Italianen bestolen door belastingdienst

1 Connectie

Onderwerpen

Italie
0 Bijdragen

Schandaal in Italië: particuliere belastinginners en ambtenaren staken €100 miljoen aan geïnde belastinggelden in eigen zak.

Nieuwe bezems vegen schoon. Dat was toch de indruk toen afgelopen winter de Italiaanse Fiod het skidorp Cortina d'Ampezzo binnenstebuiten keerde, op zoek naar zwart afgerekende brillen, designertasjes en kopjes koffie. Ook de wintersportgangers in hun glanzende bolides werden langs de fiscale meetlat van Mario Monti gelegd. Enfin, u kunt het hier teruglezen. 
 
 
Andere Italiaanse steden volgden snel. Nooit eerder werden de belastingontduikers zo opgejaagd door de Guardia di Finanza zo actief op zoek naar het zwarte geld. Een nieuwe wind leek warempel door het land te waaien. Het was de nieuwe Italiaanse regering menens. Het land verkeerde in financiële crisis, de rente op staatsobligaties was naar recordhoogten gestegen. De Europese partners, de financiële markten en het IMF eisten dat het land zijn leven zou beteren. Noord-Europese transparantie zou voortaan heersen in het land waar het uitbundig aanwezige zonlicht doorgaans het liefst buiten de boekhouding wordt gehouden. En die invallen waren een hoopvol teken. Misschien was er inderdaad iets aan het veranderen.
 
Ook bij Follow the Money hing vanzelfsprekend de Italiaanse vlag uit, naast die van het verenigde Europa. Toch hielden we nog een kleine slag om de arm. Zouden die dekselse Italianen werkelijk binnen een maand in protestantse koorknapen zijn veranderd?

Exuberante feesten
Nee dus. Althans, niet allemaal. Want even snel als de golf van invallen toen door het land raasde komen nu de schandalen aan het licht van wetsdienaren die zich persoonlijk tegoed hebben gedaan aan de in beslag genomen bedragen. Voor zo'n 100 miljoen euro staken de heren in hun eigen zak, benodigd voor de aanschaf van privé vliegtuigen, jachten, snelle auto's en het geven van exuberante feesten.
 
Giuseppe Saggese, CEO van Tributi Italia, een bedrijf dat was aangewezen om gemeentebelastingen te helpen innen, was in zijn eentje al goed voor 20 miljoen euro.  Daarnaast moest de president van de regio Lazio (Rome) opstappen wegens verduistering van partijgelden en staan bestuurders uit Piedmonte, Lombardije, Calabrië en Catanië - Noord en Zuid trekken broederlijk op - onder verdenking van fraude.
 
Gewone Italianen zijn verontwaardigd. Ook voor de regering-Monti, die fel gebeten is op het terugdringen van belastingontduiking, is het een tegenslag. Ongetwijfeld zal Justitie zware straffen eisen tegen de zwendelaars. Maar er zit ook een positieve kant aan het verhaal. De diefstal is in ieder geval uitgekomen. Als er geen berichten over schandalen uit Italië, moet je je misschien pas echt zorgen gaan maken.
 
 
 
 
Live: de arrestatie van Giuseppe Saggese
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 456 leden