De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer

Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.

Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter. 

[Illustratie: Leon Mussche]

26 artikelen

Inval bij Rabobank-dochter vanwege mogelijke corruptie bij Defensie-aanbesteding

In mei heeft justitie een inval gedaan bij Rabobank-dochter Athlon Car Lease. Dit vanwege een onderzoek naar mogelijke corruptie rondom een wagenparkaanbesteding van Defensie. Het onderzoek leidde bij Athlon tot een exodus op directieniveau. Dat melden directe bronnen aan Follow The Money en vakblad Automotive.

Begin mei klopte de Rijksrecherche aan bij het hoofdkantoor van leasemaatschappij Athlon Car Lease in Almere. Medewerkers werden door rechercheurs ondervraagd en emails en administratie moesten ter inzage gegeven worden. Het onverwachte bezoek bij de leasemaatschappij hangt samen met een justitieel onderzoek naar integriteitsschendingen bij de aanbesteding van het wagenpark van het Ministerie van Defensie. Rabobank-dochter Athlon Car Lease won in 2004 een aanbesteding voor het wagenparkbeheer van het Ministerie van Defensie, het departement met het grootste wagenpark. In de daaropvolgende jaren werd de samenwerking gecontinueerd.
'Rabobank wil zich alvast indekken voor het geval dat uit het onderzoek strafbare feiten rollen'
Eind 2011 maakte De Telegraaf melding dat een medewerker van het ministerie van Defensie, de wagenparkbeheerder Jacques H., giften heeft geaccepteerd van auto-importeurs. Zo zou hij dure auto’s hebben gekocht met hoge kortingen, de factuur niet hoeven te betalen, om vervolgens maanden later de auto weer in te ruilen voor dezelfde prijs als bij aanschaf. Met gesloten beurs kon hij dan gratis rijden. Na de berichtgeving maakte Defensie melding bij het Openbaar Ministerie (OM) die de zaak nu dieper aan het onderzoeken is. Het OM en het Ministerie van Defensie bevestigen het strafrechtelijke onderzoek tegenover Follow the Money, maar geven gezien het lopende onderzoek geen nadere toelichting.

Athlon maakt alvast schoon schip

Naar aanleiding van de inval bij Athlon Car Lease is er melding gemaakt bij moederconcern Rabobank die, via dochter Lage Landen, eigenaar is van Athlon Car Lease. Het leidde direct tot een parallel lopend intern onderzoek in opdracht van het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht. Dat onderzoek is niet zonder gevolgen gebleven. Meerdere bestuursleden stapten de afgelopen maanden vrij plotseling op waaronder algemeen directeur Richard Sikkel, directeur Strategische Samenwerking Arjen van der Lugt en voormalig topman Hans Blink van Athlon Car Lease International. Bij Lage Landen stapte vrijwel tegelijkertijd directeur Ronald Slaats op. De bestuursleden ontkennen dat hun vertrek verband houdt met het onderzoek. Van der Lugt was niet bereikbaar voor commentaar en Blink geeft aan dat hij een arbeidsconflict heeft met Lage Landen. ‘Daar wil ik het op dit moment bij laten.’ De exodus aan de top is volgens meerdere bronnen geen toeval. ‘De Rabobank wil zich alvast indekken voor het geval dat uit het onderzoek strafbare feiten rollen. De eindverantwoordelijken zijn gevraagd om vrijwillig op te stappen en een aantal medewerkers, die direct bij de aanbesteding betrokken waren, hebben demotie gekregen,’ aldus een direct betrokkene die anoniem wenst te blijven.

Vertrouwelijke informatie doorgespeeld?

De Rijksrecherche vroeg Athlon-medewerkers onder meer naar een juridisch geschil tussen Athlon Car Lease en Leaseplan. Beide leasemaatschappijen probeerden in 2010 het wagenparkbeheer te gaan verzorgen voor de rijksoverheid. Het ministerie van Defensie coördineerde deze aanbesteding van in totaal 2500 auto’s waaronder de dienstauto’s van topambtenaren en bewindslieden zoals premier Mark Rutte vielen. Athlon Car Lease wilde via een kort geding voorkomen dat concurrent Leaseplan een lucratief deel van het wagenparkbeheer definitief gegund zou krijgen. Ter onderbouwing werd er ter zitting vertrouwelijke informatie ingebracht waar Athlon Car Lease, volgens betrokkenen, niet op een legitieme manier aan had kúnnen komen. De informatie zou zijn doorgespeeld vanuit het Ministerie van Defensie. Athlon-directeur Armand van Veen wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Hij bevestigt tegen vakblad Automotive enkel de inval en het onderzoek. In het onderzoek naar mogelijke omkoping van defensiemedewerkers wordt er ook bij autoleveranciers in de boeken gekeken. Vorig jaar kreeg de autodealer VKV Groep (Renault, Nissan, Dacia en Infiniti) bezoek van rechercheurs. ‘De laatste jaren zijn er door Lease Plan en Athlon voor de diverse Ministeries bij ons auto’s besteld,’ zegt eigenaar Chris Visscher. ‘De Rijksrecherche voert blijkbaar een onderzoek uit naar mogelijke beïnvloeding van ambtenaren in het aanbestedingstraject. VKV was daar niet bij betrokken. Zij hebben vorig jaar inzicht gekregen in onze boekhouding en daarna alles weer keurig teruggebracht.’   Dit artikel van Follow the Money is tot stand gekomen in samenwerking met vakblad Automotive. dennis@ftm.nl