Italiaanse staat steenrijk

  De Italianen zijn rijker dan ze zelf denken. Steenrijk zelfs. Veel waardevol vastgoed dat in het bezit is van de staat, kan te gelde worden gemaakt.

  De Italiaanse staat heeft een uitpuilende vastgoedportefeuille met daarin duizenden panden, niet zelden op A-locaties. FD-correspondent Maarten Veeger schrijft op zijn blog dat veel van deze gebouwen geen functie meer hebben en in deplorabele staat verkeren maar desondanks - vanwege de kwaliteit en de ligging - eenvoudig te gelde gemaakt zouden kunnen worden. In feite wil de Italiaanse staat dat al veel langer, maar op onduidelijke redenen gebeurt dat maar niet.

  Een Italiaanse wetenschapper, gespecialiseerd in de financiële toestand van de Italiaanse staat, meldde dat het contant maken van de vastgoedportefeuille van de Italianen snel ruimte zou kunnen scheppen in het staatshuishoudboekje. De Italiaanse overheid zou naar schatting voor 1500 miljard aan stenen bezitten - Trevi fonteinen, Circus Maximus, stranden en musea niet meegerekend - die te gelde gemaakt zouden kunnen worden. Dat zou de staatsschuld die 1900 miljard bedraagt, substantieel terug kunnen brengen.

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren