
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Groene fondsen stellen hun duurzaamheidslabel massaal naar beneden bij
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
CO2-compensatie staat op een kantelpunt
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Wat komt er in de echte wereld van de duurzame beloftes terecht? Lees meer
Wat zijn de belangen van banken, ratingbureaus en andere spelers in de wereld van duurzame beleggingsproducten? En wat komt er in de echte wereld van alle duurzame beloftes terecht? Dat onderzoeken we in het nieuwe dossier ‘Duurzaam beleggen’.
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Podcast | Op onderzoek naar de miljardenbusiness van het duurzame beleggen
Oud-fondsbeheerder Tariq Fancy: ‘Groen investeren is een gemakzuchtige fantasie’
Meetlat voor duurzame investeringen is vooral een geldmagneet
Vermogensbeheerder Actiam: ‘Er zijn te weinig 100 procent duurzame bedrijven om echte verandering te brengen voor de wereld’
Vermogensbeheerder Actiam erkent te ‘groen’ label, maar blijft investeren in fossiel
De helft van Europa’s ‘donkergroene’ fondsen investeert in de fossiele industrie of de luchtvaart
© Leon de Korte voor Follow the Money
Van de 6000 miljard euro aan ‘groene’ beleggingen is slechts een fractie echt goed voor de wereld
Duurzaam beleggen is goed voor de planeet en de portemonnee. Dat is tenminste de boodschap die de financiële sector uitdraagt. Maar wie bepaalt wat een duurzame belegging is? En worden al die groene beloften wel waargemaakt? Met deze vragen gaat Follow the Money aan de slag in een nieuw dossier: Duurzaam beleggen.
- Duurzaam beleggen groeit explosief. Op dit moment wordt naar schatting 35 procent van al het beheerde vermogen in Europa duurzaam belegd.
- Om de duurzaamheid van beleggingen te beoordelen, worden zogenaamde ‘ESG-factoren’ beoordeeld. ESG is een standaard die aangeeft hoe een bedrijf scoort op het gebied van milieu (‘Environment’), maatschappij (‘Social’) en bestuur (‘Governance’).
- Er is veel kritiek op ESG, zowel vanuit de wetenschap en toezichthouders als de financiële sector zelf. Marilou van Golstein Brouwers (voormalig Triodos): ‘Hoe duurzaam zijn de fondsen echt? Voor de particulier is dit soms nauwelijks meer te volgen.’
- Verschillende ratingbureaus die ESG-factoren beoordelen hanteren verschillende criteria, waardoor scores onvergelijkbaar zijn.
- Eind 2021 ontdekte Bloomberg dat ’s werelds grootste ratingbureau, MSCI, in haar beoordelingen de impact van een bedrijf op mensenrechten of de planeet zelfs in het geheel niet meeneemt.
- Europese vermogensbeheerders claimen dat vorig jaar bij een duizelingwekkende 6 biljoen euro aan belegd vermogen ESG-factoren zijn toegepast. Wie beter kijkt, ziet echter dat slechts een fractie van dit bedrag daadwerkelijk bij bedrijven terechtkomt die een betere wereld nastreven.
- Samen met Europese collega’s, verdiept Follow the Money zich in de markt voor duurzaam beleggen. De komende weken verschijnt een reeks publicaties en podcasts waarin we de groene beloften van de sector onder de loep nemen.
Het lijkt een doodgewone dinsdag als duizenden bankiers de twee reusachtige wolkenkrabbers van Deutsche Bank in hartje Frankfurt binnenlopen. Ook aan de overkant van de straat bij DWS, de fondsmanagement-tak van Deutsche Bank, beginnen werknemers nietsvermoedend aan hun werkdag. Maar dan, halverwege de ochtend, vallen zo’n vijftig politieagenten de Deutsche Bank- en DWS-kantoren binnen. Collega’s worden ondervraagd, dossiers worden meegenomen, computersystemen afgetapt. Dit alles in een zoektocht naar bewijs voor greenwashing, een vorm van misleiding waarbij producten groener worden voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn.
Desiree Fixler is er tijdens de inval in mei 2022 al meer dan een jaar weg. Als voormalig hoofd duurzaamheid van DWS werd ze ontslagen na een conflict met haar leidinggevenden over de duurzaamheidsbeloftes van het bedrijf. Volgens Fixler deed DWS in het jaarverslag van 2019 veel te pompeus over haar duurzame resultaten. DWS stelde daarin dat bij meer dan de helft van het totale belegde vermogen – 451 miljard euro – ESG-factoren waren gebruikt om het portfolio te verduurzamen. ESG staat voor de milieu (environmental, E), sociale (S) en bestuurlijke (‘governance’, G) kenmerken van een bedrijf waarin wordt geïnvesteerd. Deze factoren worden omgezet in een score voor de mate waarin een bedrijf duurzaam en verantwoord onderneemt.
Fixler had ontdekt dat een groot deel van de fondsmanagers van DWS helemaal niet naar ESG-factoren keek bij het nemen van een investeringsbeslissing. De fondsmanagers vonden de beschikbare informatie te oud of meenden dat de ESG-score van een bedrijf te vaak een vertekend beeld gaf van de werkelijke duurzaamheid van een bedrijf. Zo wezen ze erop dat de betaalapp Wirecard in juni 2020 de op één na hoogste duurzaamheidsscore kreeg, terwijl op dat moment al bekend was dat het bedrijf bijna 2 miljard euro had verdoezeld.
‘De markt gelooft dat we een leider zijn. Waarom jij niet?’
De fondsmanagers van DWS keken dus veel minder naar ESG-kenmerken dan het bedrijf in haar jaarverslag suggereerde. Fixler wilde die opgeblazen duurzaamheidscijfers in het jaarverslag van 2020 daarom graag rechtzetten. Ze besloot haar plan aan het bestuur te presenteren. ‘Ik dacht echt dat het mijn werk was om dit te fixen,’ zegt Fixler in een podcast van de Financial Times.
Na haar presentatie viel het volgens Fixler stil in de bestuurskamer. Vervolgens nam Asoka Wöhrmann, de topman van DWS, het woord: ‘Ik ga je iets laten zien’ zei hij en hij stuurde haar een slide met citaten van analisten die DWS stuk voor stuk prezen om haar ambitieuze ESG-beleid. ‘Kijk, de markt gelooft dat we een leider zijn. Waarom jij niet?’ zou Wöhrmann aan Fixler hebben gevraagd.
Kort daarna werd Fixler ontslagen en krikte DWS haar groene imago nog wat verder op. In het jaarverslag van 2020 werd gemeld dat het duurzame vermogen onder beheer met 8 miljard was gegroeid. Voor Fixler was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Ze besloot DWS publiekelijk te beschuldigen van greenwashing: haar voormalig werkgever had haar ESG-capaciteiten bewust verkeerd voorgesteld. Die aantijging in de Wall Street Journal leidde tot onderzoeken van de Amerikaanse en Duitse financiële toezichthouder.
Weer een jaarverslag later stelde DWS haar totale beheerde ESG-vermogen plots bij naar 115 miljard – een daling van 75 procent. Volgens het bedrijf was dit het gevolg van een ‘nieuw rapportage framework’ en had de koerswijziging niks te maken met Fixlers beschuldigingen. ‘We verwerpen stellig de aantijgingen van een voormalig werknemer en blijven bij de cijfers in onze jaarverslagen.’
Toch vallen in mei 2022 politieagenten de kantoren van DWS en Deutsche Bank in Frankfurt binnen op basis van de verdenking dat DWS bij veel minder fondsen ESG-factoren had meegenomen dan het oorspronkelijk claimde. Het onderzoek loopt nog.
De problemen bij DWS staan niet op zichzelf. Al langer klinkt er kritiek op ESG als standaard om de duurzaamheid van beleggingen te meten. Zowel vanuit bedrijven (Elon Musk, CEO van Tesla, noemde ESG een ‘scam’), als vanuit wetenschappers en toezichthouders (‘[ESG-data] zijn lang niet altijd consistent, vergelijkbaar en betrouwbaar’). En ook vanuit de eigen gelederen: pensioenfondsen en vermogensbeheerders verklaren ESG dood.
Zo schrijft Daan Spaargaren, senior strateeg verantwoord beleggen van PME Pensioenfonds op de website Pensioenpro: ‘Het doek lijkt te vallen voor ESG. [...] Vermogensbeheerders beloofden hun klanten een betere wereld, maar ze werden verblind door de gouden bergen van de ESG-bubbel.’
Ook het Britse weekblad The Economist wijdde deze zomer een uitgebreide special aan ESG. Het vat de kritiek in een zin samen: ‘Zoals het nu is ingericht [...] zijn de ratings te subjectief, beloven ze de sector te veel en leveren ze te weinig.’
Tegelijkertijd wordt duurzaam beleggen alsmaar populairder. Volgens financiële dataprovider Morningstar stroomt inmiddels 40 procent van het totale belegde vermogen in de Europese Unie naar fondsen die duurzaam zeggen te zijn.
Hoe kan dit? Hoe kan duurzaam beleggen volgens veel insiders enerzijds subjectief’, ‘een scam’ en ‘dood’ zijn, terwijl het anderzijds onder beleggers populairder is dan ooit? Wat is hier aan de hand?
De geboorte van duurzaam beleggen
Al zolang er belegd wordt, bestaan er investeerders die weigeren geld te verdienen ten koste van andere mensen of het milieu. Zo sloten religieuze bewegingen in de achttiende eeuw ‘onethische praktijken’ als slavenhandel en tabak uit en waren er in de twintigste eeuw beleggers die weigerden te verdienen aan de oorlog in Vietnam of het apartheidsregime in Zuid-Afrika.
In Nederland kwam duurzaam beleggen in de jaren ’80 en ’90 langzaam van de grond. Marilou van Golstein Brouwers, algemeen directeur van Triodos Investment Management van 2003 tot 2019, was bij Triodos een van de pioniers met groene beleggingsfondsen. Triodos sloot daarbij niet enkel bedrijven uit die onduurzaam bezig zijn, maar zocht ook actief naar bedrijven die een positieve impact op de wereld willen hebben. ‘Het eerste beleggingsfonds had een waarde van 25 miljoen gulden en richtte zich op de financiering van grond voor biologische landbouw,’ blikt Van Golstein Brouwers terug. ‘Het was nog piepklein. Mensen, inclusief de overheid, waren positief verrast dat er particulieren bereid waren om te investeren in een publieke zaak.’
Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de meeste beleggingen niet door investeerders zelf worden gedaan. De meeste mensen besteden dit uit – tegen een fee uiteraard – aan financiële experts. Bij banken en vermogensbeheerders werken mensen die verschillende beleggingsproducten in een fonds bijeenbrengen. In een fonds zitten vaak beleggingen in aandelen en obligaties van beursgenoteerde bedrijven of overheidsobligaties. Er zijn ook fondsen die beleggen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn, maar dat is een stuk risicovoller en de minimale investering ligt dan vaak boven de 100 duizend euro.
Er zijn twee soorten beleggingsfondsen: actieve en passieve. Als een beleggingsfonds actief wordt beheerd, houden fondsmanagers de bedrijven in de gaten waarin zij het geld van hun klanten investeren: wat is de strategie, hoe zijn de kwartaalcijfers, hoe ontwikkelt zich de markt waarin die bedrijven opereren? Op basis van die informatie koopt of verkoopt de fondsmanager aandelen of obligaties op de beurs. Door goede timing probeert de fondsmanager de markt te ‘verslaan’ en een hoger rendement voor zijn klanten binnen te halen.
Een passief beheerd beleggingsfonds (een indexfonds of ETF) bootst simpelweg de samenstelling van een marktindex na, zoals de AEX of de S&P500. Je belegt dan niet in de beurs zelf, maar in een fonds met kleine stukjes aandelen of obligaties van een groot deel van de bedrijven die genoteerd zijn aan die beurs. De beleggingen veranderen niet zo vaak en daarom zijn de kosten van passieve fondsen over het algemeen een stuk lager. Er zijn namelijk geen dure analisten of fondsmanagers voor nodig.
De omvang en impact van duurzame investeringen is in die jaren dus nog klein. Om daar iets aan te doen bedacht James Gifford in 2003 namens het VN-milieuprogramma een slimme truc. Hij merkte dat institutionele beleggers en vermogensbeheerders waarde zagen in goede meetmethodes om risico’s van de bedrijven waarin zij investeerden te kunnen inschatten.
Wat nu, bedacht hij, als vermogensbeheerders voortaan zouden meten in hoeverre klimaatverandering een risico vormt voor een bedrijf waarin geïnvesteerd wordt? Het ging hem dus niet om de vraag of een bedrijf klimaatverandering veroorzaakt, maar om de vraag of klimaatverandering risico’s heeft op de winstgevendheid van een bedrijf. Gifford vertelt Follow the Money: ‘Het idee was dat als mainstream investeerders konden worden aangemoedigd naar duurzaamheidskwesties te kijken, dat dat bedrijven zou aanmoedigen hun prestaties op deze punten te verbeteren.’ Dat was niet alleen goed voor de financiële partijen zelf, maar ook voor de samenleving.
Met deze win-winbelofte nam de populariteit van duurzaam beleggen toe. Al gauw onderschreven wereldwijd 63 financiële instellingen het principe dat ‘ESG-kwesties’ moeten worden meegewogen bij investeringsbesluiten. Inmiddels zijn dat er ruim 3800.
Een stuwmeer aan ‘duurzaam’ geld
Bijna twintig jaar later klinkt de duurzame belofte van vermogensbeheerders luider dan ooit. In Europa claimden vermogensbeheerders vorig jaar dat de ESG-risico’s bij ruim 11 biljoen euro aan belegd vermogen waren onderzocht – zo’n 35 procent van het totale beheerde vermogen in Europa en 11 keer het Nederlandse Bruto Nationaal Product (BNP). Een enorme hoeveelheid geld dus.
Maar dat wil dus niet zeggen dat duurzame doelen dankzij deze enorme pot geld ook daadwerkelijk dichterbij komen. Het betekent slechts dat de vermogensbeheerder het risico van een onduurzame wereld – of beter: het risico van een wereld die de strijd aangaat met onduurzaamheid – heeft meegewogen in zijn investeringsbeslissing.
Van de 6 biljoen euro die volgens ESG-criteria wordt belegd, streeft slechts 4 procent daadwerkelijk een betere wereld na
Volgens Jon Hale, hoofd onderzoek bij dataprovider Morningstar, is het dan ook belangrijk onderscheid te maken tussen ‘ESG als proces’ en ‘ESG als product’. Hale legt uit dat het gebruik van ESG-informatie in het beleggingsproces inmiddels ‘goed gebruik’ is onder vermogensbeheerders, puur omdat het ze een completer beeld van een bedrijf geeft en het dus tot betere beleggingsbeslissingen leidt. Bij ‘ESG als proces’ is rendement wat telt.
Daarnaast zijn er specifieke ESG-fondsen op de markt die volgens Hale een dubbele doelstelling hebben: een goed rendement halen én rekening houden met de impact van het bedrijf op mens en milieu. Groene groei dus. Dit soort fondsen noemt Hale: ‘ESG als product’.
Hoeveel geld wordt er vanuit die ESG-fondsen belegd aan de hand van criteria die daadwerkelijk een positieve impact op mens en milieu nastreven? Dat valt wat tegen, als je in de cijfers duikt. Van het astronomische bedrag van 6 biljoen euro dat in Europa door vermogensbeheerders volgens ESG-criteria belegd wordt in beleggingsfondsen, blijkt slechts 4 procent ook daadwerkelijk een betere wereld na te streven.
*Omdat er verschillende gradaties bestaan van duurzame beleggingen, zijn sommige cijfers in deze visualisatie niet een op een met elkaar te vergelijken. De cijfers over de hoeveelheid beleggingen waarbij ESG-factoren worden meegenomen komen van vermogensbeheerders zelf, terwijl de cijfers over ‘lichtgroene’ en ‘donkergroene’ fondsen van Morningstar komen.
Zelf kiezen wat duurzaam is
Van Golstein Brouwers bekijkt de enorme opkomst van duurzaam beleggen met gemengde gevoelens. ‘Het is positief dat de vraag naar duurzaam beleggen toeneemt en je ziet grote partijen daarop inspelen met steeds meer duurzame fondsen. Maar je kunt wel vragen stellen bij de integriteit waarmee dat gebeurt. Hoe duurzaam zijn de fondsen echt? Voor de particulier is dit soms nauwelijks meer te volgen.’
De explosieve groei van de ESG-markt is problematisch, omdat het lijkt alsof er meer geld naar groene en sociale initiatieven gaat dan in werkelijkheid het geval is. Bovendien suggereert het dat het geen enkele moeite kost om in de huidige (fossiele) economie voor biljoenen euro’s een groene bestemming te vinden. Dat groen doen én een jaarlijks financieel rendement halen probleemloos samengaan.
En dat laatste is niet altijd het geval. Op de kleine groep beleggingsfondsen die daadwerkelijk duurzaam te noemen is nog flink wat aan te merken. Onlangs verwijderde Morningstar bijvoorbeeld 1200 fondsen uit zijn duurzame universum. De uitleg: ‘Het definiëren van het universum van duurzame fondsen is ingewikkeld, omdat er nog geen consensus is over de eigenschappen van duurzame fondsen. Ook gebruiken vermogensbeheerders strategieën die hun persoonlijke kijk op duurzaam beleggen weerspiegelen.’
Oftewel: fondsmanagers kunnen vooral zelf bepalen wat duurzaam is. En die persoonlijke kijk van fondsmanagers verschilt nogal eens, blijkt uit cijfers van de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA), een samenwerking tussen verschillende landelijke en internationale belangenbehartigers van duurzame vermogensbeheerders. Waar duurzaam beleggen vroeger ging over het uitsluiten van ‘onethische bedrijven’, kunnen fondsmanagers daar inmiddels wel van alles mee bedoelen.
Steeds meer geld wordt duurzaam belegd, maar hoe wordt bepaald wat ‘duurzaam’ is? Dit zijn zes populaire duurzaamheidsstrategieën van fondsmanagers:
1) ESG-integratie - De strategie die Hale bedoelt als hij heeft over ‘ESG als onderdeel van het beleggingsproces.’ Dit is de strategie die DWS in de problemen bracht. Bij deze strategie zijn ESG-risico’s in kaart gebracht tijdens het beleggingsbesluit.
2) Impact investeren - Vaak bedoelen fondsmanagers bij ‘impact’ dat investeringen meetbare positieve effecten moeten hebben op mens of milieu.
3) Uitsluiting - Duurzaamheidsrisico’s kunnen verder worden beperkt door ervoor te kiezen bedrijven uit te sluiten die bepaalde internationale standaarden niet onderschrijven. Dit heet uitsluiting op basis van normen. Strenger nog is het om bedrijven uit te sluiten op basis van controverses (zoals Wirecard) of om sectoren uit te sluiten op basis van hun impact (de fossiele industrie).
4) ‘Best of class’ - Investeren in de duurzame koplopers van een bepaalde industrie, zoals het beste oliebedrijf of het groenste techbedrijf.
5) Engagement - Een populaire strategie waarbij je aandelen koopt van vervuilende bedrijven en belooft verduurzaming te pushen in gesprekken met het bestuur of door voor duurzaamheidsresoluties te stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen.
6) Thematisch beleggen - Een strategie waarbij fondsmanagers fondsen oprichten met een specifiek duurzaam doel, zoals het stimuleren van duurzame mobiliteit of gendergelijkheid.
Shoppen bij ratingbureaus
Het brede scala aan duurzaamheidsstrategieën is niet de enige factor die duurzame beleggingen zo subjectief maakt. Een belangrijk deel van de kritiek op ESG komt voort uit de manier waarop fondsmanagers aandelen en obligaties vergelijken. Vaak doen ze dat op basis van ESG-ratings die worden berekend door ratingbureaus als Sustainalytics (in handen van Morningstar), S&P Global en Moody’s.
Uit onderzoek van de MIT School of Management blijkt dat de ESG-score van hetzelfde bedrijf bij verschillende aanbieders totaal verschillend kan uitpakken. Slechts in de helft van de gevallen geven verschillende aanbieders hetzelfde bedrijf dezelfde score. Hoe duurzaam fondsmanagers een bedrijf vinden, is dus maar helemaal afhankelijk van het ratingbureau dat ze gebruiken. En als de rating niet bevalt, kan je altijd elders proberen een hogere rating te halen. Vergelijk dat met de kredietscores van bedrijven: die zijn in 99 procent van de gevallen hetzelfde.
‘Een tabaksfabrikant kreeg een hogere ESG-score dan een medicijnbedrijf’
Daarnaast zeggen scores doorgaans niks over de daadwerkelijke impact van een bedrijf. Dat concludeert Bram van der Kroft, promovendus op het gebied sustainable finance aan de Maastricht University. Hij onderzocht een dataset van ESG-scores en ondervond dat de tien procent bedrijven met de hoogste scores maar liefst negen keer vaker met schandalen in het nieuws komen dan de tien procent met de laagste scores. ‘Er klopt echt iets niet met hoe die ratings zijn opgesteld,’ concludeert Van der Kroft.
David Hoyme, voormalig fondsmanager bij het Amerikaanse fonds Eventide, onderschrijft deze conclusie met een voorbeeld uit de praktijk. Hij investeerde in een bedrijf dat een medicijn tegen longkanker probeert te ontwikkelen. ‘Maar een tabaksfabrikant kreeg een hogere ESG-score dan het medicijnbedrijf. Oftewel: het bedrijf dat longkanker veroorzaakte kreeg een hogere score dan het bedrijf dat het probeerde op te lossen.’
Hoe de ratingbureaus hun scores vaststellen, is dan ook een zwarte doos die alleen voor investeerders met diepe zakken toegankelijk is. Van der Kroft sloot voor zijn onderzoek een abonnement af bij Morningstar voor tienduizenden euro’s. Door die geheimzinnigheid over hoe de scores tot stand komen is het ook voor toezichthouders onduidelijk welke duurzaamheidsaspecten ratings meten, concludeerde IOSCO, een internationale samenwerking van toezichthouders.
Ook de belangrijkste duurzaamheidsmeetlat is krom
Eind 2021 ontdekte Bloomberg dat het grootste ratingbureau ter wereld, MSCI, in haar ESG-ratings in het geheel niet de impact van een bedrijf op mensenrechten of de planeet meeneemt. De ratings van MSCI meten precies het tegenovergestelde: de potentiële impact van de wereld op de bottom line van het bedrijf.
Met andere woorden: de scores die de grootste duurzaamheidsbeoordelaar uitdeelt, becijferen in de praktijk vooral de risico’s van bijvoorbeeld klimaatverandering op de winst van bedrijven. En dus niet de klimaatrisico’s die bedrijven mogelijk veroorzaken. In feite komt dit neer op het idee dat James Gifford in 2003 namens het VN-milieuprogramma lanceerde. Maar waar Gifford hoopte met zijn experiment wel degelijk impact te maken op mens en milieu, moet bijna twintig jaar later worden geconcludeerd dat de financiële bottom line nog altijd leidend is.
Tariq Fancy, voormalig duurzaamheidshoofd bij ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock en bekend ESG-criticus, geeft een voorbeeld. ‘Stel: Donald Trump wordt herkozen als president. De ESG-scores van grote vervuilende bedrijven zullen dan stijgen, omdat Trump minder geneigd is om vervuilers te reguleren. Dan begint de ESG-score wel erg op een greenwashing-score te lijken, toch?’
Zelfs een duidelijk definieerbare factor als de hoeveelheid broeikasgassen die een bedrijf uitstoot, telt doorgaans evenmin mee bij de beoordeling van een bedrijf. ‘Zolang klimaatregelgeving geen bedreiging vormt voor de bedrijfsresultaten, beschouwt MSCI de emissies als irrelevant,’ schrijft Bloomberg.
‘In essentie is Wallstreet het hele economische systeem aan het greenwashen’
En er is nog meer aan te merken op de ESG-beoordelingen van ’s werelds grootste ratingbureau. MSCI vermengt ecologische, sociale en governance factoren tot één duurzaamheidsscore. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat een bedrijf een hoge ESG-score krijgt, enkel omdat het bestuurlijk goed in elkaar zit. Ongeacht hoeveel schade het ondertussen toebrengt aan het milieu of de maatschappij.
Toch zijn veel fondsmanagers voorzichtig met het publiekelijk uiten van hun kritiek. Ze verdienen tenslotte veel geld aan de ESG-producten: hun fee is afhankelijk van de instroom van kapitaal en beleggers willen nu eenmaal groene groei zien. Volgens Morningstar was de instroom van geld in fondsen die zichzelf ‘duurzaam’ noemen de afgelopen kwartalen regelmatig hoger dan die in normale fondsen.
Tariq Fancy verliet BlackRock toen hij concludeerde dat zijn rol als hoofd duurzaam investeren zinloos was, zo vertelt hij aan Follow the Money. ‘Proberen om met duurzaam beleggen impact in de echte wereld te maken is ‘als gras verkopen aan een kankerpatiënt’. Fancy: ‘Er is geen bewijs dat het gras ook maar enige remedie biedt voor de zieke, maar het is aantrekkelijk om dat wel te geloven, zeker als de dokter chemotherapie adviseert.’
‘In essentie is Wallstreet het hele economische systeem aan het greenwashen en zo creëert het een “fatale afleiding”.’ De groene groei-belofte leidt volgens Fancy af van wat werkelijk nodig is om problemen als klimaatverandering effectief aan te pakken: strenge regulering.
‘Zie beleggen als een voetbalwedstrijd waarbij je meer kans hebt om te winnen als je op een vuile manier speelt,’ zegt Fancy. ‘Voetbalspelers kunnen wel beloven dat ze sportiever zullen worden, maar als je slecht gedrag niet afstraft met nieuwe spelregels dan zullen ze altijd de weg blijven kiezen die voor de meeste punten zorgt. En dat is op dit moment: vuil spel.’
Kortom, de groene beleggingsmarkt is er eentje van grote beloftes, complexe systemen, vage definities en enorme hoeveelheden geld. Daarom gaat Follow the Money zich hier verder in verdiepen. De komende weken volgt een reeks publicaties en podcasts waarin we de groene beloften van de sector onder de loep nemen. Dit doen we niet alleen in Nederland, maar ook samen met Europese collega’s. Want waar geldstromen grenzen overstijgen, blijven wij ze volgen.
34 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Weg van waar het om gaat. Want de verdieping vraagt om juist precies om de betrokkenheid en aandacht die duurzaamheid mogelijk maakt. Oftwel de vraag stellen: waar zijn we mee bezig?
Lia 4
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Vincent Huijbers 9
John JanssenLia 4
Vincent HuijbersIk denk wel eens dat we in onze cultuur (door de vormgeving van ons onderwijs, werk, tv etc.) onze ratio teveel getraind hebben en onze zintuigen te weinig.
Alsof we lekker makkelijk in een soort rolstoel zijn gaan leven en geweldig sterke armen hebben ontwikkeld, maar onze benen zijn verslapt en als we ook maar honderd meter moeten lopen worden we al doodmoe.
Veel teveel gedoe dat lopen... veel makkelijker om de rolstoel nog verder te optimaliseren!
Roland Horvath 7
LiaAls we de genoemde negatieve zaken niet in orde brengen, vergaan we.
Volgens de NL bioloog Midas Dekkers is 20 minuten stappen per dag voldoende om gezond te blijven.
Dat blijkt uit proefnemingen. Aan een snelheid van drie kilometer per uur is dat iedere dag een kilometer.
Vincent Huijbers 9
LiaIk merk dat slechts 8 cijfers (dd-mm-jjjj) het vertrouwen in de zintuigen kan sturen. Het devies van kijken, ruiken en proeven lijken we dan ook te zijn verleerd.
Een glas bedorven melk of een beschimmelde mandarijn lijkt (bij mij) ook een primaire reactie van afkeer op te wekken. Het visuele rottingsproces en geur is een signaal van gevaar.
Een gedachtenexperiment die ik in het kader van mijn werk heb gedaan is wanneer je het visuele 'rottingsproces' doortrekt naar bijvoorbeeld houtrot in een kozijn. Een houten huis vergaat bijna identiek aan een mandarijn. Stel je een buurt voor waarbij de woningen slecht onderhouden zijn: in feite is dat ook een signaal. Eén slecht onderhouden huis in een prima onderhouden staat straalt uit naar zijn omgeving en is daarom niet onschuldig. Net als één bedorven aardbij je hele bakje kan bederven.
Toch is het bijzonder en zorgelijk dat we juist deze zintuiglijke waarheid door een getal laten ondermijnen. Het is kennis die van primair belang is om op te kunnen terugvallen.
Nog even een kijktip die hier mee te maken heeft:
Into the Wild
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Into_the_Wild_(film)
Het ontberen van de benodigde kennis werd deze jongen fataal.
Lia 4
Vincent HuijbersGelukkig staat er soms ook bij: "Kijk, ruik en proef na deze datum". Dat geeft weer een beetje hoop voor de toekomst.
Mooi gedachtenexperiment met die mandarijn ook, heel treffend.
Het zou inderdaad mooi zijn als we (vooral hoogopgeleiden) weer meer aandacht voor onze zintuigen krijgen. Het is inderdaad onmisbare kennis om te overleven. Ik denk ook dat de waardering voor vakmensen (praktisch geschoold) kan vergroten, en kan dan weer de samenhang in de maatschappij bevorderen.
Dank voor de kijktip! Destijds veel over gehoord maar niet gezien, gaat nu echt op mijn lijstje.
Nog een aanrader over dit onderwerp, een leestip: T.C. Boyle "Drop City" (vertaling: "Verloren nachten").
Roland Horvath 7
Misschien is het zinvol een aantal zaken te noemen die zeer dringend moeten aan gepakt worden. Omdat ze op vrij korte termijn de wereld ontregelen.
- Er is het bestaan van atoombommen en van chemische en biologische wapens. ABS wapens er uit. Dat alleen al maakt een multipolair wereld bestuur nodig.
- De overbevolking, nu acht miljard straks in 2050 tien miljard.
- De opwarming van de aarde ten gevolge van het gebruik van energie, welke dan ook.
Wat verward wordt met een klimaatverandering, dat een natuurlijk verschijnsel is door veranderingen in de zonnewarmte. Remedie, minder energie gebruik en meer bebossing waar het mogelijk is.
- Misschien de grootste niet groene investering. Een 'CO2 vrije' economie.
Het belang van CO2 bij de opwarming van de aarde is niet bewezen. Er is slechts vier tienduizendsten CO2 in de lucht. 0,04%. Dat vooral CO2 zou fungeren als 'broeikast gas' en zou verhinderen, dat de aardwarmte wordt uitgestraald naar de ruimte, is niet bewezen. En het is zeer onwaarschijnlijk.
Veel aannemelijker is dat wolkenvorming de temperatuur op aarde bepaalt. Een recente theorie van de Deense natuurkundige Henrik Svensmark stelt dat wolkenvorming beïnvloed worden door GCR Galactische Kosmische Straling van positief geladen atoomkernen, zeg maar ruimtestof. Dat bij botsingen met H2O water moleculen, die moleculen zou doen aaneen klitten. En zo druppels en wolken vormen.
Volgens berichten is het ijs op Antarctica niet aan het smelten en blijft de sneeuw liggen. De GCR worden meer aangetrokken door de zuidpool, er is meer wolkenvorming dan op het noordelijk halfrond.
Besluit CO2 is irrelevant voor de opwarming van de aarde. Een vergissing van het Westen. Besloten in paniek zonder overleg.
John Janssen 4
Roland HorvathKennedy is ook niet, ik herhaal, niet vermoord. Ook zuiver in scene gezet omdat JFK niet meer ongehinderd x dames kon blijven ontvangen op kantoor.
De gehele, ik herhaal gehele, Vietnam oorlog was in feite een uit de hand gelopen filmset/opname, waar de vader van Alex Baldwin (George) iets wat te rigoureus de 'fake' munitie voor de echte had omgeruild.
Etc, etc, etc!
Ben ervan overtuigd die de kleine bovenstaande 'bloemlezing' door hele hordes van mensen op de aardkloot voor waarheid zal worden aangezien, maar nu net niet de medewerkers van FTM (mag het hopen) en hun trouwe volgers!
Roland Horvath 7
John JanssenHet is onmogelijk dat een nieuwe theorie, mening, interpretatie van feiten door iedereen
geaccepteerd wordt. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de strijd in de jaren 1500 of de zon om de aarde draait of de aarde omheen de zon.
Dat is ook met de interpretatie van het belang van CO2 het geval.
En ten tweede, de productie van zonnecellen, windmolens en brandgevaarlijke batterijen is geen groene oplossing, integendeel.
Ten derde was er altijd het feit dat alles onmiddellijk anders moest en dat de termijnen extreem kort waren. Bijvoorbeeld de hele economie wereldwijd CO2 vrij in 2050.
Als dat al zou moeten, dan kan dat uitsluitend geleidelijk aan gebeuren.
Nog iets, het omzetten van zon energie in elektriciteit kan sedert lang ook gebeuren met thermische processen. Die lang meegaan, ze zijn niet zo duur zijn als zonnepanelen en ze gebruiken geen zeldzame en bij de ontginning zeer giftige materialen.
Een onderwerp dat niet belangrijk is voor de MSM. De herbebossing wereldwijd waar het kan, absorbeert niet alleen zonnewarmte en CO2. Het is ontzettend belangrijk om nog minstens tien andere redenen.
John Janssen 4
Roland HorvathOok prachtig die zonnecellen ratings, gaan 20 jaar mee en zijn voor 90% daarna recyclebaar.
Roland Horvath 7
John JanssenVincent Huijbers 9
Roland HorvathRoland Horvath 7
Vincent HuijbersHet getal, de rating, het logo wordt de boodschap.
Het hele plaatje, alle aspecten van het probleem, raken op de achtergrond.
Lia 4
Vincent Huijbers(a) de import van buitenlands veevoer en de export van vlees/melkproducten niet wil beperken (belang agro-industrie)
én
(b) toch de schijn wil ophouden van kleine (boeren)gezinsbedrijven beschermen (electoraal)
én
(c) ook nog natuur wil beschermen (al is het maar om aan EU-regels te voldoen, maar ook electoraal).
Deze drie eisen zijn samen onverenigbaar en dat beseft de overheid ongetwijfeld ook wel.
Eén van de drie belangen (a, b, c) moet fors ingekrompen worden om de andere twee te redden.
Menselijk en duurzaam gezien zou (a) moeten krimpen, maar in een neoliberaal kapitalistisch systeem (minder marktwerking, meer overheidssteun voor de grootste spelers) is dat de minst uitvoerbare optie...
Is dan nu het spel: zo lang mogelijk discussiëren en tijd rekken, zodat (a) de agro-industrie de tijd heeft om zich op markten elders te richten (het oosten van Europa?) en/of (b) genoeg kleine boeren "vrijwillig" de handdoek in de ring hebben gegooid en/of (c) de regels voor natuurgebieden zijn aangepast?
Dan hoeft Den Haag niet zelf de knopen door te hakken...
Hoe dan ook, het is inderdaad weinig menselijk en duurzaam allemaal.
Vincent Huijbers 9
LiaArco Timmermans (Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, Universiteit Leiden) verwoord het goed:
,,In Den Haag moet empathie zijn voor de boerenbedrijven. Het probleem met de fixatie op de stikstof vanuit de boeren is dat de discussies zich snel gaat vernauwen. Het gaat alleen nog maar om minder dieren, terwijl de problemen rondom stikstof, de natuur en onze voedselvoorziening veel breder spelen.”
Precies die vernauwde blik lijkt op tal van terreinen de oorzaak van problemen. Men denkt dat het efficiënt is om aan één knop te kunnen draaien maar ontkend daarmee de vele verbanden die er bestaan. Ogenschijnlijk één probleem is dan een cumulatie van vele afhankelijke problemen.
Het stikstofkaartje 'als vertrekpunt' is een gestolde werkelijkheid.
Lia 4
Vincent HuijbersPrecies, dat is steeds weer wat politiek (en helaas ook sommige wetenschappers) proberen: die éne knop vinden. Maar door al die verbanden werkt het niet om aan één knop te draaien.
Ben met Arco Timmermans eens dat er empathie moet zijn voor de boerenbedrijven en ook dat het niet werkt om alleen op stikstof te fixeren. Maar hij doet geen recht aan de werkelijkheid als hij alle "boerenbedrijven" op één hoop gooit. Bio-industrie bedrijven kun je beter "industriebedrijven" noemen - de naam zegt het al. Natuurlijk is het goed om empathie te hebben met de mensen die daar werken, zeker als ze zorgvuldig hebben gewerkt (geldt niet voor allemaal) maar de bio-industriële manier van werken heeft zoveel schade aangericht dat je dat niet tegen elke prijs in stand moet willen houden. Daarom vind ik zijn opmerking "Het gaat alleen nog maar om minder dieren" merkwaardig. Veel dieren staat nu eenmaal gelijk aan veel voer, die dieren moeten tenslotte eten. Natuurlijk spelen de problemen rondom stikstof, de natuur en onze voedselvoorziening veel breder, maar een te groot aantal dieren per oppervlakte speelt daar toch echt een hoofdrol in. Dus dat het "alleen nog maar om minder dieren" gaat, daar zijn juist heel goede redenen voor.
De vraag moet niet zijn: hoe kunnen we teveel dieren blijven houden, maar: hoe kunnen we boeren een redelijk bestaan bieden met een passend aantal dieren (passend bij de bodem).
Bart Kemps (Agractie) zei eigenlijk ook zoiets in dit interview met Tjeerd de Groot (D66): "Zorg dat ik 100 schapen heb [in plaats een veelvoud] en daar lekker van rond kan komen." https://www.bnnvara.nl/pauw/videos/523259 (14.45)
Gek genoeg is dat precies waar de voorstanders van krimp van de veestapel al jaren voor pleiten! Wie zou daar ook op tegen kunnen zijn, niemand toch? (Of wacht...)
Eveline Bernard 6
Roland HorvathMisleidende berichten over klimaat weerlegd:
overzichtsartikel
relevante & zorgelijke wetenschappelijke feiten (inclusief onzekerheidsmarges) over snelle opwarming van de aarde.
https://12ft.io/https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zes-lessen-over-het-klimaat-waar-staan-we-precies~b6ac26f2/
https://youtu.be/6vWuogE2P74
https://theinkblotnews.com/6495/opinion/climate-change-deniers-check-the-evidence/
https://www.nature.com/nclimate/volumes/12/issues/10
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/de-meest-onzekere-factor-in-klimaatverandering
Martijn Jannink 1
Roland HorvathOm 0,04% is perspectief te plaatsen: -273 tot >10000 °C in het heelal (vacuüm zonder licht vs sterren) en uitgerekend CO2 heeft een trillingsfrequentie tussen die C en O atomen die met de warmte van onze aarde precies in de range van onze aardse warmtestraling zit en dus veel meer absorbeert/beïnvloedt dan de N2, O2 en Ar die we meer dan CO2 in de lucht hebben.
Dingen als bomen, planten, glaciers en zee, bieden de buffer om extremen onder controle te houden (overstromingen, orkanen e.d.). Daar zal de komende jaren nog veel meer aandacht naartoe moeten. Die buffers zijn echt belangrijker dan de kleur die ze veranderen van wit (zand), naar groen (absorbeert meer, reflecteert minder), want het is nog altijd beter dan zwart (dakpannen, asfalt) en biedt essentiële stabiliteit als mens en dier het moeten overleven.
Wolken spelen ook zeker een rol. Afhankelijk van de hoogte en het moment van de dag soms positief, maar meestal negatief voor het klimaat. Toch is roet, die door slechte verbranding (bosbranden, haarden, BBQ's, slechte verbranding van oude auto's/motoren, vliegtuigen) in de lucht terecht komt, veel belangrijker dan die galactische stralingen die grotendeels door ons aardmagnetisch veld (=Noord-Zuid van je kompas) worden afgeschermd. Als je die galactische straling ziet, komt dat samen met die dansende gekleurde poollichten. Daarbij heb je het niet eens over 10^-9%, dus Hendrik Svensmark's onderzoek heb je totaal uit verband gerukt.
Roland Horvath 7
Martijn JanninkOverstromingen ontstaan als de wolken waaruit de regen valt, blijven hangen. Omdat er geen wind is.
Wind ontstaat door temperatuur verschil zoals de polen zijn koud en aan de evenaar is het warm.
In de zomer is een bos is kouder dan een zandvlakte in de nabijheid. Er ontstaat dan ook een opwaartse lucht stroom boven de zandvlakte die aangevuld wordt met lucht boven het bos.
Alleen al daarom is beplanting en bebossing wereldwijd waar het mogelijk is, van het grootste belang.
Roland Horvath 7
Martijn Jannink1/ Als CO2 zo'n belangrijk broeikas gas is, dat de aardwarmte absorbeert, dan moet de temperatuur van de CO2 moleculen oplopen. Niet waarschijnlijk. De CO2 gassen stralen die warmte weer uit. Is dat naar de aarde of naar de ruimte. De opwarming van de aarde door het broeikasgas CO2 klopt niet/ rammelt. CO2 broeikasgas is de grens voor een verdienmodel, de leugen beloond.
2/ Als het 's nachts in de zomer bewolkt is, dan is er 's morgens geen dauw en het gras is droog. De wolken hebben de warmte stralen van de aarde teruggekaatst.
Als het daarentegen tijdens de nacht in de zomer onbewolkt is, dan heeft het gedauwd en het gras 's morgens is nat. De warmte van de aarde is weg gestraald naar ruimte, en de waterdamp slaat neer op de koude gras. Waardoor hebben de CO2 moleculen in de lucht de aardwarmte niet tegen gehouden. Zoals de wolken dat wel doen. De wolken absorberen de aardwarmte en stralen die terug naar de aarde en overdag houden ze de zonnestralen tegen waardoor de temperatuur op aarde kouder wordt.
3/ Een artikel over het verband van GCR kosmische stralen en de wolkenvorming in de atmosfeer, het artikel van Svensmark:
"https://ing.dk/artikel/svensmark-supernova-explosions-control-life-and-climate-on-earth-253618"
Niet het CO2 gas bepaalt de stijging of daling van de temperatuur op aarde maar de wolkenvorming door de GCR stralen. Als de temperatuur van de zon daalt, en dan ook het magnetisch veld rond de aarde, dan hebben de GCR stralen meer toegang tot de atmosfeer en worden er meer wolken gevormd. Er is meer neerslag en het is kouder.
Gezien de elektrisch positieve lading van de GCR atoomkernen en het aardmagnetisch veld, is de invloed van de GCR niet noodzakelijk dezelfde op het noordelijk halfrond als aan de zuidpool. Volgens berichten smelt het ijs op Antarctica niet.
Martijn Jannink 1
Roland HorvathDie (CO2-moleculen) gassen warmen inderdaad op binnen de totale luchtsamenstelling en stralen het inderdaad weer uit in alle richtingen. Omdat die straling zonder CO2 oorspronkelijk de atmosfeer al verlaten zou hebben, maar nu ~1/2 van die straling weer terug naar de aarde komt, wordt er dus netto iets meer (licht)energie (=warmte) op de aarde gehouden... Dat is het broeikaseffect waar al >40 jaar over gepubliceerd is!
Met laboratorium testen, modellen van de hele aarde, inclusief grond, zee en lucht en dagelijkse satelliet metingen worden tegenwoordig erg betrouwbare voorspellingen gedaan over gevolgen van de verschillende broeikas gassen, buffers e.d..
CO2 is een erg belangrijk broeikasgas, wat via politiek beleid als eerste in regels en beleid omgezet kon worden, omdat de rest nog een stuk complexer is of er helemaal geen kiezers enthousiast voor te maken zijn (gewoon minder luxe/energie verbruiken per persoon). Dat CO2 al moeilijk is te begrijpen en door bedrijven de afgelopen jaren ook veel te veel in incomplete verkooppraatjes misbruikt wordt om maximale winst te halen, betekent niet dat CO2 als broeikasgas een leugen is.
Met jouw punt 2 ben ik het helemaal eens, wolken houden veel warmte vast. Als ik een huis bouw houdt het dak van dat huis ook warmte vast, waardoor het binnen nog warmer blijft. Toch zijn wolken er al duizenden jaren en is dat dus geen verklaring voor de snelle veranderingen qua temperatuur en klimaat van de laatste decennia.
Martijn Jannink 1
Roland HorvathOver CO2 of de zon staat niets genoemd in Svenmarks artikel, maar dit gaat over supernovae elders in ons heelal. Die zouden inderdaad invloed op de temperatuur kunnen hebben gehad sinds het ontstaan van de aarde en zelfs het ontstaan van leven. Toch is de klimaatstress van tegenwoordig gebaseerd op het feit dat die temperatuurvariatie veel sneller gaat dan in het verleden ooit gebeurt is. Er staat in dat artikel ook bij dat bijna 100% van de wetenschappers het dus geen verklaring voor de snelle opwarming vindt. (Er zouden wel zo extreem veel supernovae plaats moeten hebben gevonden op totaal verschillende locaties met totaal verschillende timing, dat ze statistisch niet eens een miljardste procent kans hebben)
Temperatuur van de zon die zo onverwachts hoger wordt, of aardmagnetisch veld dat even beïnvloed wordt, is nog nooit gemeten, of enige logica voor gevonden. Van geboorte tot dood van sterren (dus ook onze zon) zijn de natuurkundige formules over temperatuurverloop al enorm nauwkeurig onderbouwd via natuurwetten.
Van het ijs op Antarctica zijn de afgelopen jaren toch regelmatig satellietfoto's voorbij gekomen. Je kan de scheuren zien ontstaan en die schotsen zien drijven naar andere delen. Gewoon te vinden op de ESA website: https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/FutureEO/CryoSat/Satellites_track_variations_in_Antarctica_s_glacial_retreat
Er zitten echt geen kaboutertjes in die satellieten die tekeningen maken en naar aarde sturen om complotten te creëren. Die data zijn online in onbewerkte vorm toegankelijk als je de artikelen niet gelooft of zelf degelijk onderbouwde theorieën wil maken.
Er zijn ook mensen dit nog/weer in een platte aarde geloven en dat er nooit een maanlanding is geweest. Zouden die beleid moeten maken?
Ik hoop zelf dat mensen blijven strijden om klimaatverandering te beperken, maar het lijkt regelmatig te hopeloos met 8 miljard mensen en vooral de rijksten die de boel kapot maken.
Luc Vandewall
Max Steenbrink
Luc VandewallPeter Burrie
Luc VandewallSustainable Finance Disclosure Regulation – Article 9 Funds or “Dark Green Funds”.
Yara van Heugten 1
Luc VandewallEveline Bernard 6
Walter Boer 3
Gerrit-Jan Kreeftenberg
Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal voorbeelden waarbij de ESG score wordt gemeten aan de hand van in hoeverre klimaatverandering impact heeft op de onderneming (enkele materialiteit). In een dergelijke opzet is het in te denken dat een medicijn fabrikant een lagere score krijgt (tekort aan grondstoffen kan een negatief effect hebben op het toekomstbeeld van de onderneming, bijvoorbeeld) dan een tabaksfabrikant.
In de CSRD richtlijn wordt juist gebruik gemaakt van een dubbele materialiteit, waarbij ook de impact van het bedrijf op de klimaatverandering wordt meegenomen. Ik zou dan verwachten dat de score van een medicijn fabrikant en een tabaksfabrikant hierdoor anders zal gaan uitpakken.
Mijn vraag bij dit artikel is daarom in hoeverre alle problemen die hier in dit artikel worden geschetst, niet al zijn opgelost met de nieuwe regelgeving die op zeer korte termijn van toepassing wordt in de EU. Ik weet het niet maar ben er oprecht benieuwd naar.
Ties Gijzel 4
Gerrit-Jan KreeftenbergGerrit-Jan Kreeftenberg
Ties GijzelPhilip Pieterse 3