Italiaanse politie grijpt 6 biljoen aan valse staatobligaties

4 Connecties

De mafia-bestrijding in Italië heeft een nieuw record opgeleverd: 6.000 miljard dollar aan valse Amerikaanse staatsobligaties werd geconfisqueerd.

Met operatie 'Vulcanica' heeft de Italiaanse justitie een nieuw wereldrecord gevestigd. Bij het openen van drie bankkluizen in Zürich kwamen uit provisorisch aangelegde compartimenten een kolossale hoeveelheid aan vals Amerikaans schatkistpapier te voorschijn. In totaal legde de Italianen beslag op 6.000 miljard dollar aan staatsobligaties, 40 procent van de huidige Amerikaanse staatsschuld (15.222 miljard dollar).

De Amerikaanse ambassade in Rome heeft de obligaties, die uit 1934 dateerden en een nominale waarde van 1 dollar per stuk hebben, onderzocht. Commentaar van bleef - heel diplomatiek - achterwege.
Behalve de staatsobligaties werden er ook nog enkele ongedekte cheques van 205 duizend Britse ponden gevonden die door HSBC waren uitgegeven.

Volgens de Italiaanse politie, die telefoongesprekken afluisterde, zouden de verdachten van plan zijn geweest om van Nigeriaanse leveraniers plutonium te kopen. De Italiaanse politie heeft in verband met het onderzoek acht mensen aangehouden. De fraude betekent een ernstige bedreiging voor de internationale financiële stabiliteit, aldus de aanklagers.

Het is niet de eerste keer dat er in Italië een grote vangst aan staatsobligaties werd gedaan. In 2009 werd al eens 134 miljard dollar aan Amerikaans schatkistpapier onderschept. Ook de Amerikaanse acteur Don Johnson liep eens met een kofferbak met schatkistpapier tegen de lamp. In 2002 werd de voormalige Miami Vice ster door de Duitse douane aangehouden. In zijn auto werd toen 8 miljard dollar aan effecten gevonden.