Iran draait oliekraan dicht

3 Connecties

Relaties

Iran

Organisaties

EU

Werkvelden

Olie

Iran is gestopt met het verkopen van ruwe olie aan Britse en Franse bedrijven, laat het ministerie van Olie weten.

Met deze vergeldingsmaatregel reageert het land op onlangs aangekondigde sancties van de Europese Unie. Vorige maand heeft de EU namelijk besloten om per 1 juli een importverbod in te voeren op ruwe olie uit Iran.

Kerngevaarlijk
De Europese landen hebben hiertoe besloten omdat de Islamitische Republiek bezig zou zijn met de ontwikkeling van kernwapens. Zelf zegt Iran dat de kernproeven worden gedaan om uiteindelijk energie te kunnen opwekken.

De Iraanse regering probeert het Westen met zijn sancties met de vergeldingsmaatregel voor te zijn. "Exporting crude to British and French companies has been stopped ... we will sell our oil to new customers", aldus een woordvoerder van het minsterie van Olie.

Er is nog zat
Twee weken geleden op 4 februari waarschuwde de Islamitische staat al dat het van plan was om de oliekraan dicht te draaien voor ‘sommige’ Europese landen. De Europese Commissie reageerde daar vorige week op door te zeggen dat het continent nog genoeg olie in voorraad heeft voor ongeveer 120 dagen, ook al zou Iran de toevoer stopzetten.

Grote Europese kopers van Iraanse olie werken al naar de  EU-sancties toe door substantieel minder van het zwarte goedje uit het Perzische gebied halen. In maart moet de toevoer met ongeveer 300.000 vaten per dag zijn verminderd, ofwel meer dan een derde van het totaal.

Afkicken
De Franse oliemaatschappij Total is al gestopt met het kopen van Iraanse crude oil. Maar ook Royal Dutch Shell is flink aan het afkicken. Het is waarschijnlijk dat van alle Europese naties Griekenland is het meest last gaat krijgen van de ruzie, vanwege zijn schuldencrisis.

Om de Europese olietekorten te compenseren heeft Saudi-Arabië te kennen gegeven dat het bereid is om extra van het spul te leveren door bijvoorbeeld de bestaande contracten uit te breiden. Iran heeft dit aanbod van Saudi-Arabië bekritiseerd.

Niks aan de hand
Maar zoals Europa beweert prima zonder Iraanse olie te kunnen,  meent Iran dat het wegvallen van deze grote verbruikers de verkoop niet aantast. Als Europa het importverbod invoert zal de internationale olieprijs immers stijgen, wat weer geld in het laatje brengt voor Iran.

De Europese maatregelen gaan overigens verder dan alleen een importverbod op olie. EU-leden doen bijvoorbeeld ook geen zaken meer doen met Iraanse banken en verzekeringsbedrijven. Ook investeringen in de olie- en gassector zijn niet meer toegestaan.

Iran is de op vier na grootste olie-exporteur van de wereld maar het mist de capaciteit om het in grote hoeveelheden te kunnen raffineren. Ongeveer 40% van de nationale benzineconsumptie moet wordt daarom geïmporteerd.

R