Jacht van Abramovitsj niet meer de langste

  Absurd. Dat zijn de immense superjachten van de gefortuneerde elite. En voorlopig lijkt er nog lang geen einde te komen aan de wedloop. Er staat namelijk al een nieuwe koploper klaar.

  Het schip heet Azzam, wat in het Arabisch iets als ‘vastberadenheid’ betekent, en is onder constructie bij een Duits scheepswerf, volgens SuperYachtTimes.com. De botenweblog heeft al wat kiekjes kunnen schieten van het vaartuig dat naar believen ongeveer 180 meter lang is.

  De boot wordt gebouwd voor een tot nu toe nog onbekende miljardair die waarschijnlijk uit het Midden-Oosten komt. Naar verluid zel het ding in 2013 met een bonnetje van $500 miljoen  afgeleverd worden. Het desbetreffende scheepsbedrijf Lurssen wil geen antwoord geven op vragen. De prestigieuze bootjesfabrikant staat er om bekend altijd erg discreet te zijn over opdrachten van zijn klanten.



  Momenteel is het grootste superjacht nog in handen van de Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj. Zijn Eclipse heeft een lengte van 163 meter en de kosten worden geschat tussen de $540 miljoen en de $1,1 miljard. De boot van de op een na rijkste Rus, is ook van Duitse makelij. Blohm + Voss uit Hamburg kreeg de eer om het varend apparaat in elkaar te zetten. Degene het speelgoed een weekje wil lenen van Abramo, moet £1,25 miljoen per week betalen.

  Een privéboot van langer dan anderhalf voetbalveld is op geen enkele manier handig, leuk of prettig te noemen, het is absurd. De gigajachten zijn voor puissant rijken wat de veren voor de pauw zijn: een pronkstuk. Want er is een ware ‘mijnes is groter dan jouwes’- strijd aan de gang, zegt Jonathan Beckett, de CEO van een van ’s werelds grootste jachtenmakelaars. Een gigantische boot opent bovendien deuren. "When you get up to 'gigayacht' status, it is all about the best and these people are used to having exceptional possessions around them all the time”, aldus de makelaar.

  In de Londense haven liggen momenteel flink wat superjachten aangemeerd om rijkdom te etaleren bij de Olympische Spelen. Zo laat persbureau Reuters weten dat Marcel Boekhoorn deze week binnen kwam varen met zijn 52 meter lange Deniki. De Nederlandse investeerder wordt door Quote geschat op een vermogen van 1,2 miljard euro. De grootste sloep die deze week in Londen is verwelkomd heet Octopus en is in het bezit van Paul Allen. De medeoprichter van Microsoft had met zijn sloep, die $200 miljoen heeft gekost en in 2003 werd opgeleverd, ook ooit de grootste. 

  Zolang de oliedollars richting de portefeuilles van Arabische woestijnprinsen blijven vloeien, zal het niet lang meer duren voordat de eerste boot van 200 meter of langer in de maak zal worden gezet.

  Kijk, Azzam kan drijven

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid