De droog gevallen Baltic Dry

  Hoewel de index voor de bulkscheepvaart uitgebodemd lijkt, durft Jan Dwarshuis nog niet te investeren in nieuwe carriers. LNG-tankers daarentegen…

   In 2007 knipperde de Baltic Dry Index (BDI) iedere dag vrolijk mee op ons handelsscherm. En nog steeds nemen we de index op in ons overzicht van indices om in de gaten te houden. Maar de index noteert steeds verder onder NAP. Wat is er aan de hand?

   

  De Baltic Dry Index is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. Het is een index die lastig te manipuleren valt en de wereldeconomie volgt zonder politieke gekonkel of ander geneuzel. De ideale index zult u zeggen. Wat mij opvalt is dat er de laatste tijd weinig aandacht besteed wordt aan de Baltic Dry. Reden te meer er even naar te kijken.   

   

  L'histoire se repète?

  In tijden van uiterst nerveus beleggersgedrag is het zeker de moeite waard om eventjes iets dieper in te gaan op wat de Baltic Dry ons eigenlijk te vertellen heeft. Immers in 2008 verschrompelde de index ook al eens tot bedenkelijke waardes. Toeval of niet, maar dat is nu ook het geval, de index is droog gevallen. Interessant is dus de simpele vraag of we dezelfde conclusie kunnen trekken als destijds. En die was toen dat de wereld aan de vooravond stond van een ernstige afkoeling van het economisch klimaat met alle gevolgen van dien. De rest is geschiedenis.

   

  Wel nu, de case ligt nu iets anders voor de BDI. Het is niet alleen het economisch klimaat dat de Baltic Dry parten speelt. Een vakkundig staaltje van uiterst beroerde timing van de reders gooit meer roet in het rederseten. En u weet, succes hangt volgens Joost den Draayer af van ‘Timing, Tijgeren en Talent’. 

   

  De reders besloten in hun opperste wijsheid medio 2007 en 2008 een indrukwekkende waslijst aan schepen te bestellen. Onbegrijpelijk, zeker als we even verwijzen naar de uitlatingen van Mad Money Jim Cramer uit 2007 die toen al beweerde dat ‘Helicopter Ben Bernanke’ cs geen idee had hoe slecht het er aan toe was in de ‘mainstreet’ van de VS. Maar dit alles terzijde.  

   

  Armada

  Een aantal reders staat het water nu tot aan de lippen. Immers de kosten om de indrukwekkende armada operationeel te houden kost klauwen met geld. Zet daartegenover de dalende verhuurprijs en u begrijpt dat dit spreads zijn waar menig reder  een slapeloze nacht van krijgt in zijn kombuis. Aan de andere kant worden er ook meer oude schepen gesloopt vanwege de hoge staalprijs. Dat zet wel degelijk zoden aan de dijk maar voordat we daarvan kunnen profiteren zijn we nog wel een paar jaartjes verder. 

   

  Derhalve denk ik dat investeren in een carrier zoals wij destijds gedaan hebben met Euroseas Ltd nog niet aan de orde is, ook al lijkt de Baltic Dry technisch gezien te bodemen. Een aardige variant kan de LNG niche zijn binnen deze maritieme sector. Vloeibaar gas is immers niet steenkoud maar gewoon hot volgens beleggers. De eerste LNG-tankers spoelen ondertussen in Rotterdam al aan en die trend zal zeker worden doorgezet. LNG is een groeimarkt. 

   

  Alzheimer

  Toch durf ik op dit moment dit grapje eigenlijk ook niet aan vanwege het vreselijke beleggingsklimaat, waar met name een horde incompetente besluiteloze en vooruitschuivende politici ons in gestort hebben. Het blijft dus een ‘long shot’ wat mij betreft.

   

  Eerst maar eens kijken wanneer markten een serieuze bodem weten neer te zetten. Vooralsnog oogt dit alles niet echt hoopvol. Het feestje van het schuldplafond lijkt alweer maanden geleden en is totaal vergeten. Beleggers hebben aanleg voor Alzheimer zoals u weet. 

   

  En dan nog even dit: de storingen op Euronext beginnen pijnlijk hylarisch te worden...

   

  Rest mij u een goed weekend te wensen. 

   

   

  Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

  Uw reactie is welkom via
  Dwarshuis@Columbeurs.nl

   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren