
Politieagenten op de Wallen in Amsterdam. © ANP, Robin Utrecht
Interne documenten politie: mannen van kleur het vaakst slachtoffer van politiegeweld
Voor het eerst inventariseerde de politie wanneer en tegen wie zij geweld gebruikt. Uit deze analyse concludeerde de verantwoordelijke minister dat de politie geweld ‘zonder aanziens des persoons’ inzet. Follow the Money beschikt nu over de interne documenten waarop de minister zich baseerde. Daaruit blijkt dat vooral jonge mannen van kleur, dronken uitgaanspubliek en verwarde mensen te maken krijgen met geweld door de politie.

- Voor het eerst heeft de politie op grote schaal gegevens verzameld over het geweld dat zij gebruikt tegen Nederlanders.
- De grote maatschappelijke onrust door onder andere de dood van Mitch Henriquez en het buitensporige geweld bij arrestaties met politiehonden waren de aanleiding voor deze analyse.
- Minister Ferd Grapperhaus stuurde er in 2021 alleen een vrij summiere brief over naar de Kamer. Volgens Grapperhaus bleek er duidelijk uit dat ‘de politie zonder aanziens des persoons optreedt wanneer zij geweld gebruikt’.
- Burgerrechtenorganisatie Control Alt Delete vroeg deze analyse en rapporten over politiehonden en tasers op via de Wet openbaarheid van bestuur en deelde de honderden documenten met Follow the Money.
- Wie de hele analyse leest, ziet dat jonge mannen van kleur het vaakst lijdend voorwerp zijn van politiegeweld. Dat geldt ook als er drank, drugs of geestelijke verwardheid in het spel zijn.
- Bij alle incidenten van geweldgebruik door de politie wordt in slechts 19 procent van de gevallen ook geweld tegen de politie geregistreerd.
Elke zaterdagavond verandert het centrum van Amsterdam in een ‘politie-hotspot’. Toeristen verdringen zich op de Wallen, op het Leidseplein zijn de rijen voor clubs en kroegen lang. Overal wietdampen en gebroken glas. Hoe later op de avond, hoe meer kots op straat.
En ook: hoe meer geweld. Rond elf uur ’s avonds schalt luidkeels een scheldwoord over het stationsplein. ‘Kankerhonden!’ roept een sterk vervuilde man, terwijl twee agenten hem in de boeien slaan. Bij het centraal station staan politieauto’s en busjes. Ambulances rijden af en aan. Naast de politie zijn handhavers van de gemeente en veiligheidsteams van de NS en het GVB. Op het Rembrandtplein spreken ‘hosts’ mensen aan op het fietsverbod. Portiers handhaven de orde bij clubs, kroegen en coffeeshops.
Zoveel mensen op de been om het op straat een beetje leuk te houden, is vaste prik in de nacht van zaterdag op zondag, en niet alleen in Amsterdam. 96 van de 421 Nederlandse hotspots liggen in uitgaansgebied. Gemiddeld moest de politie tussen januari 2019 en september 2020 in deze horecagebieden elf keer met geweld in actie komen.
Deze gegevens komen uit een analyse van interne politiedata uit 2021. Niet eerder maakten politie, justitie en het CBS zo’n uitgebreid rapport over geweld door de politie. Volgens toenmalig minister Ferd Grapperhaus maakte deze analyse duidelijk dat ‘de politie zonder aanziens des persoons optreedt wanneer zij geweld gebruikt.’
Tot nu toe was de analyse zelf niet openbaar. Burgerrechtenorganisatie Control Alt Delete kreeg de documenten na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en deelde ze met Follow the Money.
Heel veel data, geen verdieping
Waar Grapperhaus in zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft over ‘incidenten waarbij de politie genoodzaakt is geweld te gebruiken’, valt uit de analyse niet op te maken of die noodzaak er ook echt was.
Zo leidt bijvoorbeeld één op de elf beledigingen tot politiegeweld. ‘Een belediging is reden voor een boete, maar niet om geweld te gebruiken,’ zegt Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete. ‘Geweld is alleen rechtmatig als de betrokken agenten zich aan de geweldsinstructie houden. In alle stukken die wij tot nu toe ontvangen hebben zien wij dat de politie, het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid geen enkele poging doen om hier zicht op te krijgen.’
Dat deze gegevens nu op een rij staan, is winst. Maar een analyse is het allerminst, zegt socioloog Jaap Timmer, die al dertig jaar politiegeweld bestudeert. Op verzoek van Follow the Money las hij deze analyse en twee rapporten over de inzet van honden en tasers. ‘Het zijn heel veel data, maar er is geen verdieping, er zijn geen vergelijkingen, het is geen wetenschap.’ De belangrijkste data uit de rapporten op een rij.
Drank en drugs
Bij 0,51 procent van alle incidenten gebruikt de politie geweld. In het weekend verviervoudigt dat ’s nachts tot 2 procent. Het geweld concentreert zich rond 96 hotspots in de horeca, wat duidelijk maakt dat middelengebruik een belangrijke factor is.
Hoewel de analyse geen onderscheid maakt tussen alcohol en drugs, is uit eerder wetenschappelijk onderzoek bekend dat bij ongeveer 80 procent van alle uitgaansgeweld alcohol in het spel is. Drugs als speed en coke kunnen ook agressie veroorzaken, maar spelen een veel kleinere rol.
Het kabinet kondigde in 2013 wetgeving aan die geweld onder invloed strenger bestraft. Tien jaar na dato slaat die wet geen deuk in een pakje boter: nog altijd moet de politie ’s nachts in het weekend heel vaak ingrijpen.
Waar politici snel klaar staan om drugsgebruik aan te pakken, bestaat er voor alcohol aanzienlijk meer begrip. De alcohollobby is invloedrijk, krijgt zelfs subsidie, mag meepraten over het beleid en heeft met prominente oud-politici, zoals Fred Teeven nu en Hans Wiegel vroeger, prima ingangen rond het Binnenhof.
Geweld tegen verwarde mensen
Sociaal-economisch zwakkeren krijgen disproportioneel veel te maken met politiegeweld. Zo heeft slechts 4 procent van de Nederlanders een bijstandsuitkering. Bij mensen die met politiegeweld te maken krijgen, bedraagt hun aandeel maar liefst 24 procent.
Bij 5,9 procent van alle Nederlanders tegen wie de politie geweld inzet, was sprake van ‘een verward of overspannen persoon’. Personen met een ggz-behandeling zijn vijf keer vaker betrokken bij politiegeweld dan hun aandeel in de Nederlandse bevolking. Ook jongeren met jeugdhulp- of bescherming zijn flink oververtegenwoordigd in de cijfers.
Door de bezuinigingen op de ggz zijn er ‘steeds meer en vaak gewelddadiger wordende personen met verward gedrag in de publieke ruimte,’ staat in de analyse. Dat is het gevolg van een verschuiving van zorg binnen de muren van een instelling naar behandeling vanuit de thuissituatie.
Fred Teeven verzette zich als staatssecretaris van Justitie in 2012 tegen het invoeren van een eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg door zijn partijgenoot Edith Schippers, destijds minister van Volksgezondheid. ‘Je bezuinigt op de volksgezondheid en je gaat meer geld uitgeven bij justitie. Dat is niet de weg die we op moeten gaan,’ zei Teeven tien jaar geleden tegen BNR.
Sindsdien is de kaalslag in de ggz en de jeugdzorg alleen maar erger geworden, zoals Follow the Money uitvoerig heeft beschreven. Het kabinet beseft ook dat iets moet gebeuren en heeft 59 miljoen euro extra gestoken in de aanpak van personen met onbegrepen gedrag.’
Crisisverpleegkundige Bauke Koekkoek, lector aan de HAN en de Politieacademie, denkt dat het probleem veel complexer is dan het kabinet schetst: ‘Dit is een knoop die heel moeilijk te ontwarren is. Ik begrijp dat dat politiek gezien geen prettige boodschap is, maar het is wel de realiteit voor burgers en professionals die ermee van doen hebben.’
Net als bij alcohol geldt dat de politie er zelf weinig aan kan doen. Alleen de landelijke politiek kan voor een structurele oplossing zorgen.
Jonge mannen in een stedelijke omgeving
Van de Nederlanders tegen wie de politie geweld gebruikt, heeft 36 procent een ‘niet-westerse migratieachtergrond’, terwijl hun aandeel in de totale bevolking 13 procent is.
Deze groep krijgt dus bijna drie keer zoveel te maken met politiegeweld als witte Nederlanders. Toch noemt de analyse het effect van de migratieachtergrond ‘zeer beperkt’. Uit een regressieanalyse blijkt dat deze oververtegenwoordiging grotendeels te verklaren is omdat het gaat om de combinatie van jonge mannen in een stedelijke omgeving – en jonge mannen in een grote stad komen nu eenmaal relatief vaak in aanraking met de politie.
Uit eerder onderzoek bleek al dat al bijna de helft van alle mensen die overlijden door politiegeweld een niet-westerse achtergrond heeft: 23 van de 50 dodelijke slachtoffers tussen 2016 en 2020. Politie & Wetenschap concludeerde in 2021 dat jongeren met een Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond een twee of drie keer zo grote kans hebben om verdacht te worden.
De onderzoekers konden 46 procent van de oververtegenwoordiging niet verklaren
Dat heeft maar ten dele te maken met het wonen in grote steden en een zwakkere sociaal-economische positie. De onderzoekers konden 46 procent van de oververtegenwoordiging niet verklaren. Etnisch profileren door burgers en agenten biedt mogelijk een verklaring.
De onderzoekers van Politie & Wetenschap pleiten ervoor om de discussie over etnisch profileren te verbreden. Agenten reageren misschien anders op vmbo’ers dan op vwo’ers, of op jongeren met een migratieachtergrond. Zeker als het gaat om geweldgebruik is dat een zeer relevante vraag: waarom eindigt het ene incident in een waarschuwing of een bon en de ander in arrestatie? De analyse biedt daar geen inzichten in.
De politie blijft in een reactie achter de analyse staan dat jonge mannen in een stedelijke omgeving nu eenmaal een ‘verhoogde risicogroep’ zijn en etniciteit dus geen rol speelt. Ook nu het Hof etnisch profileren door de marechaussee heeft verboden voelt de politie zich niet aangesproken: ‘Ras of etniciteit is nooit een selectiecriterium bij controles.’

Politiehonden bijten soms wel
Na het pistool is de hond het zwaarste wapen in het arsenaal van de politie. In maar liefst 57 procent van de gevallen waarin een hond wordt gebruikt, raakt een persoon gewond. Bij de lange wapenstok is dat in 11 procent van de gevallen zo, bij het pistool 1 procent.
Opvallend is hoe vaak de politie in Rotterdam de diensthond inzette: maar liefst 145 keer in de onderzochte periode, tegen 64 keer in Amsterdam en 59 keer in Den Haag. Rotterdam krijgt ook relatief de meeste klachten van burgers over politiegeweld.
Zembla besteedde in 2020 en 2021 al aandacht aan de buitensporige inzet van honden in Rotterdam. Door deze uitzendingen is ‘bij de hondengeleiders twijfel ontstaan over hun optreden,’ zo blijkt uit het rapport Blaffende honden bijten soms, dat de politie tegelijk met de analyse heeft vrijgegeven.
Door alle ‘maatschappelijke commotie na de negatieve publiciteit over de inzet van surveillancehonden’ hebben de hondenteams veranderingen in gang gezet. ‘Bijtincidenten die niet gerechtvaardigd zijn, moeten worden voorkomen. Daarom is ingezet op het verkrijgen van meer sociale honden.’
‘Een toekomstbestendige surveillancehond is een zoekende hond die kan bijten als dat nodig is’
De politie kan niet zonder honden, maar het moet wel heel anders. Als de politie een hond loslaat om een inbreker te vinden, moet die hond alleen blaffen als hij de verdachte vindt. In de praktijk bijt hij nu ook vaak. En dus adviseert het rapport: ‘Een toekomstbestendige surveillancehond is een zoekende hond die kan bijten als dat nodig is, in plaats van een bijtende hond die ook kan zoeken.’
’Ik hoop niet alleen op meer sociale honden, maar op honden die beter gehoorzamen,’ zegt Jaap Timmer. De meerwaarde van de politiehond ten opzichte van het pistool is dat je de hond kan terugfluiten en de kogel niet. ‘Als die hond niet terug te fluiten is, dan is die hond ongeschikt. Punt.’
Zolang er nog geen socialere honden zijn, kan een muilkorf een uitkomst zijn. De politie laat weten dat het aantal bijtincidenten na de uitzendingen van Zembla al ‘een stevige daling’ vertoont. Vanaf 1 april geldt voor surveillancehonden de richtlijn ‘aangelijnd, tenzij’, om ongewenste bijtincidenten te voorkomen.
Taseren tegen verzet
Jarenlang drong de Nederlandse politie aan op invoering van tasers, vanwege het toenemende geweld tegen agenten. Uit het onderzoek Het stroomstootwapen in de basispolitiezorg, dat Controle Alt Delete verkreeg, blijkt dat agenten de taser vooral gebruiken ‘tegen verzet’: in 79,8 procent van de gevallen.
In minder dan 20 procent van de gevallen haalt de politie haar taser tevoorschijn tegen een wapen of om gevaar af te wenden. Jaap Timmer is niet verbaasd over deze cijfers. ‘Dit was van tevoren al bekend, ook uit buitenlandse ervaringen. Een taser is niet geschikt om een serieus wapen, zoals een bijl of een groot mes, af te wenden.’
In de gevallen waarin stroom werd toegediend, verkeerde 46 procent van de getroffenen in een ‘psychisch labiele toestand’
Het rapport bevestigt voor hem de conclusies die het programma Medialogica al in 2020 trok: de politie heeft de dreiging tegen agenten overdreven om invoering van de taser er met oneigenlijke redenen door te drukken. Daaraan was de belofte gekoppeld dat het vuurwapengebruik zou dalen, maar daar is volgens Timmer nooit enig bewijs voor geleverd.
Controle Alt Delete wijst erop dat mensen met onbegrepen gedrag bovenmatig vaak door de taser getroffen worden. In de gevallen waarin er daadwerkelijk stroom werd toegediend verkeerde 46 procent van de getroffen personen in een ‘psychisch labiele toestand.’
Bij alle incidenten van geweldgebruik door de politie is in slechts 19 procent van de gevallen ook geweld tegen de politie geregistreerd. Sowieso is de registratie van geweld tegen de politie in Nederland onduidelijk geregeld. De politie is volgens de Arbowet verplicht om agenten die gewond raken te registreren. Met de vorming van de Nationale Politie in 2011 is de politie daar mee opgehouden, en overtreedt dus sindsdien de wet. ‘De Arbeidsinspectie moet daarop handhaven maar doet dat niet,’ stelt Timmer vast. De politie laat weten zelf een eigen registratie van geweld tegen agenten bij te houden.
Dodelijke slachtoffers
In de onderzochte periode zijn vijf burgers omgekomen door politiegeweld, staat (zonder nadere toelichting) in de analyse. Controle Alt Delete monitort sinds 2016 het aantal mensen dat overlijdt onder verantwoordelijkheid van wetshandhavers. Hieruit blijkt dat in deze periode 26 mensen zijn overleden.
‘De Nederlandse politie typeert zichzelf graag als vriendelijke specialisten in de-escalatie, die vergeleken met andere landen weinig geweld gebruiken,’ schreef Timmer in 2021 in een advies aan de Eerste Kamer. Maar eigenlijk weten we dat helemaal niet, zegt hij: het laatste onderzoek naar doden door politiekogels komt uit 2005.
‘Vergeleken met omringende landen maakte de Nederlandse politie tussen 1995 en 2005 naar verhouding juist veel dodelijke slachtoffers met politiekogels. In Nederland valt gemiddeld ongeveer 1 dode op 5 miljoen inwoners per jaar door politiekogels.’ In Duitsland is dat 1 dode door politiekogels op 14 miljoen inwoners. In Denemarken 1 op 7 miljoen en in Zweden respectievelijk 1 op 8 miljoen inwoners.
Dat laat zich niet verklaren door verschillen in geweldscriminaliteit. ‘Vooralsnog is het verhoogde slachtofferschap door politiekogels in Nederland alleen te verklaren door de ruimere Nederlandse wettelijke geweldsbevoegdheden én door het ontbreken van sturing en toezicht op het politiegeweld.’ Voor deze nogal schokkende verschillen vraagt Timmer regelmatig aandacht, maar er is bij politie, politiek en media geen belangstelling voor.
En dat is jammer. De politie leert ‘beperkt’ van haar eigen optreden. Daarmee worden ‘kansen gemist om te verbeteren’ en het kan ook ‘leiden tot aantasting van de legitimiteit van de politie,’ concludeerde wetenschapper en politieonderzoeker Otto Adang vorig jaar. Toch is een open discussie erover in ieders belang, ook om de politie van veel zinloos werk te verlossen.
Dat dat hoog tijd is, blijkt wel rond half twee zaterdagnacht in Amsterdam centrum. Voor café Monico op het Rembrandtplein zit een jongen in een T-shirt. Het is dan 7 graden. Hij knikt vreemd met zijn hoofd en draait zijn armen op zijn rug. Een voorbijrijdende agent spreekt hem kort aan en rijdt dan weer door.
‘Nummer 356 dit weekend. Iedereen denkt maar dat alles maar mag met drank en drugs in Amsterdam. Ik kan niks voor hem doen,’ zegt ze later. Daarna zijn nog eens twee agenten, drie hosts, twee ambulanceverpleegkundigen en een portier met de jongen bezig geweest.
Dit artikel is gebaseerd op documenten die burgerrechtenorganisatie Control Alt Delete met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (inmiddels: Wet open overheid) heeft verkregen. Op 15 april 2021 stuurde minister Ferd Grapperhaus een brief over een aantal conclusies uit de analyse naar de Kamer gestuurd. Tot nu toe zijn de stukken zelf nooit openbaar gemaakt. Er werd ook niet eerder over gepubliceerd.
Een groot deel van de honderden documenten betrof interne correspondentie over het opzetten van de analyse en het verzamelen van informatie. Een flink deel van de teksten is weggelakt. De onderliggende Excelbestanden heeft de politie niet vrijgegeven.
Het belangrijkste stuk is de Analyse GDPA (Geweldsaanwendingen Door PolitieAmbtenaren) van het Informatie Analyse Team. Hierin zijn data over geweldsgebruik door de politie tussen januari 2019 en september 2020 geanalyseerd. Deze analyse is mede zo uitgebreid, omdat de politie een aantal jaren geleden een ‘stelselherziening geweldsaanwending’ heeft doorgevoerd met onder andere een betere registratie van geweld.
Op de vraag waarom de analyse niet breder is gedeeld, antwoordt de politie: ‘De IAT analyse is bedoeld als intern document. [...] Om te leren en te verbeteren. Een andere bijkomende reden heeft te maken met het tijdvak waarvoor is gekozen. Die loopt van medio januari 2019 tot september 2020. Dat wijkt dermate af van onze jaarverantwoording GDPA dat er verschillende grootheden van cijfers naast elkaar bestaan, wat voor verwarring en onduidelijkheid kan zorgen. De belangrijkste trends uit de analyse zijn overigens gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Politie en de analyse is gedeeld met de Tweede Kamer. Daarnaast zijn onderliggende data (deels) beschikbaar via het CBS.’
167 Bijdragen
Frans Lichtenauer 2
Ik constateer weer dat FTM wederom polariserende koppen gebruikt en afzakt naar een bedenkelijk (polariserend) niveau.
Ten tweede; de grootste fout zou zijn te concluderen dat de politie een bepaalde 'voorkeur' heeft. Beter is naar een oorzaak te zoeken:
- verwarde mensen: waarom hebben zoveel mensen een mentaal probleem?
- dronken mensen: waarom gebruiken zoveel mensen te veel alcohol (in combi met drugs)?
- mensen van kleur: waarom zijn er meer geweldsincidenten met mensen van kleur?
Het is veel te gemakkelijk gelijk naar de politie te wijzen en bepaalde suggesties te doen door te framen. Daar zou goede 'onderzoeksjournalistiek' juist haar rol moeten oppakken.
Daisy Petrona 1
Frans LichtenauerPiet 123
Daisy PetronaHendrik Poll 2
Daisy PetronaEn mijn ervaring was dat blanke Nederlanders als makamba worden aangeduid en men het niet eens meer doorheeft dat dit als beledigend kan worden opgevat.
Bart de Koning 4
Frans LichtenauerFrans Lichtenauer 2
Bart de KoningMijn punt is dat we de politie moeten complimenteren met hun transparantie en ons moeten afvragen (onderzoeken) wat de diepere
oorzaken zijn zodat we die kunnen wegnemen voordat we stigmatiseren.
Bart de Koning 4
Frans LichtenauerRoland Horvath 7
Bart de KoningEen goede opsomming van een neoliberale politiek.
Een strijd van de rijken tegen de armen en omgekeerd zoals Plato, 427 BC - 347 BC Athene gezegd heeft.
Hij kon het weten, de dertig Tirannen 404 BC - 403 BC onder de leiding van Critias, een oom van Plato, waren een schrik bewind, met als doelgroep uitsluitend de allerrijksten.
j.a. karman 5
Bart de KoningHendrik Poll 2
Bart de KoningEn meer in algemene zin: wat moet de politiek met dit soort wehalen, waaruit op te maken valt dat in het weekend bij 98% van de aanhoudingen geen geweld wordt gebruikt en doordeweeks 99,5 %.
Rinus ten Haaf 3
Frans LichtenauerVolgens mij is de primaire taak van politie handhaving en opsporing. Handhaving om overlast voor medeburgers te voorkomen/ beschermen, en opsporing om "criminelen" in de breedste zin van het woord voor de rechter te krijgen.
Het lijkt hier vooral om "handhaving gerelateerd politiegeweld" te gaan.
Dat "verwarde mensen", een groep waarmee dus lastig of niet te communiceren valt, vaker om inzet van geweld vraagt lijkt mij niet onlogisch.
Hetzelfde geldt voor (groepen) dronken (en/of gedrogeerde) overlastgevers, waarbij de normale remmen niet meer werken....
Resteert de groep "mensen van kleur" die NIET in bovenstaande twee groepen vallen. Een meer gericht onderzoek hier zou hier meer duidelijkheid moeten geven. Daarbij kan en mag racisme in enige vorm niet uitgesloten worden, maar misschien zit het toch anders. Denk aan groepsvorming, - gedrag enzovoort
Bart de Koning 4
Rinus ten HaafRenzo Hilhorst
Bart de KoningBart de Koning 4
Renzo HilhorstJelko Dijkman 2
Frans LichtenauerIn Rotterdam bijvoorbeeld: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5178638/tijdlijn-politie-racisme-discriminatie-rotterdam-appjes-whatsapp
Frans Lichtenauer 2
Jelko DijkmanAafje Reinders
Frans LichtenauerBart de Koning 4
Frans LichtenauerAafje Reinders
Frans LichtenauerBart de Koning 4
Aafje ReindersFrans Lichtenauer 2
Bart de KoningAndries Munnik 3
Frans LichtenauerBarry Schouten 1
Daisy Petrona 1
Barry SchoutenNee het moet wel aan de niet witte liggen.
Leg uit why?
HH Manders 4
Daisy PetronaOp basis van incomplete data kan je moeilijk eenduidige conclusies trekken.
Daisy Petrona 1
HH MandersHH Manders 4
Daisy PetronaRobin Schaap 1
Daisy PetronaBart de Koning 4
Barry SchoutenHH Manders 4
Bart de KoningWant let wel, dat speelt ook een grote rol (zie alleen al hoe het gaat rondom de dodelijke schoppartij op Mallorca, de rijkeluisjongeren die de Belgische kustplaatsen op stelten zetten, etc. etc.).
j.a. karman 5
HH MandersMet J van de S heb je een zaak waar de afkomst weinig heeft kunnen voorkomen in de afhandeling.
HH Manders 4
j.a. karmanBart de Koning 4
HH MandersBart de Koning 4
HH MandersRenzo Hilhorst
Bart de KoningDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Aafje Reinders
Bart de KoningTaco Leemans
Barry SchoutenBart de Koning 4
Taco LeemansHH Manders 4
Bart de KoningBart de Koning 4
HH MandersRobert Schipperhein 3
Bart de KoningDaisy Petrona 1
Dank voor dit artikel.
Zou het niet "mooi" zijn om een we een link te leggen tussen de door jou vergaarde info en de politiemensen die zich hebben uitgesproken in de docu De blauwe familie?
Aan de reacties hier onder te zien, word het probleem nog niet echt begrepen. Men wennsdroomt dat het toch echt aan ons de niet witjes ligt.
Ik word daar erg verdrietig van.
Ik ben van Antilliaanse- Nederlandse afkomst, ben inmiddels 49. Ben me sinds Kevin Duinmeijer bewust van het feit dat in ons land mensen die er niet 100% Nederland s uitzien anders behandelt kunnen worden.
De politie heeft mij ooit in Tilburg op straat laten liggen. Ik was onwel en opweg naar mijn werk. Ik.ben dat gevoel wat ze mij daarmee hebben gegeven nooit vergeten. Netjes klacht ingediend. De politie commissaris vond dat de agenten juist hadden gehandeld. Ik was toch niet een echt vechter tegen onrecht. Helaas heb ik het er toen bij laten zitten. Ik.was pas 24.
Als dit nu zou gebeuren. Zou ik het aanvechten.
Bart de Koning 4
Daisy PetronaMischa van den Bosch
Bart de KoningBart de Koning 4
Mischa van den BoschHH Manders 4
Mischa van den BoschVivo Vivo 1
Bart de KoningBart de Koning 4
Vivo VivoAafje Reinders
Bart de KoningBart de Koning 4
Aafje ReindersJohn Janssen 4
Daisy PetronaAls zoiets plaatsvond op een uitgaansavond in een druk centrum van de stad, om 11 in de avond, is de actie van de politie deels begrijpelijk. Aan dat soort gevallen zou een politie eenheid in één van de grote steden een dagtaak hebben.
Daisy Petrona 1
John JanssenOverdag of nachts. Door de week of in het weekend dat maakt niet uit.
Ik ben uiteindelijk door vreemde mee genomen. Zij hebben mij bij mijn baas afgeleverd. En die is mee naar ziekenhuis gegaan.
Gelukkig heb ik afgelopen jaar voor het eerst in privé situatie een positieve ervaring opgedaan met de politie😃
HH Manders 4
Daisy PetronaHoe triest dit voorval ook was - en nee, ik praat hier het handelen van de politie niet goed - als de politie consistent is in deze situatie - ze laten iedereen in een vergelijkbare situatie liggen - dan is er dus geen sprake van discriminatie of racisme; hooguit (en dat is ernstig genoeg) van fout beleid.
Daisy Petrona 1
HH MandersHH Manders 4
Daisy Petronajaap Tinholt 1
Daisy PetronaDaisy Petrona 1
jaap TinholtHarry van der Velde 2
Daisy PetronaRobin Schaap 1
Daisy PetronaDaisy Petrona 1
Robin SchaapJohn Janssen 4
Daisy PetronaPascal van der bijl
Het gat tussen 5 en/of 26 overleden personen is ook iets om nader te onderzoeken.
Verder een goed artikel waaruit blijkt dat je, in dit geval als politie, iets kunt “onderzoeken” maar dat dat niet betekent dat je onderzoek hebt gedaan.
Bart de Koning 4
Pascal van der bijlRenee van Aller 5
Bart de KoningHarry van der Velde 2
Renee van AllerF W
Bart de Koning 4
F WF W
Bart de KoningBart de Koning 4
F WLouis Simons 1
Zij zijn hiermee akkoord gegaan.
Onze (jeugd) gevangenissen zijn boven proportioneel vertegenwoordig door gekleurde mensen. Marokkanen, Turken en Antilianen. Welke verklaring kan hiervoor gegeven worden?
Tot slot, de termen Wit Zwart lijken uit USA overgenomen te worden. Het zou de Nederlandse journalistiek sieren indien er gesproken wordt over blank en getinte mensen.
Ik ervaar Wit als rascistisch.
Bart de Koning 4
Louis SimonsDaisy Petrona 1
Bart de KoningMbt populatie in detentie.
Tel hier bij op dat op scholen ook nog steeds aan profileren word gedaan, op basis van afkomst, schoolniveau ouders en wijk!
Problemen op de arbeidsmarkt met toch vooral nog steeds voorkeur voor 100% Nederlands.
Problemen met stage plekken voor de niet 100% Nederlandse jongeren.
En bedenk je dan even wel gevoel dit jonge mensen moet geven?
Niet bepaald motiverend.
Roxane Van Beek
Louis SimonsDaisy Petrona 1
Roxane Van BeekTaco Leemans
Roxane Van BeekBart de Koning 4
Roxane Van BeekHendrik Poll 2
Roxane Van BeekWie is trouwens 'we' waarin je in dit artikel van uitgaat. Realiseer jullie je ook dat je met zo'n redenering cq morele eis ook andersdenkenden impliciet beschuldigd van racisme?
Co Stuifbergen 5
Waarom komen jonge mannen op het platteland minder vaak in aanraking met de politie?
Is er minder politie?
Klagen de buren minder snel?
Mag er meer?
Of zijn jonge mannen buiten een grote stad vaker blank?
Hannie Groen 5
Co StuifbergenEline Gumbert 4
Co StuifbergenHarry van der Velde 2
Co StuifbergenJohn Janssen 4
Harry van der VeldeJelko Dijkman 2
John JanssenBart de Koning 4
Jelko DijkmanHendrik Poll 2
Harry van der VeldeBart de Koning 4
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Bart de KoningVincent Huijbers 9
Verschillende (politieke) belangen staan preventie in de weg. Bezuinigen in de ggz zorg, alcohol als sponsor van de staatskas. Wat overblijft is reageren.
Interessant is dat stereotyperingen ook een verklaring kan zijn voor het staande houden van mensen. Ik kan me voorstellen dat op momenten dat een zorgvuldige reflectie niet mogelijk is men, ondanks een gedegen training, onbewust hierdoor reageert.
Sociologische onderzoek kan daarbij inzicht geven.
Daisy Petrona 1
Vincent HuijbersBart de Koning 4
Vincent HuijbersHannie Groen 5
Daisy Petrona 1
Hannie GroenJohn Janssen 4
Daisy PetronaBart de Koning 4
John JanssenDaisy Petrona 1
Bart de KoningHendrik Poll 2
Daisy PetronaBart de Koning 4
Hannie GroenRenzo Hilhorst
Bart de KoningBart de Koning 4
Renzo HilhorstRobert Schipperhein 3
Bart de KoningAafje Reinders
Bart de KoningBart de Koning 4
Aafje ReindersHendrik Poll 2
Bart de KoningVincent Huijbers 9
Hannie GroenNet zoals in de VS het politiegeweld tegen de zwarte Amerikanen opvallend is kunnen er in Nederland ook bepaalde patronen zichtbaar zijn. Vooroordelen en stereotyperingen zijn moeiljk uit te schakelen en bestaan in een samenleving. Kloppen die?
“Er is geen ‘multicultureel drama’, het gaat met de integratie juist steeds beter”
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/er-is-geen-multicultureel-drama-het-gaat-met-de-integratie-juist-steeds-beter
Andersom kunnen sociale omstandigheden er voor zorgen dat bepaalde groepen vaker met de politie in aanraking komen. Is daar wat aan te doen?
FRA guide on preventing unlawful profiling
http://fra.europa.eu/en/project/2017/fra-guide-preventing-unlawful-profiling
Stereotypering: wat is dat en hoe werkt het?
https://publicaties.mensenrechten.nl/publicatie/833fcedf-de4f-4db8-a4d5-8ac06a551536
Timothy Whittington
Hannie GroenKitty Leering
Daarnaast was ik nieuwsgierig: "Van de Nederlanders tegen wie de politie geweld gebruikt, heeft 36 procent een ‘niet-westerse migratieachtergrond’, terwijl hun aandeel in de totale bevolking 13 procent is." Het tegenargument van de politie is dan dat deze groep disproportioneel in grote steden woont. Is dan ook bekend wat het percentage van jongeren met niet-Westerse migratieachtergrond in grote steden is?
Sokrates
Kitty LeeringBart de Koning 4
SokratesHH Manders 4
Bart de KoningEr moet een breder onderzoek komen, zonder taboes. Dus als er bepaalde groepen met een kleurtje een bepaald gedrag vertonen wat vaak voor (bepaalde) problemen zorgt, moet je dat kunnen benoemen.
En weet je wat het meest cynische is? De jongeren met een kleurtje doen het onderling openlijk: 'Bevolkingsgroep X doet dit, bevolkingsgroep Y doet dat, etc.'
Bart de Koning 4
HH MandersUw laatste opmerking over 'de jongeren met een kleurtje' is een typische whataboutism. Als ze al zelf zouden discrimineren is dat nog geen excuus voor anderen om het ook te gaan doen
HH Manders 4
Bart de KoningIn mijn herinnering ware er een aantal jaren geleden aantal mensen die vanuit hun dagelijks praktijkervaring (dus niet mensen van het type Wilders) en kennis, openlijk poneerden dat culturele / etnische achtergrond wel degelijk een factor was bij probleemgedrag. Zij pleitten dan ook voor onderzoek waarin culturele / etnische achtergrond expliciet werd meegenomen.
Zij werden ogenblikkelijk beschuldigd van racisme, en er werd gesteld dat dit soort onderzoek niet kon en mocht (want discriminerend en stigmatiserend). Zoals gezegd, onderzoekers en ervaringsdeskundigen mogen dit soort dingen niet zeggen, terwijl de jongeren onderling dit wel doen (en heel goed door hebben wat er speelt).
Jij stelt dat Groningen de problemen niet kent die wel in Amsterdam / Den Haag / Rotterdam voorkomen.
Groningen heeft een 80% autochtone bevolking, en slechts 12% niet Westerse allochtone achtergrond (dus 'een kleurtje). Voor Amsterdam (42% om 36%), Den Haag (43% om 36%) en Rotterdam (46% om 39%) - Bron: https://allecijfers.nl/gemeente/den-haag/ , vergelijkbare pagina's voor Groningen, Amsterdam en Rotterdam.
Lijkt me dat deze nogal verschillende bevolkingssamenstelling al een groot deel van de verklaring kan zijn waarom de cijfers voor Groningen anders zijn dan die van Amsterdam.
Robert Schipperhein 3
Bart de KoningMaurits Bruel 1
Bart de Koning 4
Maurits BruelRobbert Weel 1
Bart de Koningpersoon veilig te verplaatsen. Wel moeten daar redenen en omstandigheden voor zijn. En het moet schriftelijk gemeld worden.
Bart de Koning 4
Robbert WeelMaurits Bruel 1
Bart de KoningBart de Koning 4
Maurits BruelRenee van Aller 5
Daisy Petrona 1
Renee van AllerJelko Dijkman 2
Renee van AllerRobbert Weel 1
Bart de Koning 4
Robbert WeelJohn Janssen 4
Bart de KoningBart de Koning 4
John JanssenHH Manders 4
Bart de KoningJa, het remt agenten af, maar ook aangehouden personen. Het opgefokte gedrag dat vaak leidt tot escalatie is van beide kanten minder geworden, omdat het een tegengeluid biedt tegen creatief knip-en-plakwerk van video-opnamen door omstanders - aangenomen dat de bodycam op tijd (dus vanaf het begin van het incident) is aangezet.
Bart de Koning 4
HH MandersAls incidenten verknipt op social media terecht kan komen kan de politie inderdaad het hele verhaal, inclusief de aanloop laten zien. Of het ook burgers afremt is de vraag. De meeste agressie tegen agenten komt van mensen onder invloed (meestal alcohol, soms ook drugs), verwarde personen en veelplegers, dus doorgewinterde criminelen die het allemaal niks meer kan schelen. Die mensen binden niet in als ze een bodycam zien. Het kan wel helpen bij mensen die 'gewoon' opgefokt zijn, maar die nog wel wat zelfbeheersing hebben en op tijd gas terug nemen.
j.a. karman 5
‘Het zijn heel veel data, maar er is geen verdieping, er zijn geen vergelijkingen, het is geen wetenschap.’
Wat ontbreekt bij als dit soort gegevens is inzicht in de groepskenmerken waar het gebeurt. Bij de Opera wordt opvallend minder de ME ingezet wegens rellen.
Van de opera gangers wordt hetzelfde gedrag verwacht als van voetbal hooligans.
Is dat niet het geval dan is sprake en verboden racisme en discriminatie.
"Sociaal-economisch zwakkeren krijgen disproportioneel veel te maken met politiegeweld. Zo heeft slechts 4 procent van de Nederlanders een bijstandsuitkering. Bij mensen die met politiegeweld te maken krijgen, bedraagt hun aandeel maar liefst 24 procent."
"De onderzoekers van Politie & Wetenschap pleiten ervoor om de discussie over etnisch profileren te verbreden. Agenten reageren misschien anders op vmbo’ers dan op vwo’ers, of op jongeren met een migratieachtergrond."
Van een Max Verstappen en zijn vrienden verwachten en eisen dat ze zich in dezelfde uitgaansgebieden begeven en zich op dezelfde manier gedragen.
Ook hier gaat het weer mis over hoe de verdeling in de betreffende groep gaat en wat de sociale kenmerken en achtergronden zijn.
Ik weet vrij zeker dat snelheidsbekeuringen onevenredig vaak voorkomen bij stedelijk gebied invalswegen. Zandwegen buiten de bebouwde zijn ondervertegenwoordigd.
Gebruik je dat als argument voor verboden discriminatie dan zit het besef over statistiek goed fout.
Een aanrader: https://en.wikipedia.org/wiki/How_to_Lie_with_Statistics
Was ooit vrijwel verplicht bij een opleiding. Na blijft er enkel niet onderbouwde polarisatie uit het artikel over.
Gezien de cijfers kunnen we net zo goed de conclusie nemen dat er wel degelijk een probleem is met jonge mannen van kleur.