
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Willeke Slingerland © Fenna Jensma
‘Informele netwerken zijn een bedreiging voor de democratie’
Mr. dr. Willeke Slingerland is lector weerbare democratie aan de Hogeschool Saxion. Ze introduceerde in Nederland het begrip netwerkcorruptie, een wijdverspreid fenomeen dat lastig te bestrijden is. Wanneer veranderen informele netwerken in een ondermijning van de democratie? Waar eindigt lobby en begint corruptie? Een gesprek over het netwerk van Sywert van Lienden, de Haagse draaideur en de noodzaak tot grotere transparantie. ‘We zijn naïef geweest.’
Het Nederlandse zelfbeeld is dat we het braafste jongetje van de klas zijn. Omkoping komt hier – behalve dan in Limburg – nauwelijks voor. Politici, ambtenaren en bestuurders misbruiken hun macht niet voor vriendjespolitiek. Als er een keer een schandaal komt bovendrijven is dat een uitzondering die de regel bevestigt.
Maar dat zelfbeeld verdient correctie, vindt Willeke Slingerland (43), lector Weerbare Democratie aan Hogeschool Saxion. Ook in Nederland tiert de corruptie welig, zij het op subtielere wijze dan omkoping. Ook hier zijn talrijke informele netwerken, waarin deelnemers elkaar helpen met de verwachting dat het netwerk later terugbetaalt. Zo krijgen de belangen van het netwerk voorrang boven andere belangen. Daarmee verdwijnt het gelijke speelveld, waarin alle stemmen gehoord worden. En dat – kort gezegd – ondermijnt de democratie.
Slingerland noemt dit fenomeen netwerkcorruptie, een begrip dat dankzij haar promotieonderzoek in opmars is om vat op deze dynamiek te krijgen. En om er tegenwicht aan te kunnen bieden.
In de veertien jaar dat zij onderzoek doet, stuitte de van oorsprong jurist op veel weerstand. Toen zij in 2012 een onderzoek deed naar het Nederlandse integriteitssystemen voor Transparancy International, zou het kritische rapport gepresenteerd worden aan de minister van Justitie, Ivo Opstelten (VVD) in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Maar enkele weken voor de presentatie kreeg ze een e-mail van een medewerker van de minister. De strekking: ze moest twee conclusies schrappen, anders zou de minister het rapport niet accepteren, en de methodologie, het rapport en haarzelf publiekelijk zwartmaken. Ze weigerde en bood het rapport aan de Nationale Ombudsman aan.
Sinds kort is er een kentering gaande, betoogt Slingerland. Het probleem van netwerkcorruptie wordt in bestuurlijke kringen steeds vaker onderkend, net als de noodzaak om maatregelen te treffen. Wat haar betreft zou de mondkapjesaffaire als een katalysator kunnen dienen.
Ook Slingerland volgde de affaire, waarin een jonge opiniemaker met toegang tot de talkshowtafels, een groot twitterbereik en prominent lidmaatschap van het CDA, een deal van 100 miljoen euro wist af te dwingen.
Hoe beoordeelt u de mondkapjesaffaire?
‘We denken bij corruptie vaak aan omkoping: ik geef jou een geschenk en jij misbruikt jouw positie om mij vervolgens een voorkeursbehandeling te geven. De mondkapjesffaire is niet per se klassieke corruptie in die zin. Wat je wel ziet, is dat Van Lienden toegang tot de macht had die anderen niet hadden. Hij had connecties binnen het departement, binnen het kabinet, binnen de politieke partij en de media. Het gaat verder dan een relatie tussen twee personen: een heel netwerk van sleutelfiguren met invloed heeft elkaar weten te vinden. Dat netwerk is vervolgens losgezongen van het alledaagse, dus los van de aanbestedingsprocedures, van controle van de inkoopafdeling. Ze hebben zaken met elkaar gedaan zonder hierover politiek transparant te zijn geweest richting de Kamer of andere partijen die een controlerende rol vervullen. De besluitvorming die open en transparant hoort te zijn, ook in crisistijd, is door het netwerk gemangeld. Daarmee is het collectief corrupt geworden.’

Zou dat strafbaar moeten zijn?
‘Je kunt de deal beschouwen als handel in invloed. Dat is een vorm van corruptie die in de internationale verdragen van de Raad van Europa en de VN strafbaar is gesteld. Omkoping is een relatie tussen twee partijen. Bij handel in invloed is er op zijn minst een driehoeksrelatie. Dus: ik ken iemand die in de positie is om een goed woordje voor mij te doen bij iemand anders die echt besluitvorming kan beïnvloeden om iets voor mij in gang te zetten. Hugo de Jonge is in deze driehoek de makelaar, de intermediary zoals het in de verdragen staat.
‘De casus van Sywert begint als lobby, wordt vervolgens handel in invloed en uiteindelijk netwerkcorruptie’
De Jonge zet mensen aan het werk – ambtenaren, andere bewindspersonen – om Van Liendens deal mogelijk te maken. In ruil daarvoor was de verwachting dat Van Lienden zou stoppen met zijn kritiek. Dus het is geen zaak die zich direct tussen Van Lienden en een ambtelijke inkoopafdeling afspeelde, maar het is echt via een minister, via het politieke netwerk verlopen.’
Wat is het verschil tussen handel in invloed en netwerkcorruptie?
‘Bij netwerkcorruptie kun je die driehoeksrelatie niet zo goed waarnemen. De corruptie zit echt in het collectief, in wat je met elkaar tot norm hebt gemaakt, namelijk: dat je altijd iets voor het netwerk doet en het netwerk er voor jou is wanneer jij het nodig hebt. Handel in invloed is een eenmalige actie, maar netwerkcorruptie is systemisch. Het nestelt zich in een structuur. Vaak gaat het om een grote groep mensen op verschillende posities, in verschillende organisaties die met elkaar dat netwerkbelang dienen. Vaak is dat vermengd met het algemeen belang. De casus van Sywert begint als lobby en wordt vervolgens handel in invloed. Uiteindelijk worden alle mensen die kritische geluiden laten horen uit het netwerk gezet en wordt het netwerkcorruptie. Men houdt elkaar de hand boven het hoofd en denkt hiermee voor het algemeen belang iets te realiseren. Maar het is vooral het netwerkbelang, de netwerkleden, die hiermee gediend zijn.’
In andere Europese landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal is handel in invloed strafbaar gesteld. In Nederland niet. We zijn hierover meermaals op de vingers getikt door de VN en de Raad van Europa. Wat is ons argument tegen strafbaarstelling?
‘We stellen het niet strafbaar omdat wij nog steeds van mening zijn dat lobbyen, ofwel belangenbehartiging, bijdraagt aan belangen die een rol moeten spelen in besluitvorming een plek geven. Er is een soort romantisch beeld van Kamerleden, ambtenaren en bestuurders die vanuit allerlei verschillende belangen – het bedrijfsleven, mkb, multinationals en stichtingen – geluiden meenemen in hun besluitvorming. Nederland heeft altijd gezegd: als wij handel in invloed strafbaar gaan stellen, dan belemmeren we onszelf ook om die lobby te laten plaatsvinden.’
Is dat naïef? Zien we niet goed wat voor schadelijke gevolgen lobbyen kan hebben?
‘De lobby noemt zichzelf public affairs. Het zijn mensen met een lobbypas die toegang hebben. Ze hebben vaak ook public affairs officer onder hun handtekening staan. Dan is er dus enige mate van transparantie. Bij handel in invloed is die transparantie er niet. Het gaat om mensen in de nabijheid van de macht die we niet kennen. Dat is in strijd met de rechtsstaat, de interne markt en goed functionerende mededinging. Als er al veel lobby heeft plaatsgevonden voordat iets op het bordje van een Kamerlid belandt en die weet niet wat voor invloed er is geweest, wat kan je dan als Kamerlid nog controleren?
‘Zijn we naïef? Ik denk inmiddels van wel’
Wat overigens belangrijk is: lobby vindt niet alleen plaats in de analoge wereld van ons-kent-ons, in achterkamertjes. Als je geld hebt kun je ook op grote social media impact genereren. Je kunt het debat kapen door rapporten met jou welgevallige inhoud massaal te laten delen. Neem de invloed van big tech die haar eigen standpunt via haar eigen kanalen de wereld in slingert. Dus zijn we naïef? Ik denk inmiddels van wel.’
Zijn er regels nodig om meer transparantie af te dwingen?
‘In veel landen is het gangbaar dat je als lobbyist verplicht bent om aan te geven met wie is gesproken, op welk moment, en wat de inhoud is geweest. Dat is niet perfect, maar het is een controlemechanisme. En nog belangrijker: het is bewustwording. Het adresseert vragen als: hoe zorgen we dat er een gelijk speelveld is? Dat besluitvorming eerlijk verloopt? Dat alle geluiden worden gehoord – niet alleen eenzijdige geluiden waar geld achter zit?
Ik denk dat alle regels helpen, vooral om aan die bewustwording bij te dragen. Maar je hebt ook pioniers nodig die nieuwe democratie, nieuwe leiderschapsstijlen, nieuwe kwetsbaarheden omarmen. Die soms durven te zeggen dat ze het niet weten of er op terug moeten komen, in plaats van gelijk maar de camera te pakken en een quote te geven die het netwerk dient.’
Bij wetgeving zijn vaak experts betrokken uit de sector waarop die wetgeving betrekking heeft. Werkt dat netwerkcorruptie in de hand?
‘Hoogleraren die zelf ook deels werkzaam zijn bij de vermogensbeheerders van pensioenfondsen, schrijven mee aan de Pensioenwet. Of bestuurders van pensioenfondsen worden daarna toezichthouder bij de Nederlandsche Bank en houden toezicht op hun voormalige werkgever. Ik begrijp het argument dat deze mensen nodig kunnen zijn vanwege de schaarse expertise. Maar voor een geloofwaardige en goed functionerende democratie is nodig dat je de onafhankelijkheid die je op papier belijdt ook in de praktijk brengt. En dus is het cruciaal dat je in een wetgevingsproces transparant bent: wie heeft meegedacht en hoe zorgen we ervoor dat deze persoon onafhankelijk blijft? Dat is een stuk vertrouwenwekkender.’
Een ander bekend probleem is de draaideur: politici die de overstap maken naar belangenorganisaties of het bedrijfsleven. Denk aan Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat die overstapte naar de brancheclub van energiebedrijven. Of voormalig eurocommissaris Neelie Kroes, die in strijd met de regels voor Uber ging werken. Leren we het dan nooit?
‘Door de affaire rond Cora van Nieuwenhuizen zijn in Nederland de regels omtrent de cooling down-periode [waarin je als bewindspersoon niet mag overstappen, red.] aangescherpt. Dat is enerzijds goed, maar het laat tegelijk ook zien dat we het nog steeds gekunsteld benaderen. Ik snap dat we nadenken over regels, maar die informele netwerken bestaan al tijdens de periode als bewindspersoon. Je gaat je gaandeweg identificeren met personen in je netwerk en zij identificeren zich met jou. Hierdoor ontstaat tunnelvisie. Je bent met een deelbelang bezig en weegt dat niet meer af tegen andere belangen. En dat is precies waar die netwerkcorruptie ontstaat. Daarom denk ik dat de huidige set aan regels onvoldoende helpt.’

Het bestuur is de afgelopen – pak hem beet – twintig jaar zo veel machtiger geworden dat het voor de controlerende macht moeilijk lijkt om dat bestuur in toom te houden. Zie de toeslagenaffaire, of hoeveel moeite de Kamer heeft om greep te krijgen op de mondkapjesdeal. Er is een Deloitte-rapport voor nodig geweest dat meer dan een miljoen euro heeft gekost en 15 maanden in beslag heeft genomen. Is het voor Kamerleden nog wel mogelijk om de macht te controleren?
‘De macht van het bestuur zelf neemt toe, maar de burger haakt af. Oorspronkelijk hadden we in Nederland een poldermodel op basis van de verzuiling. Daar zat van oudsher een van-onderop-beweging in: jouw belang in de samenleving werd in de top vertegenwoordigd en daar kwam dan uiteindelijk een polderakkoord uit. Nu zijn die zuilen er niet meer, we zitten in netwerken.
‘Er is geen werkelijke controle van de macht meer’
Dat is nu de vertegenwoordiging van de macht. Maar het gros van de samenleving maakt geen deel uit van die netwerken; er zit geen enkele directe vertegenwoordiging meer in. Het speelveld is ongelijk en dat verzwakt de controle op de macht.
We doen alsof hier een controlerende rol voor de Kamer ligt, maar de regering geeft helemaal geen openheid over die informele circuits. Door niet transparant te zijn, wordt achterdocht groter, gaat de controlerende rol van de Kamer meer over incidenten, reageert de regering defensief en gaan ambtenaren nog meer zwart lakken bij informatieverzoeken van de Kamer, burgers en journalisten. Dit is een impasse. Er is geen werkelijke controle van de macht meer.’
Is dat ook wat het wantrouwen van de burger jegens de macht voedt? Dat gebrek aan tegenmacht?
‘Ja, en dat is precies waarom ik dit onderwerp zo belangrijk vind. Tot voor kort stonden we hoog in allerlei internationale ranglijstjes, maar nu zakken we. Er is een breed gedragen beeld: ‘de overheid is er niet meer voor mij’. Laten we vooral niet doen alsof al die mensen die zich met al hun deskundigheid dagelijks inzetten bij de overheid schuldig zijn aan netwerkcorruptie, maar het is wel zo dat we elkaar gegijzeld houden in die netwerken.’
Wie kan die netwerken doorbreken?
‘Er is een belangrijke verantwoordelijkheid voor politieke partijen, want veel van die netwerken draaien nog steeds om het partijlidmaatschap. Als je daar lid van bent geweest dan heb je als voormalig volksvertegenwoordiger of bestuurder een glansrijke carrière in het openbaar bestuur. Dus ik zou politieke partijen willen oproepen hierover na te denken.’
Hoe wordt er in bestuurlijke kringen gereageerd op uw onderzoek? U steekt uw kritiek steek niet onder stoelen of banken. Dat wordt u vast niet altijd in dank afgenomen.
[lachend] ‘Ja klopt. Toen ik hiermee begon bleven de deuren inderdaad gesloten. Vooral omdat er een breed gedragen beeld was dat wij als Nederland een gidsland zijn. Met mijn negatieve boodschap werd ik als luis in de pels gezien. Ik ben als wetenschapper geen activist, dat zeg ik er ook bij, dus ik ben er vooral om te duiden.
Ik merk de laatste vijf jaar dat de deuren opengaan, juist omdat ik niet alleen maar een moraliserend verhaal houd, maar ook wil nadenken met bestuurders: hoe trekken we dit uit het slop? Moeten we alles in regels vatten of moeten we aan bewustwording gaan werken? Hoe behouden we het goede van netwerken maar voorkomen we netwerkontaarding? Ik voer fundamentele gesprekken met volksvertegenwoordigers en bestuurders over dat netwerkbewustzijn. Dan gaat dat automatisme om het netwerk te dienen ervanaf.
‘Je moet zorgen dat we weer met elkaar de democratie gaan dragen’
Zo hoop ik te helpen, door in die netwerken bewustzijn te creëren. Dat je toch de Van Liendens van deze wereld tijdig herkent. En daarmee de weerbaarheid van de democratie voedt.’
Er is nog een lange weg te gaan. Waar ga u uw pijlen op richten?
‘Ik ben bezig met de beroepsbeoefenaars. Dat zijn de de bestuurders, de volksvertegenwoordigers, de ambtenaren, de CEO's, de CFO's. Met mensen in zulke posities doen we onderzoeken naar netwerken. Hoe kan je zorgen dat de netwerken inclusiever worden? Dat daar ruimte is voor kritische geluiden, en dat je voorkomt dat die tunnelvisie ontstaat.
Aan de andere kant zijn we bezig met burgerschapsvorming. We investeren in studenten, maar ook in het maatschappelijk middenveld. Iedereen is nu zo druk met z’n eigen beslommeringen en is voor een deel maatschappelijk afgehaakt. Je moet zorgen dat we weer met elkaar de democratie gaan dragen. Je kunt het niet alleen maar van het bestuur laten afhangen. We moeten ons inzetten in het verenigingsleven, weer gaan stemmen, politieke bewegingen ondersteunen of zelf oprichten.’
Nu klinkt u opeens toch een beetje activistisch.
‘Ik geloof niet dat je verandering bereikt door alles wat niet klopt alleen maar op een boosdoener af te schuiven. Het moet ook van onderop komen. Het gaat erom dat mensen ook weer het plezier beleven van “ik hoor ergens bij”. ‘It takes two to tango.’
60 Bijdragen
Christine 3
j.a. karman 5
ChristineHet gaat verder in een netwerkcultuur.
Hannie Groen 5
Jacob Verloop 1
En in die leegte is het een stuk makkelijker om te zeggen: los jíj het maar op, want ik ben toch afgehaakt, en dat is jóuw schuld.
Christine 3
Jacob VerloopJohan Meijdam 1
ChristineMijn eigen ervaring is dat volksvertegenwoordigers goed bereikbaar zijn, en niet alleen door (of voor) de elite, maar ook door mij (als ik daar behoefte aan heb). Die in de gemeenteraad uiteraard het eenvoudigst, maar ook waterschap en provincie zijn niet moeilijk. Europees Parlement en Eerste Kamer is me ook wel gelukt.
Het moeilijkst te benaderen zijn Tweede Kamerleden, maar dat is eigenlijk ook niet zo vreemd als je er over nadenkt. Als we er daar meer van zouden hebben, hun takenpakket wordt verkleind en hun ondersteuning wordt uitgebreid, dan zouden die ook toegankelijker worden. En dan hebben ze zelf ook meer tijd om zich breder te oriënteren dan wat er wordt aangereikt door lobbyisten en dan zijn we weer bij waar dit artikel over gaat.
Cor Broeders 4
ChristineDat is de ambtelijke matras.
wij zijn al jaren bezig om geluids-& vervuilingsoverlast in Ridderkerk aan te kaarten en te verminderen. En zelfs als je aan tafel zit bij de wethouder krijg je het idee dat er meer is. Wat niet verteld wordt.
Gelukkig is er na 20 jaar touwtrekken toch een geluidwal in aanbouw!
Ook komt voor dat omringende ambtenaren en bestuurders wel met elkaar vergaderen, maar dat je met een WOP of WOO toch net niet de juiste stukken krijgt.
Dat speelt hier ook nu met het door de provincie ZH opgelegde inpassingsplan Nieuw Reijerwaard. Hier zijn stukken waarin staat dat het open en transparant moet zijn en blijven, maar toch ontbreken de belangrijkste conclusies uit de vergaderingen. die zijn mondeling, en een rapport (of de daarin aangedragen meningen) handmatig overdragen is niet te achterhalen.
Renee van Aller 5
Lex Lissauer 1
Renee van AllerEen boevenbende kun je oprollen, deze kliek is onaantastbaar.
Vincent Huijbers 9
Oorzaken bestuurscrisis gaan dieper dan we beseffen. Een artikel van filosofen Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk en jurist Willeke Slingerland.
https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/opinie/2021/05/oorzaken-bestuurscrisis-gaan-dieper-dan-we-beseffen-826278/
Christine 3
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Want hoe komt zo'n denkwijzen van "ik vraag iets heel normaals" tot stand. Niet 'out of the blue', dat zit al ingebakken in het systeem van de bestuurders. Moet eruit slijten, wat wel even kan duren.
Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld bijvoorbeeld, dat de hele grote vervuilers aanschuiven in allerhande commissies die 'richtlijnen' moeten opstellen over diezelfde vervuiling!
Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat bewezen gevallen van zeer grove overtredingen van het milieu, met mogelijk dodelijke slachtoffers op termijn tot gevolg, feitelijk worden weggewuifd door politieke bestuurders vanwege 'bepaalde' belangen.
Over netwerkcorruptie gesproken!
Rob Kraaijenvanger
John JanssenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Peter Waalkens 7
De markt is verworden tot recht van de sterkste (financieel of manipulatie) met als gevolg nepnieuws, woke, etc. allemaal extremer sinds de laatste 20 jaar met rechts marktgericht rechts beleid en het polariseert. Nepnieuws komt voort uit egoïsme en extreem-rechts is er heel goed in met Trump als inspirator.
Het treurige is de impact die het heeft in combinatie met 'de wet van de Paradox': mensen gaan er in mee, voelen zich slachtoffer en willen zelf ook die macht. Ze worden extremer in hun opvattingen en gaan zelf doen waar ze de macht van verdenken in plaats van wat ze eigenlijk zouden willen: een eerlijke samenleving.
De groei van extreem-rechts komt voort uit angst, slachtofferschap en ego. Vingerwijzen naar anderen (het is hun schuld) zonder te zien dat het juist (rechts, ook PvdA) beleid is geweest dat de puinhopen heeft veroorzaakt. Zie 40 jaar stikstof beleid tegen beter weten in, dan is een harde reparatie onvermijdelijk.
Oplossingen zoeken in extreem-rechtser. Alles draait om macht en hebzucht. Empathie en compassie lijken wel verloren begrippen.
John Janssen 4
Peter WaalkensPeter Waalkens 7
John JanssenJohn Janssen 4
Peter WaalkensChristine 3
John JanssenDe inhoud van de Algemene Beschouwingen viel in het niet op het moment dat Thierry Baudet (FvD) het woord nam en het St. Anthony’s College in Oxford, ooit ook het ‘spy college’ genoemd, noemde als plaats waar Sigrid Kaag (D66) ooit studeerde.
https://youtu.be/dQhEBYk-zjk
John Janssen 4
ChristineDan begint TB zijn betoog, wat sterk een vorm had van zijn "de uil van Minerva" geleuter.
Het waarom er de verwijzing was naar een deel van de opleiding van Kaag is mij duister en heeft niet mijn interesse.
Je kan en mag een regering, of een lid daarvan, op de inhoud aanpakken.
Er zijn blijkbaar, volgens Klaver, 6 maanden geleden duidelijke regels afgesproken hoe een debat plaats vindt in de 2e Kamer. TB hield zich daar niet aan, dus exit, al verdiend het aarzelend optreden van een Vera Bergkamp geen schoonheidsprijs.
Persoonlijk vond ik de gehele aftocht van vak K iets 'teveel van het goede, lichtelijk theatraal'.
Waarom deze actie eventueel een meesterzet is van FVD, is mij niet helder. Dacht hij hier extra zieltjes mij te winnen?
Christine 3
John JanssenJe oordeelt op gevoel niet op inzicht of intellect....!
John Janssen 4
ChristineIk miste je altijd 'intellecten' input bij het FTM artikel over Dhr. van Dissel.
Christine 3
John JanssenJohn Janssen 4
ChristineChristine 3
John JanssenWat Baudet betreft 78% van de Nederlanders keurt het af dat het kabinet wegliep tijdens de speech van Thierry Baudet. Jij hebt duidelijk niet begrepen dat Kaag denkt dat zij de baas is in de tweede kamer en niet de voorzitter Bergkamp die behoorlijk vooringenomen en niet geheel onpartijdig is.
Helaas mocht Thierry Baudet zijn betoog, een grondige ideologische analyse van de heersende klasse, niet afmaken in de plenaire zaal: de waarheid deed te veel pijn voor de democraten.
Wat mijn dagelijks jointje betreft raad ik je aan om eens een weekje mee te lopen in de zorg voor dementerende mensen. Dat ene jointje geeft mij de rust die ik hard nodig heb. Veel van mijn collega’s gebruiken kalmerende medicatie om het vol te houden, of ze zitten in ziekteverlof.
John Janssen 4
ChristineBepaalde ledematen, in wat voor hoedanigheid dan ook, hoeven niet ten tonele worden gehaald om anderen op hun plaats te zetten.
Kaag hoeft niet de baas te spelen over de 2e Kamer, want diezelfde kamer is een tandeloze tijger. De oppositie kan niets, want in minderheid, en de coalitie kamer-leden vallen onder de categorie 'makke schapen'.
En TB is duidelijk niet mijn cup of tea. De uiterst achterbakse actie van 1 van zijn partijgenoten (staat niet op zich), geeft voor mij aan waarom niet.
Niets dan hulde voor jou en je collega's in de zorg.
Christine 3
John JanssenJacob H. van de Pol 3
ChristineAfleidingsmanoeuvre misschien?
Christine 3
Jacob H. van de Polj.a. karman 5
ChristineInzicht begrip en ethisch handelen zitten anders in elkaar. Intellect is nog goed nog slecht nog neutraal
HH Manders 4
Peter WaalkensDe markt is ALTIJD het domein waar het recht van de sterkste geldt, en is NOOIT anders geweest. Hooguit werd die macht (gedeeltelijk) ingeperkt door verschillende partijen - partijen die naar macht streefden (concurrenten), wetgeving, controlerende instituties, vakbonden, etc.
De neo-liberale gedachte dat dat niet zo is (en dat daarmee veel van die partijen en van buitenaf opgelegde beperkingen onnodig zijn) is gebaseerd op fantasieën, waandenkbeelden, en structureel en bewust negeren van de werkelijkheid - en dat verkopen door het opzetten van valse logica en drogredeneringen. Helaas is dit gedachtengoed doorgedrongen tot in de haarvaten van de maatschappij, niet in de laatste plaats in allerlei instituties die beleidsmakers moeten afleveren (zoals bijvoorbeeld de Bestuurskunde, Management, en Economie faculteiten in het Westen), waar deze denkwijze dominant is geworden.
Een hele hoop van wat nu misgaat, had gewoon bekend moeten zijn, en was in de kern voorspelbaar - omdat dit keer op keer fout ging in vrije markt / liberaal (in neo-liberale zin) ingerichte samenlevingen.
Eveline Bernard 6
HH MandersLees
Bas van Bavel: De onzichtbare hand. Uitg. Prometheus https://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/de-onzichtbare-hand.html
interviews met Bas van Bavel) zijn ook een aanrader:
https://www.youtube.com/watch?v=Vy0_FDZM1QI (drie jaar geleden)
https://www.youtube.com/watch?v=Yi1Fm5eFx34 (twee jaar geleden)
Rob Kraaijenvanger
Sicco van Sas 2
"Maar je hebt ook pioniers nodig die nieuwe democratie, nieuwe leiderschapsstijlen, nieuwe kwetsbaarheden omarmen."
Vanuit Open State Foundation zijn we altijd erg fan van de Minister of Digital Affairs in Taiwan, Audrey Tang.
Al haar gesprekken publiceert ze integraal op YouTube: https://youtube.com/c/PdisTwGov
Transcripties worden als tekst gepubliceerd: https://sayit.pdis.nat.gov.tw/
Stel je een vraag per e-mail aan de minister dan wordt gevraagd of je deze op hun publieke forum stelt zodat iedereen mee kan kijken en mee kan doen: https://talk.pdis.nat.gov.tw/
In Noorwegen publiceren ze al heel veel documenten en e-mails van de overheid actief op https://einnsyn.no (66 miljoen). In Nederland staan er op https://open.overheid.nl pas een kwart miljoen documenten (geen e-mails).
In een praatje tijdens hackercamp MCH2022 twee maanden geleden bespreek ik het systeem van de Noren en doe ik aanbevelingen over hoe de overheid open kan werken: https://youtu.be/RlGRZXyoiJc?t=1308
Interviews met Audrey Tang en Noorse ambtenaren staan ook in ons recent gepubliceerde Witboek Open Overheid: https://openstate.eu/wp-content/uploads/sites/14/2022/07/Witboek-versie-online-.pdf
Pieter Jongejan 7
Transparantie is belangrijk, maar transparantie zonder kennis en inzicht laat de macht bij de machthebbers, waardoor de machthebbers zich kunnen blijven verrijken ten koste van de landen, sectoren en huishoudens met weinig macht en nog minder kennis en inzicht.
Het dilemma dat ik zie is de schaalgrootte, ofwel de relatie tussen democratie, digitalisering en monopolievorming. Welke schaalgrootte is minimaal noodzakelijk en maximaal acceptabel?
In kleine steden en dorpen zie ik de netwerkcorruptie door gebrek aan kennis en inzicht bij lokale bestuurders welig tieren. Zij worden met huid en haar opgegeten door de grote bedrijven.
Voorbeeld: In mijn dorp Zandvoort heeft de wethouder 3500 m2 bouwgrond voor woningen op een toplocatie verkocht voor 300 euro per m2 terwijl de marktprijs 2000 is. De bevolking ontgaat wat hier gebeurt door gebrek aan kennis en inzicht. 300 euro per m2 zegt de meeste mensen niets, of ze krijgen als antwoord dat er ook 24 kleine woningwetwoningen in het pakket zitten. (terwijl de gemiddelde grondprijs van een woningwetwoning in Nederland al 450 euro per m2 bedraagt). Wie moet hier de wethouder controleren? Wie durft de bouw van 24 kleine woningwetwoningen van 50 m2 tegen te houden om woekerwinsten te voorkomen?
Robert Schipperhein 3
Pieter JongejanJohn Janssen 4
Robert SchipperheinEen Wethouder wil politiek Den Haag nog wel voor de leeuwen gooien.
Peter Kleynjan 1
Maar het gaat veel verder dan lobbyen. Wij maken in onze tijd mee dat rampenkapitalisme een bedrijfsmodel wordt. In een crisis zoeken politici naar een 'quick fix' en daarbij laten ze zich primair leiden door beeldvorming (kom er maar in, Hugo de Jonge). Gevestigde belangen zijn goed voorbereid en reiken hen de helpende hand.
Voor de covid-crisis geeft Politico een mooie appendix bij het artikel: https://www.politico.com/news/2022/09/14/global-covid-pandemic-response-bill-gates-partners-00053969
Dezelfde werkwijze als bij Covid zien we bij klimaat, energie, het financiële systeem, pensioenen. Het grootkapitaal strijdt voor het 'publieke belang', met de Zuidas als wapen en de EU als schild.
Wat dat betreft is het jammer dat de mondkapjesaffaire zo centraal staat in het artikel, terwijl er in dezelfde crisis via deze weg een bedrag dat 100 tot 1000 keer groter bij elkaar is geroofd door oa Pfizer.
NB, ik ben geen wappie en zelf netjes gevaccineerd. Het gaat mij om bestuurlijke integriteit. De corona-crisis in 2020/2021 heeft ons m.i. (of mij althans...) voor het eerst blootgesteld aan deze vorm van corruptie en de bijbehorende leugens en gebrekkige transparantie, zowel op nationaal als internationaal niveau.
Christine 3
Peter KleynjanWILLEM KUKENHEIM
ChristineDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Christine 3
WILLEM KUKENHEIMj.a. karman 5
ChristineAls je ooit opgelet had dan wel de lesstif nog bij biologie in het pakket zit, dan zou je geweten hebben dat mrna meer dan 50 jaar werk achter zich heeft.
De griep 67,68,69 kende nog geen hulpmiddelen voor extra hulp.
Volksgezondheid verdraagt zich slecht met emotionele argumenten.
Walter Boer 3
A.J. van Soelen 2
John Janssen 4
A.J. van SoelenM.M. Okhuijsen 1
Christine 3
M.M. Okhuijsenhttps://www.transparency.nl/nieuws/2015/08/de-grens-tussen-handelen-in-invloed-en-corruptie-lobbycratie/
j.a. karman 5
ChristineDe overtuiging dat andermans invloed fout is maar de eigen invloed enkel goed, die klopt niet.
j.a. karman 5
He tis een verklaring waarom de participatie en zelfredzaamheid als liberaal ideaal zo lang verborgen als culturele verwevenheid in de studie heeft kunnen doorwoekeren.
Zou dat inderdaad de oorzaak kunnen zijn?
Karolijne Bauland 8
Het gaat me toch echt een stapje te ver om hier de gewone burger aan te wijzen als oorzaak van de Nederlandse vorm van netwerkcorruptie.
En ja, ik ben afgekeurd, afgescheven, afgehaakt en door een wethouder in mijn gemeente inmiddels op schrift publikelijk gecriminaliseerd want uitkeringsgerechtigd.
ed edelman
Rinus ten Haaf 3
Ik zie steeds meer grootschaligheid waarbij de indirecte kosten de pan uit rijzen, de kwaliteit van product of dienst ter discussie staat en toch gaat schaalvergroting steeds verder...
Mijn vraag is dan ook of de werkelijke verklaring voor de (bestuurlijke) drang tot schaalvergroting niet ligt in "economy of power/influence" , en dat schaalgrootte daar een heel belangrijke factor in is.
Wie komt er aan tafel? Naar wie wordt geluisterd? Hoe groot is het belang/ de invloed van de partij aan tafel?
Verklaart dit niet waarom multinationals zo weinig belasting betalen (ontlopen) , zo veel subsidies binnen halen, en zelfs wetgeving, product toelating eisen (voedsel/medicijnen/ etc) , en andere zaken direct beinvloeden?
Dat doen ze voor hun eigen belang en zeker niet voor het 'algemeen belang'!
Dit geeft voor mij aan hoe griezelig de uit de hand gelopen netwerkcultuur/ netwerkcorruptie zo langzamerhand is en hoe gevaarlijk voor de democratie het begint te worden.
Mevrouw Slingerland geeft een heldere kijk op deze doorslaande netwerkcultuur en daarmee een stuk antwoord op de vragen waar ik al langer mee worstel.....
Ton van der Aar 1
Eveline Bernard 6
GJ Hd 1
Eveline BernardEveline Bernard 6
GJ HdMiro Lucassen 1
https://www.ftm.nl/artikelen/zoeken-naar-omkoperij-is-achterhaald
André Ockers 1
N.A.
Cor Broeders 4
Alex Hoen 4