Jacht geopend op frauderende Rabo bankiers

Gerard Spong opende in Nederland de jacht op de frauderende Rabomannen, in de Verenigde Staten worden nu ook drie Rabobankiers vervolgd voor hun aandeel in de Libor-fraude.

De Libor-fraude en de schikking van 774 miljoen euro van Rabobank blijven de gemoederen bezighouden. Vandaag werd bekend dat Amerikaanse Openbaar Ministerie drie Rabo-fraudeurs gaat vervolgen. Ook in Nederland wordt het draagvlak voor de vervolging van de bankiers steeds groter, zelfs onder de ledencertificaathouders van Rabobank. Gerard Spong vertelde vorige maand al aan Follow the Money en LegalDutch dat hij een klachtprocedure is gestart om de betrokken Rabo-bankiers alsnog voor de rechter te brengen. Gisteren werd bekend dat Rabobank ledencertificaathouders zich bij Spong hebben aangesloten. Vandaag maakte persbureau Bloomberg bekend dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie wel degelijk concrete juridische stappen onderneemt en een strafprocedure is begonnen tegen drie voormalig Rabobank bankiers die betrokken waren bij de manipulatie van de Libor-rente. Dit betreft een Brit, een Australiër en een Japanner die werkzaam waren in Londen, Tokyo en Singapore.

Vervolging Rabo bankiers

Ondanks dat de Verenigde Staten wel heeft besloten fraudeurs te vervolgen, is dat in Nederland nog niet het geval. In de schikking van de bank met het Openbaar Ministerie (van 70 miljoen euro) werd afgesproken af te zien van de strafvervolging van de werknemers die een rol hebben gespeeld in de manipulatie van de libor- en euribor rentetarieven. Zowel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem als andere Tweede Kamerleden riepen weliswaar kort na de bekendmaking van de schikking op tot vervolging van de Rabo-bankiers, maar dit betrof enkel de inmiddels vertrokken medewerkers. De nog werkzame bankiers hebben volgens Dijsselbloem niet gefraudeerd, maar 'steken laten vallen in het toezicht'. In totaal waren dertig medewerkers van Rabobank betrokken bij de fraude, waarvan veertien nog werkzaam zijn bij de bank. Volgens een woordvoerder kijkt het OM momenteel naar aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek. Dat gaat echter nadrukkelijk over de inmiddels vertrokken bankiers.

Certificaathouders sluiten zich aan bij Gerard Spong

Daar wil Gerard Spong verandering in brengen. De strafpleiter begint de klachtprocedure namens de Stichting Justitia Distributiva, waarbij nu ook de ledencertificaathouders zich hebben gevoegd, zo berichtte de Volkskrant gisteren. De certificaathouders ambiëren echter verder te gaan dan enkel het vervolgen van betrokken medewerkers en willen ook een strafrechtelijk onderzoek naar de Raad van Bestuur van Rabobank afdwingen. Spong zegt tegen de Volkskrant dat er zeker mogelijkheden zijn voor een strafprocedure tegen topbestuurders zoals Piet Moerland en Schat. Beide bestuurders zijn inmiddels vertrokken bij de bank. Moerland stapte tegelijk met de bekendmaking van de Libor-schikking op. Schat leek aanvankelijk te mogen blijven, maar er bleek 'onvoldoende draagkracht voor zijn aanblijven' bij de lokale Rabobanken en het bestuurslid moest alsnog vertrekken.

Handel met voorkennis

De aangesloten certificaathouders willen niet enkel een onderzoek naar het aandeel van de raad van bestuur in de Libor-fraude. Er zou ook sprake geweest zijn van handel met voorkennis door Rabobank. De bank verkocht 1 miljard euro aan ledencertificaten aan institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen, zonder de bestaande eigenaren hiervan vooraf op de hoogte te stellen. Over hoeveel certificaathouders zich hebben aangesloten bij de Stichting, wil initiatiefnemer Joost Hardeman van de Vereniging Cliënten van Financiële instellingen geen uitspraken doen. De klachtprocedure van Spong dient op 29 januari.