Managementzuivering binnen Van Lanschot

4 Connecties

Floris Deckers is nog geen twee maanden weg bij Van Lanschot of drie van zijn ‘favorieten’ in het commerciële bedrijf van de bank lijken geslachtofferd te worden.

Karl Guha grijpt in bij Van Lanschot Bankiers. De nieuwe CEO van de van oorsprong Bossche bank vervangt drie van de vier directeuren van het commerciële bedrijf, zo valt op te maken uit een e-mail die gisteren (woensdag 27 februari) binnen Van Lanschot verzonden is. Toeval of niet, dit drietal behoorde tot de favorieten van Floris Deckers, die op één januari van dit jaar werd opgevolgd door Karl Guha. Over wie gaat het?
Mark Buitenhuis is tot 1 maart voorzitter van het directieteam Private en Business Banking, maar hij moet een stapje terug doen. Lid van de Raad van Bestuur Ieko Sevinga neemt zijn taken over. Het bestuurslid gaat nu ‘hands on’ het commerciële bedrijf runnen. Consequentie is demotie voor Buitenhuis, die in december 2012 nog in het nieuws kwam. FTM onthulde eerder dat alle klanten met een omzet lager dan vijf miljoen in een brief te lezen krijgen dat zij misbaar zijn: “Met het oog op het beëindigen van de dienstverlening aan niet tot de doelgroep behorende relaties adviseren wij u om uw bankzaken buiten Van Lanschot onder te brengen". Was ondertekend door Mark Buitenhuis, die het bij zijn aanstelling bij de bank vooral te doen was om de "grote mate van betrokkenheid en het sterke klantgevoel" die hij bij Van Lanschot voelde. De man van deze brief wordt nu gedegradeerd en gaat de kantoren in de regio Zuid-Nederland aansturen.

Demotie voor Mark Buitenhuis (foto: VanLanschot.nl)

Demotie a deux

Directeur Bart Horsten moet op zijn buurt plaats maken voor Buitenhuis. Tot 1 maart heeft Horsten de regio Zuid nog onder zijn hoede, maar ook hij degradeert. Hij krijgt een mindere functie die niet meer op directieniveau ligt, maar voorlopig blijft hij wel directeur. Dus ook voor Horsten demotie. “Horsten is Personal Assistant van Deckers geweest en de voormalig CEO heeft hem ook gepromoot,” zo vertelt een oud-bankier bij Van Lanschot tegen FTM.
Van Lanschot neemt afscheid van Hubèr Agterberg, de man die directeur Van Lanschot Private Office (VLPO) verantwoordelijk is voor de grootste klanten van de bank, de hoogvermogenden. VLPO bedient de klanten van Van Lanschot met een vermogen van meer dan vijf miljoen euro. Dit is de bovenkant van de markt, waar Van Lanschot haar imago van high-end private bank aan dankt. Hubèr Agterberg en Van Lanschot gaan uit elkaar vanwege, jawel, een “verschil van inzicht”. Van Lanschot gaat op zoek naar een vervanger van buiten de bank. Woordvoerder Etiënne te Brake bevestigt dat Agterberg zijn afscheid heeft aangekondigd.

Hubèr Agterberg en Van Lanschot hebben "een verschil van inzicht" (foto: bron)

De enige directeur van het commerciële bedrijf die blijft zitten, is Nieke Martens. Zij blijft de kantoren in de regio Noord aansturen. 
Woordvoerder Te Brake bevestigt dat er intern is gecommuniceerd over veranderingen in de organisatie, maar wil op één naam na niet in gaan op namen. “We gaan de zaken wat anders organiseren. Rollen worden wat anders. Dat is het enige wat ik er over kan zeggen”. 
Zijn dit lang voorziene personele mutaties? Of schudt Guha de organisatie bij binnenkomst wellicht goed op, zoals het een echte (ex)-ABN Amro man betaamt? Of slachtoffert hij de drie favorieten van zijn voorganger Floris Deckers? Volgens de oud-bankier bij Van Lanschot valt dit niet onder reguliere personele mutaties: “Binnen twee maanden na het vertrek van Deckers is de grote afrekening begonnen”.
Krijn Schramade
Krijn Schramade
Krijn Schramade (1980) krijgt een jaar na de val van Lehman Brothers (2008) de tegenwoordigheid van geest om zijn veilige lev...
Gevolgd door 332 leden