Jacht op belastingontduikers duurt voort

2 Connecties

Relaties

Belasting

Organisaties

Verenigde Staten
1 Bijdrage

We komen nog steeds achter u aan. Dat is de boodschap van de Amerikaanse fiscus aan burgers die belasting ontduiken met een geheime buitenlandse bankrekening.

Vier jaar geleden opende de Amerikaanse belastingdienst de jacht op belastingontduikers. Inmiddels heeft de staat een som van 5,5 miljard dollar teruggehaald aan onbetaalde belastingen van geheime buitenlandse accounts, inclusief boetes. Experts verwachten dat de fiscus nog zeker een 5 miljard dollar extra gaat innen bij bankrekeningen van Amerikaanse burgers in Zwitserland, India, Israël en nog meer landen.

Jacht gaat door
‘De regering gaat zijn meedogenloze jacht naar rijke Amerikanen met een geheime bankrekening in het buitenland nog niet stoppen. Binnenkort zullen de autoriteiten zelfs meer manieren gebruiken als er een nieuwe wet in werking treed’, zegt Mark Matthews, de voormalige baas van de strafrechtelijke tak van de Internal Revenue Service, die nu advocaat is bij Caplin en Drysdale, tegen de zakenkrant The Wall Street Journal. Ook de fiscus laat weten dat de jacht doorgaat.

Het grootste slachtoffer tot nu toe is de oudste bank van Zwistersland. In de rechtszaal bekende Wegelin & Co begin dit jaar dat het in totaal tien jaar lang minstens 1,2 miljard dollar van Amerikaanse cliënten verborgen heeft gehouden voor de fiscus. Wegelin betaalde een boete van bijna 60 miljoen dollar en gaf 20 miljoen dollar terug aan de belastingdienst. Naar aanleiding van deze zaak heeft het kapitaalbedrijf, dat al tweeënhalve eeuw bestaat, zichzelf opgedoekt.

UBS en Credit Suisse
De kruistocht van de Amerikaanse belastingdienst begon in 2009 bij de Zwitserse grootbank UBS. Naar aanleiding van een onderzoek volgde een schikking: UBS betaalde een boete van 780 miljoen dollar aan de VS. De Zwitserse overheid beloofde sindsdien medewerking te verlenen aan buitenlandse overheden om belastingontduikers op te sporen. Daardoor moest UBS, en later ook Credit Suisse, de namen van duizenden Amerikaanse cliënten overhandigen.

Advocaten melden dat verschillende banken in Israël aan hun Amerikaanse klanten hebben gevraagd om extra informatie over hun fiscale situatie op te sturen als de klanten hun rekening open willen houden. Daarnaast onderzoeken de VS momenteel de Britse grootbank HSBC, die veel Indiase rijkelui als klant heeft die in Amerika zijn geboren of wonen. Ook UBS en Credit Suisse zijn nog steeds niet van de Amerikaanse fiscus af.