurbescherming te doen. Maar private financiering werkt in de praktijk niet als alternatief. Er wordt niet heel veel geld op die manier gegenereerd, en dat is deels omdat deze marktoplossingen geen significant rendement opleveren.
Substantiële winsten komen uiteindelijk altijd uit de extractie van natuurlijke grondstoffen. Het is dus moeilijk voor te stellen waar vergelijkbare rendementen vandaan moeten komen als je niet aan extractie doet. Ik denk daarom dat koolstofmarkten veelbelovend lijken maar in feite niet echt ergens op gebaseerd zijn.

In plaats van een onmogelijke fantasie nastreven met het creëren van substantiële vermogensmarkten voor natuur, zouden we moeten doen waarvan we weten dat het kan werken. En dat is het najagen van geld dat werkelijk bestaat, grotendeels in offshore-belastingparadijzen als gevolg van dertig jaar liberalisering en belastingverlaging. Wanneer we op de een of andere manier dat geld zouden kunnen confisqueren, zijn al onze zorgen over de financiering van natuurbehoud verdwenen.’
Dit aspect van fantasie speelt ook een rol in uw kritiek op economische groei in algemene zin. U analyseert populaire concepten als ‘duurzame groei’ of ‘groene groei’ en concludeert dat dit fundamentele onmogelijkheden zijn.
‘De vraag of duurzame economische groei mogelijk is, wordt al gesteld sinds de jaren ’70. Het antwoord van de neoliberale natuurbeschermingsbeweging is dat we duurzame groei kunnen hebben door natuurbescherming zelf de basis te maken voor economische groei.
Door te handelen in natuurbescherming, zoals in koolstofrechten, kan winst gemaakt worden zonder de negatieve gevolgen van grondstoffenwinning. Dit vertaalt zich in het idee dat we economische groei kunnen ontkoppelen (‘decouple’) van de gevolgen voor het milieu. Er is echter geen bewijs dat dit kan. De spaarzame voorbeelden van economische groei met verminderde milieu-impact zijn in wezen situaties van toegenomen schuld, doordat er extra leningen zijn aangegaan. Je ziet dit ook bij ogenschijnlijk beloftevolle investeringen in natuurbeschermingsprojecten. Ze voorspellen grote winst maar leveren uiteindelijk weinig op.’
Vernieuwend in uw boek is een analyse van hoe het komt dat we ‘voorwaarts blijven struikelen’: dat we blijven vertrouwen op marktoplossingen om natuurverlies tegen te gaan, terwijl die niet blijken te werken. Hoe verklaart u de sterke aantrekkingskracht die uitgaat van deze ideeën?
‘Een cynische kijk is natuurlijk dat bedrijven vooral bezig zijn om hun vervuilende activiteiten te greenwashen. “Ze weten toch heus wel dat dit niet echt werkt?” denken we dan. Maar wanneer je rondhangt in de wereld van natuurbeschermingsorganisaties en bij bedrijven zie je veel mensen die oprecht bezorgd zijn over het milieu, en ook oprecht lijken te geloven in deze [markt]oplossingen.
Vaak zijn het voormalige ondernemers of beleidsmakers die meer lucratieve posities hebben overgeslagen om hieraan te werken. Ik kan hen daardoor moeilijk alleen maar door een cynische bril bekijken. Dus de vraag is eigenlijk: hoe kan het dat zo veel zeer slimme en succesvolle mensen geloven in deze marktmechanismen die niet bepaald een succesvol trackrecord hebben.’
Uw antwoord is psychoanalytisch van aard.
‘Klopt. De psychoanalytische dynamiek van afwijzing (‘disavowal’) heeft me echt geholpen dit te begrijpen. Aan de ene kant zie je dat men erkent dat er problemen zijn met bijvoorbeeld marktoplossingen, maar er toch – op een dieper niveau – aan toegewijd blijft.’
In zijn boek wijt Fletcher dit onder meer aan de kortstondige emotionele bevrediging die natuurbeschermers ervaren bij het idee te werken aan ‘iets goeds’. Daarnaast creëert dit werk, het vliegen naar internationale topontmoetingen met belangrijke politici en beroemdheden, een gevoel van drama en belang. Het falen van natuurbeleid raakt dan makkelijk verdrongen door de fantasie van toekomstig succes.
‘We hebben het bij de klimaat- en biodiversiteitscrisis over het mogelijk catastrofaal ineenstorten van mondiale ecosystemen. Aan de ene kant erkennen we dit allemaal – iedereen heeft het erover. Maar we ondernemen geen acties die daarmee in overeenstemming zijn. En dat is omdat we het kunnen wegredeneren.

Mijn fundamentele argument is dat neoliberale natuurbescherming een van de fantasieën is die ons in staat stelt te denken dat we in het heden genoeg doen om apocalyptische toekomstscenario's te voorkomen. Ze brengt ons niet in de buurt van waar we moeten zijn, maar op korte termijn kunnen we onszelf troosten met de gedachte dat we doen wat er moet gebeuren.’
U noemt dit in navolging van de Sloveense filosoof Slavoj Žižek een publiek geheim.
‘De VN-klimaattoppen zijn hier het belangrijkste voorbeeld van. Al meer dan 25 jaar komt de wereld naar vergaderingen om te zeggen dat we een overeenkomst nodig hebben. En elke top eindigt met een belofte om die op de volgende top te regelen. En de volgende klimaattop komt weer met dezelfde belofte. Het ene jaar voelen mensen zich hoopvoller over de uitkomst dan het andere. Maar de overeenstemming over daadwerkelijke acties wordt steeds naar de toekomst geduwd.
Natuurlijk kun je het argument aanvoeren dat het hebben van een klimaattop beter is dan geen klimaattop. Maar na 25 jaar zou je denken dat men de balans op zou maken en zou zeggen: gebeurt er echt iets als gevolg van deze ontmoetingen?
De aard van het kapitalistische systeem is dat het constante extractie van nieuwe grondstoffen vereist
Het falen van de klimaattoppen in het bereiken van hun doelen lijkt een soort publiek geheim dat over de vergaderingen heen hangt. Het wordt af en toe benoemd, maar is niet onderdeel van de besprekingen zelf.
Het publieke geheim waar ik in het boek steeds op terugkom, is de aard van het kapitalistische economische systeem. Het is een systeem dat van nature constante extractie van nieuwe grondstoffen vereist, en daarmee fundamenteel onverenigbaar is met duurzaamheid.’
Hiermee schaart Fletcher zich in economische zin in de neomarxistische school. Zelfs in een diensteneconomie die niet primair afhankelijk is van grondstoffenwinning leidt constante economische groei tot meer schade voor het milieu, omdat winsten zich uiteindelijk vertalen in meer consumptie. Op een bepaald niveau weten we dit allemaal, betoogt Fletcher. Maar we kunnen het nog steeds niet echt openlijk benoemen.
Breken wij het publiek geheim door het hier te bespreken? Of draagt dit juist bij aan de verdere instandhouding ervan?
‘Dat is het moeilijke hieraan. Iets bestempelen tot een geheim helpt paradoxaal genoeg om het geheim te versterken. Het suggereert dat er werkelijk sprake is van een geheim, terwijl we de waarheid altijd al wisten. Zelfs wanneer die wordt geuit, gebeurt er uiteindelijk niets met die informatie.
Dat is het gevaar van ons gesprek. Ook mijn boek kan bijdragen aan de versterking van het publieke geheim. Maar ik hoop dat als je iets keer op keer blijft herhalen – ondanks dat men het niet wil horen en erdoor van streek raakt – dat uiteindelijk de aura van geheimhouding verdwijnt en het werkelijk bespreekbaar kan worden.’
Tegen het einde van uw boek trekt u de conclusie dat alleen degrowth (letterlijk: ‘ontgroei’) de enige uitweg is uit deze impasse.
‘Er zijn veel misvattingen over degrowth. Een hoop mensen denken dat degrowth gewoon het krimpen van de economie is, maar dat is niet het belangrijkste punt.
Het punt is dat er een noodzaak is om economische activiteit te verminderen in overmatig opgeblazen economieën. Dit geldt dus niet voor de hele wereld. Er zijn ook economieën die moeten groeien om te kunnen presteren voor al hun burgers. Die moeten daar ook de ruimte voor hebben, maar wel binnen de grenzen van de planeet. Om de groei van kleinere economieën mogelijk te maken, moeten grotere economieën dus krimpen. Totdat de wereldeconomie als geheel een duurzame stabiele toestand bereikt.
Dat betekent dat welvaart eerlijk verspreid moet worden van rijkere naar armere landen. Een van de zorgen die mensen vaak hebben bij degrowth, is dat krimpende economieën alleen maar meer armoede zouden veroorzaken. Maar dat is precies waarom sterkere mechanismen van herverdeling van belang zijn.’
Is degrowth niet net zo goed een onbereikbare fantasie, zoals groene groei? Zullen we niet ook continu ‘voorwaarts falen’ in het bereiken van degrowth?
‘Ik zie degrowth en ontkoppeling – voortdurende economische groei met steeds minder milieu-impact – als elkaars tegengestelde. De reden dat ontkoppeling wordt gepromoot, is omdat het politiek aanvaardbaar is. Het past binnen de status quo. Maar mijn analyse laat zien dat het onhaalbaar is. Dat maakt het een fantasie.
Degrowth is precies het tegenovergestelde. In ecologisch opzicht is het logischer. In sociale en economische zin zou het ook mogelijk moeten zijn. Maar op dit moment is het politiek onbereikbaar. Het is ons gebrek aan politieke verbeeldingskracht dat ervoor zorgt dat het niet mogelijk is. Maar in tegenstelling tot ontkoppeling is het in de kern haalbaar.’
Hoe zou degrowth er concreet uitzien?
‘Heel specifiek kun je denken aan een meer progressieve inkomstenbelasting, hogere winstbelasting en het beperken van mogelijkheden om kapitaal naar belastingparadijzen weg te sluizen.
Maar ook CO₂-belasting – in plaats van marktgerichte koolstofhandel – kan een rol spelen. De opbrengsten hiervan kunnen dan ingezet worden om welvaart eerlijker te verdelen, bijvoorbeeld door middel van een basisinkomen. Dit kan ook voor natuurbescherming werken: denk aan een basisinkomen in de vorm van directe betalingen aan gemeenschappen in en rond natuurgebieden.’
Verwacht u dat dit ook te implementeren is?
‘Wat ik altijd graag benadruk is dat onder het neoliberalisme nationale overheden in feite hun eigen dood in scène hebben gezet. Ze pretenderen dat ze de mogelijkheden niet meer hebben om milieumaatregelen te nemen. Maar tijdens de pandemie zagen we plotseling dat overheden ongelofelijk veel capaciteit hebben om bijna alles te reguleren. Dus het klopt simpelweg niet dat overheden niet in staat zouden zijn om vervuilende industrie te reguleren of welvaart beter te verdelen.
We moeten allereerst erkennen dat de neoliberale strategie zelfdestructief is, en niet positief uitpakt voor de meerderheid van de mensen.
Centraal hierin staat het loslaten van een economisch model dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Want uiteindelijk komt de grote meerderheid van winsten in de wereldeconomie uit fossiele brandstoffen. Dus afstappen van fossiele brandstoffen is ook onvermijdelijk een vorm van degrowth.’
Failing Forward: The Rise and Fall of Neoliberal Conservation is vanaf 14 maart beschikbaar bij University of California Press.
39 Bijdragen
Michiel Firet
Co Stuifbergen 5
Als kinderen naar een kinderdagverblijf gaan, wordt de verzorging opeens meegeteld in het BNP.
Ook activiteiten die alleen maar het rondschuiven van geld betreffen, van call-centers die donateurs werven tot belastingadviseurs op de zuid-as, tellen mee voor het BNP.
Ongetwijfeld is er ook een manier om natuurbescherming te laten bijdragen aan het BNP.
Maar als het BNP minder wordt om de natuur te redden, kan dat ook een prima oplossing zijn.
Hannie Groen 5
Martin Vis
John Janssen 4
Martin VisEveline Bernard 6
John JanssenBerend Pijlman 13
John JanssenJohn Janssen 4
Berend PijlmanNog meer slecht nieuws voor een Evergrande.
Berend Pijlman 13
Martin VisOverigens is het zo dat de rijkste 1% twee keer zoveel uitstoot dan de armste 50%. https://nos.nl/artikel/2404406-rijkste-1-procent-stoot-twee-keer-zoveel-uit-als-de-armste-helft
We hoeven dus maar van 70 miljoen mensen af om een heel grote slag te slaan. Hier zullen wel disproportioneel veel Nederlanders bij zitten.
Het ligt dus niet aan het aantal mensen maar aan het consumptiepatroon. Dit soort gedrag zou niet moeten kunnen.
Wilco de Rijck 3
Berend Pijlman 13
Wilco de RijckMaar het gaat inderdaad heel goed in ons landje...
John Janssen 4
Berend PijlmanVincent Huijbers 9
Wat is je voetafdruk? Of eerder: wat zijn concreet de gevolgen van de keuzes die je iedere dag maakt. Merk op dat in een welvarende moderne maatschappij die gevolgen steeds meer aan het oog zijn onttrokken. Door technologie, vormgeving en reclame. Maar ook globalisering en ketenafhankelijkheden dragen er aan bij.
Een klik of tik op een scherm brengt een keten aan gevolgen maar ook afhankelijkheden op gang. Een bekende fastfoodketen heeft een emmer met 28 kippenvleugeltjes in zijn assortiment. Wie staat er bij stil dat dit tenminste 14 kippen moeten zijn geweest? Hoe is die in de emmer gekomen en hoe kan die zo snel bij jou aan de deur worden afgeleverd? Maak je dat op uit het plaatje? Ben je daarvan bewust bij die ene klik? Zou je diezelfde keuze ook maken als je die kippen hebt zien rondlopen of zelf mocht uitkiezen? Zou je dan minder nemen?
Er zijn zo tal van voorbeelden te noemen waarbij ons gedrag vervreemd is, of op afstand is gezet, van de gevolgen. Het is ook niet vreemd dat door die keten van afhankelijkheden ditzelfde ook in de samenleving, economie en politiek plaatsvind. Het is menselijk gedrag. In samenlevingen die dichter bij de natuur staan is dat misschien duidelijker en worden die keuzes anders gewaardeerd.
Je zou denken dat de oplossingen dus veel dichter bij het menselijk gedrag en bewustzijn daarvan gezocht moeten worden.
Kees Vermeer 2
Vincent HuijbersEveline Bernard 6
Kees VermeerKlimaataantijgingen neutraliseren voor dummies
Voorpublicatie uit ‘Rebelleren voor het leven’ van Rozemarijn van ’t Einde
https://www.nieuwwij.nl/opinie/klimaataantijgingen-neutraliseren-voor-dummies/
Kees Vermeer 2
Eveline BernardDaniël Blok 2
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Aan de andere kant is er in één van de grootste klimaatontkenners van deze aardkloot, namelijk de VS, een stroming gaande om duurzame doelen aardig te ondermijnen. Niet gek natuurlijk in een economie die zich nog verder wil 'ontwikkelen' in olie en gas productie!
En wij, dit kleine polderlandje, krijgen te maken met een grote buur die rustig wil voortborduren op benzine en dieselvervoer omdat het alternatief niet voldoende lonend is voor menige grote spelers in die markt.
En datzelfde polderlandje dondert straks de natuur-verslindende elementen wederom weer even in de (wacht)hoek!
En doooooooooooor.
Kees Vermeer 2
John JanssenWillem Timmer 4
Als ik zie dat staatbosbeheer en natuurmonenten en rijkswaterstaat elkaar voor de rechter dagen over hun opvattingen over milieu gaat t hier ook niet lukken.
Hoe kunnen stalen damwanden (die je eerst uit staal moet maken - gesleep met erts, ijzer, kolen en daarna met zwaar vrachtverkeer aanvoeren, en dan de grond in) nou bijdragen aan natuur? daar gaat zo'n proces dan over. En dat in een land met veel hoogopgeleide mensen. Hoe moet dat dan in landen waar de eerste levensbehoeften nauwelijks voldoende beschikbaar zijn. ondertussen spuiten we de insecten in ons land dood, voor een vlekkeloos appeltje.
John Janssen 4
Willem TimmerEveline Bernard 6
John JanssenWillem Timmer 4
Eveline BernardJohn Janssen 4
Willem TimmerDe consument in bijvoorbeeld de VS was daarmee vergeleken spekkoper, want die kon met de juiste juridische pitbull nog het volledig aankoopbedrag terug eisen en x bonus voor 'geleden immateriële' schade erbij snoepen:-)
Annemiek van Moorst 11
Eveline BernardWillem Timmer 4
John JanssenKomt misschien ook wel omdat je makkelijker zeewater kan laten instromen dan water vanuit de landzijde dat zoet is, want daar is tekort aan en dat moet je pompen.
John Janssen 4
Willem TimmerPasseren van een grote lege schuit (in feite één groot stalen zeil) met een stevige wind gaat ook "nog wel een dingetje worden".
En dat alles om nog meer vracht naar een propvolle Amsterdamse haven te krijgen!
Nu nog even extra huisjes ergens weten neer te zetten om die extra handjes te huisvesten om al dat extra's te verwerken.
JA21 en BBB hebben daar de oplossing voor:-)
Ronald de Vries
Arjen Veldt 1
Geld had nooit prive bezit mogen worden. Materiële zaken wel, geld niet. Dat geld prive bezit is geworden en dat het najagen van meer geld daarmee ons de afgrond injaagt, is de grootste blunder die de mensheid gemaakt heeft lang geleden.
Berend Pijlman 13
Arjen VeldtKapitalisme heeft ons veel gebracht en was destijds (rond 1600) een progressieve gedachte. Dat is ten opzichte van het feodalisme. Maar we zijn er veel te lang in blijven hangen. We moeten dus door naar het socialisme!
Roland Horvath 7
Berend PijlmanDan is er een normale verdeling van het inkomen mogelijk.
In de jaren 1400 is er een scheiding gekomen tussen kapitaal annex bezit van de productie middelen en anderzijds arbeid.
Om dat alles te realiseren moeten de 99,99% meer macht hebben in de staatsstructuur.
Dit probleem doet denken aan de winst die in Afrikaanse landen weg vloeit naar de hoofdzetels van ondernemingen in het Westen =VS en Europa. Wat de Afrikaanse staten straatarm maakt.
In het Midden Oosten hadden de oliesjeiks wel de macht een deel van de winst op te eisen:
Er kwam in het algemeen een verdeling van de winst ieder de helft uit: De Olieboeren en de Oliesjeiks alias de Olie staten.
Het is evident dat voorstellen als deze bij de meeste neoliberale kapitalisten en aanverwanten een hysterische woede creëren. Want ze zouden hun inkomsten, die verkregen zijn door uitbuiting, verliezen.
Annemiek van Moorst 11
Politieke landschap zal wereldwijd wel drastisch moeten veranderen voor deze denkwijze in praktijk wordt gebracht. Het kortetermijndenken overheerst helaas. Toch zal degrowth moeten. Nu.
Wilma van der Bruggen
Berend Pijlman 13
Terwijl Marxisme niet gaat over herverdelen. Herverdelen is een echte sociaal-democratische term. Ook iets wat tot constante strijd leidt. Je geeft namelijk eerst iets om het dan weer af te pakken. Richard Wolff (marxistisch hoogleraar economie) legt het als volgt uit (ik parafraseer): Als je met drie kinderen op pad bent en je gaat ijsjes kopen. En je geeft een kind een ijsje met drie bolletjes, een kind een ijsje met twee bolletjes en een kind een ijsje met maar een bolletje dan weet je dat er een huilpartij ontstaat. Dan kan je dat proberen op te lossen door met bolletjes te ruilen of iets dergelijks. Maar eenmaal een voordeel verkregen dan wordt dat als een eigendomsrecht gezien. Daar wordt maar moeilijk afstand van gedaan. Mensen zien altijd wel een reden waarom zij 'recht' hebben op hun voordeel.
Nu wordt Zizek ook aangehaald dus hoef je geen daadwerkelijk Marxistische ideeën te verwachten.
Een beetje schuiven met belasting kan wel een druppel op de gloeiende plaat leggen. Het doet echter niets aan nietsontziend najagen van winst door bedrijven. Niet omdat bedrijven zo slecht zijn (immoreel) maar omdat dit nodig is om te overleven binnen het kapitalistisch systeem (amoreel).
En dan nog aankomen met het door Milton Friedman gewilde basisinkomen. Gewoon weer doen alsof alle mensen evenveel kans hebben op goedbetaald werk en de resultaten niet enorm afhangen van omstandigheden en geluk en pech. En het is een oplossing waarbij bedrijven nog steeds wegkomen met het onderbetalen van de werknemers. Zo worden werkende armen ondersteund door de arbeiders die iets meer verdienen. Dit in plaats van dat het überhaupt niet mogelijk zou moeten zijn dat bedrijven zo weinig betalen en daarnaast enorme winsten maken.
Annemiek van Moorst 11
Berend PijlmanEen beetje schuiven met belasting terwijl er echt wat anders wordt gezegd. Zoals dat de rijken echt hoog (ik vind 90%) belast moeten worden (op inkomen en vermogen), bedrijven idem en belastingparadijzen voorkomen (nog beter m.i.leegegehaald tbv algemeen nut c.q the commons).
Je noemt Friedman bij basisinkomen terwijl Rutger Bregman e.a. er op goede wijze voor gepleit hebben.
In een reactie hierboven noem je ‘we moeten terug naar socialisme’.
Wat bedoel je nu?
Berend Pijlman 13
Annemiek van MoorstHet werk van Marx is een reactie op wat hij (en Engels) utopisch socialisme noemde. Niet per se omdat de voorgestelde maatregelen niet beter waren dan wat kapitalisme heeft te bieden maar omdat het op een idee gebaseerd is dat aanpassingen binnen het kapitalisme kunnen leiden tot duurzame (in de zin van voor lange tijd houdbare) oplossingen. En dat dit bereikt kan worden langs een politieke weg. Marx stelt hier tegenover het wetenschappelijk socialisme. Dus filosofisch gebaseerd op het materialisme en niet op idealisme. Hij komt tot de conclusie dat ongelijkheid in stand wordt gehouden door een klasseverdeling. Een bezittende klasse en een arbeidersklasse. De kapitalisten bezitten de productiefactoren (machines, fabrieken en land) terwijl de arbeiders alleen beschikken over de arbeid die ze kunnen verrichten. Een kapitalist huurt alleen een arbeider in als die arbeider meer waarde oplevert dan de arbeider aan loon ontvangt. Anders gezegd de arbeider werkt langer dan waarvoor hij/zij betaald krijgt. De 'winst' gaat naar de kapitalist. De kapitalist bepaalt wat er met de winst gebeurt. Het kan gaan naar investeringen, hoger loon, kortere werkdagen, betere arbeidsomstandigheden etc. Maar meestal kiest een kapitalist ervoor om concurrenten op te kopen in plaats van zelf te innoveren. Wanneer ze hiermee de concurrentie hebben teruggebracht tot enkele gelijkgezinde partijen wordt er gekozen om winst uit te keren. Lenin legt goed uit waartoe kapitalisme uiteindelijk altijd beweegt: imperialisme (imperialism the highest stage of capitalism, via google wel ergens te downloaden).
Zizek et al grijpen weer terug naar het utopisch socialisme. Luister ook: https://podcastaddict.com/episode/127294842
Enrikos Iossifidis 1
En roep niet alleen ‘CO2 belasting’ als oplossing, maar zet dan zelf die verbeeldende stap hoe die dan ‘heel precies’ eruit zou moeten zien. Wordt t een belastingsysteem zoals btw? Op welk niveau organiseer zoiets? Landelijk, continentaal, wereldwijd? Ik denk dat je een heel boek daarover zou kunnen schrijven over waarom het politiek ingewikkeld is zoiets op te zetten.
Dan voeg je pas tenminste echt inhoudelijk iets toe aan de discussie. Het is helemaal geen publiek geheim dat t huidige beleid niet werkt. Iedereen ziet dat de uitstoot niet daalt. In de kranten staat bijna iedere week wel dat t huidige beleid niet werkt.
Wim Verver 5
De financiering is het probleem. Substantiële winsten komen uiteindelijk altijd uit de extractie van natuurlijke grondstoffen. Het klopt dat de meeste overheden te weinig middelen hebben om effectief aan natuurbescherming te doen. Het is dus moeilijk voor te stellen waar vergelijkbare rendementen vandaan moeten komen als je niet aan extractie doet. Heel specifiek kun je denken aan een meer progressieve inkomstenbelasting, hogere winstbelasting en het beperken van mogelijkheden om kapitaal naar belastingparadijzen weg te sluizen. Want uiteindelijk komt de grote meerderheid van winsten in de wereldeconomie uit fossiele brandstoffen.
Dat betekent dat welvaart eerlijk verspreid moet worden van rijkere naar armere landen. Een van de zorgen die mensen vaak hebben bij degrowth, is dat krimpende economieën alleen maar meer armoede zouden veroorzaken. Maar dat is precies waarom sterkere mechanismen van herverdeling van belang zijn.’
En dat is het najagen van geld dat werkelijk bestaat, grotendeels in offshore-belastingparadijzen als gevolg van dertig jaar liberalisering en belastingverlaging. Wanneer we op de een of andere manier dat geld zouden kunnen confisqueren, zijn al onze zorgen over de financiering van natuurbehoud verdwenen.
Ik betwijfel of dat zo is. Er is al veelteveel geld op de kapitaalmarkt.
Roland Horvath 7
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
is beeldig, een goede samenvatting van het huidige beleid, wereldwijd.
Herbebossing, wereldwijd. Door het planten en vooral door het goedkopere zaaien van bomen. Zeer belangrijk en waardevol, de overheden willen er geen geld, materiaal en mankracht aan besteden. Ze zien niet het nut ervan, slaafse gehoorzaamheid ten bate van een oorlogvoering is veel en veel belangrijker. De functie van Secretaris Generaal van de NAVO staat op het spel. Eigen belang eerst.
1- Bossen absorberen koolzuur, CO2.
2- Ze absorberen de warmte van de zon meer dan zandvlaktes, steen en heide. De temperatuur daalt. Resultaat, wind door horizontale en verticale luchtstromen. Minder overstromingen.
3- De virussen, bacteriën, teken en ratten, die ze herbergen, blijven waar ze zijn, in de bossen.
4- Bossen houden het water vast, dus het gevolg is veel minder overstromingen.
5- Bossen zorgen voor verdamping van water en creëren dus wolken en neerslag.
6- Er zijn nog tal van andere kwalijke gevolgen van ontbossing zoals de afname van de diversiteit van dieren en planten.
7- Bebossing is niet imperialistisch en kan ook opgebracht worden door arme landen.
8- Ontbossing is zoals ABC wapens, overbevolking en een niet duurzame economie, die alles en iedereen misbruikt, een weg naar een onleefbare wereld. Bebossing creëert tijd voor duurzaamheid.
9- Bossen brengen hout voort dat duurzaam is o.a. voor de huizen bouw. Voor zover erna de houtkap ook herbebossing is.
10- Bomen produceren eetbare vruchten voor mensen en dieren.
De opwarming van de aarde is o. a. het gevolg van ontbossing, wereldwijd, millennia lang. Er is voorgesteld: Wereldwijd 1,2 biljoen bomen planten.
Daarvoor is een oppervlakte nodig = de VS + China dus ongeveer 19 miljoen km2.
Dat is zo'n 13% van het totale aardoppervlak.