Complot tegen Strauss-Kahn?

2 Connecties

Onderwerpen

Strauss-Kahn

Organisaties

IMF
0 Bijdragen

Werd IMF-president Dominique Strauss-Kahn in de val gelokt? De eerste complottheorieën duiken op nadat de Fransman zaterdagavond werd gearresteerd op verdenking van aanranding en vrijheidsberoving.

Feit is dat de arrestatie van Strauss-Kahn (lees hier meer over de aantijging en de – vermeende –  poging tot verkrachting) op een buitengewoon ongelegen moment komt. En dat niet alleen omdat Strauss-Kahn een afspraak had met bondskanselier Angela Merkel om te praten over de problemen in de eurozone.  

 

Het IMF zit midden in een ongelooflijk complexe operatie die Griekenland, Ierland en Portugal van de ondergang moet redden. Maar het gaat om veel mee, in feite staat de hele eurozone op het spel en daarmee het hele monetaire stelsel.

Ook dr Doom Nouriel Roubini maakt zich grote zorgen, getuige zijn twee van zondagochtend:

 
 
 
Een ander feit is dat Strauss-Khan nogal een reputatie heeft als het om vrouwen gaat. Aan zijn strijkstok hangt een flinke reeks klachten over sexueel ongepast gedrag. Het schokkende nieuws dat hij wegens sexuele intimidatie was vastgenomen staat niet op zich. In die zin was het dan ook geen verrassing, maar paste het in een patroon. Strauss-Khan is een gemakkelijk subject om op die manier in de val te laten lopen dus. 
 
Strauss-Khan, of DSK zoals hij wordt genoemd, is de grootste rivaal van Nicolas Sarkozy voor de presidentsverkiezingen. Sommige reacties in de Franse politiek konden hun enthousiasme over het seksschandaal moeilijk onderdrukken.
 
Bij de vorige verkiezingen in 2006 verloor Strauss-Khan in de voorverkiezingen van de Franse PS van Segolene Royal. Zij verloor kansloos en nu wordt Strauss-Kahn gezien als de ideale kandidaat om Sarkozy op te volgen. Het huidige schandaal maakt hem echter totaal kansloos voor de verkiezingen. Om deze reden werd er zelfs in zijn eigen partij gegniffeld. 
 
De site Business Insider vraagt zich dan ook terecht af of DSK misschien het slachtoffer is van een geraffineerd complot. De site citeert verschillende journalisten die twijfelen aan de gang van zaken. Zo zou het onwaarschijnlijk zijn dat een kamermeisje zomaar aan de slag zou gaan in een bezette kamer. Het is ook wel erg toevallig dat DSK juist op het moment dat het meisje aan de slag wilde gaan onder de douche vandaan stapt met kennelijk zijn zwaard in de aanslag.
 
Nog een twijfel zaaiende gebeurtenis:  de eerste die tweette over de arrestatie  zou Jonathan Pinet zijn, een activist van de rechtse UMP.  Volgens sommigen zou hij dat nog voor de arrestatie hebben gedaan. Le Monde citeerde een ultra-rechts 'zwaargewicht' die beweerde dat 'het zo gegaan is als gepland'. 
 
Nog een verdachte intrigant: de Franse president zelf. Sarkozy voert al enige tijd een roddelcampagne tegen Strauss-Kahn vanwege diens luxueuze levensstijl. Behalve dat hij ronduit een hekel aan hem zou hebben, heeft de Franse president er belang bij om zijn krachtigste rivaal uit te schakelen. In kringen rond Sarkozy wordt echter geklaagd dat 'de zaak te vroeg komt', meldt een blogger van dagblad Le Monde
 
Hoe dan ook: velen hebben belang bij de afgang van Strauss-Kahn. Of het nu gefrustreerde partijgenoten zijn, rechtse tegenstanders of rancuneuze PIIGS; een met pek en veren besmeerde DSK komt hen goed uit. Het lost niets op, maar wint tijd. 
 
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden