
De jacht op crimineel geld [Recensie]
Misdaadverslaggevers Harry Lensink en Marian Husken schreven het boek ‘De Jacht op Crimineel Geld’ waarin ze de offshore-structuren van de Nederlandse penoze blootleggen. Follow the money.
Het nieuwe boek ‘De Jacht op Crimineel Geld’ van de Vrij Nederland-misdaadverslaggevers Harry Lensink en Marian Husken geeft een interessant inkijkje in de offshore-constructies die bekende Nederlandse criminelen gebruiken. De geijkte namen worden behandeld zoals Klaas Bruinsma, Cor van Hout, Willem Endstra, Jan-Dirk Paarlberg maar ook exotischere types als ‘Rooie’ Ron de Jong en fiscalist Rob B. komen aan bod. De focus ligt niet zozeer op hoe ze hun geld hebben verdiend, maar hoe ze het (bij leven) wegsluizen, de problemen die de tegoeden post-mortem opleveren voor nabestaanden, hoe ‘zwevende vermogens’ vast komen te zitten in trusts en hoe het instrumentarium van justitie de afgelopen jaren is gegroeid om zwart geld in beslag te nemen.
Trustovereenkomst Klaas Bruinsma geopenbaard
De auteurs blinken uit in de hoeveelheid details, weten smakelijke anekdotes op te tikken uit strafdossiers en interviews, en komen ook met nieuws. Zo melden de auteurs dat er bij de bank Baumann & Cie in Basel nog ongeveer 7 miljoen euro staat geparkeerd op een nummerrekening van wijlen Klaas Bruinsma. Op de rekening blijkt meerdere keren beslag te zijn gelegd, maar de auteurs hebben iemand gevonden die claimt de rechtmatige eigenaar te zijn. ‘Het komt mij toe. Klaas heeft het van mij gestolen,’ luidt het citaat opgetekend uit de mond van broer Anton Bruinsma. Het is een interessant nieuwtje dat bovendien wordt ondersteund door een kopie van een faxbericht (van Anton aan de Zwitserse bank) en een trustovereenkomst - opgemaakt in Hong Kong - waarin Anton is opgenomen is als zogeheten additional trustee. Als Klaas iets zou overkomen dan mag Anton het beheer over de trust gaan voeren. Hoewel een zekere Hong Kong-Chinees genaamd Wong de uiteindelijke begunstigde is, heeft de beheerder (trustee) bijna carte blanche om uitgaven te doen. In de overeenkomst valt te lezen dat de trustee (Klaas of opvolger Anton) zelfstandig leningen mag verstrekken met óf zonder borgstellingen. Oftewel, het vermogen in de trust kan naar eigen inzicht gebruikt worden om leningen te verstrekken waarmee vervolgens bijvoorbeeld vastgoed, auto’s of boten gekocht kunnen worden. Het zwevende vermogen in de trust – dat bovendien de aandacht heeft van justitie - is een interessante casus die wel wat dieper uitgewerkt had kunnen worden. Wat voor soort trust is het? Revocable of irrevocable? Waarom heeft Wong – hij is tenslotte de uiteindelijk begunstigde (ubo) - geen recht op de tegoeden? Het zijn vragen waar fiscalisten waarschijnlijk wel een antwoord op hebben. Zeker als er zo’n bijzondere trustovereenkomst is opgevist door de auteurs.Onderwereld en bovenwereld
Het boek gaat verder met de casus van hasjbaron Charles Zwolsman, die in 2007 door de Hoge Raad werd veroordeeld tot het afstaan van zijn criminele winsten – begroot op 22,5 miljoen euro. De uitspraak zorgde voor jurisprudentie om criminelen ‘te plukken’ als ze niet aannemelijk kunnen maken dat gelden uit legale bronnen afkomstig zijn. In de rest van het boek is de justitiële jacht een terugkerend thema in verschillende casussen waarin ook ruime aandacht is voor de bekende witwas-facilitators zoals de veelzijdige advocaten Evert Hingst en Arthur Toenbreker. Zij stonden in relatie tot onder meer de bekende Nederlandse criminelen Stanley Hillis en de drugshandelaar ‘Rooie’ Ron de Jong (‘In Spanje bracht hij zijn kinderen ‘s ochtends in een gele Ferrari F40 naar school, om ze aan het einde van de dag op te halen in een rood exemplaar’) die overigens – zo lezen we – het Vinkeveense huis van ‘Mister Van der Moolen’ Hans Kroon via een Zwitserland-constructie overnam.
1 Bijdragen
Mark