
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
Inval bij Rabobank-dochter vanwege mogelijke corruptie bij Defensie-aanbesteding
In mei heeft justitie een inval gedaan bij Rabobank-dochter Athlon Car Lease. Dit vanwege een onderzoek naar mogelijke corruptie rondom een wagenparkaanbesteding van Defensie. Het onderzoek leidde bij Athlon tot een exodus op directieniveau. Dat melden directe bronnen aan Follow The Money en vakblad Automotive.
'Rabobank wil zich alvast indekken voor het geval dat uit het onderzoek strafbare feiten rollen'Eind 2011 maakte De Telegraaf melding dat een medewerker van het ministerie van Defensie, de wagenparkbeheerder Jacques H., giften heeft geaccepteerd van auto-importeurs. Zo zou hij dure auto’s hebben gekocht met hoge kortingen, de factuur niet hoeven te betalen, om vervolgens maanden later de auto weer in te ruilen voor dezelfde prijs als bij aanschaf. Met gesloten beurs kon hij dan gratis rijden. Na de berichtgeving maakte Defensie melding bij het Openbaar Ministerie (OM) die de zaak nu dieper aan het onderzoeken is. Het OM en het Ministerie van Defensie bevestigen het strafrechtelijke onderzoek tegenover Follow the Money, maar geven gezien het lopende onderzoek geen nadere toelichting.
Bijdragen