
Hoe bankiers en beurshandelaars miljarden roofden van Europese belastingdiensten. Lees meer
In heel Europa zijn landen jaren achtereen doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij fraude met dividendbelasting. De schade loopt in de tientallen miljarden. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak,’ noemde een kroongetuige het. Ook in Nederland is de Belastingdienst tientallen jaren slachtoffer geweest van dividendstrippende bankiers.
The CumEx-files is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten waar Follow the Money deel van uitmaakt. Dat leidde in oktober 2018 tot de eerste een golf publicaties. Drie jaar later volgde de reprise met 16 journalistieke organisaties uit 5 continenten. De onderzoeken worden gecoördineerd door het Duitse onafhankelijke platform Correctiv. Meer weten: cumex-files.com.
Inval bij Nederlandse bankier van HSBC Trinkaus & Burkhardt wegens CumEx-fraude
KPMG adviseerde ABN Amro over frauduleuze CumEx-transacties in geschil met Duitse fiscus
Fortis Bank Nederland zette na nationalisatie in op frauduleuze CumEx-deals
De Nederlandse KAS Bank speelde een cruciale rol bij frauduleuze CumEx-transacties
Explainer: hoe werkt CumEx?
Het CumEx-schandaal: de officier van justitie in Keulen ‘zal niemand sparen’
De overheid gaat de strijd met dividendstrippers aan
Van CumEx-fraude verdachte ex-ABN Amro bankier op Mallorca gearresteerd
Hoe een Amsterdamse beurshandelaar tientallen miljoenen verdiende aan een Duits belastingschandaal
Voorzitter branchevereniging van beurshandelaren blijkt dividendstripper en treedt af
Een (andere) inval van de FIOD in Nederland © John Peters / ANP
Inval bij Nederlandse bankier van HSBC Trinkaus & Burkhardt wegens CumEx-fraude
Afgelopen week vonden in Duitsland verschillende invallen plaats bij (ex-)bestuurders van de bank HSBC Trinkaus & Burkhardt. De invallen houden verband met het onderzoek naar CumEx-fraude. Ook in Nederland vond een inval plaats, bevestigt het Openbaar Ministerie in Keulen. Volgens bronnen van Follow the Money gaat het om de Nederlandse bankier Gerard T.
Er gaat in Duitsland geen maand voorbij zonder dat er ergens een inval bij een bank plaatsvindt. De doorzoekingen, waarbij meestal tientallen politiemensen en fiscale onderzoeksambtenaren uitrukken, hebben vrijwel allemaal te maken met het grootste belastingschandaal uit de Duitse geschiedenis: de CumEx-fraude.
De Duitse zakenkrant Handelsblatt berichtte afgelopen week dat er wederom op verschillende plekken in Duitsland invallen hebben plaatsgevonden. Dit keer waren (oud-)bestuurders van de bank HSBC Trinkaus & Burkhardt het doelwit. De doorzoekingen vonden plaats op instigatie van het Openbaar Ministerie in Keulen, dat tegenover de krant bevestigde dat de invallen gerelateerd zijn aan een van de talrijke onderzoeken naar CumEx-fraude. Ditmaal werd ook in Nederland een doorzoeking gedaan die verband houdt met de zaak HSBC Trinkaus & Burkhardt, meldden bronnen aan Follow the Money.
Er gaat in Duitsland geen maand voorbij zonder dat er ergens een inval bij een bank plaatsvindt
‘Het woonadres van een verdachte in Nederland is doorzocht in het kader van wederzijdse rechtshulp met hulp van Nederlandse collega's,’ bevestigt het Openbaar Ministerie in Keulen. Bronnen van Follow the Money die dicht bij het Duitse onderzoek zitten, noemen de naam van de Nederlander Gerard T. die bij HSBC Trinkaus & Burkhardt werkzaam is. Gerard T. staat ook op een lijst van verdachten van het Keulse Openbaar Ministerie waarover Follow the Money beschikt.
Volgens Handelsblatt zou HSBC Trinkaus & Burkhardt in 2007 en 2008 mogelijk betrokken zijn geweest met een van de meest lucratieve CumEx-transacties ooit: die van het Duitse chemieconcern Altana dat in 2007 een recorddividend uitkeerde. In Nederland verdiende indertijd de bekende Amsterdamse beurshandelaar Allard Jakobs van All Options een vermogen aan een CumEx-transactie met Altana-aandelen.
De woordvoerder van HSBC Trinkaus & Burkhardt liet weten niet te kunnen reageren op vragen en bevindingen van Follow the Money.
Risicoloos frauderen
Het is niet voor het eerst dat het Openbaar Ministerie in Keulen met een doorzoeking in Nederland informatie over CumEx-fraude tracht te verkrijgen. Dat probeerde het ook al in de zomer van 2014 bij de clearingbank van ABN Amro, onthulde Follow the Money in 2018. Destijds ging de doorzoeking niet door en leverde ABN Amro vrijwillig informatie uit.
De term CumEx wordt in de financiële wereld gebruikt voor een transactie waarbij meerdere keren dividendbelasting van beursgenoteerde ondernemingen wordt teruggevorderd, terwijl die maar een keer is afgedragen. Volgens berekeningen van de universiteit van Mannheim werd de Duitse schatkist de afgelopen decennia voor ongeveer 12 miljard euro door CumEx-fraudeurs benadeeld.
CumEx-fraude is mogelijk omdat de administratiesystemen van beurzen rond het tijdstip dat ondernemingen de hoogte van hun dividend bekend maakten en uitkeerden, niet precies kunnen zien wie de economische eigenaar van het aandeel is. Daar maakten bankiers, beurshandelaren en financiers met behulp van fiscalisten, advocaten en accountants tientallen jaren misbruik van. In Nederland waren CumEx-transacties niet mogelijk, maar dat weerhield Nederlandse bankiers en handelaren er niet van om – met de hulp van advocaten en accountants – op grote schaal in de handel actief te zijn.
CumEx-transacties zijn in wezen risicoloos: er werd met marktneutrale aandelen- en optietransacties tussen samenspannende partijen illegaal belastinggeld geïncasseerd. Het enige risico was dat overheden het spel zouden doorkrijgen.
In Nederland was dat al in 2005 aan de orde: toen stelde een klokkenluider bij Fortis de praktijken van zijn collega’s aan de kaak. Zijn melding werd door kranten opgepikt en nog datzelfde jaar startte de FIOD een onderzoek naar de frauduleuze CumEx-praktijken in de bancaire wereld. De FIOD stelde in 2006 bij een presentatie op het ministerie van Financiën voor het onderzoek ‘grootschalig’ aan te pakken, maar in plaats daarvan werd het stopgezet.
In Duitsland duurde het tot 2011 voordat een intelligente medewerker van de belastingdienst de aard van de transacties van bankiers en handelaren doorgrondde. In 2012 trof de Duitse wetgever maatregelen om de fraudeurs te beletten hun activiteiten voort te zetten. In 2013 startte het strafrechtelijke onderzoek naar CumEx-fraude. Dat gebeurde in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de deelstaat waar de federale belastingdienst van Duitsland is gevestigd. Sindsdien is het Openbaar Ministerie in Keulen, onder leiding van hoofdofficier van Justitie Anne Brorhilker, met veel inzet bezig om de schuldigen op te sporen en te berechten.
‘Wie betrokken was, zal tot de verantwoording worden geroepen, de officier van justitie zal niemand sparen,’ zei Peter Biesenbach, de voormalige minister van Justitie van Nordrhein-Westfalen vorig jaar in een interview tegen Follow the Money. Het aantal Keulse officieren van Justitie dat zich inmiddels met CumEx bezighoudt is tot 31 uitgegroeid en ze hebben nu meer dan 1500 verdachten op de korrel.
In het districtgerechtshof van Bonn zijn sinds 2020 al diverse bankiers tot meerjarige gevangenisstraffen veroordeeld. In december 2022 hoorde de ooit gereputeerde fiscalist Hanno Berger de rechter in Bonn het hardste vonnis tot nu toe uitspreken: een gevangenisstraf van 8,5 jaar.
ABN Amro in het vizier
Ook in andere Duitse deelstaten lopen onderzoeken naar CumEx-fraudeurs. Zo doet het Openbaar Ministerie in Hessen onder andere onderzoek naar de CumEx-activiteiten van de vroegere Fortis Bank Nederland, die sinds 2010 officieel onderdeel van ABN Amro is. Het OM in Frankfurt liet enkele malen doorzoekingen uitvoeren bij de vestiging van ABN Amro in Frankfurt. In januari bracht Follow the Money aan het licht dat de Duitse fiscus in 2011 al een voormalig onderdeel van de vestiging in Frankfurt verdacht in verband met transacties waarbij dividenden werden gestript. De vestiging was inmiddels overgenomen door een van de voormalige werknemers van ABN Amro daar, Frank H. Die werd afgelopen zomer op het Spaanse eiland Mallorca gearresteerd. Bronnen melden Follow the Money dat de ex-ABN Amro-bankier met de officier van Justitie meewerkt.
Vorige week dinsdag meldde Handelsblatt dat het Openbaar Ministerie in Frankfurt een aanklacht tegen de bankier heeft ingediend. Volgens een woordvoerder doet het OM onderzoek naar CumEx-activiteiten in de periode 2008-2010. In die periode werkte H. nog voor de staatsbank. In december onthulde Follow the Money dat de bank in 2009 nog vol inzette op CumEx, met goedkeuring van het hoger management en controlerend accountant KPMG.
8 Bijdragen
John Janssen 4
Ik neem aan dat ergens iemand eens heeft geïnformeerd bij het Ministerie waarom er indertijd geen gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden. Wel bij mijn kapster binnenvallen met veel bombarie omdat die blijkbaar 1000 euries teveel heeft 'afgetrokken' voor haar salon verbouwinkje, maar de bancaire 'kappers' ongemoeid laten die met kruiwagens tegelijk de schatkist aan het leegscheppen waren. Iets meurt hier verschrikkelijk!
Heb al eerder veren in achterwerken gestoken, dus hou het nu maar bij een ferme schouderklop voor beide heren.
Eric Smit 11
John JanssenDat de presentatie op het ministerie plaatsvond, wil niet zeggen dat de minister deze destijds ook heeft aanschouwd. Die kans is vrij klein. De kans dat hij en de staatssecretaris kennis hadden van dit voorstel om een 'grootschalig' strafrechtelijk onderzoek op te zetten naar een grote Nederlands/Belgische bank, is daarentegen weer redelijk groot.
Stay tuned, er zullen nog (veel) meer artikelen in dit dossier volgen.
Groet!
Eric
John Janssen 4
Eric SmitEric Smit 11
John Janssenmarcel 7
John JanssenPetrus Harts 3
John JanssenEENS!
HULDE!
Marius Menkveld 2
Ik neem aan dat zijn parlementaire onschendbaarheid niet van toepassing is...?
Eric Smit 11
Marius MenkveldHet Kamerlid Olaf Ephraim heeft zelf ooit in een rechtszaal aangeven zich met de CumEx-handel bezig te hebben gehouden. Hij en Frank Vogel noemde zichzelf de 'geestelijke vaders' van dit type fraude dat destijds nog keurig door advocatenkantoren als Allen & Overy van een goedkeurend stempel werd voorzien. Nadat hij in de zomer van 2005 bij Fortis uit werd gesmeten, is hij bij ons weten met de handel gestopt. Dat betekent dat de strafbare feiten waar hij zich aan heeft bezondigd, inmiddels zijn verjaard. Hij kan nog wel een claim op zijn vermogen uit Duitsland tegemoet zien.
Groet,
Eric