Uitgelicht: 'It’s money that matters' op de FTM Hitlist 2016

3 Connecties

Relaties

FTM Hitlist 2016

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Muziek
1 Bijdrage

Vandaag bespreekt onze muziek-expert Peter Hendriks een mooie lezerstip: Randy Newman's 'It’s money that matters'. Als er iemand is die met ironie over de Amerikaanse samenleving liedjes kan schrijven, dan is het Newman. In dit nummer steekt hij de draak met het heilige Amerikaanse geloof dat het najagen van rijkdom hetzelfde is als het najagen van geluk.

Randy Newman komt uit een Amerikaans-Joodse muziekfamilie. Zijn vader was arts, maar twee van zijn ooms schreven muziek voor Hollywood-films en televisieseries. Zo is het themanummer van de beroemde jaren '60 soap 'Peyton Place' van een van zijn ooms.

Componist en arrangeur

Randy werd op het conservatorium opgeleid tot componist en arrangeur, maar ontdekte al snel dat hij ook gevoel had voor tekstschrijven. Vervolgens begon hij dan ook te werken als commercieel liedjesschrijver. Omdat al snel duidelijk was dat zijn demo’s pakkender waren dan de uiteindelijke versies van zijn klanten, nam hij in 1968 een wonderschone, rijk met vioolpartijen gearrangeerde plaat op, 'Randy Newman' geheten.

De plaat bevat nummers die losstaan van het gebruikelijke popidioom. Hoewel Newman in het cultureel hart van Californië woonde, verkeerde hij helemaal niet in kringen van trendy popmuzikanten. Daarover bestaat een veelzeggende anekdote: op die eerste LP staat de klassieker 'I think it’s gonna rain today'. Paul McCartney was geïmponeerd en stuurde Randy via de platenmaatschappij een felicitatietelegram. De directeur van de maatschappij belde Newman meteen op en diens oprechte reactie was: ‘Wie is Paul McCartney?’

Joodse humor

In feite koppelt Randy Newman intelligente Joodse humor met muziek die teruggaat op de klassieke Amerikaanse songbook-traditie. In zijn teksten steekt Newman vaak de draak met heilige huisjes in de Amerikaanse samenleving. Het nummer 'It’s money that matters' — afkomstig van het album 'Land of Dreams' uit 1988 — is daar een mooi voorbeeld van. Hierin geeft een succesvolle artiest aan waar het om draait in het leven en hoe hij daar achter is gekomen.

In het refrein zingt Newman, druipend van ironie en met een onontkoombare vrolijkheid: It’s money that matters hear what I say. It’s money that matter in the USA. Mark Knopfler, destijds frontman van Dire Straits, speelt de gitaarpartijen. Je kunt je zo voorstellen dat Wall Street-bankiers op een feest na een grote deal dit refrein uit volle borst meezingen.

Toy story

Vanaf de jaren '80 is Newman steeds meer in de voetsporen van zijn ooms getreden en filmmuziek gaan schrijven. Ook daarmee is hij extreem succesvol; Newman heeft er twee Oscars mee gewonnen. In de familietraditie is dat overigens bescheiden. Zijn oom Alfred is recordhouder, hij won er negen met zijn muziek. Randy Newman schreef onder meer de muziek voor alle Toy story-films. Maar eerlijk is eerlijk: geen filmscore zal ooit in de schaduw kunnen staan van het briljante oeuvre dat hij als liedjesschrijver heeft geproduceerd. 

Nog suggesties voor pareltjes die niet mogen ontbreken op de FTM Hitlist 2016? Reageer dan onderaan dit artikel. Er kwamen tot nu toe al een hoop leuke reacties binnen, bedankt!

Zie hier onze huidige muzieklijst: