
© CC0 (Publiek domein)
Staatsschuld afbouwen? Investeer liever in onze toekomst
Ook in 2019 wil de regering bezuinigen op onderzoek en onderwijs. Een slecht plan, vindt Edin Mujagic. Want niet alleen doe je daarmee af aan onze toekomstige welvaart, er hóéft niet eens te worden bezuinigd.
Op veel belangrijke lijstjes, zoals die van de meest innovatieve landen ter wereld, is Nederland doorgaans in de top 5 te vinden. Om die positie vast te houden, moeten we als land continu investeren in onderzoek en onderwijs, van basisonderwijs tot universitair onderwijs en van technologische opleidingen tot wetenschappelijk onderzoek. Doen we dat niet, dan dreigt ons land op termijn uit die top te vallen, wat zou betekenen dat onze economische groei — en dus onze welvaart — onder druk komt te staan.
Maar de Miljoenennota 2019 onthulde dat Den Haag juist verder bezuinigt op dat cruciale terrein. De reden is, kort samengevat, dat er geen geld is. Natuurlijk, elke regering, overal en altijd, moet keuzes maken. Maar dat die keuze valt op bezuinigen op onderwijs en onderzoek, kan ik als econoom niet begrijpen.
Houdbare economische groei komt voort uit twee bronnen: het aantal mensen dat werkt, en de stijging van de productiviteit van die mensen. Dankzij de vergrijzing zullen we de komende decennia op weinig bijdrage uit die eerste bron kunnen rekenen. Dat betekent per definitie dat de bijdrage uit de tweede bron in de toekomst steeds meer de motor zal zijn van de Nederlandse economie.
Talloze onderzoeken wijzen keer op keer uit dat dé manier productiviteit op te stuwen, investeren in onderzoek en onderwijs is. Nederland heeft wat dat betreft een groot voordeel ten opzichte van veel andere landen: wij halen meer uit één euro geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs dan veel andere landen. Naar schatting ligt het rendement tussen 6 en 8 procent. Toch kiest onze regering ervoor daar minder in te investeren.
De Staat kan de komende decennia rekenen op zo’n 300 miljard euro aan inkomstenbelasting uit pensioenen
Ook de genoemde reden, dat er geen geld zou zijn, is je reinste onzin. Nederland is een van de weinige landen in de wereld net een goed gevulde spaarpot voor zijn oude dag. Onze pensioenfondsen samen hebben bijna 1.500 miljard euro in beheer; over dat enorme bedrag moet nog inkomstenbelasting afgetikt worden. Een berekening op de achterkant van een bierviltje leert dat de Staat de komende decennia kan rekenen op zo’n 300 miljard euro aan inkomstenbelasting uit de pensioenenhoek.
Volgens de meest recente opgave van het Ministerie van Financiën bedraagt de Nederlandse staatsschuld iets minder dan 314 miljard euro. Als we die zogeheten latente belastingclaim in mindering brengen op onze nationale schuld, dan luidt de conclusie dat Nederland de facto bijna geen staatsschuld heeft.
Des te meer bizar is het dan om in de regeringsplannen te zien dat we als land anno 2018 en in de jaren erna bezuinigen op onderwijs en onderzoek omdat we onder meer onze staatsschuld willen verlagen — zodat toekomstige generaties er niet mee opgezadeld worden. Als het niet om te huilen was, was het om te lachen.
Onze overheid kan die latente belastingclaim activeren en dus naar voren halen. Hoe? Door bijvoorbeeld de komende periode 300 miljard euro te lenen op de kapitaalmarkt. Op het moment betaalt de Staat 1,15 procent rente als zij een lening met een looptijd van 30 jaar afsluit. In reële termen wil dat zeggen dat als we die rente verminderen met de jaarlijkse inflatie, het ons land dus niets kost om geld te lenen. Sterker nog: we krijgen zelfs geld toe!
Laten wij het land zijn met de meeste elektrische auto’s in 2025
Die 300 miljard euro stopt de Staat vervolgens in een fonds dat de komende 30 jaar afgelost kan worden met de vrijvallende inkomstenbelasting op ons pensioengeld. Zie het als een soort nationale hypotheek. Laten we dat het Toekomst van Onze Prosperiteit, het TOP-fonds, noemen. Het geld uit dat fonds mag vervolgens alleen aan structurele investeringen worden uitgegeven die ten goede komen van onze economische groei en infrastructuur op middellange en lange termijn. Zoals, inderdaad, onderwijs en onderzoek, maar ook groene energie, moderne infrastructuur, Artificial Intelligence en de toepassingen ervan, etcetera.
Het is niet alleen onze welvaart die zou stijgen: investeringen in groene energie en moderne infrastructuur bijvoorbeeld zouden ook ons welzijn verhogen. Wij zouden allemaal letterlijk schonere lucht inademen.
Laten we als land weer de bestemming zijn voor talloze buitenlandse delegaties die, net als destijds naar de Delta-werken, nu komen kijken naar ons superefficiënte OV, magneetzweeftreinen, CO2-neutrale steden, kraamkamers voor allerlei jonge bedrijven die spin-offs zijn van toponderzoek aan onze universiteiten. Die delegaties landen misschien wel op het nieuwe Schiphol, in de zee, een bouwkundig wonder waardoor de Randstad weer met recht kan zeggen frisse lucht te kunnen scheppen en goede nachtrust krijgt. Laten wij het land zijn met de meeste elektrische auto’s in 2025 en het land dat niet meer alleen in de top-vijf van allerlei belangrijke lijstjes voorkomt, maar die ook aanvoert.
Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontdekten we dat we veel gas onder de grond hadden. Gaswinning heeft Nederland sindsdien honderden miljarden euro opgeleverd. Onze opeenvolgende regeringen konden echter de verleiding niet weerstaan om dat geld op te maken, vaak aan allerlei zaken die niet of nauwelijks bij hebben gedragen aan structureel hogere economische groei in de toekomst.
Het gevolg is dat we anno 2018 jaloers kijken naar Noorwegen, het land dat zijn olie- en gasinkomsten wél voor een belangrijk deel opgepot heeft.
Er zijn weinig landen die twee keer zo’n gouden kans krijgen. Laten we met die pensioenbaten niet dezelfde fout maken als destijds met onze aardgasbaten.
83 Bijdragen
Joost de Lange
Ik wil gewoon een beetje hoop hebben ofzo...
Marla Singer 7
Joost de LangeAls je meer hoop wilt hebben dan zul je zelf en je naaste op partijen moeten laten stemmen die zich niet conformeren aan die lobbyisten. Daar kan de journalistiek ook een bijdrage in leveren door meer te inventariseren waar er door wie gelobbied wordt bij welke politici/partijen.
line
Marla SingerWelke politieke partijen bedoel je. Ze zitten allemaal ergens in bij Brussel/Thanktanks/VN? Of wat ever ook. Of hebben iemand, achter zich, als schaduw baas. Schaduw regering????
Martin van den Heuvel 1 11
Joost de Langewww.rijnlandmodel.jouwweb.nl
(link in urlbalk kopiëren)
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1De poster van de 4 en 5 Mei beweging - en dit is zeker 20 jaar geleden of meer - was duidelijk voor mij: Vrijheid moet je delen. Nadenker, maar daarna glashelder.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckJan Willem de Hoop
In het kader van framing door overheden en doorprikken framing door journalisten, de vraag:
Hoe geloofwaardig, hoe feitelijk juist is het, dat een klein land als Nederland in werkelijkheid bij bijna alle belangrijke onderwerpen in de top 5 van de wereld staat?
Als het echt zo is, dat we op alle terreinen zo goed zijn, dan hebben we dus al 20 jaar of meer briljant onderwijsbeleid, vestigingsbeleid, subidiebeleid etc. En valt er voor Nederland weinig te leren van andere landen. Hoeven er voor de toekomst hooguit wat punten en komma's verschoven te worden. Is dus veel van de kritiek van journalisten en opiniemakers onterecht. Is dus de belangenverstrengelingen, zoals Eerte Kamer, en andere plekken dus zeer zeker niet schadelijk voor uiteindelijke eindresultaten. Is meer vrouwen aan de top leuk hebbedingejte, maar voor eindreultaat niet echt van belang, of misschien zelfs wel schadelijk.
Verwijderd 36314 2
Jan Willem de HoopJan Smid 8
Verwijderd 36314Jan Willem de Hoop
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Verwijderd 36314Ranglijstjes verkopen is mogelijk ook een markt met marktwerking waar elk land kan bestellen wat hen wel of niet goed past, met als voordeel lijstjes waar je als land altijd goed scoort, maar om andere landen tegemoet te komen, zijn er ook lijstjes waar wij slecht scoren en anderen juist goed. Bij disclaimer ranglijstjes staat waarschijnlijk alleen voor eigen binnenlands gebruik.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Lydia LembeckMachthebbers, zeker de onze in Nederlands schermen er graag mee. We zouden geen kritiek mogen hebben, want veel bteer dan Nederland zou het nergens zijn. Met de meest integere overheid in de wereld. Of u dat wil geloven beste burger.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopHet is ook wat je gewend bent, volgens mij. De betreffende lijstjes zijn dus nooit objectief.
Mz59 7
Verwijderd 36314Lydia Lembeck 12
Mz59Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopO.
Jan Willem de Hoop
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckDat een raad van commissarissen volledig uit mannen bestaat, is niet meer dan normaal. Mensen willen graag samenwerken met luitjes die het meest op hun lijken. En daar komt bij dat je als nieuwkomer argwanend wordt bekeken omdat je niet tot het old BOYS network hoort. Bij nader inzien, laat Neelie Kroes dat laatste maar niet horen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Sorry, Martin... elk excuus zal voor jou en andere mannen vast aanvaardbaar zijn. Jammer, want vrouwen staan op een achterstand en die moeten we echt inlopen. Overal. Ik wens alle jonge vrouwen die door willen stromen, door willen breken, alle succes toe. Dat hebben ze nodig.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckStatistisch hebben vrouwen net zo veel verstand als mannen. Qua intellect is er geen probleem. Maar het probleem is dat vrouwen gemiddeld veel minder ambitie hebben en dus zijn er minder vrouwen die een hoge positie ambiëren. Statistisch zijn er dus meer mannen beschikbaar voor de functie en zal de keus dus eerder op een man vallen.
En dan komt het. Als de hele groep uit mannen bestaat, zullen die mannen eerder een man in hun midden opnemen dan een vrouw. En dat is logica.
Vrouwen staan dus op achterstand omdat er niet voldoende vrouwen met ambitie zijn en degenen die wel voldoende ambitie hebben komen minder goed aan de bak als een man met vergelijkbare opleiding/ervaring omdat er gewoon te weinig vrouwen zijn in de groep die een kandidaat moet kiezen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckTen eerste wens ik je veel succes, want de vrouwen van vandaag laten zich een stuk minder sturen dan de vrouwen van een eeuw geleden.
En geen zin hebben in de ratrace noem ik niet "bij de pakken neer gaan zitten".
Vandaag de dag wil de overheid ons allemaal aan een full time baan krijgen, met de nadruk op "allemaal". Dat er lang niet genoeg werk is om alle mensen tussen de 20 en de 67 full time te LATEN werken, laten ze buiten beschouwing. En dus vind ik dat mensen die geen zin hebben in een full time baan en het geld niet echt nodig hebben, vooral parttime moeten blijven werken, zodat het werk en daarmee het geld toch enigszins wordt verdeeld.
Dat het voornamelijk vrouwen zijn die het parttime werken op zich nemen, ligt aan beide sexen. De vrouwen vinden het prima geregeld zo en de mannen hebben echt geen zin om voor huisvrouw te gaan spelen en komen vaak met het smoesje aan: mijn beroep is niet door 2 mensen te doen.
Alle gekheid op een stokje, emancipatie is een papieren tijger. De regering kan nog zo hard willen dat mannenhersenen meer vrouwelijke eigenschappen krijgen en vice versa, dat betekent niet dat het ook gaat lukken. De evolutie van Homo Sapiens is geen flauwekul. Je kunt iets wat gevormd is in miljoenen jaren niet in enkele decennia totaal op zijn kop zetten, alleen maar omdat een stelletje asociale kapitalisten dat wil.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Nu nog even dus....
Vrouwen zijn na de tweede feministische golf langzaam, maar vrij zeker weer voor een groot deel terug in het 'gareel' van veel mannen en een bepaald aantal vrouwen die dat een goed idee vindt, omdat vrouwen 'nu eenmaal zorgen'. Daarbij komt de eveneens aangeleerde luiheid, zo van: het is wel goed zo. En dat mannen nog altijd te beroerd zijn om actief mee te werken in de huishouding ligt aan henzelf. Er zijn mannen die het wel doen en het geen enkel probleem vinden. Het is absoluut niet minderwaardig werk, maar waar twee werken, doen twee het huishouden en de zorg voor de kinderen. Nu is het nog veel te vaak dat uiteindelijk alles op de vrouw neerkomt en als die dan zeggen: ik zoek dan wel een part time baan, dan vraag ik me af of dat hiermee te maken kan hebben.
Je hoeft als vrouw geen mannelijke eigenschappen te krijgen.
Je hoeft als man geen vrouwelijke eigenschappen te krijgen.
Het is een kwestie van een ander de mogelijkheid gunnen door te stoten en niet af te haken, omdat ze toch geen kans maken in de mannenwereld. Dat vrouwen soms een haaibaai daardoor worden is m.i. grotendeels toe te schrijven aan de weigerachtige houding van veel mannen. De goeden niet meegerekend. Die zijn er. Zoals er ook vrouwen zijn die juist thuis voor de kinderen willen zorgen e.d. Wat je wilt doen is je eigen zaak. Als vrouwen willen doorstoten dat is dat heel erg goed. Willen ze huisvrouw zijn ook. Wat ze dan nog doen met hun universitaire bul weet ik ook niet. En dat vind ik jammer.
Wie KAN doorstoten naar boven, die moet dat doen, vind ik. En alle hulp krijgen die er is. Van beide seksen.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckUitdagen en helpen (= bijsturen?) om die beslissingen TOCH (tegen hun wil) te nemen. DUS wat ik zei. Als je dit niet bedoelt, moet je het niet zo opschrijven, want het klinkt als "dwingen", "net zo lang kletsen tot ze overstag zijn", "overhalen".
Jan Willem de Hoop
Lydia LembeckEcter wordt er altjd aangegeven dat een mix team / mix aan top ook leidt to veel betere prestaties, maar als Nederland al boven de landen staat waar deze mix al wel goed is geregeld, wordt met al dat ranglijst gepronk van Nederlandse overheid subtiel en indirect de noodzaak van meer vrouwen aan de top van echte relevantie en urgentie ontdaan.
MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHDat maakt toch niet uit? Hier loop ik als vrouw keihard tegen de weerstand van mannen op die wel met de mond belijden dat vrouwen in de top belangrijk zijn, maar als we al de beste zijn dan hoef dat opeens niet meer. M.a.w. jongelui... kom op zeg.
Jan Willem de Hoop
Lydia LembeckRanglijstjes als frame - andere frames, ze suggeren dingen, die hun uitwerking hebben, en wardoor echte problemen onderbelicht blijven of bijzaak worden terwijl ze geen bijzaak zijn.
bv We noemen ons graag kenniseconomie. Maar hoe kan dat nu als we zo weinig gebruik maken van vrouwen in topfuncties, want kennis is denk ik best wel eerlijk verdeeld tussen man en vrouw.
Ik probeer of heb geprobeerd de hypocrisie van de vele topmannen bloot te leggen, maar alleen langs andere wegen dan jij doet Lydia.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopVrouwen zullen meer kansen moeten krijgen en desnoods in het begin een duwtje moeten krijgen, want te veel vrouwen zitten best wel stevig vast in een eeuw onderdrukking. Let wel... we zijn pas sinds 1957 'wilsbekwaam....' Te zot voor woorden dat er zo over vrouwen gedacht werd. Helaas te vaak nog altijd...
Even een 'duwtje' van: Kom op. Je kan het best! Vrouwen aan de top veranderen ook vaak de sfeer in een bedrijf ten goede.
Zullen we proberen de vrouwen die dit kunnen te ondersteunen dat ze doorgaan?
Marjo Hebbes 2
Lydia LembeckZodat vrouwen hun kracht beginnen te snappen, in hun onderbewuste krijgen, en "gewoon gaan doen". Nu zie ik nog mijn buurvrouw (en buurman) uitleggen verbaasd kijken als ik de tuin omspit, de dakgoot verf of de aannemer te woord sta vanuit mijn werktekening. En dan weten ze nog niet dat ons huishoudbudget voor 2/3 door mijn salaris gevuld wordt.
Lydia Lembeck 12
Marjo HebbesHenk Bakker 6
Co Pater 7
Martin van den Heuvel 1 11
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Je kunt het oneens zijn met elkaar, beste 'Minner' , maar geef iedereen alsjeblieft dezelfde kans om te reageren, al jij hebt? Dat is pas democratisch. Wegminnen is nogal dictatoriaal. Jammer vind ik dat.
MaartenH 10
Lydia LembeckElmar Otter 5
MaartenHEn inderdaad graag hier reageren op het punt waarover het gaat.
Lydia Lembeck 12
Elmar OtterLydia Lembeck 12
MaartenHMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckElmar Otter 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Elmar OtterAls mensen een min plaatsen uit gewoonte, waarom zie ik dan niet veel méér onzichtbare reacties?
Stel dat er veel minnen worden geplaatst en er zijn nog veel méér mensen die zo nieuwsgierig zijn naar de onzichtbare tekst, dat ze een plus toevoegen, waarom zouden de mensen die minnen plaatsen er dan mee door gaan? Het is tenslotte nutteloos.
Simply logic, captain Kirk.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1line
Martin van den Heuvel 1Ik gebruik jouw reactie, voor het verloop van de min mogelijkheid. Die FTM bied. Daar hebben zij over na gedacht. En bewust er opgezet/behouden. Bewust elkaar e,v,t uitsluiten. Want anders geen vrije menigs uiting. Dus op afstand/comp site. Ik lees gewoon álle' reacties. Zoals ik Lydia geschreven heb. Ik heb het als ware onmind. Lang leve liever le, leef er mee. Want FTM doet er niets mee.Jullie zetten elkaar tegen op elkaar, Het begin is er. Om een enkele reactie qua min. Alles volgen zij FTM, de minen, plusjes, en enz. Reactie- achtie- bewijs ,matriaal. Want via comp systeem/dus globaal.
Martin van den Heuvel 1 11
linePieter Jongejan 7
Kijk nu ruim 10 jaar later naar de behaalde resultaten en je ziet dat de overheidsschulden van Japan een recordstand hebben bereikt, terwijl de schulden (als percentage van het BBP) van huishoudens en niet-financiéle bedrijven licht zijn gedaald, terwijl de schulden van financiële bedrijven en de Japanse overheid verder zijn gestegen.
Ondertussen krimpt de Japanse bevolking en zal in de toekomst blijven krimpen gelet op het lage geboortecijfer en de wens van de Japanse bevolking om de eigen cultuur en identeit te behouden en maar weinig immigranten toe te laten.
Het voorstel van Mugajic/Koo/Nomura is gunstig voor de
financiële sector, maar slecht voor de sterk vergrijzende Japanse bevolking.
De totale schulden van Japan zijn opgelopen van 962% van het BBP in 2009 naar 1085% in 2016.
De schulden van de Japanse overheid zijn verder opgelopen van 203% in 2009 tot 234% van het BBP in 2016.
Wie en hoe gaan die hogere schulden terugbetaald worden?? Gaan de banken noodgewongen afschrijven op hun oninbare vorderingen of krijgen we in plaats daarvan een hogere inflatie? Betekent een hogere inflatie lagere reéle lonen en lagere reéle pensioenen?? ik denk niet dat we de schulden gaan terugdringen door de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting te verhogen. Een hogere inflatie lijkt mij het meest waarschijnlijk.. .
Gek dat Mugajic hierover zwijgt.
.
Edin Mujagic 4
Pieter JongejanJan Smid 8
Edin MujagicPieter Jongejan 7
Edin MujagicUw inhoudelijke commentaar is kort en verwijst naar de economische omgeving (dus niet de culturele).
Ik stel echter vast dat de macro-economische verschillen tussen Japan en de Eurozone (19) klein zijn en in ieder geval veel kleiner dan die tussen de USA en de Eurozone (19).
Om te beginnen zijn zowel Japan als de Eurozone (19) sterk afhankelijk van olie en gasimporten; de USA is daarentegen een olie en gasexporteur geworden.
Ten tweede stel ik vast dat zowel Japan als de Eurzone (19) een groeiend overschot op de lopend erekening van de betalingsbalans hebben (ondanks hun enorme olie en gasimporten), terwijl de USA al heel lang kampen met enorme tekorten op de betalingsbalans.
Ten derde stel ik vast dat de geldgroei (M3) van Japan en de Eurozone in de periode 2009-2017 vrijwel overeenkomen (Japan van 86,2 naar 106,3 en de Eurozone (19) van 88,7 naar 109,8). Vergelijk deze geldgroeicijfers met die van de USA (van 69,6 naar 112,8) en het is duidelijk dat de geldgroei omgeving van Japan weinig afwijkt van die van de Eurozone (19). Ook hebben zowel Japan als de Eurozone (19) na 2009 nog een lage inflatie. De USA hebben een hogere geldgroei en een hogere inflatie.
Japan kampt al met een dalende bevolking; de Eurozone (19) kampt in Oost en Zuid ook al met een krimpende bevolking. De bevolking van de USA groeit daarentegen nog sterk.
Ik ben daarom benieuwd naar de zeer, zeer grote economische verschillen die er volgens u zouden zijn. De reële lonen van Japan zijn in de afgelopen jaren gedaald net als in de Eurozone (19). Wellicht dat u de eens hoge spaarquote van Japan op het oog heeft, maar die is juist sterk gedaald door vergrijzing en een kunstmatig
Hank.Rearden.13
Pieter JongejanJapan wordt vaak verweten veel schulden te hebben, maar in Nederland is het % huishoudschuld tov besteedbaar inkomen 266%, terwijl dit in Japan "slechts" 108% is (2). Wat de Nederlandse overheid dus doet itt de Japanse is schulden afwimpelen op haar burgers. Daarom zie je in NL nog veel relatieve armoede terwijl dit in Japan vrijwel is uitgeroeid.
De Nederlandse overheid kan zich dus beter bezig houden met het terugdringen van private schulden, maar gezien het studentenleenstelsel is het omgekeerde het beleid.
Een andere indicator is het aantal miljardairs per land: NL heeft er ~10, Japan ~30, terwijl Japan ~10x meer inwoners heeft. Dit zegt veel over fiscaal beleid.
1. https://www.japantimes.co.jp/life/2007/05/06/people/karel-van-wolferen/
2. https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm
Pieter Jongejan 7
Hank.Rearden.13"The big problem for Europe is its Atlanticist addiction, which is particularly strong in The Netherlands. It leads to widespread denial of global reaity. there is no transatlantic Alliance at all; it has unilaterally been replaced by a system of vassalage (denk aan De Hoop Scheffer cs) that does not protect Europe. Europe does not share the imperialist ambition of the USA and so the prime condition for an Alliance - identity of purpose - is missing.
NATO has essentially become a reservoir of auxilliary troops for American militarist projects." Ik zou daaraan willen toevoegen dat de NATO ook een instrument om de geldgroei in dollars omhoog te jagen en zo de Amerikaanse oorlogsinspanningen te subsidiëren en de Amerikaanse belangen te dienen. Nederland heeft itt de USA en Rusland geen belang bij hogere, maar bij lagere olie-en gasprijzen. Hetzelfde geldt voor Japan.
De hoge schulden van Nederlandse huishoudens zijn geheel toe te schrijven aan het instandhouden van de hyporheekrenteaftrek. Als je als enig land in Europa je rente mag aftrekken van je belastbaar inkomen is het niet verwonderlijk dat juist Nederlandse huishoudens een schuldquote van 250% hebben en Japan en andere Europese landen op een veel lager niveau zitten.
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden.13Hank.Rearden.13
Lydia LembeckOf lees dit artikel: https://www.theguardian.com/inequality/2017/apr/25/equality-japan-inequality-vision-fairer-society-too-good-to-be-true
R. Eman 7
En dus is het voorstel om de toekomstige bijdrage van de vergrijzing nu al in een pot te stoppen, die ter beschikking te stellen aan lieden die al een trackrecord hebben van geld over de balk smijten en tegenwoordig uit gekkigheid niets anders weten te doen dan het geld aan het buitenland en multinationals te geven? Lijkt mij een onzalig plan toe.
Wietze van der Meulen 5
Er zijn tenslotte in Nederland altijd voldoende creatieve elementen aanwezig om voor dergelijke middelen een “goede, verantwoorde, duurzame, etc., toepassing” te bedenken; een toepassing die vaak - geheel toevallig - goed overeenkomt met het eigen verdienmodel....
Het zou natuurlijk ook kunnen dat we nu anno 2018 opeens gemeenschappelijk het duurzame licht, zowel maatschappelijk als financieel hebben gezien. Ik vrees echter........
Lydia Lembeck 12
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 5
Lydia LembeckWietze van der Meulen 5
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de Hoop
De Algemene Rekenkamer heeft meerdere malen aangegeven dat we eigenlijk weinig tot niets weten over effectiviteit van maatregelen. Mede omdat iedereen de vrijheid heeft overal zijn eigen definties te hanteren.
Er zijn nogal wat ICT projecten van overheden mislukt.
De problemen rond UWV laten zien dat overheden jarenlang weinig tot niets doen aan fraude zaken, terwijl men hierover wel altijd van alles roept. En voor hoeveel andere (semi)overheidsorganisaties zou dit nog meer gelden.
Elke hervorming lijkt bijna automatisch uit te monden in meer bureaucratie.
Met vage wetgeving bij decentralisaties worden rechtbanken overvoerd met de simpelste zaken wat ten koste gaat van echt wezenljke zaken.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopMz59 7
Jan Willem de HoopJan Smid 8
Ik lees hier wat anders:
https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/artikel/4190986/staatsschuld-daalt-met-18-miljard-ruim-onder-europese-norm
Verder, reken je rijk want is de pensioenuitkering bij alle personen gegarandeerd of ligt er een risico voor de werknemer?
Hendrik Faber 4
Jan SmidHendrik Faber 4
De staatsschuld daalt in miljarden euro's geen cent. 403 miljard in '19 en 403 miljard in '23.
Ik vind het jammer dat dit feitje ook nergens in de media is opgepakt. Dit rechtse VVD kabinet kan niet eens de staatsschuld verlagen. Het geeft bakken met extra geld uit.
Ik ben het inhoudelijk volkomen met je eens. Met 100 miljard euro heeft de overheid goed startkapitaal om de grote structurele problemen aan te pakken.
Een pot van 300 miljard daar vertrouw ik de overheid niet mee. En is dat nodig? Alsof je een hypotheek neemt van 3 ton terwijl je startershuis 1 ton kost. Na 15 jaar verhuis je en heb je nog een ton extra en voor de grotere gezinswoningen ect.
Blz 84.
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/begrotingen/2018/09/18/bijlagen-miljoenennota-2019/Miljoenennota%202019%20bijlage.pdf
Stravidarus 6
Dus stop groei door geld te lenen aan mensen en bedrijven.
Ga weer terug naar af.
Stekker er uit inplaats van stekker erbij.
Krimp van de economie moet weer een feest worden.
Dat is toch echt de enige manier.
Als je geld wil stoppen in onderwijs geef je de studenten gratis les geen lening zoals nu.
Lydia Lembeck 12
StravidarusOverigens roept de PvdD hetzelfde. We hoeven niet altijd meer, meer, meer. Er moet tevredenheid komen met wat we hebben. Als we voldoende geld hebben om te leven in een goede woning en met een fatsoenlijk betaalde baan, waarom moet je meer hebben? Waarom zijn we niet tevreden met wat we hebben? En dan bedoel ik dus niet de mensen die het moeilijk tot heel moeilijk hebben. https://hetandereschrijven.com/2018/06/18/nederlandsearmoede/amp/?__twitter_impression=true
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Peter Bb
Annemiek van Moorst 10
Peter BbMobilio
Ignaz Wanders 3
Jan Smid 8
Ignaz Wanders