Is Cypriotische crisis ook een gevecht om gas?

2 Connecties

Relaties

Eurocrisis Cyprus
1 Bijdrage

Cyprus zou alleen van banken en toerisme kunnen leven. Maar hoe zit het dan met het enorme gasveld bij de Cypriotische kust?

De Cypriotische banken zijn failliet en spaarders zouden van aanzienlijke delen van hun tegoeden afscheid moeten nemen om het bancaire systeem van het eiland niet ten onder te laten gaan. De laatste dagen is er veel over gezegd en geschreven. Inmiddels zijn de Russen ook aan de onderhandelingstafel verschenen. GazpromBank zou de Cypriotische Laiki Bank wel eens te hulp kunnen schieten.
 
De reden voor GazpromBank om zich met de redding van Cyprus te bemoeien, zou er wel eens kunnen zijn gelegen in het feit dat zich bij Cyprus een enorm gasveld bevindt, het Aphrodite Gas Field. Het gasveld, waarvan het Israëlische deel de naam van het bijbelse zeemonster Leviathan kreeg, strekt zich uit tot aan Israël en heeft volgens Amerikaans geologisch onderzoek een omvang van 3,45 biljoen kubieke meter gas. De gasvondst, de grootste die in lange tijd werd gedaan, leidde in 2010 in Israël tot een gekte onder investeerders, aldus de Wall Street Journal.
 
Amerikaanse belangen
De concessie voor dit gasveld is echter niet in het bezit van een Russische maatschappij, maar voor 70 procent van het Amerikaanse Noble Energy uit Houston. De andere 30 procent van de concessie is in handen zijn van de Israëlische Delek Group. De situatie ter plekke ligt politiek nogal gevoelig: er zijn de nodige spanningen rond het gasveld. De Turken erkennen de grenzen van het veld niet maken zich ook grote zorgen of het Turkse deel van het eiland wel evenredig mee zal profiteren van eventuele opbrengsten. Het is een ernstige kwestie voor de Turken, ze zouden zelfs bereid zijn hun marine in te zetten in het geval de boringen zouden beginnen. Het ontwikkelen van Aphrodite Block 12 (het bewuste gasveld) kan op de steun van Europa en Amerika rekenen. Nu de Russen zich serieus op aan de onderhandelingstafel begeven, ontstaat een geheel andere dynamiek.
Volgens de de woordvoerder van de van de Cypriotische president waren de gesprekken tussen de Cyprioten en de Russen tot nu toe 'vruchtbaar en constructief'.
 
Beurspecialist Michael Kraland tweette dat Europa een cadeautje weggeeft aan de Russen.
 
 
 
Zie hieronder een filmpje waarin de waarde van het gasveld wordt becijferd.