
Wat voor de bovenwereld geldt, is net zo waar voor de onderwereld: wie wil weten waar de macht zit, volgt het geld. Lees meer
Criminaliteit stopt niet als er een kopstuk achter de tralies verdwijnt of een drugslijn wordt opgerold. De miljoenenwinsten dienen als smeermiddel voor een bestaan in de bovenwereld, met hulp van corrupte ambtenaren en gedienstige financieel dienstverleners. En dat is niet de enige grote geldstroom: er vloeien miljarden belastinggeld naar criminaliteitsbestrijding.
Nederlandse vastgoedmiljonair blijkt makelaar van de internationale cocaïnemaffia
Zaak tegen maffiakopstuk Raffaele Imperiale legt Nederlandse cocaïnehandel bloot
Dilan Yeşilgöz, de juiste vrouw op Justitie met een vervelende VVD-erfenis
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
De lelijke achterkant van de kroongetuigendeal: Nabil B. klaagt over zijn ex-advocaat
Follow the Money duikt in de wereld van de georganiseerde misdaad
OM-topman: ‘We onderschatten wat de georganiseerde misdaad in dit land bereikt’
Justitie worstelt met kroongetuigen, maar de minister wil er juist meer
Het ‘super-rechercheteam’ van Grapperhaus was van meet af aan kansloos
Politie en OM wisten al in 2018 dat advocaat en neef van Taghi niet deugde
Follow the Money duikt in de wereld van de georganiseerde misdaad
In de strijd tegen georganiseerde misdaad trekt de overheid alle registers open. Heiligt het doel de middelen? In een nieuw dossier volgt Follow the Money het geld van de onder- naar de bovenwereld.
‘Jullie hebben misschien wel meer zicht op internationale geldstromen dan wij.’ Het klonk verrassend uit de mond van de misdaadbestrijder die belde naar de Follow the Money-redactie. Hij zou graag eens van gedachten wisselen over onze onderzoeksmethoden. Wellicht konden politie en andere opsporingsinstanties daar nog wat van leren.
Kort daarop dronken we koffie. De politieman vertelde hoe zijn collega’s en hij over de landsgrenzen kijken, waarbij ze tegenwoordig te rade gaan bij openbare journalistieke onderzoeksplatforms als InSight Crime, Global Initiative of OCCRP. ‘Journalisten zijn vaak veel sneller en hebben waardevollere informatie dan de politiesystemen.’
Open bronnen zijn onmisbaar voor speurders die willen weten wat er speelt in China, Midden-Amerika of de Balkan. Gaat methamfetamine vanuit Mexico niet meer naar de VS maar naar Europa? Wat betekent de militaire bevoorrading van Oekraïne voor de zwarte markt van zware wapens? ‘We zien nu al Stinger-raketten voor 15.000 euro aangeboden op het Darkweb.’ Kortom: de luiken gaan open bij de opsporingsinstanties. Ze moeten ook wel, want de tegenstander is uitgegroeid tot een multinational zonder scrupules.
Vandaag een unieke bijeenkomst met experts uit de Italiaanse anti-maffia-aanpak en de Nederlandse opsporing. Dit symposium laat zien hoe hecht onze band is met Italië. En hoe we er gezamenlijk op gebrand zijn misdadigers in onze landen te stoppen.
— Dilan Yesilgöz - Zegerius (@DilanYesilgoz) October 5, 2022
Molte grazie amici Italiani! pic.twitter.com/QmbE3XsjQg
De Nederlandse staat heeft de oorlog verklaard aan de uitwassen van de drugsindustrie. Met nieuwe wapens, zoals nieuwe wetten en moderne opsporingsmethoden, gevoed door samenwerkingsverbanden met lelijke afkortingen als LIEC’s, RIEC’s en BOTOC. Op het ministerie is er tegenwoordig een directeur-generaal Ondermijning en de minister van Justitie en Veiligheid gaat op bezoek bij de gelouterde maffiabestrijders in Italië. ‘Molte grazie amici Italiani!’
Pak hun geld af
Die behoefte om professionele misdaad aan te pakken, is volstrekt begrijpelijk. De drugsmaffia heeft het afgelopen decennium zijn lelijke gezicht getoond door ongegeneerd drugsafval te dumpen, tegenstanders te vermoorden en ambtsdragers te bedreigen. Triest dieptepunt waren de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., diens advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, waarvan zelfs serieuze buitenlandse media schrokken.
Dus wil de overheid haar tanden laten zien. Maar hoe? ‘Als je de georganiseerde criminaliteit echt wil raken, zet je in op het afpakken van hun geld – de voornaamste motivatie om überhaupt de criminaliteit in te gaan,’ schreef een lezer onder ons recente interview met topman Gerrit van der Burg. Hij heeft gelijk, want wat voor de bovenwereld geldt, is net zo waar voor de onderwereld: wie wil weten waar de macht zit, volgt het geld.
Dit mantra bezigen misdaadbestrijders al decennia: raak criminelen waar het pijn doet, in hun portemonnee. De opsporing krijgt daar steeds meer middelen voor (Wwft, Financial Intelligence Unit). Rond het modieuze containerbegrip ‘ondermijning’ is zelfs een hele industrie opgetuigd.
Maar als financieel rechercheur beland je nog steeds in een ondoorzichtig internationaal speelveld, variërend van belwinkels en kappers in achterstandswijken tot brievenbusfirma’s op Antigua en fiscale adviseurs aan de Zuidas. De opsporingspraktijk blijkt verduveld lastig.
Voor je het weet stuit je op ongeregistreerd vastgoed in Dubai of een loan back-constructie via de Kaaimaneilanden. Hoewel onduidelijk blijft hoeveel geld er werkelijk omgaat in het grijze circuit, stellen de jaarlijkse resultaten van witwasbestrijding keer op keer teleur.
Alles werd vloeibaar
Bureaucratie, privacy, soms zelfs de wet zitten speurders in de weg. Maar na de moord op Derk Wiersum leek alles vloeibaar te worden. Toenmalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) beloofde hard terug te slaan en richtte het Multidisciplinair Interventieteam op.
In dit MIT zouden alle betrokken overheden samenwerken: het Openbaar Ministerie, politie, douane, het leger en de Belastingdienst. Er zou langdurig en diepgaand internationaal onderzoek plaatsvinden, mede gebaseerd op data-analyse en met nadruk op financieel-economische rechercheren.
Hoe kunnen jongens, die niet hoogopgeleid zijn, hun geld zo wegzetten dat de opsporing er niet bij komt?
‘We hebben gekeken: wat missen we?’ vertelde een bij het MIT betrokken bron eerder aan Follow the Money. ‘De opsporing heeft nooit echt de tijd om goed te doorgronden hoe de systematiek van de georganiseerde criminaliteit in elkaar zit. Hoe kan het dat we niet bij het geld komen?
En hoe kunnen jongens, die niet hoogopgeleid zijn, in zo’n constructie hun geld zo wegzetten, dat de opsporing er niet bij komt? Er is nooit tijd om daar goed naar te kijken. Het idee was om de aanwezige informatie bij alle deelnemende organisaties met andere ogen te gaan bekijken.’
Inmiddels is het MIT alweer ter ziele. Internationale financiële netwerken blootleggen kost tijd en geld, zonder garantie op snel resultaat. Het team werd gesmoord in gepolder en kortetermijnpolitiek. ‘Ineens zijn procedures belangrijk en wordt het bureaucratisch. Daar zijn we zelf ook schuldig aan, hoor,’ gaf OM-Baas Van der Burg toe tegen Follow the Money.
En nu? Minister Dilan Yesilgöz verwacht veel van een vergaand opsporingsmiddel als de kroongetuige. Ze wil de kroongetuigeregeling uitbreiden en ook aantrekkelijk maken voor witteboordencriminelen, zodat die facilitaire financieel specialist aan de Zuidas ook in zee durft te gaan met de Nederlandse staat.
Van der Burg: ‘Het gaat niet altijd om grote vissen, kleinere verdachten bijvoorbeeld kunnen ook zicht bieden op de financiële huishouding, of op hoe de hazen lopen. We merken dat deze doelgroep de huidige wettelijke beperking om maximaal vijftig procent strafkorting te geven niet genoeg vindt. Daar schieten ze niks mee op.’
Maar toen we een blik wierpen op de huidige praktijk, stemde dat niet gerust.
Jaren vooruit met gekraakte encryptie
Een andere schatkist waar politie en OM nog jaren plezier van hopen te hebben is die van de gekraakte encryptie. Het lukte de whizzkids van het Team High Tech Crime om ‘veilige’ communicatiediensten als Ennetcom, Encrochat en Sky te ontcijferen, waardoor ze zicht kregen op de miljoenen vrijpostige berichten tussen moordenaars en hun opdrachtgevers of tussen druglords en hun boekhouders.
Een betrokken officier van justitie liet weten: ‘In de cryptodata zit alles wat we nodig hebben. Informatie over grote kopstukken, informatie over witwassen van drugsgeld, informatie over corruptie. Hier kunnen we jaren mee vooruit.’
Op dit juridisch onbekend terrein heeft de rechter tot op heden het openbaar ministerie het voordeel van de twijfel gegeven, ondanks protest van advocaten. Het roept ook vragen op over de rol van de politie: mag die naast haar klassieke opsporingstaak ook – grootschalig – inlichtingen verzamelen?
Online doen internationale verdragen er niet toe, en juist daar zoekt de hedendaagse misdaad-professional zijn heil
Ondertussen lijkt het land in de ban van één familie: de Taghi’s. Chef d’équipe Ridouan mag dan achter de dikke muren van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zijn weggestopt, de onrust is er niet minder om. Toen bleek dat hij een neef als advocaat had ingeschakeld, schoten geharnaste rechtshandhavers in de stress en schreeuwden om beperkende maatregelen voor gedetineerden. En passant werd beroepsgroep van strafrechtadvocaten aan de schandpaal genageld als slippendragers van de drugsmaffia.
En dat zijn dan nog ‘slechts’ de obstakels in de fysieke wereld, met landsgrenzen en waarin je weet welke buitenland-collega te benaderen voor een rechtshulpverzoek. Maar online doen internationale verdragen er niet toe. Dáár zoekt de hedendaagse misdaad-professional zijn heil. Opnieuw Van der Burg: ‘Cybercrime is voor 80 procent in handen van de georganiseerde misdaad. Het verdienmodel is groter dan dat van drugs.’
Kortom, wie het licht aandoet in de onderwereld ziet dat de productie niet stopt als er een kopstuk wordt opgepakt of een lijn wordt opgerold. Niet verwonderlijk, want wie een flexibele moraal heeft zwicht gemakkelijk voor de verleiding van miljoenenwinsten.
Dat grove geld werkt tevens als smeermiddel voor een soepel bestaan in de bovenwereld en voorziet in de hulp van financiële professionals of corrupte ambtenaren. Douaniers die een oogje toeknijpen, gemeentemedewerkers die zorgen voor valse paspoorten, havenondernemers die hun nering beschikbaar stellen als dekmantel voor drugstransporten.
We gaan het allemaal journalistiek onderzoeken, we’ll follow the dirty money. Daarbij kunnen we zeker hulp gebruiken. Tips, adviezen en gedachten zijn van harte welkom: yelle.tieleman@ftm.nl of via Twitter: @yelletieleman
26 Bijdragen
Roland Horvath 7
Europa moet zich van die politiek los maken en inzien dat men maar iets kan domineren als het geaccepteerd wordt, gelegaliseerd en gereguleerd. Anders wordt die maatschappelijke, collectieve ziekte steeds ernstiger. Ten koste van meer leed, slechte kwaliteit van de drugs, extreme prijzen en uiteraard een propaganda van degenen, die ervan profiteren dat men zo moet doorgaan.
Een maffia, die rijk wordt met drugs, breidt haar activiteiten uit naar andere criminele feiten, die we niet moeten accepteren.
Zich bevrijden van een verkeerde politiek, de huidige regeringen in West Europa zijn daar wellicht niet toe in staat. De EU overheid zeker niet.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathWat een maatschappij onacceptabel vindt veranderd over tijd. Een interessante invalshoek kan zijn om juist dáár onderzoek naar te doen. Of te wel: wat is nu het probleem?
De drooglegging was een overspannen reactie op vele andere problemen die voortkwamen uit verandering. De verleiding om deze problemen tot één monster te kneden is op zichzelf ondermijnend en ontneemt (bewust?) het zicht op de onderliggende oorzaken.
https://historiek.net/drooglegging-amerika-vs-alcohol/138636/
https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/12/de-drooglegging-het-ontstaan-van-het-moderne-gangsterdom
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersDie veranderingen zijn overweldigend. En in de regel maken de machtigen onder andere de overheden misbruik van de veranderingen om hun macht uit te breiden.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathHet is opmerkelijk dat bijvoorbeeld de Opioïdencrisis in de VS niet onder de 'War on Drugs' valt. De vraag is dan wat de belangen zijn. En van wie?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Opio%C3%AFdencrisis
https://en.m.wikipedia.org/wiki/War_on_drugs#:~:text=The%20war%20on%20drugs%20is,trade%20in%20the%20United%20States.
En hoe is dat in Nederland?
Cocaïne: de champagne van de Amsterdamse Zuidas - https://nos.nl/l/2283342
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenDe serie Dopesick geeft een ontluisterend beeld:
https://www.npo3.nl/film-en-serie/reviews/zootropolis-plus-recensie
Lia 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
LiaEr is ook een bespreking bij De Nieuwe Wereld geweest:
https://youtu.be/sOJSg8kd78A
Lia 4
Vincent HuijbersSterk vind ik dat ze niet alleen naar de farmaceuten wijzen, maar ook naar onze hele cultuur en verwachtingen.
En bevreemdend om te horen hoe ook een Pfizer groot is geworden dankzij Sackler sr. (zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_M._Sackler#Marketing) en hoe de FDA opnieuw niet opgewassen blijkt tegen lobby (zie ook https://www.bmj.com/content/379/bmj.o2628).
Merk ook op de parallellen tussen deze studie uit de zomer van 2022 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X22010283?via%3Dihub en de bevindingen van deze geïnterviewde in Trouw (interview uit 2019):
https://www.trouw.nl/nieuws/er-wordt-gesjoemeld-met-data-bij-vrijwel-alle-medicijnen~b2daeb88/
“Wij kregen toegang tot de data van één van de tests uit de jaren negentig, study 329. Op basis van dat onderzoek concludeerde men dat dat medicijn goed werkte bij jongeren. Uit onze analyse van de ruwe data bleek dat het middel niet goed werkte, en dat een grote groep zelfs suïcidaal werd. Wat hier gebeurd is, gebeurt bij praktisch elk gepatenteerd medicijn. Alleen de gegevens die aantonen dat het medicijn werkt, of die zo kunnen worden bewerkt dat ze dat aantonen, worden gepubliceerd. Aanwijzingen dat een geneesmiddel niet werkt of zelfs gevaarlijk is, worden verzwegen.
(…)
We moeten met zijn allen geen medicijnen meer slikken die sinds eind jaren tachtig op de markt zijn gekomen, tenzij farmaceuten de ruwe data van hun klinische onderzoek openbaar maken. Zodat iedereen de werking kan controleren.”
Hoog tijd dat de wetenschappelijke methode in ere hersteld wordt. Maar de journalistiek werkt daar dit keer niet aan mee, vrijwel alle ruwe data van de mRNA-trials blijven voorlopig in de kluis. Misschien verandert dat na een volgende "x-sick" serie?
John Janssen 4
Roland HorvathVincent Huijbers 9
John Janssen13TH
https://www.netflix.com/nl/title/80091741
Oscar genomineerde film
won een Emmy, BAFTA en NAACP Image Award voor Beste documentaire.
John Janssen 4
Met veul geld huur je die expertise in!
Co Stuifbergen 5
John JanssenZo moeilijk is tellen niet.
Yhomas 1
John Janssen"How is it that stupid, mafia guys can be so good at crime and we suck so badly at it."
FTM had dit even tactisch weg kunnen laten ter bescherming van de reputatie van de geinterviewde.
Opleidingsniveau zegt lang niet alles over intelligentie, doorzettingsvermogen, ambitie, etc.
Hans Veldhuis 2
Die Inez Weski durft nog steeds te beweren dat niet bewezen is dat Taghi schuldig is. Dan verlies je toch elke geloofwaardigheid als advocaat.
John Janssen 4
Hans VeldhuisMvr. Weski heeft groot gelijk dat Dhr. Taghi onschuldig is tot het tegendeel door een OM is bewezen. Dat is gelukkig de basis van ons recht-systeem.
hans van rheenen 7
De ge- en verbruikers zijn de uiteindelijke oorzaak van het gevolgverhaal zoals dat dat hier beschreven wordt, maar over een visie rond de aanpak van de eerder ongemoeid gelaten "slachtoffers" lees ik hier niets.
We kunnen toch niet alleen maar aan een dood paard blijven trekken of alleen maar dweilen waar het kwaad al eerder is geschied?
Theo van Beuningen 4
Jan Ooms 10
Theo van BeuningenRoland Horvath 7
Jan OomsDat is belangrijker voor de mens dan de koolhydraten van granen en fruit.
Dus is het beter groenten en vlees/ vis te eten zonder veel koolhydraten.
Wat dan wel goed is, zijn aardappelen/ brood en andere koolhydraten met groenten.
Dus liever geen 1/eiwitten samen met 2/ groenten en samen met 3/ koolhydraten.
Want dan wordt glucose gemaakt door de koolhydraten en dan komt vlees en vet niet aan bod. Dat wordt dan in het lichaam opgeslagen en creëert zo overgewicht.
John Janssen 4
Roland HorvathWij hebben onderhand 'Amerikaanse' toestanden hier. Een patatgeneratie die de auto pakt als de supermarkt 10min lopen is. Scholieren die op een Ebike naar school gaan, want a) status ouders en b) kunnen ze zich nog beter richten op hun tik/tok filmpjes op de mobiel.
Roland Horvath 7
John JanssenOverigens, een ezel sterft, zijn poten eerst. Dat geldt ook voor andere warmbloedige, op twee of vier poten gaande dieren zoals apen, paarden, koeien en mensen.
Het wandelen / stappen / marcheren is voor de genoemde dieren onder andere een hulp voor het hart om het bloed in de benen / voeten terug te pompen naar boven.
Dus bewegen, eten, drinken en slapen / rusten zijn alle onmisbare elementen van een gezond leven.
Voor de apen, paarden en koeien.
Niet voor de moderne mens. Bij velen zit de enige beweging in hun smart mobieltje.
Elmar Otter 6
En ik kan me zo maar voorstellen dat dit ook in de WWFT en andere wetgeving het geval is. Hoeveel ambtenaren doorgronden die ingewikkelde brei aan regelgeving? Want dat is wel noodzakelijk om effectief belastingontwijking, -ontduiking etc. te kunnen doorgronden. En ga er maar vanuit dat dit een deel van de instrumenten is waar criminelen slim gebruik van maken.
De goede keerzijde is wel dat als deze regels overtreden worden er ook gelijk mogelijk sprake is van belastingfraude en vervolgens witwassen van de gelden die geworven worden door onvolledige aangiften te doen.
Ik wens jullie heel veel succes met jullie onderzoek.
Eveline Bernard 6
Elmar OtterElmar Otter 6
Eveline BernardJan Sinke 10