
CASA was een keten van abortusklinieken. Van alle 31.000 abortussen in ons land werd ruim de helft door CASA uitgevoerd. Op 8 november 2017 werd de keten van klinieken failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Dit faillissement zou het gevolg van zijn van vermeende declaratiefraude. Samen met radioprogramma Argos doet FTM onderzoek naar de ondergang van de grootste abortuskliniek van Nederland.
OM ziet af van vervolging CASA-abortusklinieken
Oud-bestuurder Casa-abortusklinieken wacht miljoenenclaim
Keiharde concurrentie zorgt voor perverse prikkels in de abortuszorg
Inval bij ex-bestuurder CASA-klinieken
Voormalig CASA-bestuurder: ‘Ik denk dat de beerput leeg is’
Doorstart abortusklinieken CASA mislukt: ‘Zeer nare gevolgen voor cliënten’
Waar was het toezicht bij de CASA abortusklinieken?
CASA klinieken failliet verklaard
Oud-bestuurder spreekt over vermeende fraude bij ‘declaratiefabriekje’ CASA
Voormalig CASA-bestuurder: ‘Beschuldiging declaratiefraude apekool’
Inval bij ex-bestuurder CASA-klinieken
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de CASA-abortusklinieken. Inmiddels is het huis van één van de oud-bestuurders door rechercheurs doorzocht. De verdenking: valsheid in geschrift, en oplichting over de periode 2010 tot en met 2016.
De recherche zorgfraude heeft maandagavond twee kantoren van zorgaanbieders doorzocht. Het gaat om de CASA-abortusklinieken en de STAR-MDC laboratoria. Ook de woningen van twee voormalig bestuurders (één van CASA en één van STAR) zijn doorzocht, zo meldt het OM in een persverklaring.
De inval maakt onderdeel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting en fraude met declaraties; tijdens de doorzoeking is administratie in beslag genomen. In haar verklaring schrijft het OM: ‘Het vermoeden is dat de twee zorgaanbieders een afspraak hadden gemaakt om bij zorgverzekeraars duurdere behandelingen te declareren dan dat toegestaan was. Hiernaast heeft de zorgaanbieder die abortuszorg verleent vermoedelijk meer subsidie gedeclareerd dan waar deze recht op had. De verdenking is valsheid in geschrift en oplichting in de periode van 2010 tot en met 2016.’ De twee zorgaanbieders zijn, evenals de oud-bestuurders, aangemerkt als verdachte.
Het OM geeft niet aan bij welke bestuurders het precies is langsgeweest, maar in het geval van de CASA-bestuurder gaat het vermoedelijk om Bert van Herk. Hij was tussen 2001 en 2015 de baas bij de keten van abortusklinieken. Van Herk zelf bevestigt noch ontkent de berichtgeving: ‘Ik kan er niets over zeggen’, stelt hij bij navraag.
Vrouwen ontvingen een factuur van een abortuskliniek — terwijl ze daar nooit een voet over de drempel hadden gezet
De deal tussen STAR en CASA
FTM en Argos doen al enkele maanden onderzoek naar de CASA-abortusklinieken. Deze keten van abortusklinieken, de grootste van Nederland, ging in november vorig jaar failliet als gevolg van vermeende declaratiefraude. Kort daarvoor spraken we uitgebreid met Bert van Herk; in dat gesprek kwam ook de deal tussen CASA en STAR-MDC ter sprake. Die deal is nu onderwerp van het strafrechtelijk onderzoek van het OM.
De deal tussen CASA Medical en de STAR-laboratoria werkte als volgt: vrouwen werden door hun huisarts naar STAR verwezen voor een gynaecologisch onderzoek. Het onderzoek en een eventuele behandeling vonden plaats op de locatie van STAR en werden uitgevoerd door medewerkers van het laboratorium.
CASA Medical declareerde deze verrichtingen vervolgens bij de zorgverzekeraar: als verondersteld aanbieder van medisch-specialistische zorg kon CASA Medical meer geld voor de verrichtingen ontvangen. De winst werd door de twee zorgaanbieders gedeeld. Vrouwen die STAR bezochten, ontvingen achteraf een factuur van een abortuskliniek — terwijl ze daar nooit een voet over de drempel hadden gezet.
Voordat Van Herk de deal met STAR bezegelt, legt hij de constructie voor aan advocaat Mascha Bots, huisadvocaat van CASA en gespecialiseerd in wetgeving op het gebied van de gezondheidszorg. Op 6 oktober 2011 schrijft Mr. Bots aan Van Herk: ‘Uit de overeenkomst vloeit niet voort dat de patiënten bij wie een echoconsult wordt uitgevoerd ook patiënten van CASA Medical zijn. Dat zou zo kunnen zijn als CASA Medical de behandeling van een patiënt ook daadwerkelijk heeft overgenomen. Voor zover er louter sprake is van een dienst ten behoeve van de eerste lijn, mag hoe dan ook geen DBC, maar slechts een OVP of OP [Dit zijn productcodes om bepaalde verrichtingen in de zorg in rekening te brengen, red.] worden gedeclareerd.’
De schade wordt geschat op meer dan 1 miljoen euro
Hoewel Bots expliciet stelt dat er ‘hoe dan ook’ geen DBC gedeclareerd mag worden, ziet Van Herk hierin geen aanleiding om iets aan de deal te wijzigen. ‘Ik heb haar stelling voorgelegd aan de secretaris van de Raad van Bestuur van STAR, tevens jurist, en hij was het er niet mee eens. Hij overtuigde mij op dat moment met argumenten waarom het wel mocht.’
Fraude
Het OM onderzoekt niet alleen deze deal: het neemt ook de subsidie onder de loep die de abortuskliniek ontving van het ministerie van Volksgezondheid. Vermoed wordt dat CASA meer subsidie declareerde dan waar het recht op had. De totale schade van de vermoedelijke fraude wordt door het OM geschat op meer dan 1 miljoen euro.
Curator Marc Udink, die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van het faillissement van CASA, laakte eerder nog het gebruik van de term ‘fraude’ door de media. Zo schreef Udink in zijn voortgangsverslag dat op 5 oktober 2017 verscheen: ‘Hoewel in de recente publiciteit wat opgewonden de term fraude werd gebruikt is er in geen van deze onderzoeken sprake van financiële fraude die – naar het voorlopig oordeel van de curator – zou kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.’
Eerder benaderden FTM en Argos de curator met vragen over waarom hij de term ‘fraude’ uitdrukkelijk vermijdt. Hij zei toen: ‘Al zou het fraude zijn, dan zou ik dat nog niet zeggen. Ik moet hier vijf ton zien terug te vorderen.’ Hierna wees Udink ons de deur.
Morgen verschijnt er op FTM een analyse over de dieperliggende oorzaken van de problemen in de Nederlandse abortuszorg. Meer informatie over de teloorgang van de CASA abortusklinieken kun je vinden in ons dossier.
11 Bijdragen
Inge 5
Hij was tussen 2001 en 2015 de baas bij de keten van abortusklinieken.
unquote.
Zit het hem hierin; een keten. Zouden er van abortusklinieken gewoon geen ketens moeten zijn? De subsidie klinkt ook raar. Voor een kliniek, uiteraard, dient het algemeen goede doel en belang. Maar subsidie aan een keten... die draaien vanzelf al winst... toch?
Bas van de Haterd 5
IngeTot een beoaald niveau ligt er een ratio achter de keten. welk niveau is per organisatie afhankelijk.
Jan Smid 8
Bas van de HaterdBas van de Haterd 5
Jan SmidJan Smid 8
Bas van de HaterdWees eerlijk: probeer eens een melding van iets te maken bij de politie, grote kans dat je dan voor een dichte deur staat of alle agenten op straat zijn. Ik vind overigens wel dat er iets gedaan moet worden met een klacht en dat dit niet op de grote stapel moeten belanden.
Bas van de Haterd 5
Jan SmidRicardo Tetteroo 3
Bas van de HaterdBas van de Haterd 5
Ricardo TetterooDe meeste mensen zijn overigens wel heel erg flexibel dat ze niet meteen een antwoord krijgen, maar niet iedereen zeg maar.
Jeffrey 5
IngeAbortusklinieken moeten overeind blijven met een beperkte subsidie. Dat is een vast bedrag per behandeling, meestal een kleine 600 euro. Dat biedt weinig ruimte voor vette winsten. Dat is één van de redenen waarom CASA destijds ook medisch specialistische behandelingen ging aanbieden. CASA Medical was de 'vetpot' die de minder lucratieve abortusbehandelingen moest compenseren. Ik heb daar eerder uitgebreid over geschreven in dit artikel: https://www.ftm.nl/artikelen/oud-bestuurder-spreekt-over-vermeende-fraude-bij-declaratiefabriekje-casa?share=1.
Als het onderwerp je interesseert: morgen verschijnt op FTM een uitgebreide analyse over de dieperliggende oorzaken van de wantoestanden in de Nederlandse abortuszorg.
Inge 5
JeffreyJe eerdere artikel had ik inderdaad ook gelezen. Zal morgen weer kijken.
Verbaast me, op een plek waarbij je verwacht dat de medische handeling en de pati"ent vooropstaan. Kennelijk is ons mensen niets vreemd en waar geld ligt, ligt de verleiding...
Having said that... misschien te na"ief. Kennelijk had mijnheer Keijzer ook zoveel pi"eteit niet met de doden.
Marjo Hebbes 2
Maar in de stukken rondom CASA mis ik de aandacht voor het doel van de klinieken (abortuszorg) ,die door deze acties nu serieus verminderd is in NL. Terwijl bestuurders toch verantwoordelijk zijn en daarvoor moeten zorgen. Dus de (financiele, juridische)acties die fout waren hebben gevolgen, en de bestuurders hebben, bewust lijkt het, die risico's gelopen. En die gevolgen zou ik graag op het bordje zien van degene wiens verantwoordelijkheid het is/was. Dat mis ik, bij de artikelen (en bij het OM).