
André Rouvoet heeft de deur voor Chris Oomen weer opengezet. De voorman van de dwarse zorgverzekeraar DSW kan daardoor de belangrijkste documenten van de branchevereniging ZN weer inzien. Maar het de vraag of alles weer koek en ei is. 'Ik ga mijn toon niet matigen. Die budgetpolis, dat is zo’n misselijkmakend product.'
Chris Oomen staat al langer bekend als het buitenbeentje binnen branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Maar in de nasleep van discussie rond de vrije artsenkeuze leek de DSW-topman plots buíten ZN te staan. ZN-voorzitter André Rouvoet verweet Oomen dat hij de vertrouwelijkheid van interne ZN-documenten had geschonden en ontzegde hem de toegang tot bestuursstukken. Oomen op zijn beurt suggereerde openlijk de mogelijkheid van een rechtszaak tegen ZN wegens kartelvorming. Een breuk tussen ZN en DSW leek daardoor een serieuze mogelijkheid.
Lees hier over de betreffende stukken over de vrije artsenkeuze en hier over de ruzie tussen Rouvoet en Oomen,
'Ik kreeg wel aanmaningen, maar daar heb ik niet op gereageerd'Maar inmiddels lijkt de ergste kou tussen de twee boegbeelden van de zorgverzekeringswereld uit de lucht. Zowel Oomen als ZN bevestigen aan Follow The Money dat DSW sinds een paar weken weer toegang heeft tot de bestuursstukken van ZN. 'Ik kreeg een mail van Rouvoet, waarin stond dat hij een positieve handreiking wilde doen en daarom, na overleg met het ZN-bestuur, had besloten om mij weer toegang te geven tot de stukken,' zegt Oomen, die er aan toevoegt dat hij vanwege het conflict de afgelopen maanden zijn ZN-contributie niet had betaald. De DSW-topman schatte die contributie eerder op vijf tot zeven ton op jaarbasis. 'Ik kreeg wel aanmaningen, maar daar heb ik niet op gereageerd. Ik dacht: het enige dat ze kunnen doen is mij er uit zetten.' Inmiddels heeft Oomen naar eigen zeggen de achterstallige contributie wel weer betaald. De tijdelijke weigering van Oomen om te betalen tekent hoe weinig grip zijn collega-zorgverzekeraars hebben. 'Chris Oomen is directeur van een zorgverzekeraar die een eigenzinninge koers vaart,' zei toenmalig Menzis-topman Roger van Boxtel eerder dit jaar. 'Het probleem is alleen dat zijn mensen meepraten in allerlei commissies van ZN. Dan wordt gevraagd: is iedereen het er mee eens? Ja, iedereen. En dan later zegt Chris Oomen: ja, maar ik niet. Dat is ongemakkelijk.'
'Ongezonde mensen bevoordelen is net zo fout als andersom'
Oomen benadrukt dat de reset met Rouvoet niet betekent dat hij zijn toon zal matigen. 'Ik erger me er aan dat de zorgverzekeraars doen alsof ze één partij zijn. Het valt me op dat de woordvoering van zorgverzekeraars de laatste maanden, over welk onderwerp dan ook, via ZN gaat. Ze hebben er een hekel aan als Achmea A zegt en VGZ B. Dus denken ze: laten we dan maar hetzelfde zeggen.' Oomen haalde eind vorig jaar veelvuldig de pers door zich als enige zorgverzekeraar fel te kanten tegen het voorstel van minister Schippers om de vrije artsenkeuze in te perken. Dat plan werd begin dit jaar teruggetrokken, maar over het alternatieve plan is Oomen evenmin te spreken. Schippers wil onder meer via het ingewikkelde 'risicovereveningsstelsel,' waar jaarlijks miljarden euro's aan zorggeld in omgaan, zorgverzekeraars prikkelen om zich meer te richten op chronisch zieken. 'Er is misschien wel wat te verbeteren aan het vereveningsstelsel, maar het zo indelen dat ongezonde mensen worden bevoordeeld, dat is net zo fout als andersom. Het stelsel is bedoeld om neutraal te zijn, anders leg je de prikkels volkomen fout,' zegt Oomen gedecideerd. Ook over de budgetpolis, die twee jaar geleden snel opgang deed, is Oomen hard. 'Die achterlijke budgetpolissen, dat is zo’n misselijkmakend product.' Dit jaar hebben 1,25 miljoen mensen gekozen voor een van de 71 soorten budgetpolissen, waarbij de verzekeraar in meer of mindere mate de keuze voor de verzekerde heeft beperkt door bijvoorbeeld niet met alle ziekenhuizen of apotheken contracten af te sluiten. 'Je wil niet weten wat voor ellende dat is,' zegt Oomen. 'Alleen al de administratieve lasten voor de ziekenhuizen, die moeten zeggen: u mag hier niet zijn. Of wel bij die specialist, maar niet bij die andere.''Het is een volkomen Black Box'DSW groeide het afgelopen overstapseizoen, toen de discussie rond de vrije artsenkeuze op zijn hoogtepunt was, met ruim 18 procent, tot zo’n 440.000 verzekerden. Een garantie voor financieel succes in de toekomst is dat volgens Oomen niet. ‘In het huidige risicovereveningsstelsel komt DSW vrij ongunstig uit, maar hoe dat nu gaat uitvallen, met onze nieuwe aanwas en de veranderingen in het vereveningsstelsel, dat is een volkomen Black Box.’
30 Bijdragen
FritsdeVries
jefcooper
FritsdeVriesZijn kritiek was op pensioenfondsbestuurders, die kennelijk niet weten wat er met ons pensioengeld wordt uitgehaald, en m.i. volkomen incompetent zijn.
Joop den Uyl had het buskruit niet uitgevonden, hij trapte in Tinbergen's 'maakbare samenleving'.
Intelligentie is in hoge mate erfelijk, zoontje den Uyl wist niet dat ABP geld PCM de nek omdraaide.
Van V&D leek hij ook niets te weten.
inleiding-in-de-economie
jefcooperjefcooper
inleiding-in-de-economieMvdB
jefcooperhttp://www.geennieuws.com/2014/01/xander-den-uyl-en-de-abp-stoelendans/
jefcooper
MvdBDat dat niet altijd goed gaat zie je aan Eurlings.
In het grijze verleden was dat ene Udink.
Barbertje
FritsdeVriesBeleg zelf je geld, of koop een huis, of in een ouwe sok, maar geef het NIET aan deze roversbende in deftige pakken. Grimbergen heeft WEL gelijk, en deed zelf ook persoonlijk moeite om in Wall Street New York op de deuren te bonken.Hij werd op dreigende toon weggestuurd ! Snap het nou toch eens .
jefcooper
Beide clubs zijn informeel, en doen aan groupthink.
Naar Oomen zal dus ook niet geluisterd worden.
pubben
jefcooperSchokkend die budget polis en hoe de burger hier belazerd is en wordt.
Maar nu let op, wat er weer achter de schermen gebeurt en waarom Oomen niet welkom was.
Schippers beperkt alsnog de vrije artsen keuze en gaat de restitutiepolis afschaffen, ik had het hier op FTM al voorspeld. Sneaky in de vakantieperiode, lees maar, nog meer dwang:
http://www.vphuisartsen.nl/uitgelicht/schippers-nieuwe-zorgplan-langs-de-meetlat-meer-dwang/
En nog erger, de pers niet welkom bij College Bescherming Persoonsgegevens, die nu medeplichtig gemaakt worden aan de volgende oplichterij.
Psychotherapeuten en psychiaters strijden voor privacy patientgegevens en lees hoe die zorgverzekeraars de opt-out regeling omzeilen.
De zorgverzekeraars gaan op die manier de vrijgevestigde en onafhankelijke professionals buiten spel zetten.
http://demonitor.ncrv.nl/dokters-in-de-knel/teun-niet-welkom-bij-cbp
Onze politici maken wetten die in de praktijk niets voorstellen!
Eens met de vergelijking Varoufakis binnen de Dijsselbloem club.
Ik reageerde al op Jean Wanningen: "Wat jij doet met de EU en Europese waarden, doe ik met al onze zorgstelsels!"
Michiel
jefcooperWtW
MichielMichiel
WtWHij zegt ook:
"It’s not that it didn’t go down well – it’s that there was point blank refusal to engage in economic arguments. Point blank. … You put forward an argument that you’ve really worked on – to make sure it’s logically coherent – and you’re just faced with blank stares. It is as if you haven’t spoken. What you say is independent of what they say. You might as well have sung the Swedish national anthem – you’d have got the same reply. And that’s startling, for somebody who’s used to academic debate. … The other side always engages. Well there was no engagement at all. It was not even annoyance, it was as if one had not spoken."
Ruding zei gisteren bij Oog in oog dat hij van mensen die erbij waren had gehoord dat juist Varoufakis zich onmogelijk gedroeg.
Molenaer
MichielMichiel
MolenaerMolenaer
MichielWtW
MichielWtW
WtWOok de suggestie dat het van 'mensen' (meervoud) zou komen, zou wel eens de waarheid geweld aan kunnen doen. Je kunt je ook afvragen, waarom Ruding weer opgetrommeld werd op de "objectieve" NPO. Jaren niet in de openbaarheid geweest en nu de aangewezen persoon om de Griekse delegatie te valideren? Hebben we geen jongere opvolgers zonder hechte banden met Amerika, geen onafhankelijke mensen? Aardige man!
WtW
WtWWtW
MichielWatching the Wheels
Michielhttps://www.youtube.com/watch?v=BY5ET_oIjSU&feature=player_detailpage&list=RDL5YkHkSjy0U#t=1
jefcooper
MichielHet maakt op mij de indruk dat Varoufakis wel eens één van zeer weinigen op deze wereld kan zijn die de monetaire puinhoop wel overziet.
Maar ik schort mijn oordeel op tot na het lezen van z'n boek.
pubben
MichielLees even waarom, ik vind dat machtsmisbruik en corruptie, jij?
http://www.artsenauto.nl/schipperen-met-vertrouwen/
Michiel
pubbenIk vind het schandalig en wil er wel wat op ondernemen. Kun jij me misschien helpen aan de volledige tekst van het artikel van Zaat? Is zo 1 2 3 niet te vinden.
pubben
MichielBlij dat jij het schandalig vindt!
Michiel
pubbenhttps://www.ntvg.nl/artikelen/ontslagprocedure-inadequaat-inadequate-igz/volledig
Joost Zaat heeft de IGZ klein gekregen, maar het blijft tijd die hij ook aan zijn patiënten had kunnen besteden. IGZ bedankt. Wat voor soort mensen werken daar eigenlijk?
pubben
Michielhttps://www.privacybarometer.nl/nieuws/3868/Kabinet_heeft_lak_aan_medisch_beroepsgeheim_jeugdzorg
pubben
MichielOndertussen worden artsen wel gedwongen mee te werken 'aan de datazucht van de verzekeraars' en de meeste doen dit blindelings.
Ik denk niet dat de IGZ ook maar iets geleerd heeft hiervan, behalve dat ze zich realiseren (als ze dat al durven) dat er slecht nagedacht is bij het ontwerp van onze zorgsystemen over de Eed van Hippocrates.
Er is niet gedacht vanuit de patiënt en de professional, datazucht is belangrijker.
Ook die macht en de boete cultuur komt steeds meer aan de oppervlakte.
Voor mij zouden alle kranten en nieuwsprogramma's hiermee moeten openen. De burger is zeer slecht geïnformeerd.
Jij, Michel hebt toch bewondering voor de Amerikanen, kijk hier wat echte dokters er daar over zeggen.
http://motherboard.vice.com/read/primitive-asinine-what-real-doctors-think-of-electronic-medical-records?utm_source=mbtwitter
Ik vind dat wij systeemvragen moeten stellen, waar werken ze goed en waar niet?
MvdB
tijd voor aktie
MvdBZorgstelsel en pensioenstelsel raken in grote(re) mate ook het huidige grotendeels verderfelijke financiele stelsel. Milieu en TTIP, afijn dossiers zat!
Kritische Gast