Doodstraf voor speculanten in Iran

3 Connecties

Iraanse valutahandel nog meer aan banden gelegd. Speculanten worden bedreigd met de doodstraf.

Steeds meer Iraniërs kiezen ervoor om te investeren in dollars of gouden munten, in plaats van het geld bij de bank te stallen. Echter rentes die de Iraanse banken bieden liggen ver onder de inflatie. De straatverkopers die in buitenlandse valuta handelen houden andere wisselkoersen aan dan die van de regering. Zo was in januari een dollar op straat in Iran 16.950 rial waard, terwijl de centrale bank een wisselkoers aanhield van 14.000 rial voor elke dollar. 

Daarom heeft Ebrahim Darvishi, de plaatsvervangend gouverneur van de Iraanse centrale bank, vorige maand aangekondigd dat alleen Iraanse banken en erkende wisselkantoren voortaan nog in buitenlandse valuta mogen handelen. Iedereen die in buitenlandse valuta handelt moet kwitanties kunnen tonen, anders worden de gelden in beslag genomen, zei Darvishi. Verschillende valutahandelaren die werkzaam zijn op de straten van het centrum van Teheran zijn inmiddels gearresteerd door undercover politieagenten. 

Ayatollah Sadegh Amoli Larijani, het hoofd van het Iraanse rechterlijke systeem, deed daar deze week nog een schepje bovenop. Hij dreigt met de doodstraf voor belangrijke speculanten. Tijdens een presentatie over de onrust op de valutamarkten, waarschuwde hij dat 'afhankelijk van de misdaden, sommige corrupte economen de doodstraf kunnen verwachten’. Daarbij werd aangekondigd dat speciale takken van de staatsbanken worden opgezet op de internationale luchthavens van Iran, waar reizigers bij het verlaten van het land tot maximaal 1.000 dollar kunnen opnemen in vreemde valuta.

Duikvlucht
De rial is sinds december 2010 met bijna veertig procent gedaald ten opzichte van de dollar. Nadat Obama nieuwe maatregelen had ingesteld tegen de centrale bank van Iran op 31 december, daalde de munt tot een ongekend dieptepunt. Begin januari kende de rial zijn laagste waarde ten opzichte van de dollar in de afgelopen twee decennia: 17,400 rial tegenover 1 dollar. De huidige marktwaarde is 18.800 rial per dollar. De officiële koers ligt rond de 11500 rial. De inflatie in Iran zou ongeveer 40 procent bedragen. Assadollah Asgarowladi, prominent lid van de Iraanse Kamer van Koophandel voorspelde dat er met de nieuwe prijs van de dollar ‘binnen zes maanden hongersnood zal zijn in Iran’.

Een EU-verbod op Iraanse olie - aangekondigd op 23 januari – zorgt voor nog meer zorgen bij de Iraanse consumenten en importeurs. Producten zoals geïmporteerd staal, iPhones en tarwe zijn verdubbeld in prijs door handelaren die de prijskaartjes ieder uur aanpassen om de waardedaling van de rial bij te houden.

Vorige maand bleek dat inwoners van Iran geen sms-berichten konden sturen als het woord “dollar” daarin voorkomt. ?Blijkbaar liet de Iraanse overheid deze berichten blokkeren, vermoedelijk in een poging te voorkomen dat nog meer Iraans geld voor dollars werd omgewisseld. Functionarissen van de regering ontkennen censuur van de berichten.