Is Elco Brinkman de reddende engel van de woningbezitter?

2 Connecties

Relaties

Elco Brinkman

Werkvelden

Hypotheken
7 Bijdragen

De VVD bewijst de woningbezitters opnieuw geen dienst, maar een toplobbyist van het CDA kan wel eens uitkomst bieden, meent columnist Paul van Straaten.

Als het kabinet haar zin krijgt moeten alle nieuwe hypotheken vanaf 1 januari in dertig jaar worden afgelost. De bankcrisis en enige uitlatingen van de banken en onze eigen centrale bank DNB hebben het VVD-PvdA-span volledig blind gemaakt voor de realiteit. Ja, huizenbezitters worden nu geconfronteerd met dalende huizenprijzen en de vooruitzichten voor de komende 18 maanden zijn niet rooskleurig, maar de reactie van het kabinet lijkt toch vooral een statische reactie zonder rekening te houden met de ontwikkelingen op de lange termijn.

 

De bodem
Kredietbeoordelaar Fitch sprak maandag de verwachting uit dat de huizenprijzen in het midden van 2014 de bodem hebben bereikt. Tegen die tijd liggen de prijzen volgens het ratingbureau gemiddeld 25 procent lager dan op het piekniveau van voor de economische crisis. Geen prettig vooruitzicht, maar mogelijk wel het einde van de dalende spiraal.?
Het beste bericht in maanden kwam uit de Eerste Kamer. De Eerste Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of de strenge hypotheekregels versoepeld kunnen worden (zie hier en hier). ?De Eerste Kamer stelt voor om de aflossingsplicht te beperken tot de helft van de hypotheekschuld. Daar zou een stimulans op de woningmarkt van uit kunnen gaan, denkt de Kamer.
Het kabinet onderzoekt nu of een versoepeling van de aflossingsregels mogelijk is. Zolang het onderzoek loopt, verandert er niets, zegt minister Blok (VVD) van Wonen. De nieuwe maatregelen gaan volgens Blok op 1 januari gewoon in. Deze reactie van minister Blok betekent een hartstilstand op 1 januari. Wie koopt er in januari nog een huis als de regels mogelijk toch weer versoepeld worden?

Weer de VVD?

De VVD bewijst woningbezitters geen dienst. Opnieuw niet. Het CDA lijkt nu met Elco Brinkman de woningeigenaren te hulp te schieten. Brinkman is sinds 1995 als voorzitter verbonden aan bouwend Nederland en werd in 2006 door de Volkskrant uitgeroepen als de meest invloedrijke bestuurder van Nederland. Brinkman, die komend jaar afscheid neemt, moet bouwend Nederland een laatste dienst bewijzen en dat kan via de positie van het CDA in de Eerste Kamer. Hij is sinds 7 juni 2011 lid en fractievoorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. ?Natuurlijk roert Brinkman zich primair uit hoofde van zijn functie als voorzitter van bouwend Nederland voor versoepeling van de voorgenomen regels, maar u en ik zullen het CDA niet vergeten als de realiteitszin wordt teruggebracht in de discussie over de woningmarkt.

Niet aflossen
Het idee dat vanuit de Eerste Kamer is doorgesijpeld is nu om een hypotheek tot 50 procent af te lossen. Zijn de huidige plannen nu met de botte bijl precies in tweeën geslagen of heeft iemand eens zitten rekenen? Bijvoorbeeld met het begrip inflatie, geldontwaarding. Een vreselijk belangrijk begrip en het lijkt of niemand er mee aan de slag durft te gaan.

?Eerder trachtte ik op deze site de huizenbezitter al eens uit te leggen dat ze vooral niet moet aflossen. Primair vanwege het beslag dat het doet op je liquiditeiten, maar ook vanwege het feit dat inflatie al heel wat zal verbeteren aan je schuld-waarde-verhouding. ??Het actuele inflatiecijfer staat op 2,8 procent. Combineer dit met een tophypotheek met een looptijd van 30 jaar en een prijsdaling van 25 procent in de eerste 4 tot 5 jaar en kijk vervolgens naar het effect na 30 jaar. Uit het voorbeeld volgt een overwaarde van 50 procent. De noodzaak om af te lossen ligt vooral in de eerste jaren wanneer de geldontwaarding nog nauwelijks invloed heeft op de schuld-waarde-verhouding. Ook een annuïteitenhypotheek die onder voorgestelde plannen nog zo’n beetje de enige verkrijgbare  hypotheekvorm lijkt te worden, komt daaraan niet tegemoet.

Aflossen tot 50 procent lijkt dus een realistische gedachte die aansluit bij de wens van ‘ons allen’ om het risico op de huizenmarkt te beperken en de dekkingsgraad bij de banken te verbeteren en houdt rekening met het begrip inflatie. Laten we hopen dat kabinet en vooral minister Blok hun vrije dagen eens gebruiken om een spreadsheet te vullen en zich niet laten beïnvloeden door DNB om vervolgens het begrip inflatie te laten meewerken aan de oplossing voor de huizenmarkt.

Ik wens Elco Brinkman een prettige Kerst en een geweldig 2013!