
Het is nu erop of eronder voor de Italiaanse bankensector. Vóór 29 juli moeten de banken slagen voor de ECB-stresstest. Maar het is de vraag of dat gaat lukken. Daarom zoekt premier Renzi naarstig naar een oplossing.
De Italiaanse premier Matteo Renzi probeert uit alle macht zijn bankensector te redden. Veel Italiaanse banken kampen met slechte leningen op hun balans en hebben te weinig kapitaal en het lukt de banken niet om voldoende vers kapitaal aan te trekken. Eind deze maand worden de uitkomsten van de stresstesten van de ECB bekend, veel banken dreigen de boot te missen en staatssteun is verboden onder nieuwe Europese regels. Hoe gaat premier Renzi nu nieuw kapitaal aantrekken? Hij doet een uiterste poging om dat in de particuliere sector te vinden.
Veel banken dreigen de boot te missen en staatssteun is verboden onder nieuwe Europese regels
Begin zeventiende eeuw, in 1624, besloot de Toscaanse groothertog dat de republiek Siena voortaan de bankrekeningen van haar cliënten zou garanderen. Die traditie dreigt de Italiaanse staat thans fataal te worden, als de bankensector omvalt. Bijna vierhonderd jaar later heeft Italië een probleem met zijn banken, niet in de laatste plaats met zijn oudste bank, Banca Monte dei Paschi di Siena, die trots onder haar logo vermeldt 'bank since 1472'.
Naar verluidt heeft deze bank circa vijftig miljard euro aan slechte leningen op de balans, bijna eenderde van het balanstotaal. Om te slagen voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) is versterking van het eigen vermogen nodig. Maar dat wil nog niet erg lukken.
De bank is al twee keer eerder te hulp geschoten. Na de overname van de Banca Antonveneta in 2007 kwam Monte dei Paschi in de problemen als gevolg van de kredietcrisis en door het grootschalig aanhouden van sterk in waarde gedaald Italiaanse staatspapier, meer dan enige andere Italiaanse bank.
De naam Antonveneta klinkt Nederlanders vooral bekend in de oren, omdat in 2005 ABN Amro onder leiding van ceo Rijkman Groenink een uitputtende overnamestrijd voerde om deze bank met de Banca Populare Italiana en uiteindelijk aan het langste eind trok.
Op zoek naar nieuwe miljarden
In 2009 kreeg Monte dei Paschi bijna twee miljard euro staatssteun, in 2012 gevolgd door nog eens twee miljard in het kader van het steunplan voor de Europese financiële sector. Maar het blijkt niet genoeg om de grote hoeveelheid slechte leningen van de bank te compenseren. Als deze problemen niet worden opgelost, bestaat het risico dat met name de Franse bankensector in moeilijkheden komt, dit door een sterke vervlechting met de Italianen, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Daarom heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi een apart reddingsfonds geopend met de toepasselijke naam Atlas en wil hij met een tweede Atlas-fonds een deel van de slechte leningen overnemen en het kapitaal van de bank versterken. Ook wil Renzi de Italiaanse bankensector als geheel te hulp schieten met staatssteun ter waarde van veertig miljard, maar dat mag sinds 1 januari van dit jaar niet meer in het kader van Europese afspraken. De bedoeling van die afspraken was om de belastingbetaler te ontzien bij het redden van banken.
De datum van 29 juli, de dag waarop de uitkomsten van de stresstesten van de ECB bekend worden gemaakt, komt echter steeds dichterbij. Er rest Renzi nog maar weinig tijd om een oplossing te vinden voor de Italiaanse bankenproblematiek. Eén van de opties die de revue passeerden, is om Banca Antonveneta te verkopen. Als andere mogelijkheid wordt een Atlas-2 fonds geopperd.
De financiële berichtendienst Bloomberg meldde deze week dat er gesprekken plaatsvinden met private investeerders om een bedrag tussen de 25 en 30 miljard euro bijeen te sprokkelen. Naar verluidt zou Monte Paschi twee miljard van haar slechte leningen aan het fonds willen overdragen. Hiernaast is de bank volgens een betrokken bankier in gesprek met private beleggers voor een aandelenemissie van 5 miljard euro. Dit nieuwe kapitaal is noodzakelijk om de bank weer gezond te maken. Eerder deze maand had de ECB de bank al drie jaar respijt verleend om een oplossing te vinden voor een bedrag van 14 miljard euro aan slechte leningen.
Ongeduld aandeelhouders
Renzi lobbyt bij de Europese Commissie (EC) om tegen de afspraken in tóch staatssteun te verlenen
Hoe dit verder gaat is nog niet duidelijk. Renzi lobbyt bij de Europese Commissie (EC) om tegen de afspraken in tóch staatssteun te verlenen aan zijn geplaagde bankensector. Hij weet zich hierin gesteund door de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die dergelijke steun in uitzonderlijke gevallen toestaat. Het eindoordeel daarover is echter aan de EC, die hiermee voor een lastige keuze wordt geplaatst, al heeft eurogroep voorzitter Dijsselbloem al laten weten dat van directe staatssteun geen sprake kan zijn. Enerzijds dreigt er verlies van geloofwaardigheid als bij de eerste de beste gelegenheid alweer wordt afgeweken van Europese afspraken, anderzijds zou een gebrek aan vertrouwen in het Italiaanse financiële stelsel de gehele eurozone, en daarmee de euro, in gevaar gebracht kunnen worden.
Duitslands minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft echter steeds gezegd dat gewacht moet worden met een besluit over eventuele staatssteun voor de Italiaanse banken totdat de uitkomst van de ECB-stresstesten bekend is, maar Italiaanse beleggers willen daar niet op wachten. Zij eisen een oplossing vóór die tijd. In welke vorm die eventuele steun er gaat komen – gedacht wordt aan garantstellingen vanuit het permanente Europese noodfonds ESM(Europees Stabiliteitsmechanisme) – is nog onzeker. Als inderdaad ESM-funding wordt aangewend voor het redden van de Italiaanse bankensector, wordt de rekening via een omweg toch nog neergelegd bij de Europese belastingbetaler.
Renzi kan dan opgelucht ademhalen. Niet alleen worden dan zijn kiezers uit de wind gehouden, maar ook de grote spelers in de financiële wereld. Immers, de belangrijkste aandeelhouders van bijvoorbeeld Banca Monti dei Paschi, zijn investeerders als Black Rock en verzekeringsmaatschappijen als Axa en Prudential. En natuurlijk het Italiaanse Ministerie van Financiën.
Het moderne bankieren vindt zijn oorsprong in Italië, meer in het bijzonder in het vijftiende-eeuwse Toscane, waar slimme Italianen het katholieke woekerverbod handig omzeilden door een systeem van dubbele boekhouding in te voeren, waarbij rente werd geboekt als ‘vrijwillige gift’ of als ‘beloning voor het gelopen risico’. Eén van de bankiershuizen van destijds was de in 1472 opgerichte Banca Monte dei Paschi di Siena. Deze bank bestaat nog steeds en is daarmee de oudste bank ter wereld.
35 Bijdragen
goof 4
Dit zou toch echt te absurd zijn voor woorden dat dit soort partijen door de arme belasting betalers schadeloos gesteld moeten gaan worden.
Gewoon de stekker eruit en laat die partijen maar eens flink bloeden en help desnoods de kleine particulieren die eventueel de dupe worden.
Nu ben ik geen fan van Dijsselbloem maar ik hoop toch echt dat hij nu eens zijn poot stijf en het Cyprus voorbeeld gaat volgen wat de blueprint moest worden zoals hij beloofde na het failliet van de banken in Cyprus.
Toen moesten vele Russen bloeden of zouden ze dat nu anders beoordelen nu het geld is van de grote spelers.
Alles , maar dan ook alles wat er na 2008 in het banken systeem is gepompt door de ECB en centrale banken verdwijnt in de zakken van de grote partijen en als dat nu de redding van ons systeem zou inhouden tot daar aan toe maar de bankensector is terminaal kapot ,dood , failliet , verrot , ziek , corrupt etc etc en is einde verhaal.
Het wachten is op de big bang en dan pas gaat de politiek de grote partijen de schuld geven en beschuldigen van chantage .
Nogmaals wij zijn knettergek en onze elite politici zijn een stelletje zwakzinnige bij elkaar dat ze zich zo door het grote geld hebben laten inpakken en wij , het volk worden genaaid waar we bijstaan.
Els Schwencke 2
goofin 1012 wederom 2 miljard kreeg, het is ongelooflijk als er weer geld ingepompt wordt!
goof 4
Els SchwenckeIk denk dat de banken in de EU intussen 2500 miljard hebben gekregen van onze sinterklaas Draghi en dat als schuld op schuld gestapeld wordt bij de ECB.
En van wie de ECB is zul je wel weten, dat zijn de Jan Lullen van de EU ofwel de gewone man.
En het erge is dat nu onze pensioen potten aan de beurt zijn bij dat tuig en heel listig en stiekem richting de bodemloze zakken van het grote geld gaat.
Michel Fleur 6
goofgoof 4
Michel FleurVeel duidelijker kan het toch niet verwoord worden of klopt de grammatica niet haha
Michel Fleur 6
goofTineke 2
goofOok mis ik lijsten met namen van beleidsmakers en beslissers die zich uiterst onverantwoordelijk hebben gedragen. Ze verschuilen zich veel te makkelijk onder : De Banken, De overheid, De politie, De EVB, Brussel enz. We moeten beginnen met deze daden persoonlijk te maken. Ik denk dat 'ze"dan andere beslissingen nemen. Mocht het dan zo ver komen dat de bom barst en ze op Schiphol staan om met hun familie te vluchten dan lijkt het mij eenvoudig ze ook tegen te houden en ter verantwoording te roepen voor hun daden. En natuurlijk denken de meeste mensen , nee dat is wat overdreven en zo ver zal het niet komen.. Hmm? Tamelijk naief!
goof 4
06:57 CBS: economie gaat gestaag vooruit
21 jul Visa profiteert van stijgende kooplust
21 jul Starbucks ziet groei in eigen land afvlakken
21 jul Fors verlies oliedienstverlener Schlumberger
21 jul Tegenvallende cijfers drukken Wall Street
CBS ziet de economie gestaag blijven groeien!
Overal en wereldwijd vallen de winstcijfers flink tegen , vele banken zitten in de dikke shit , maar de CBS ziet alles door een rose bril .
Hoe geloofwaardig is de ECB nog .
Gilles Wattel 1 3
Eén is dat Italianen het verschil ophoesten, het gevolg lijkt me duidelijk.
Twee is dat wij weer betalen, dat gevolg lijkt me ook duidelijk.
Het waren idioten en dwazen, die een muntunie invoerden voor er een politieke unie was, in de hoop en/of verwachting dat die muntunie de politieke unie zou forceren.
Mijn idee is dat de EU langer had kunnen bestaan zonder de euro.
Pieter Jongejan 7
locke 5
Aan de stresstesten zal het niet liggen die zijn onverminderd positief.
Gerben Gerrits 7
Jean Wanningen 6
Gerben GerritsGerben Gerrits 7
Jean WanningenApekool 5
Jean WanningenDan is daarna het percentage NPL bij die banken nog groter en de balans dus nog slechter!
Jean Wanningen 6
ApekoolGilles Wattel 1 3
Jean WanningenDe rechterkant van de balans wordt 150 miljard meer.
Het opnemen verandert niets, er gaat kasgeld weg, maar vorderingen dalen met hetzelfde bedrag.
En hoe gaat die 150 miljard over zes maanden terug betaald worden ?
Stopt over zes maanden het opnemen, of lopen in de tussentijd deposito's op termijn af, van spaarders, of van beleggers, die dan ook meteen hun geld weghalen ?
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenKado ?
En of het nu staatssteun heet, of ECB steun, of Draghi steun, het zal me een zorg zijn.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenHet blijft dus een lening.
Monetaire economie blijft lastig, zie ik.
Maar inderdaad, Draghi tovert geld.
Dat kan overigens iedereen, zo legde ons Duisenberg lang geleden uit.
'Je hoeft alleen maar papiertjes te schrijven met "I owe you', een bedrag, en een handtekening, dan heb je geld, als het geaccepteerd wordt'.
Met de handtekening van Draghi is het zeker nog geld, zo lang landen als wij en Duitsland garant staan.
Garant staan betekent, dat als het mis gaat, je mag bloeden.
En ik zie niet hoe het niet mis kan gaan.
Maar wij hebben nog een 1300 miljard liggen, waarover Pvda, VVD en D66 afspraken maakten die ze zelf niet begrepen.
Zoals Kindleberger schrijft, en Lagarde een keer zei: 'in noodgevallen moet je de regels veranderen'.
Of het met haar en Tapie een noodgeval was, weet ik niet, maar ze moet nu terecht staan.
Wanneer het met Draghi en handlangers zo ver is, moeten we nog even afwachten.
Gilles Wattel 1 3
ApekoolHet probleem is dat de banken in de problemen kwamen door de hoge Italiaanse werkloosheid, dan komen mensen hun verplichtingen niet meer na.
Die hoge werkloosheid komt weer van de euro, Italie was een land van devaluaties om de economie weer in evenwicht te brengen, en devalueren kan niet meer.
Vandaar dat de roep om herinvoeren van de lire steeds sterker wordt in Italië.
Vermoedelijk hoopt de EU oligarchie dat Renzi zich net zo gaat gedragen als het duo Hollande/Valls, regeren bij decreet, in dit geval, aandeelhouders etc. van banken flink plukken, als daar nog wat te plukken valt.
Ik las net het laatste hoofdstuk van Kindleberger, dat gaat over de Europese monetaire integratie.
Hij concludeerde in 1982 dat die was mislukt, en schreef al, wat velen al heel lang wisten, dat een monetaire unie alleen kan volgend op een politieke unie.
Dat die er niet komt wordt steeds duidelijker.
Gilles Wattel 1 3
Gerben GerritsIn de goede oude tijd moest een centrale bank winst maken, met een rente van nul gaat dat natuurlijk niet meer.
Dat betekent dat Draghi rotzooi kan trappen, waarvan wij de dupe zijn, maar dat wij ook nog eens de kosten van de ECB mogen betalen, inclusief het salaris van Draghi.
Fred Raaks 5
hij zei :
"the problem is low profitability, not solvency.” (!)
en
“A public backstop is a measure that would be very useful,”
Tja, Italianen onder elkaar...
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksTineke 2
Als het mis dreigt te gaan zullen deze (bank) elite als eerste op Schiphol staan om met hun familie te vertrekken naar hun stekje in veiligere oorden zoals Australie en nw Zeeland. Zelf denk ik dat ze the airport niet gaan halen.
Jean Wanningen 6
TinekeGerben Gerrits 7
Jean WanningenFred Raaks 5
Jean Wanningen"Uitzonderingsregels" heten bij de EU "Exceptional Circumstances":
"The directive acknowledges that, in exceptional circumstances, it may be necessary and indeed beneficial to bring in public money, notably in the form of bank recapitalisations. However the scope for such interventions is tightly framed."
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksDuitsers weten dat nog, de Frans Belgische bezetting van het Ruhrgebied.
Maar Draghi houdt de euro inflatie lager dan twee procent, daarover kunnen we gerust zijn.
In het Draghi geval worden belastingen draghisch verhoogd, en beslag gelegd op vermogen.
Gilles Wattel 1 3
TinekeBanken werken met een heel laag eigen vermogen, ik meende zes procent, maar iemand zei dat het nog lager is, 4.5.
Het doet er ook niet toe, net als bij Value8 kun je zomaar wat morrelen aan de cijfers, en dan is het nul, of negatief.
De oorzaak is de gigantische Italiaanse werkloosheid, die ik weer wijt aan de euro, die geen eigen economisch beleid, daaronder devaluatie, toestaat.
Werkeloze mensen hebben weinig inkomen, kunnen daardoor hun verplichtingen niet nakomen, en geven ook weinig geld uit, waardoor ook bedrijven in de problemen komen.
Dan komen dus banken in de problemen.
Het is heel simpel.
Maar ja, de oplossing is de euro afschaffen, de lire etc. weer invoeren, maar dat is het laatste wat machtsbeluste baasjes als Schultz willen.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanVerder zijn er alleen slachtoffers.
Hoge werkloosheden betekenen dat er gigantische verliezen zijn, wat die werkeloze mensen hadden kunnen produceren is voor altijd verloren.
Op zich is er niets tegen geld scheppen, de taak van alle centrale banken altijd was de geldhoeveelheid regelen.
Toen geld nog gelijk gesteld werd met goud en/of zilver was dat lastig, er moest gegraven worden om meer geld te krijgen.
Nu is dat eenvoudiger, tegelijk is dat het probleem, als er andere motieven een rol gaan spelen, zoals een tot mislukken gedoemde valuta toch overeind proberen te houden, in de hoop dat er toch nog een politieke unie komt.
En dat terwijl het Britse referendum geweest is, ons Ukraine referendum, de referenda van 2005, en alom in EU lidstaten het verzet tegen die EU toeneemt.
Wie nog in sept in Frankrijk op vakantie gaat raad ik aan een paar jerrycans mee te nemen, het verzet tegen de Loi Travail, per decreet ingevoerd, gaat dan weer verder.
In sept zijn ook weer Oostenrijkse verkiezingen, het kan heel goed zijn dat de Duitse aanslagen dan de FPÖ kandidaat doen winnen.
Tineke 2
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
goof 4
Is de bankensector überhaupt nog te redden.
Gisteren in zwarte zwanen hebben we kunnen zien dat de wereld van het grote geld een wereld is zonder moraal en zonder principes.
De schuldenbubbel staat op ontploffen en dan zal het gehele bankenstelsel zichzelf dusdanig moeten resetten dat het niet zal lijken op het mislukte maffia systeem tot wat de banken sector nu verworden is .