Investeringsbedrijf Henk Keilman failliet

1 Connectie

Personen

Henk Keilman
10 Bijdragen

Groeninvesteerder Henk Keilman heeft het zwaar te verduren. Afgelopen vrijdag werd zijn RIG Investments failliet verklaard

Investeerder Henk Keilman is een rasoptimist. In de zomer van 2009 presenteerde de rossige zakenman in het Rabobankkantoor aan de Haagse Korte Vijverberg op feestelijke wijze de lancering van de website Stopdecrisis.nl, die hij samen met de Telegraaf initieerde. De crisis was nog maar negen maanden oud, maar Keilman meende dat de meeste mensen niet zo moesten somberen en zeker niet de vergelijking met 1929 moesten maken. Hij maakte er ook een boekje bij - 'Crisis, hoezo crisis?' - dat hij die middag aan toenmalig minister van Financiën Wouter Bos aanbood.
De website werd een jaar later al gestopt, de grootste ellende was voorbij, zo lieten de Telegraaf en Keilman weten. Nu, in oktober 2012, is het duidelijk dat de crisis nog lang niet over is en dat ook Henk Keilman er flink onder gebukt gaat. Afgelopen vrijdag werd zijn investeringsmaatschappij RIG Investments failliet verklaard. Het faillissement werd door zijn vroegere advocaat Marcel Fruytier en de Vlaamse consultant Marc Gryspeerdt aangevraagd. Samen zouden zij nog 150 duizend euro van Keilman tegoed hebben.

Het faillissement is een grote klap voor de man die vorig jaar nog met een geshat vermogen van 125 miljoen euro een 237e plek in de Quote 500 rijkenlijst innam en jarenlang van een succesimago genoot.

 

Groeninvesteerder
Keilman, die ook voor FTM columns schreef, was voorheen eigenaar van de trustmaatschappij Holland Trust, deed in de jaren negentig een grote transactie in de Telecom (Netsource) en wist ook zijn hand te leggen op de rechten van het cosmeticamerk Gloria Vanderbilt. Enkele jaren geleden boekte hij als investeerder miljoenenwinsten met het entertainmentbedrijf 2Waytraffic dat in 2006 een notering verkreeg aan de Londense beurs. 2Waytraffic raakte even in opspraak toen de manipulatieve praktijken van producenten van call TV aan het licht kwamen. De Call TV belspellen werden uiteindelijk verboden waarmee 2Waytraffic een grote bron van inkomsten verloor. Het bedrijf wist niettemin het wereldwijde televsieformat Who wants to be a millonaire te verwerven waarna het bedrijf in 2009 door Sony werd overgenomen. In datzelfde jaar moest hij ook een verlies incasseren toen het aan The Entertainment Group (TEG) verbonden investeringsbedrijf Lab Venture ten onder ging. Keilman had een substantiele investering in Lab Venture.

 

 

Henk Keilman, Tjalling Halbertsma (staand) en de voormalige stervoetballer Lothar Matthäus bij de ondertekening van het contract voor de promotie van het zonnepark Bulgarsol

 

Keilman was toen ook al enige tijd actief als 'groeninvesteerder'. Hij investeerde onder andere in het windturbinebedrijf Emergya Wind Technologies (EWT), in fotobioreactoren om algen te kweken (Algaelink) en ontwikkelde via het aan de beurs van Frankfurt genoteerde Infinite Engergy Holding AG, waarvan RIG Investments indirect een aandeelhouder is, grote renewable energieprojecten in het buitenland.

Keilman wist eind 2010 samen met 'zijn' Infinite Energy ceo, de voormalige 'rode bankier' Tjalling Halbertsma, de legendarische Duitse voetbalheld Lothar Matthäus te strikken om het Bulgaars zonnepark Bulgarsol bij particuliere beleggers te promoten. Juist dat park heeft Keilman de afgelopen twee jaar in grote liquiditeitsproblemen gebracht.

Verschillende investeerders voor Infinite Engergy en Bulgarsol lieten het - ondanks getekende contracten - afweten, laat Keilman weten. "Mijn grote fout is dat ik deze partijen heb vertrouwd en dat ik daar garanties op ben aangegaan en daardoor in liquiditeitsproblemen ben gekomen."
Het beursbedrijf is inmiddels in de slaapstand gebracht en ceo Halbertsma heeft enkele maanden geleden al een einde gemaakt aan zijn dienstverband bij Infinite Engergy.
 

Serieuze liquiditeitsproblemen
De investeerder die ook door een kleine groep investeerders rond telecomondernemer George Banken achterna wordt gezeten, laat weten dat hij zich tegen het faillissement van RIG Investements zal verweren. "Het is een juridische misslag", zegt Keilman. "Het gaat hier om een betwiste vordering die ook nog eens aan de verkeerde vennootschap is gericht. De rechter heeft daarmee twee stappen overgeslagen."

Keilman beaamt niettemin dat de kwestie "een zeer vervelende situatie" is. "Ik heb serieuze liquiditeitsproblemen, dat moge duidelijk zijn. De eurocrisis heeft de laatste jaren enorm veel schade aangericht, daar ben ik ook een slachtoffer van geworden. Ik beschik echter over substantiële activa - tussen de 80 en de 100 miljoen dollar. Ik kan ze alleen niet op korte termijn liquide maken. Het is nu aan mezelf om het tij te keren door onder andere die bezittingen in contanten om te zetten. Ik heb de afgelopen twee jaar ongelooflijk veel tegenslagen gehad, vreselijk. Ik zou het liefst acuut een ander vak willen gaan uitoefenen - grapje - maar nee, ik zal mezelf er doorheen moeten slaan. En ik weet zeker: ik kom hier uiteindelijk overheen."