De Chinese beurswaakhond CSRC blokkeert al 14 maanden een beursgang (ipo) van bedrijven. Naar kapitaal hunkerende ondernemingen op de wachtlijst wijken nu steeds vaker uit naar Hong Kong. Who's next? Alibaba?
Terwijl Mark Rutte voor het eerst afreist naar China voor een
handelsmissie staat bij meer dan 700 Chinese bedrijven de geplande beursgang ‘on hold’. De reden: de Chinese beurswaakhond China Securities Regulatory Commission (CSRC) blokkeert al 14 maanden alle ipo’s omdat ze bezig zijn met het opstellen van nieuwe regels om beursfraude beter te beteugelen. CSRC-voorzitter
Xiao Gang onderzoekt onder meer de mogelijkheid om zakenbanken te beboeten die, in de positie van underwriter, een beursgang begeleiden van bedrijven die in de prospectus onjuiste informatie opnemen.
Exodus
De strenge regulering is voor China een kostbare exercitie geworden, blijkt uit een onderzoek van
Bloomberg. De zakenbanken Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank en JPMorgan Chase zijn volgens een bron van Bloomberg de bedrijven op de Chinese wachtlijst aan het masseren om de beursgang elders te laten plaatsvinden. Hetgeen ook plaatsvindt. Sinds vorig jaar september, het moment van de ipo-‘shutdown’, is China al meer dan 5 miljard dollar aan deals kwijtgeraakt aan Hong Kong. Het is een welkome aanvulling voor het eiland dat het aantal, en omvang van ipo’s, de afgelopen jaren drastisch zag afnemen. In 2010 werd er op de beurs nog een record van 53 miljard dollar opgehaald (enkel door middel van ipo’s), terwijl dat dit jaar slechts 11,4 miljard bedroeg. Waarvan meer dan 40 procent afkomstig was van Chinese bedrijven die in eerste instantie in China een beursgang wilden beklinken.
Alibaba
Hong Kong heeft de smaak te pakken en is weer in onderhandeling om de beursgang van de Alibaba Group Holding binnen te halen. Dit Chinese e-commerce bedrijf - een soort verdienmodel-variant van Google en eigenaar van onder meer de razendpopulaire marktplaatsen
Taobao en
Tmall - zou volgens Ernst & Young naar schatting 13 miljard dollar kunnen ophalen bij een initiële beursgang. Kortom, Facebook-achtige proporties.
Alibaba begint ook qua verkopen mythische proporties aan te nemen. Op 11 november was het Valentijnsdag in China, het moment dat de Chinese koopwoede culmineert. Op Alibaba's marktplaatsen Taobao (7 miljoen aanbieders, in totaal 800 miljoen aangeboden producten) en het exclusievere Tmall werd een
verkooprecord behaald: de Chinese valentijnsdag was goed voor 5,75 miljard USD aan verkochte spullen, een verkooprecord in de geschiedenis van Alibaba. En een omzet die de Amerikaanse koopwoede op
Cyber Monday (circa 1,5 miljard) doet verbleken.
De bedrijfsresultaten van Alibaba zijn ook indrukwekkend. Het wist in het tweede kwartaal 2013 een omzet te behalen (verdienmodel is vooral gestoeld op advertentieverkoop) van 1,7 miljard dollar. De netto winst bedroeg maarliefst 707 miljoen dollar.
4 Bijdragen
Grad Cuypers
http://www.nytimes.com/2013/11/17/magazine/switzerlands-proposal-to-pay-people-for-being-alive.html?_r=1&
This fall, a truck dumped eight million coins outside the Parliament building in Bern, one for every Swiss citizen. It was a publicity stunt for advocates of an audacious social policy that just might become reality in the tiny, rich country. Along with the coins, activists delivered 125,000 signatures — enough to trigger a Swiss public referendum, this time on providing a monthly income to every citizen, no strings attached. Every month, every Swiss person would receive a check from the government, no matter how rich or poor, how hardworking or lazy, how old or young. Poverty would disappear. Economists, needless to say, are sharply divided on what would reappear in its place — and whether such a basic-income scheme might have some appeal for other, less socialist countries too.
http://www.beurs.com/2013/11/15/dit-is-wat-de-prijs-van-bitcoin-doet-exploderen/34660
Er is een enorme vraag naar Bitcoins ontstaan in China. De Chinezen zien in Bitcoin een uitstekend elektronisch alternatief voor goud - ze zien het niet alleen als een nieuwe, moderne manier van een "store of value", maar ook om onder het juk van het GELD=H00P-principe uit te komen. China is ondertussen ook het tweede grootste land van Bitcoin downloads dat het peer-to-peer netwerk van Bitcoin ondersteund. Voor de handel op BTC China heb je een Chinese bankrekening nodig. Op deze manier wordt de handel op BTC China uitgesloten van inmenging van Amerikaanse regelgeving. Bitcoin werkt volgens het GELD=BLOED-principe en de populariteit kan wel eens flink groter worden, indien het wordt geïntegreerd met het DAB-systeem. Met de BitCoin is de macht van vakbonden, politici en psychosegelovige werkgevers definitief gebroken.
Pie?!
Grad Cuypershttp://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/27/vvd-wil-zelf-toetsen-of-wetten-voldoen-aan-internationaal-recht/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
De kamerleden die het @GuusjA-paradigma aanhangen kunnen hun eigen fractie verlaten en zich aansluiten bij BonteLouis. Alleen zo kunnen ze hun geloofwaardigheid behouden, met betrekking tot hun afkeer voor de werking van het systeem 'Liegen om te Leven'!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Bontes
Tot nu toe heeft de Nederlandse overheid zich voornamelijk beziggehouden met het turven van het aantal Nederlandse djihadisten die de 'Logica van de 1' gebruiken om zich te distantieren van 'normaal' gedrag. Nu wordt het tijd om de leden van het @GuusjA-netwerk in te huren als fractie-medewerker. Zoniet dan ...
Pie?!
Pie?!http://www.aukjedevries.nl/
niet in aanmerking komt!
Grad Cuypers
Pie?!http://www.ftm.nl/exclusive/mark-rutte-levenloze-liberalisme/
Aukje de Vries bewijst hiermee ook de VVD een dienst, want zo heeft de VVD als eerste in het parlement een alternatieve financieringsvorm voor het MKB aangedragen.