Italianen winnen strijd om Draka

4 Connecties

De Chinezen van Xinmao deden het hoogste bod, maar de Italianen van Prysmian lijken de nieuwe eigenaar van kabelbedrijf Draka te worden. Xinmao haakt vandaag definitief af.

Brekend is het nieuws al niet meer te noemen, want de Chinezen waren bij Draka nooit echt populair. Maar toch: de kogel is eindelijk door de kerk. Xinmao ziet af van het voorgenomen bod van 20,50 euro per aandeel. Daarmee is Prysmian uit Milaan de enige overgebleven overnamekandidaat.

 

De gevolgen zijn op de beursvloer meteen te merken. De aandelen Prysmian schoten vanmiddag omhoog, terwijl Draka een flinke min noteert na het afhaken van de Chinezen.

 

Fentener van Vlissingen bepalend

 

Belangrijkste reden voor het afhaken van de Chinezen is tijdgebrek. Het bod van Prysmian, met als einddatum 3 februari, wordt gesteund door bestuur en Raad van Commissarissen van Draka. Ook de ondernemingsraad staat achter een overname door de Italiaanse kabelmaker. En het allerbelangrijkste: grootaandeelhouder Flint Beheer, een investeringsclub van de familie Fentener van Vlissingen, koos voor Prysmian. Flint bezit ruim 48 procent van de aandelen.

 

En dat terwijl het bod van de Italianen een stuk lager ligt dan dat van Xinmao: 17,20 euro per aandeel. Volgens analisten is een deel van de aandeelhouders mogelijk niet blij met de overname, maar zijn behalve Flint genoeg partijen van plan om aan Prysmian te verkopen en niet te kiezen voor de 'quick buck'. Daarmee lijkt het pleit beslecht. De Europese Commissie komt naar verwachting begin februari met een oordeel over de overnameplannen.

 

Twijfels

 

Xinmao meldt in een verklaring niet binnen de gestelde termijn een concurrerend bod te kunnen uitbrengen. Bij het afhaken speelt ook mee dat er twijfels waren over een lening van 1,1 miljard euro die men zei te hebben afgesloten bij een Chinese bank om de overname mee te financieren. Xinmao meldt vandaag niet waarom het precies afhaakt.

 

Prysmian deed ook in 2009 al een serieuze poging om de in 1910 in Amsterdam opgerichte Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken in handen te krijgen. Maar die gesprekken ketsten af, omdat het uiteindelijke bod te laag was. Zie hier een chronologisch overzicht van de hele overnamestrijd.

Stefan Vermeulen
Ervaren allround onderzoeksjournalist die zich namens FTM verdiept in de macht van het grote geld.
Gevolgd door 1003 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren