Wordt goud het nieuwe Libor-schandaal?

2 Connecties

Relaties

Goud Libor
7 Bijdragen

De Amerikaanse toezichthouder onderzoekt of er niet gesjoemeld is met de prijs van het edelmetaal.

De financiële sector zet zich schrap voor een nieuw potentieel reputatieverwoestend schandaal. De Amerikaanse effectenwaakhond Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is een onderzoek gestart naar de totstandkoming van de goudprijs en gaat kijken of er mogelijk sprake is van manipulatie en ondoorzichtige besluitvorming , zoals bij de Libor het geval was.  

De goudprijs wordt door middel van dezelfde werkwijze bepaald als de interbancaire rentes. Tweemaal per dag bellen de vijf grootbanken Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, en Société Générale met elkaar via een teleconferentie om de spotprijs van een troy ounce goud vast te stellen. Dat is dus vrij subjectief en laat veel ruimte voor potentiele manipulatie.

Vorige zomer kwam aan het licht dat veel financiële giganten met de interbancaire rente Libor hadden gerommeld. Aan deze Libor zitten voor honderden biljoenen dollars aan contracten gekoppeld, ook hypotheekleningen van burgers. Het Britse Barclays moest een boete van 290 miljoen pond aftikken. De verwachting is dat de Nederlandse Rabobank ook zo'n boete krijgt. 

De totstandkoming van de goudprijs gaat terug tot september 1919. Toen waren het de heren van Rothschild, Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu, Pixley en Sharps Wilkins die met elkaar de prijs van het edelmetaal bepaalden. Sinds het Libor-schandaal aan het licht is gekomen, is er echter steeds meer kritiek op deze manier van benchmarks vaststellen.

De woordvoerders van de vijf grootbanken die macht hebben over de goudbenchmark wilden (nog) niet reageren.