Willem Middelkoop vs Warren Buffett

2 Connecties

Relaties

Goud Middelkoop
2 Bijdragen

De rechterhand van Warren Buffett, Charlie Munger haalde keihard uit naar beleggers in goud. Nederlands bekendste goudbelegger, Willem Middelkoop, slaat terug. "Buffett is zijn magie kwijt".

De meningen over goud zijn binair verdeeld, je gelooft erin of je gelooft er niet in. Een mystiek aura hangt om het edelmetaal, dat millennia lang het anker vormde voor ons geld. Het monetaire metaal wordt daarom in onzekere tijden door velen gezien als een vluchthaven. Stond de goudprijs in november 2008 nog op zo’n $800, in september 2011 stond de teller op $1900. Hoewel de goudprijs de laatste tijd is afgenomen kost het edelmetaal nog steeds $1635 per ounce. Goud heeft zichzelf in deze crisis bewezen. Hoe houdbaar is de hedendaagse goudkoorts echter?

 
Het antigoud kamp
“Civilized people don’t buy gold. They invest in productive businesses,” zei Charlie Munger, vice-voorzitter van Berkshire Hathaway, onlangs in een interview met CNBC. Het ‘barbaarse relikwie’ kent haar meest prominente criticaster in de investeringsmaatschappij van beleggergoeroe Warren Buffet.
 
Buffett is weinig gecharmeerd van de magie van goud. In zijn laatste jaarlijkse brief aan investeerders besteedt Buffett opmerkelijk veel aandacht aan het aanvallen van het edelmetaal. Hij maakt een onderscheid tussen drie categorieën investeringen: activa die een vast inkomen genereren (b.v. obligaties), activa die een fluctuerend inkomen genereren (aandelen) en activa die geen enkel inkomen genereren (edelmetalen).
 
Buffet schuwt zoveel mogelijk investeringen in activa die van zichzelf geen inkomen genereren. ‘This type of investment requires an expanding pool of buyers, who, in turn, are enticed because they believe the buying pool will expand still further. Owners are not inspired by what the asset itself can produce – it will remain lifeless forever – but rather by the belief that others will desire it even more avidly in the future.’ De goudprijs wordt volgens Buffet door het angstzweet van beleggers opgedreven. ‘What motivates most gold purchasers is their belief that the ranks of the fearful will grow.’
 
Als men al het goud voor de huidige prijs zou opkopen, zo schrijft Buffett, dan kost dit $9,6 biljoen. Voor ditzelfde bedrag kan men al het akkerland in de Verenigde Staten plus 16 Exxon Mobils opkopen en nog steeds $1 biljoen overhebben. Al het inkomen dat deze investeringen genereren kan weer herbelegd worden en zich over de jaren heen verder vermenigvuldigen. ‘Welke investeerder zal ooit het levenloze goud boven het productieve akkerland verkiezen?’ vraagt Buffett retorisch.
 
Het progoud kamp 
Willem Middelkoop - het orakel van Castricum - kiest voor goud. In zijn nieuwe boek ‘Goud en het geheim van geld’ dat deze zomer zal verschijnen verdedigt hij het edelmetaal tegen haar aanklagers. ‘Warren Buffett is zijn magie kwijt,’ zegt Middelkoop tegen FTM. ‘Als je kijkt naar de aandelenkoers van Berkshire Hathaway uitgedrukt in goud, dan zie je dat hij het sinds 1995 eigenlijk slecht doet.’
 
Middelkoop ziet centraal bankiers als de instigatoren van de goudrally. ‘Centraal bankiers over de hele wereld zorgen door geld te drukken voor ontwaarding van hun munteenheid.’ Het is volgens Middelkoop dan ook logisch dat mensen vluchten naar de veilige haven van goud. ‘Overheden kunnen geen goud bijdrukken,’ zegt hij. 'Goud is uiteindelijk gewoon geld. Over de eeuwen heen is de koopkracht van goud altijd gelijk gebleven.'
 
Ironisch genoeg zijn centraal bankiers, niet bepaald een geliefde beroepsgroep onder goudadepten, één van de grootste kopers van goud geworden. Vóór de crisis verkochten centraal bankiers hun goud, maar sinds de crisis zijn ze juist weer goud gaan kopen. ‘Je moet goed kijken naar wat centraal bankiers doen, niet naar wat ze zeggen,’ zegt Middelkoop. ‘Centraal bankiers zien ook gewoon dat iedereen bezig is de munteenheid te ontwaarden en willen zich indekken.’
 
Middelkoop erkent wel dat goud –net als elke andere activa- last kan hebben van bubbels. Toch  ziet Middelkoop nu niet zo’n bubbel. ‘Druk goud uit in bijvoorbeeld olie en je ziet dat de prijsstijging helemaal niet zo sterk is.’ De vraag naar goud blijft bovendien hoog. ‘Er wordt elk jaar 2.800 ton goud uit de grond gehaald, terwijl de jaarlijkse vraag 4.000 ton is.’ Middelkoop ziet dus nog een glansrijke toekomst voor het edelmetaal.
 
Einde van de goudkoorts?
Tot nog toe zijn de vele voorspellingen over het einde van de goudmars voorbarig gebleken. Goud blijft, samen met andere edelmetalen en olie, als één van de weinig activa onverminderd sterk. Zal Buffet volgend jaar een mea culpa moeten schrijven? Of komt de goudkoorts nu toch aan zijn einde?