"Nederlandse rijken te gierig en egoïstisch"

3 Connecties

Jaap van Duijn (ex-Robeco) vindt dat Nederlandse miljonairs een voorbeeld moeten nemen aan Amerikaanse rijken die beloven de helft van hun vermogen weg te geven. "Terugploegen van rijkdom is kwestie van beschaving"

 Nederlandse miljonairs zijn gierig en egoïstisch, vindt Jaap van Duijn, voormalig Robeco-topman, beleggingsgoeroe en Telegraaf-columnist. Hij constateert dat rijk geworden topmensen als Jan Bennink (ex-Numico) en Rijkman Groenink (ex-ABN Amro) alles voor zichzelf willen houden. 

 
 “Geld verdienen is niet erg. Wel als je er op blijft zitten. Geld moet je terugploegen in de maatschappij, vind ik. Dat heb ik van meneer Bennink (die Numico verkocht aan Danone en daarvoor een bonus opstreek van €87 miljoen, red.) of meneer Groenink nog niet gehoord. Die willen het allemaal voor zichzelf houden. Bij Amerikanen is dat not done. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan Bill Gates en Warren Buffett. Als de maatschappij goed voor je is geweest, moet je wat terugdoen. Dat is een kwestie van beschaving.”
 
Van Duijn doet deze uitspraak in het jubileumnummer van het blad Miljonair, dat deze week tien jaar bestaat. Het thema 'terugploegen' is ineens weer actueel nu in de Verenigde Staten tientallen miljardairs zich hebben aangesloten bij een beweging die rijken stimuleert meer van hun vermogen te schenken aan liefdadigheid. 
 
 
The Giving Pledge
Het schenken aan liefdadigheid staat dus weer eens volop in het nieuws. Natuurlijk is het thema giving sociaal wenselijk nu de donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. Maar het heeft ook te maken met de omstreden prolongatie van de ooit door president Bush ingevoerde belastingvoordelen voor de rijken. 
 
Opmerkelijk genoeg zijn het de rijken zelf die die maatregel het heftigst bekritiseren. Mensen als Warren Buffett vinden het onbegrijpelijk dat nu het Amerikaanse begrotingstekort zo uit de hand loopt de politiek blijft hameren op belastingverlagingen. "De rijken offeren helemaal niets op", zei Buffett in een interview met tv-station ABC waarin hij een hartstochtelijk pleidooi hield voor belastingverhoging voor de rijken. 
 
Deze week sloot ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (26) zich aan bij de 57 miljardairs die via het initiatief The Giving Pledge hebben beloofd om het grootste deel van hun vermogen te schenken aan liefdadigheid. De lijst bevat enkele bekende namen uit de wereld van de ICT: Paul Allen (Microsoft), Bill en Melinda Gates (samen 's wereld grootste particuliere filantropen) en natuurlijk kon ook  Larry Ellison (Oracle) niet achterblijven.
 
Maar ook Wall Street meldt zich in de geef-orgie. Voormalig junk bond koning Michael Milken bijvoorbeeld, hedgefonds-manager Carl Ickahn, investeerder John Doerr en rich kid David Rockefeller.
 
De belofte heeft overigens geen enkele legale status, maar is vooral een moral obligation
 
UIt de doelstelling van The Giving Pledge:
 
The Giving Pledge is an effort to invite the wealthiest individuals and families in America to commit to giving the majority of their wealth to the philanthropic causes and charitable organizations of their choice either during their lifetime or after their death.

Each person who chooses to pledge will make this statement publicly, along with a letter explaining their decision to pledge. At an annual event, those who take the pledge will come together to share ideas and learn from each other.

The Pledge is a moral commitment to give, not a legal contract. It does not involve pooling money or supporting a particular set of causes or organizations.
 
 
Met de geplande bezuinigingen door het kabinet Rutte-1 worden de stemmen die pleiten voor een vergelijkbaar initiatief in Nederland luider. Van Duijn wil zich daaraan committeren en laat weten zijn vermogen te zijner tijd te zullen schenken aan een instelling die zich inzet voor natuurbehoud. 
 
 
Miljonair jubileum
De 508-pagina's tellende jubileum-editie van het blad Miljonair, dat tien jaar bestaat, ligt vanaf 10 december in de kiosk en is met 2 kilo het dikste tijdschrift dat ooit in Nederland gemaakt is.
 
Follow the Money produceerde daarin onder meer een Finance-katern (met artikelen over Hoe veilig is uw geld in Zwitserland?; een interview met Van Duijn, een portet van business angels in Nederland en een artikel over de vraag hoe rijken zich moeten beveiligen.)
 
FTM-oprichter Eric Smit schreef een essay over het thema Overvloed en Onbehagen, waarin hij terugblikt op 10 jaar Miljonair, en een onthullend artikel over de zakelijke misstappen van Ajax-voorzitter Rik van den Boog bij het TEG-drama.