© Creative Commons CC0

  Ook jouw gemeente krijgt steeds meer taken en dus meer macht. Daarom gaat FTM lokaal.

  Eerlijke, onafhankelijke lokale journalistiek is zo goed als verdwenen uit het Nederlandse landschap. Lakse bestuurders, corrupte politici en foute ondernemers krijgen te vaak vrij spel. Dat kan zo niet langer. Follow the Money gaat achter ze aan. Macht moet worden gecontroleerd. Ook bij jou om de hoek.

  De afgelopen jaren zijn steeds meer taken en verantwoordelijkheden van de centrale naar lokale overheid geschoven. Idee was om het bestuur op die manier dichter bij de burger te brengen. Lokale bestuurders beheren nu grote sommen geld en hebben veel meer macht over hun burgers dan voorheen. Dat is niet alleen een verlokking voor henzelf, maar ook voor dubieuze ondernemers die iets van hen gedaan willen hebben. Soms zijn ze zelfs een regelrechte prooi voor criminelen.  

  Terwijl de macht lokaal toenam, is de controle erop verzwakt. In de lokale journalistiek heeft een enrome kaalslag plaatsgehad. Kranten en lokale tijdschriften sneuvelden, complete stadsredacties zijn vervangen door een enkele onderbetaalde feelancer. Sjoemelende wethouders, corrupte ambtenaren en machtswellustige raadsleden kunnen hun gang gaan. Steeds meer publieke voorzieningen worden vermarkt. Zakenlieden maken daar op hun beurt weer handig gebruik van. De lusten zijn voor de markt, de lasten worden gesocialiseerd. 

  Overdreven? Nee. Driekwart van alle integriteitskwesties speelt zich op lokaal niveau af. Er is bijna niemand meer die de lokale macht controleert. Te weinig vreemde ogen die dwingen. 

  Follow the Money gaat daar verandering in brengen. Met FTM Lokaal gaan we geldsporen volgen, belangen in kaart brengen en misstanden blootleggen. We gaan foute burgemeesters en wethouders hinderlijk voor de voeten lopen. Ook bij jou om de hoek. En je kunt meedoen. Zie je in je omgeving een misstand waar de verantwoordelijke mensen mee weg komen? Kijk of het een onderzoek voor FTM zou kunnen zijn en lanceer je idee bij FTM Pitch

  In onderstaand filmpje legt FTM-mede-oprichter Eric Smit uit wat we gaan doen en waarom.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 219 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  FTM Lokaal

  Gevolgd door 880 leden

  Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe.

  Volg dossier