
De Italiaanse premier Matteo Renzi, de Europese Commissie en de financiële markten wachten allemaal met spanning op de uitkomst van de ECB-stresstesten van de Italiaanse bankensector. Hoe erg zijn de Italiaanse banken ondergekapitaliseerd? Maar heeft Italië alleen een bankenprobleem of is er meer aan de hand?
Vanavond om 21:00 (UK time) uur is het Uur U voor Italië. Dan maakt de Europese Bank Autoriteit (EBA) de resultaten bekend van de stresstesten van de Europese banken. De hamvraag daarbij is of ook de geplaagde Italiaanse banken zullen slagen voor die test. Vooruitlopend op die uitslag is het nuttig om te analyseren wat er precies aan de hand is in Italië.
Wat was er eerder? De kip of het ei? Een vraag waar de filosofen uit de Griekse Oudheid zich al het hoofd over bogen. Een zelfde soort vraag kun je eigenlijk stellen over de problemen met de banken in Italië. Verreweg de meeste analisten — maar ook de Europese ministers van Financiën — beschouwen de Italiaanse bankencrisis als elke andere. Zij menen dat als de problemen van de banken worden opgelost, de problemen met de Italiaanse economie ook zullen oplossen.
In de tijd teruggeworpen
Maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken, zegt ook financieel journalist Matthew Lynn van Marketwatch. De problemen waar Italië mee kampt gaan veel dieper dan enkel problemen met de banken. Hét probleem van Italië is het gebrek aan economische groei en concurrentievermogen. Was 20 jaar geleden — vóór de invoering van de euro — het Italiaanse bedrijfsleven volgens Lynn nog kerngezond, momenteel is het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) 10 procent lager dan het niveau van 2007. Daarmee is het land weer terug op het niveau van 12 jaar geleden. Zie onderstaande grafiek.

In termen van bbp per hoofd van de bevolking is het nog erger: Italië is in dat geval 20 jaar teruggeworpen in de tijd. Wat zijn daarvan de oorzaken?
Natuurlijk valt allereerst de bankensector zelf veel te verwijten: fraude, mismanagement en corruptie tieren welig in de sector. Maar die misstanden vormen niet de hoofdoorzaak van de problemen met de banken.
Meerdere oorzaken Italiaanse bankenprobleem
Volgens de bekende Italiaanse award-winning filmmaker en publicist Thomas Fazi komt dat door een veelvoud aan factoren. Zo is daar de rigide arbeidsmarkt met haar beschermde beroepen, de buitensporige belastingdruk, waardoor veel burgers en bedrijven belastingen ontdoken, en de verstikkende Italiaanse bureaucratie. Maar waar voorheen de Italiaanse centrale bank de lire devalueerde om het concurrentievermogen van het Italiaanse bedrijfsleven te versterken, is dat door de eenheidseuro niet langer mogelijk.
Tussen 2009 en 2013 gingen bijna 2 miljoen mkb-bedrijven failliet
Daar komt bij dat in het kader van Europese afspraken sinds 2011 een streng — austerity — beleid wordt gevoerd, waardoor de toch al geringe groei verder is afgevlakt. De consumptie viel terug, evenals de import en export, en het Italiaanse handelsoverschot houdt niet over. Dit resulteerde erin dat tussen 2009 en 2013 bijna 2 miljoen mkb-bedrijven hun poorten konden sluiten. En vanzelfsprekend heeft zo’n groot aantal faillissementen impact op de bankensector, die vanouds sterk gericht is op dat mkb.
En het is ook waar dat de banken in het verleden te veel leningen te weinig kritisch hebben verstrekt. Men hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat onder de hierboven omschreven omstandigheden het aantal wanbetalingen op zowel consumenten- als bedrijfskrediet fors is toegenomen. Dit is overigens niet uitsluitend een Italiaans probleem, het speelt in de gehele zuidelijke periferie van de eurozone, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding.

Wat kan Matteo Renzi nog doen?
De Italiaanse regering heeft nagelaten om haar bankensector te saneren toen het nog kon, acht jaar geleden. Dit verzuim komt nu als een boemerang terug in het gezicht van de huidige Italiaanse regering. Want als premier Renzi er niet in slaagt om een oplossing te vinden voor de herkapitalisatie van zijn bankensector — een oplossing die óók het fiat krijgt van de Europese Commissie — dan zijn de Italiaanse rapen gaar. Dan zou het vertrouwen in het financiële stelsel zomaar kunnen wegvallen, met een forse kapitaalvlucht of erger, een bankrun tot gevolg.
Intussen zijn de Italiaanse bankaandelen met tientallen procenten gekelderd sinds begin dit jaar. Het is een teken dat beleggers al bezig zijn om hun kapitaal uit het land weg te halen. Zie onderstaande grafiek.

De centrale vraag voor Matteo Renzi is nu dus: hoe ervoor te zorgen dat zijn banken slagen voor de test? Maar ook: hoe redt Renzi zijn politieke leven na een sanering van de banken? Maar liefst 60 miljard euro van de probleemkredieten zijn in handen van 600.000 kleine spaarders, die hun spaargeld juist op verzoek van de banken hebben omgezet in aandelen of obligaties. Vaak onder valse voorwendselen.
Rechtstreekse staatsteun geven mag Renzi echter niet van de Europese Commissie, al kreeg hij onverwachts steun uit Frankfurt: de baas van de ECB, zijn landgenoot Mario Draghi, verklaarde publiekelijk dat 'in uitzonderlijke omstandigheden'dergelijke steun verleend zou mogen worden. Een positie die ook het Europese Hof van Justitie recent innam.
Hervorming Italiaanse economie
Maar crediteuren landen als Duitsland en Nederland verzetten zich tegen deze steun. Zij vinden dat Italië zich moet houden aan de in Europees verband gemaakte afspraken: géén staatssteun aan banken meer. Zij menen dat Italië de eigen economie moet hervormen. Dat vindt ook voormalig bestuurder van De Nederlandsche Bank en hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin, die tegenover FTM op de vraag wat er volgens hem nu zou moeten gebeuren met de Italiaanse bankensector en de Italiaanse economie het volgende antwoordde: ‘De bankensector moet dringend worden gesaneerd, in combinatie met een sanering van de reële economie. In concreto betekent dat: Afschrijven van oninbare vorderingen, het verkopen van activa, herstructureren van de balansen, banken failliet laten gaan. Kortom, de gebruikelijke technieken die men maar steeds ontloopt. En vooral ook de rente omhoog, en de ECB moet stoppen met haar QE-opkoop programma.’
Dat is duidelijke taal, maar gevraagd naar of dat ook gaat gebeuren — gelet op het politieke doodvonnis dat premier Renzi tekent als hij dat gaat doen — antwoordde Hoogduin: ‘Neen. Maar de vraag was wat er moet gebeuren, niet wat er zal gebeuren.’ Op welke wijze Brussel en Italië het bankenprobleem uiteindelijk gaan oplossen, wist ook Hoogduin niet.
Politieke belangen
Volgens de economen Shekhar Aiyar, Anna Ilyina en Andreas Jobst moeten er drie zaken gebeuren om Italië van haar probleemkredieten af te helpen. Allereerst moet het bankwezen onder verscherpt toezicht komen te staan. Zowel op Europees niveau door de ECB als op nationaal niveau door de centrale bank van Italië. Vervolgens moeten er hervormingen worden doorgevoerd die het makkelijker en sneller maken om bedrijfsfaillissementen door te voeren en het eenvoudiger maken om schulden te incasseren. En tenslotte moet er gewerkt worden aan een liquide markt voor slechte leningen. Dat laatste zal nog wel enige tijd duren, aangezien veel kredieten niet gedigitaliseerd zijn, maar alleen op papier bestaan. Dit zorgt voor een hoge mate aan inefficiëntie voor de verhandelbaarheid ervan.
De euro voorkomt de monetaire devaluatie die nodig is om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te herstellen
Gelet op de enorme politieke belangen die gemoeid zijn met de euro, en het bijeenhouden van de eurozone zal een bail out naar verwachting wel de uiteindelijke uitkomst zijn, denkt ook de eerder genoemde Thomas Fazi. Maar daarmee zijn de structurele problemen waar de Italiaanse economie mee kampt niet opgelost. De euro voorkomt de monetaire devaluatie die nodig is om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te herstellen.
Hoe het verder moet met de Italiaanse kwestie is ongewis. ‘Italy is trapped in the worst of all possible worlds — and it has become a vivid lesson in how dysfunctional the euro has become’, schrijft Matthew Lynn.
71 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
Ook in Duitsland en in ons eigen land hebben banken nog steeds problemen. De harde woorden vanuit Duitsland en Nederland t.o.v. de Italiaanse banken zouden nog wel eens als een boemerang terug kunnen komen.
Jean Wanningen 6
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Jean WanningenDe euro blijft alleen overeind door de steun van Duitsland, en, in mindere mate, Nederland.
Hoe slecht het met Deutsche Bank gaat blijkt er uit dat de voorlaatste topman in dec 2015 begon, en in april al met ziekteverlof ging.
Ik vermoed dat hij niet goed werd van de vele lijken die uit kasten vielen.
Gilles Wattel 1 3
Michiel WERKMANLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Anton Van de Haar 8
Michiel WERKMANGilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarBeheerst de euro opheffen is mogelijk, zonder grote rampen.
De euro implosie is een ramp.
Gilles Wattel 1 3
Dat is de samenvatting van wat hier wordt betoogd.
Het probleem is simpel, culturen veranderen niet zomaar.
Een Italiaanse organisatie adviseur wist dat al in de zeventiger jaren, hij zei me 'er is maar één oplossing voor onze problemen, we verkopen de ambtenaren voor wat ze kosten, en kopen ze terug voor wat ze waard zijn'.
Sinds het bestaan van Italië, ergens 1860, is het land financieel en economisch altijd een rotzooi geweest.
Verwachten dat zo'n land een Duitsland of Nederland gaat worden, ijdele hoop.
Die hoop was het idee toen Italië de euro kreeg.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Dus als we het gedrag van iedereen in de sector maar aanpassen dan kan het werken?
Of denk je dat we het systeem dan maar moeten aanpassen?
Hoe kunnen we er zorgen dat bankiers zich in dienst stellen van hun klanten?
Hoe zorgen we in andere sectoren dat ze in dienst staan van hun klanten?
Martin van der Wiel 7
Een waarheid als een koe en dit is van toepassing op heel veel kwesties die spelen in de EU. Juncker en consorten weigeren in te zien wat er daadwerkelijk moet gebeuren. Wederom een goed stuk, Jean.
Jean Wanningen 6
Martin van der WielAnton Van de Haar 8
Jean Wanningen“The International Monetary Fund’s top staff misled their own board”
“a “culture of complacency”, prone to “superficial and mechanistic” analysis”
"a shocking breakdown in the governance of the IMF”
“In an astonishing admission, the report said its own investigators were unable to obtain key records or penetrate the activities of secretive "ad-hoc task forces"”
“Many documents were prepared outside the regular established channels; written documentation on some sensitive matters could not be located”
“Some staff members warned that the design of the euro was fundamentally flawed but they were overruled”
“In Greece, the IMF violated its own cardinal rule by signing off on a bailout in 2010 even though it could offer no assurance that the package would bring the country’s debts under control or clear the way for recovery, and many suspected from the start that it was doomed.”
““The board was not consulted or informed,” it said. The directors discovered the bombshell “tucked into the text” of the Greek package, but by then it was a fait accompli.”
Jean Wanningen 6
Anton Van de HaarMatthijsK 7
Jean WanningenDaarom is de euro het probleem niet, maar de dwang er achter.
Hoe groter de dwang, hoe minder markt, hoe groter de armoede.
Zal wel weer minnen krijgen, maar deze lessen zijn universeel.
http://www.forbes.com/forbes/welcome/#6d038d0a40d8
Lydia Lembeck 12
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckPorsches en Bugattis gaan weg als broodjes van de bakker.
Pieter Jongejan 7
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Pieter JongejanEen kind ziet dat Europa, het idee, in heel zwaar weer verkeert.
De vraag is dan waar het op uitdraait, ik durf dat niet te voorspellen, ik denk toch iets EEG achtigs.
Het staat er niet in direct verband mee, maar in Frankrijk is de discussie losgebarsten of de liberale rechtsstaat te handhaven is.
Sarkozy pleit al voor een Frans Guantanomo Bay, een andere politicus wil de rechtsorde drastisch aanpakken.
Valls zegt dat daar niet aan getornd kan worden.
Brussel zwijgt.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
Jean WanningenAls die veranderen kan het verdrag worden aangepast.
Jan-Marten Spit 9
Die trendbreuk in 2008....de financiële crisis, gevolg van de financiële fraude c.q. Amerikaanse schuldenexport.
https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_crisis_of_2007%E2%80%9308
De zwaarste financiële crisis sinds de Grote Depressie is opzichtig afwezig in je verhaal.
" Was 20 jaar geleden — vóór de invoering van de euro — het Italiaanse bedrijfsleven volgens Lynn nog kerngezond, momenteel is het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) 10 procent lager dan het niveau van 2007. Daarmee is het land weer terug op het niveau van 12 jaar geleden. Zie onderstaande grafiek."
de GDP groei van 2001-2007/2008 was ook onder de euro, de trendbreuk is de financiële crisis. De bewering dat dit 'dus' het gevolg is van de euro is evident onjuist.
De aversie tegen de euro ondermijnt blijkbaar het vermogen grafieken te lezen en drijft wereldschokkende gebeurtenissen uit het geheugen. Sommigen zijn blijkbaar bereid zichzelf voor het lapje te houden, en nog erger, anderen ook.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitWat wel het geval is is dat met de lire de rest van Europa geen last zou hebben gehad van de Italiaanse troebelen, en dat Italië z'n problemen effectiever had kunnen aanpakken.
Hoe kan, na een zestien jaar euro ellende, er geen aversie zijn tegen die munt ?
In Duitsland heet die Teuro.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1lees het artikel nog eens.
"Hoe kan, na een zestien jaar euro ellende, er geen aversie zijn tegen die munt ? "
de ellende begon pas na de financiële crisis. omdat een een flink deel van dit land het lef niet heeft om het op te nemen tegen de VS of Amerikaanse banken, zijn we uitgeweken naar knoflook en pigs, en is de financiële crisis in het Grote Vergeetboek gestopt. Het is een feitenvrije en bovenal gênante vertoning.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1En is dat ook niet de reden, waarom Podemos in Spanje opeens toch verloor? Gefixte verkiezingen?
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitTip: koop het boek van Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz dat volgende maand verschijnt. The Euro. Dan kun je alles nog eens op je gemak nalezen van iemand die je wellicht eerder gelooft. Hier kun je het bestellen: http://books.wwnorton.com/books/the-euro/ Veel succes!
Gilles Wattel 1 3
Jean Wanningen'Do not bother me with facts, my mind is made up'.
Anton Van de Haar 8
Jean WanningenJan-Marten Spit 9
Jean Wanningenzou je inhoudelijk willen reageren op de al gegeven onderbouwing?
Je hangt de effecten van de grootste economische calamiteit in 80 jaar op Italië volledig op aan de euro, zonder die economische calamiteit te benoemen als mede, zo niet belangrijkste oorzaak, ondanks de prominente aanwezigheid van die financiële crisis in de GDP grafiek van Italië - en elk ander land op aarde.
Je hebt niet aangetoond dat de euro de oorzaak is van de economische problemen van Italië, maar je suggereert dat die conclusie blijkt uit de 'zie onderstaande grafiek'.
"Tip: koop het boek van Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz dat volgende maand verschijnt. The Euro. Dan kun je alles nog eens op je gemak nalezen van iemand die je wellicht eerder gelooft. "
Ik kom hier niet om te geloven. Als jij met valide conclusies komt uit ondersteunende feiten, hoef ik ook helemaal niet te geloven, dan kan ik de logica valideren en spreken we van informatie.
Tip: verdiep je in wetenschappelijk redeneren, mathematische logica en het objectief rapporteren van feiten.
Ga er maar eens rustig voor zitten.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitOm te beginnen citeer je me (weer) verkeerd. Ik heb nergens gezegd dat de € de enige oorzaak van de Italiaanse problemen is. Maar wel n belangrijke. In die opvatting sta is niet alleen, ook gewezen Nobellaureaat Stiglitz komt tot die conclusie. Kwestie van diepgaand analyseren.
Wat ik echter niet kan waarderen is dat je onze redactie tijdens mijn afwezigheid een mail stuurt waarin je me onterecht beschuldigt. We zijn hier bij FTM altijd voor transparantie en daarom copieer ik je mail integraal:
'Hallo,
Lof voor jullie werk, dat ik met plezier consumeer, met helaas een
uitzondering.
Auteur Jean Wanningen overschrijdt met regelmaat de scheidslijn tussen
informeren en manipuleren. Ik heb er een probleem mee dat te
financieren. Ik ben het eens met een goed deel van zijn kritiek op de
euro, maar mijn aversie tegen de vormen van propaganda en manipulatie
die hij hanteert is groter. Past zijn gebrek aan journalistieke
objectiviteit bij jullie missiestatement en mijn intentie onafhankelijke
en dus objectieve onderzoeksjournalistiek te financieren?
In mijn ogen niet.'
Na maanden op 13 okt gemaild tijdens mijn afwezigheid. Er is voor n dergelijke handelwijze een NL woord: 'achterbaks'. Overbodig te zeggen dat ik geen energie meer ga steken in jouw commentaren.
Diny Pubben 9
Jean WanningenWas op zoek naar oudste Italiaanse bank Florence dat beeld en wat voor soort monnik?
Fijne vakantie!
Heb I-330 toegevoegd. Toekomstig personage die weet met haar tijd en de oude om te gaan. Nu ben ik de enigste die weet waarom jij niet meer op hem gaat reageren.
Jan-Marten Spit 9
Jean Wanningenen weer duik je de essentie van de kritiek, en weer herhaal ik die. je plaats een grafiek die bepaald wordt door een groot aantal macro-economische en (geo)politieke factoren als bewijs (letterlijk: zie grafiek hieronder) direct onder deze bewering:
"Hét probleem van Italië is het gebrek aan economische groei en concurrentievermogen. Was 20 jaar geleden — vóór de invoering van de euro — het Italiaanse bedrijfsleven volgens Lynn nog kerngezond, momenteel is het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) 10 procent lager dan het niveau van 2007."
terwijl de meest prominente trendbreuk in die grafiek juist niet de euro maar de financiële crisis is, die, ik herhaal, volstrekt onbenoemd blijft in je 'vóór de invoering van de euro' analyse. Een kritisch denker vraagt zich dan af: hoe kan het Italiaanse GDP, blijkbaar afdoende illustratief voor de gezondheid van de Italiaanse economie, gestegen zijn in de zeven jaar na invoering van de euro tot precies de financiële crisis?
"Na maanden op 13 okt gemaild tijdens mijn afwezigheid. Er is voor n dergelijke handelwijze een NL woord: 'achterbaks'."
Hiervoor bestaat in het Nederlands het woord: 'megalomaan'. Als je denkt dat ik jouw aan- en afwezigheid ga bijhouden, dan neem ik iemand waar die inhoudelijke kritiek niet inhoudelijk kan of wil weerleggen, en het dus op oneigenlijke wijze deze discussie poogt te ontlopen middels defameren.
Uiteraard is het volstrekt irrelevant dat je reactie op mijn reactie nu 5 maanden oud is. Dan moet je zienswijze maar voorzien van een houdbaarheidsdatum, waarbij je wel rekening dient te houden met mijn aanwezigheid om achterbaksheid te voorkomen.
Overigens beaam je mijn kritiek, zoals geuit richting FTM letterlijk:
"In die opvatting sta is niet alleen"
Ik betaal FTM voor onderzoeksjournalistiek, niet voor jouw opvattingen. Gaat dat nog tot je doordringen?
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitIk zou niet meer op je reageren, maar doe het nog een laatste keer. Ik wil je een quote van Henry David Thoreau - de man van burgeijke ongehoorzaamheid - meegeven: 'boven liefde, geld, geloof, roem, schoonheid... verkies ik waarheid.'
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenJe had er ook voor kunnen kiezen om 'nog eenmaal' te reageren op de feitelijke weerlegging die je kreeg op je 'SGP is afgezwakt om met name Frankrijk tegemoet te komen' - het zoveelste voorbeeld van feitenvrije woorden als wapen tegen de vrijheid van meningsvorming van je betalende lezers. Wat zou David Thoreau daarvan vinden?
Pieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitDaarom heb ik de gegevens van eurostat nog eens bekeken en geconstateerd dat het reële BBP per inwoner van Italië in prijzen en wisselkoersen van 2015 in de periode 1999-2015 met 4,70% gestegen is van 34310 dollar tot 35942 dollar. Italië deed het ook in de periode 1999-2008 veel slechter dan bijvoorbeeld Frankrijk (11,82% versus 22,36%). Nederland deed het in die periode (1999-2008) het best met 30,70%. Begrijpelijk want in die periode werden de Nederlandse pensioenen nog voor inflatie geïndexeerd. Sinds 2008 wordt Nederland door de maffia uitgeknepen. Nederlandse politieke partijen werken daaraan mee door geen enkel kritisch geluid te laten horen en de euro onvoorwaardelijk te steunen. Dat is uitlokken van criminaliteit.
De 4,70% van Italië voor de periode 1999-2015 staat in schril contrast met de 29,09% van Frankrijk en de 22,60% van Nederland.
Duitsland doet het over de gehele periode 1999-2015 het best met 44,41%
In euro's zal het niet veel verschil maken want bij de introductie van de euro stond de dollar op iets minder dan de huidige 1,10 (1,06?) voor een euro.
Een belangrijke oorzaak van de slechte prestaties van Italië en Nederland is dat de inflatie in Italië en Nederland op een aanzienlijk hoger niveau lag dan in Duitsland en Frankrijk. Gemiddeld per jaar ongeveer 50 basispunten. In Nederland is dit vooral toe te schrijven aan het verhogen van de BTW door de VVD regeringen, waardoor lagere inkomens de lagere tarieven voor de vennootschapsbelasting moesten opbrengen. Ik vermoed hetzelfde voor Italië.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter Jongejan" Aannemelijk is dat dit het gevolg is van een hogere inflatie dan in de grote eurolanden." - Aannemelijk is dat Italië op oneigenlijke gronden de euro ingerommeld is. De lagere rente's die daarvan het gevolg waren deden de rest.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJan-Marten Spit 9
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitGilles Wattel 1 3
Jean WanningenDuitsland werd verenigd door de Frans Duitse oorlog van 1870.
Pas nadat er dus een politieke unie was, en een douane unie, werd een munt ingevoerd voor heel Duitsland.
Dat werkte, er ontstond een gigantische industrialisering, rond 1900 was Duitsland 'on top of the world', wetenschappelijk, technisch, sociaal en economisch.
Vandaar dat Balfour al in 1907 op oorlog zinspeelde.
Duitsland was één taalgebied, hoewel mensen uit de buurt van Hamburg die in München maar met moeite konden verstaan.
Ook waren er twee godsdiensten, protestant in het noorden, katholiek in het zuiden.
Maar het gevoel van één volk, één identiteit, bestond al heel lang.
Er is niets wat de EU lidstaten verenigt, lijkt mij, behalve dat ze in elkaars buurt liggen.
De euro is naar mijn mening geen munt omdat die munt noch een politieke, noch een economische eenheid vertegenwoordigt.
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenMichel Fleur 6
Zolang de politici, economen en financiële sector dit niet in (willen) zien en overgaan tot scheiding van betalingsverkeer en kredietverlening, zullen we bloeden. En "we" zijn het deel van de bevolking dat niet voornamelijk renteniert.
Lydia Lembeck 12
Michel FleurMichel Fleur 6
Lydia LembeckMatthijs 11
Jan Willem de Hoop 12
line 5
Roland Horvath 7
Als de economie in een malaise verkeert, geldt dat ook voor de banken. De economie moet leren functioneren zonder groei, zonder winst tenzij een normale ondernemersvergoeding, met een lage rente en lage dividenden. Want er is nu sedert 2008 een overcapaciteit en dat zal nog lang zo blijven. Er moet wel aan toe gevoegd worden dat een nul rente een totaal andere aanpak vereist voor pensioenfondsen en spaarders.
De EU mislukt in alles, in alle problemen, federale aangelegenheden die ze moet aanpakken bvb de euro, de grenzen. De begrotingspolitiek van 3% en de overheidsschulden versneld afbetalen tot minder dan minder dan 60% van het BBP zijn alleen bedoeld om de Sociale Zekerheid af te bouwen en de bedrijfslasten te verlagen: De wens van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO, de ware regering van de EU. Dat alles heeft niets met concurrentie vermogen te maken zoals wel beweerd wordt.
De euro laat geen devaluatie toe. Men had de eigen munten van de lidstaten moeten behouden maar dan als niet in andere valuta converteerbare munten. Zodat de eigen munt geen aanhangsel is van de euro maar een complement, ze laat iedere lidstaat toe ook op zichzelf te functioneren los van de unie. Zoals een cel een eigen entiteit is met dezelfde functies als het grotere levende wezen. Die 2e munt in iedere lidstaat kan men alsnog invoeren. Met het bezopen, onbekwame en corrupte bestuur in de EU Commissie -de 28 tirannieke afdankertjes- en in de ECB is dat moeilijk.
De EU moet dringend genormaliseerd: Werken zoals elke lidstaat. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. De Raad: 4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat.
goof 4
Roland HorvathDat werkt in theorie heel mooi maar waar dat toe leidt zien we dagelijks in de praktijk.
Hoe wil je hierover kiezen als we al beginnen met de vele politieke onbenullen op de verkiezingslijsten.
Als je niet eerst alle verkiesbarende door een soort van ballotage commissie laat gaan die bestaat uit mensen die wel hun sporen hebben verdient en hebben laten zien dat ze geschikt/ongeschikt zijn dan heb je al veel gewonnen.
Als je hier al het kaf van het koren scheid dan weet je van tevoren al dat niet de grootste schreeuwers en grootste nietsnutten in de parlementen komen zoals nu meestal het geval is.
( kijk eens naar de wapenfeiten van Samson , Rutte , Klijnsma , Asscher etc. allemaal hebben deze lieden in hun leven nog nooit wat echt gepresteerd hebben en dan denken deze lieden hoe ze een land moeten regeren en wat goed is voor een economie, man man toch ,dan vraag je toch om shit )
Hoe kun je verwachten van dit soort mensen die in hun leven nog nooit een rolletje drop verkocht hebben hoe ze een land moeten besturen wat in crisis is er bovenop moeten helpen.
dan ben je of enorm dom of vreselijk naïef en in dit geval helaas beide.
Alleen al de voorkeursbehandelingen bij solliciteren
Als je nu een belangrijke functie wilt bij de overheid en semi-overheid heb je de meeste kans als je vrouw bent , als je een buitenlandse afkomst hebt , als je dan ook nog een moslima en ook nog lesbisch bent wordt niet meer gevraagd of je wel of niet de meest geschikte bent maar wordt je gewoon aangenomen door al die linkse broeders die deze richtlijnen hebben opgesteld..
Ons gehele politiek bestel is ver over de houdbaarheidsdatum roep ik al jaren en verdiend het en is gedoemd met een noodgang uit elkaar te ploffen.
Roland Horvath 7
goofDe Raad bestaat uit 1 afgevaardigde per lidstaat, aangeduid door de regeringen: Een confederale, nationalistisch denkende bedoening volledig gedomineerd door Duitsland DE. DE meent dat het zo hoort. Het Parlement is een keuterklas zonder bevoegdheden. En de burger heeft niets te zeggen behalve om de 5 jaar eens kiezen. Niet eens in een EU wijd kiesdistrict, met meerdere stemmen per kiezer, 5 of 10 of 20, panacheren =de mogelijkheid te stemmen op meerdere partijen/ lijsten en ten 4e, quota per lidstaat.
Er zou wel een jaarlijks vertrouwensvotum gestemd mogen worden door de burgers. Als er geen meerderheid is voor het gevoerde beleid, dan verkiezingen voor Parlement en Raad.
goof 4
Roland HorvathOf is er iemand die graag minnen geeft en verder zijn bek houd en tot de grote groep struisvogels behoort?
Ik kan er goed mee leven dat iemand het niet met mij eens is maar om dan de posting onzichtbaar en anoniem te maken slaat helemaal nergens op .
Mag ik vragen aan FTM waarom de posting dan onzichtbaar is ?
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathEuropeanen bestaan niet.
Wie het heeft over een EU staat kan of wil niet zien dat het Europese continent bestaat uit een 28 verschillende volkeren, met verschillende culturen, en verschillende economieën.
Roland Horvath 7
Gilles Wattel 1De EU wordt wel 1 kolonie, 1 wingewest van de US als TTIP doorgaat. Dat kan dan weer wel.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathVan wie dat moet, en wie er wat aan heeft, daar komen we nooit aan toe.
De Franse leider van Nuit Debout stelde de vraag die die, denk ik, steeds meer mensen stellen: 'wat heeft Brussel te maken met het dagelijks leven van de Fransen ?'.
Mijn vragen zijn: 'wat hebben we aan de EU ?', 'waarvoor hebben we een EU nodig ?', en 'wat hebben we aan de euro ?'.
Zonder EU was er nooit de kans geweest op TTIP.
Roland Horvath 7
Gilles Wattel 1Dus samengevat: Voor de EU hebben alleen het bestaan, de winst en de macht van de GMO belang. Zij moeten door alles en iedereen, werknemers, overheid, MKB/KMO gediend worden alsof ze de enige zijn die produceren, die werken. Als de EU burgers vragen wat heeft de EU ons gebracht en wat brengt ze ons in de toekomst dan is dat armoede, agressie, ongezond voedsel, verspilling en verwoesting van de aarde, en aanvalsoorlogen samen met de US tegen landen die zich niet kunnen weren als Libië en Mali. En als ze zich wel kunnen weren zoals Rusland dan mogen ze zich aan een kernoorlog verwachten.
Al ooit eens geluisterd naar de praat van EU coryfeeën als Juncker, Timmermans, Dijsselbloem, toentertijd Olli Rehn of Karel De Gucht. Ter informatie, die lui zijn niet weggelopen uit een zothuis, alhoewel er toch een en ander aan mankeert.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathDe genoemde mensen verkeren in een omgeving waar iedereen dezelfde illusie heeft.
Wie de illusie onderuit probeert te halen is een nationalist, dat is tegelijk een racist en een oorlogszuchtige, of extreem rechts, dat is een xenofoob.
Keynes wist het al, hij was niet de enige: 'ideeën zijn het machtigst in de wereld'.
Het communistische idee begon met Marx, het mislukte overal, toch zijn er nog gelovigen.
Geloven zijn feitenbestendig, onderzoek aan de universiteit van Iowa toonde aan dat wanneer een geloof tegen feiten aanloopt in strijd met het geloof, dat het geloof dan verhardt.
Dit schrijvend doemt het beeld bij mij op van Joop den Uyl, gezeten naast zijn Liesbeth, nadat de PvdA de grootste partij was geworden, maar het tot hem doordrong dat CDA met VVD ging regeren, omdat men de 'maakbare samenleving' niet zag zitten.
Den Uyl was verbijsterd: 'maar natuurlijk komt er weer een kabinet Den Uyl', dat kwam er evenwel niet.
Een zelfde reactie zag je bij EU baasjes als Schultz, Juncker en Verhofstadt, nadat 52% van de Britten voor uittreding had gestemd.
Mensen als de Poolse ex minister van buitenlandse zaken, Sikorski, en Hollande's minister voor milieu, bij BBCW Hardtalk, kunnen zich geen van beide voorstellen dat de EU op z'n eind loopt.
En zo zie ik ook Merkel, 'wir schaffen dass', maar twee derde van de Duitsers niet meer.
Als je de wereld wilt zien als zothuis kan ik je het het boek van Taylor over de strijd om de macht in Europa aanraden, de periode 1848 1918.
The struggle for mastery in Europe, 1848-1918, (Oxford history of modern Europe)
Roland Horvath 7
Gilles Wattel 1Het is opmerkelijk dat de Commissie en de Raad niet geschikt zijn om een vooraf bepaalde koers te volgen tenzij een koers die door de Grote Multinationale Ondernemingen GMO is uitgestippeld en aan hen opgelegd: De neoliberale -.
De Commissie is een samenraapsel van afdankertjes van allerlei ideologie, ze is dus ideologisch gezien een vormeloze massa. Daar is geen ideologisch verhaal in te krijgen, men kan met de Commissie niets aanvangen. De Commissie is ideologisch een totaal leeg vat. Ze maakt sedert tientallen jaren geen ideologische keuzes tenzij neoliberale. Dat is namelijk de ideologie van het rabiate ongeremde 19e eeuwse laisser faire kapitalisme, van het fascisme, van de corpocratie. Er moet aan toe gevoegd dat uitsluitend de GMO van tel zijn niet het MKB/KMO, niet de burgers of de overheden van de lidstaten. Referentie: De besparingen, deregulering, privatiseringen en het TTIP.
De Raad is ideologisch al even vormeloos als de Commissie, even onbekwaam, even impotent, even incontinent. De 28 leden denken bovendien nationalistisch. En gedomineerd door Duitsland, kwalijk. Een oplossing voor de Raad is rechtstreeks verkozen leden, 4 per lidstaat om een vergadering van minimaal 100 personen te hebben. Europees denkend.
De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de regeringen in de 28 lidstaten. Als die 2 veranderingen niet worden doorgevoerd, zal de EU verdwijnen. Ze is een stuurloos en zwalpend schip, met 3 kapiteins: Merkel, Obama en Erdogan.
Een ideologische Commissie moet binnenkort gevormd worden want de Commissie Juncker moet aftreden, ze hebben niets gedaan om een Brexit te voorkomen. Er is tijdgebrek, daarom mogen de leden van de Raad voor 1 keer gekozen worden door de Parlementen van de lidstaten. Referentie: De Eerste Kamer.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathEr zijn geen Europeanen.
Lydia Lembeck 12
Roland Horvathgoof 4
Het lijkt er zelfs op dat de huidige kliek een grote bonus te wachten staat om het failliet van de EU te versnellen.
Ga nu het rijtje eens langs die de dienst uitmaken in de EU en dan kun je alleen maar vaststellen dat we een stelletje onbenullen aan het roer hebben staan die of in dienst staan van het grootkapitaal of aandelen hebben in de dranken industrie .
Het erge is ook dat ze nog echt denken ook dat ze het allemaal wel weten en dan met uitspraken van
"what ever it takes "iedereen proberen af te bluffen terwijl ieder weldenkend mens kan zien hoe ze heel Europa naar de kloten helpen.
Roland Horvath 7
goofMaar het ergste is dat de regeringen van iedere lidstaat 1 vertegenwoordiger aanduiden. Ze zijn dus van allerlei ideologisch pluimage. Ze steunen niet op een ideologische meerderheid in Parlement en Raad en ze hebben geen programma ook niet in grote lijnen. Stelt u zich voor dat de regering in NL zo aangesteld werd. Iedereen zou het absurde daarvan inzien. De resultaten in de EU zijn en blijven dan ook absurd.
Nogmaals, er wordt veel gepraat over hoe de EU al dan niet zou moeten ontwikkelen met als blikvanger de rechtstreekse verkiezing van de voorzitter van de Commissie en van de Raad. Waarvoor dat moet dienen is een mysterie. Maar alles een beetje normaal organiseren, daar komen de politici van de 28+1 regeringen en parlementen en de hoofdstroom media niet op. Te eenvoudig, te voor de hand liggend en vooral te prozaïsch en te banaal.
line 5
Gegroet line
Gilles Wattel 1 3
lineIMF Berlijn, dus Lagarde Merkel,
en
Parijs Berlijn, dus Hollande Merkel.
Lagarde mag nu voor een Franse rechter verschijnen vanwege de Tapie affaire, Hollande wordt nog vertrouwd door minder dan 20% van de Fransen, en 66 % van de Duitsers denkt het niet te schaffen.
Wij kunnen dus aan het afstevenen zijn op titanische veranderingen, zeker als, maar ik ben daar lang niet zeker van, Trump gekozen gaat worden.
En hypocriet, dat kun je je afvragen.
Kok besloot op een ochtend in 1993 op termijn de euro in te voeren, DNB directeur Szaz, en Koos Andriessen, die bij de betreffende kabinetsvergadering waren, waren beiden van mening dat 'ze' geen idee hadden waar ze mee bezig waren.
Helaas is niet duidelijk wat de beide heren deden of poogden te doen om 'ze' van het dramatische besluit af te houden.
locke 5