Italië kan zonder ECB-aankopen

1 Connectie

Onderwerpen

Italie
0 Bijdragen

In een gesprek met CNBC zegt de ene Mario dat hij de steun van die andere Mario nog niet nodig heeft.

De Italiaanse premier Mario Monti verwacht dat Italië voorlopig geen gebruik gaat maken van het opkoopprogramma van staatsobligaties dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd. Landgenoot Mario Draghi, de president van de ECB, presenteerde afgelopen donderdag het 'Outright Monetary Transactions'-programma.

Met het ongelimiteerd aankopen van staatsobligaties van zwakke euro landen wil de centrale bank de leenkosten op een acceptabel niveau houden. Wellicht is voor Italië (en Spanje) alleen de garantie van een 'geldpers' al genoeg. De rentes op Italiaanse staatsobligaties zijn namelijk gedaald terwijl het opkoopprogramma nog niet eens is begonnen. En blijkbaar heeft Italië - als we Monti geloven - de steunaankopen dus nog niet nodig.

De leider van Italië denkt dat de economie van het land ergens in 2013 weer gaat groeien. Medio april 2013 is ook de periode dat de ambtstermijn van Mario Monti is verstreken. Hij zegt dat hij niet van plan is om daarna nog te blijven. En dat is jammer voor beleggers, Europese collega’s en de lange termijn van Italië.

De technocraat kwam vorig jaar in november ondemocratisch aan de macht door middel van een noodsituatie. Sindsdien heeft hij de economie van het land gestabiliseerd - voor zover dat mogelijk was. In tegenstelling tot zijn populistische voorganger Silvio Berlusconi, durft Monti het aan om belastingen te verhogen en de uitgaven te verlagen. Daarmee probeert hij de schuld, die 120 keer het bruto binnenlands product bedraagt, zoveel mogelijk te reduceren.

Italië is een land waar de vakbond ontzettend veel macht heeft. De boel daar saneren is geen makkelijke opgave. Zo wilde de grootste vakbond afgelopen maart nog een algemene staking organiseren. Een ander probleem is het beroerde belastingmoraal van de Italianen.

Monti verklaarde dan ook ‘de oorlog’ aan belastingontduikers. Hetgeen deze zomer bijvoorbeeld resulteerde in het enteren van superjachten aan de kust om te controleren of de booteigenaren wel netjes hun blauwe enveloppen hadden ingevuld. Ook de rijkelui in welvarende wintersportplaatsje Cortina d’Ampezzo werden belaagd door de fiscus.

Stuk voor stuk moedige acties die een gekozen premier met een achterban hoogstwaarschijnlijk minder snel zal maken.

Zie een van de Mario Brothers hier in gesprek met de immer appetijtelijke Maria.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...