Riva-jachten in Chinese handen

4 Connecties

Valt ook het laatste bastion van de Europese luxe-industrie? Chinese tractorfabrikant steekt Ferretti reddende hand toe. Het FD kampt met halvering bezoek website en AFM ziet wél cultuuromslag bij de banken. Newswatch

Superjachtwerf Ferretti in Chinese handen

Shandong Heavy Industries Group heet de nieuwe eigenaar van de traditierijke Italiaanse jachtbouwer Ferretti, dat ook de grootste ter wereld is en bekend is van onder meer de Riva Aquarama (prijs: €350.000-650.000). De Chinezen kochten een belang van 75 procent voor slechts €178 miljoen, maar neemt ook €580 miljoen schuld over. Shandong produceert tractoren en graafmachines. De markt voor luxe jachten in China is nog klein, maar zal de komende jaren snel groeien. China telt slechts honderd jachten met een lengte van 60 voet en meer. Ferretti is na de kredietcrisis in 2008 in problemen geraakt. De deal met de Chinezen redt de werf, maar betekent een strop voor private equity partij Candover, dat de jachtbouwer in 2007 kocht voor €1,7 miljard.
Bron: Bloomberg 

Zie hier een nostalgische video van de Riva in betere tijden. 
 
Onine bereik Financieel Dagblad gehalveerd
De introductie van een 'betaalmuur' heeft geleid tot een halvering van het bereik van de internetsite FD.nl. Of dat erg is moet nog blijken. Het Britse voorbeeld Financial Times lijkt er in te slagen meer te verdienen aan gering betalend bezoek dan aan advertenties.
Bron: Emerce 
 
AFM ziet 'cultuuromslag bij banken'
Vooral spaarproducten zijn simpeler en veiliger geworden. ‘De financiële sector heeft een omslag in het denken gemaakt’, zeggen Theodor Kockelkoren en Tim Mortelmans van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ‘Maar het duurt nog jaren voor alle producten oké zijn.’
Bron: FD.nl 
 
Japan krimpt rap
De verouderende bevolking en de tsunami hebben geleid tot de snelste krimp van de Japanse bevolking sinds 1947: 204.000 in 2011, op een totaal van 126,24 miljoen. Bijna 20.000 Japanners vonden de dood als gevolg van de verwoestende tsunami. Het percentage jongeren is kleiner dan ooit, een bron van grote zorg. 
 
 
Lees over het Julius Ceasar complex van Hildebrand op Breaking Views.
 
Het NOS-Nieuws in 60 seconden