Beeld door Roel Wijnants (via Flickr): https://www.flickr.com/photos/76672458@N00/398523918
© CC BY

Invloedrijkste lobbyist gaat lobbykantoor Ben Bot voorzien van ‘maatschappelijk advies’

1 Connectie

Werkvelden

Lobby
6 Reacties

Niek Jan van Kesteren is donderdag benoemd tot voorzitter van de Raad van Advies van lobbykantoor Meines Holla & Partners. Van Kesteren is CDA-senator en wordt al jarenlang gezien als de meest invloedrijke lobbyist in Den Haag. Meines Holla & Partners komt vooral in het nieuws door het lobbywerk van partner en voormalig CDA-minister Ben Bot.

Doekle Terpstra, voormalig topman van vakbond CNV en hogeschool InHolland, omschreef Niek Jan van Kesteren (63) eens als ‘de ongekroonde koning van de polder’. In de meest recente editie van de Top-200 van invloedrijkste Nederlanders van De Volkskrant bezet Van Kesteren de tweede plaats. Die klassering dankt hij aan zijn functie als algemeen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, waar hij eind maart zijn vertrek aankondigde. Waar voorzitter Hans de Boer flink tamboert in de media, lobbyt Van Kesteren achter de schermen voor het bedrijfsleven.

‘Niet datgene wat je ziet bepaalt wat er gebeurt, maar datgene wat je niet ziet’

‘Niet datgene wat je ziet bepaalt wat er gebeurt, maar datgene wat je niet ziet,’ zei hij over zijn positie in de Haagse politiek. Onzichtbaar is de lobbyist voor het grote publiek dan ook altijd geweest. Binnenkort zwaait Van Kesteren officieel af als directeur bij VNO-NCW, waar hij wel als adviseur aan verbonden blijft. De CDA-senator legt dus zijn functie in de lobbywereld neer, maar krijgt er een nieuwe bij. Als voorzitter van de Raad van Advies voor lobbykantoor Meines Holla & Partners gaat hij de rest van de adviesraad samenstellen. Gezamenlijk moeten zij de partners van het kantoor adviseren, ‘in het bijzonder ten aanzien van de maatschappelijke functie die een lobbykantoor vervult als belangenbehartiger voor bedrijven en organisaties tegenover de politiek,’ aldus het kantoor.

Ben Bot

Advies over de ‘maatschappelijke functie’ kan het kantoor wel gebruiken, aangezien het niet van onbesproken gedrag is. Vooral over het lobbygedrag van partner Ben Bot is het nodige te doen geweest. Vorig jaar ontstond commotie over Bot toen bekend werd dat hij bij het Openbaar Ministerie lobbyde voor een verdachte Libische zakenman. Dat het om een betaalde klus ging, vermeldde hij niet.  

In maart kwam de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in opspraak omdat hij oneigenlijk handelde in zijn contact met minister Ploumen. Ploumen beklaagde zich over zijn handelswijze bij de top van Bots opdrachtgever, Damen Shipyards, zo onthulde NRC. Bot had een gesprek aangevraagd als functionaris bij de Wereldomroep en het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie over de situatie in Egypte. Tijdens het onderhoud lobbyde hij echter voor de scheepsbouwer. Bovendien zou hij de persoonlijk secretarissen van de ministers op zijn oude departement tegenover elkaar hebben uitgespeeld.

Na de publicatie in NRC bood Bot zijn excuses aan. Ploumen liet op vragen van Kamerlid Teeven weten dat de deur dicht blijft als lobbyisten zich onder valse voorwendselen bij haar melden. Voor Bot, die veel internationaal opererende klanten vertegenwoordigt, is een verstoorde relatie met het ministerie van Buitenlandse Zaken buitengewoon onhandig.

‘Hij gaat met ons meedenken over strategische keuzes binnen dit bedrijf’

Zowel Ploumen als Teeven stelden in het debat dat lobbyisten zich aan de regels van hun beroepsvereniging (BVPA) dienen te houden. Voorzitter van de vereniging, Jaap Jelle Feenstra, noemde in een reactie in NRC de werkwijze van Bot ‘schadelijk voor het imago van de sector’. Meines Holla & Partners is echter geen lid van de beroepsvereniging en lijkt daar ook geen behoefte aan te hebben. Eerder dit jaar reageerde oprichter Rob Meines in het Het Financieele Dagblad geprikkeld op de suggestie dat hij de schijn tegen heeft door geen lid te zijn: ‘Hoezo gaat de BVPA bepalen wat goed of slecht is?' Volgens hem is de vereniging in 15 jaar tijd niet in staat geweest om iets aan de beeldvorming van het beroep te doen.

Geen relatie tussen Bot en Van Kesteren

Volgens directeur en partner Corina Holla is er helemaal geen link tussen de benoeming van Van Kesteren en de commotie rond Bot. ‘Dat is absoluut geen aanleiding geweest. Het opzetten van de raad is niet een heel bewust gekozen moment, het had ook vijf jaar geleden kunnen zijn.’ De Raad van Advies gaat volgens haar doen wat elke adviesraad doet: ‘Hij gaat met ons meedenken over strategische keuzes binnen dit bedrijf. Welke kant ga je op met dit kantoor? En hoe sta je in de maatschappij?’

Van Kesteren, die onbezoldigd zijn diensten ter beschikking stelt, hoeft volgens de lobbyiste ook geen ruis op de lijn met de politiek weg te nemen. ‘Ik heb niet ervaren dat de commotie gevolgen heeft gehad voor het kantoor, maar je kan niet weten wat je niet weet.’ Ook van een verstoorde relatie met Buitenlandse Zaken zegt ze niks te weten: ‘Tot op heden was er nog geen reden om contact op te nemen met het departement.’ Mochten zich daar moeilijkheden voordoen, dan is het niet onhandig om de op een na invloedrijkste persoon van het land aan je te verbinden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt in reactie op dit artikel: ‘Er heeft een gesprek plaatsgevonden met de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen gaat na de zomer een kop koffie drinken met de heer Bot.’

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Pieter van der Lugt

Gevolgd door 247 leden

Pieter van der Lugt (1990) studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit. Tijdens zijn studie zette hij zijn eerste sta...

Dit artikel zit in het dossier

De #Lobbycratie

Gevolgd door 1932 leden

Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt...

Volg dossier