Heilige Graal van kernenergie

2 Connecties

Onderwerpen

Kernenergie Thorium

Columnist Jacob Gelt Dekker zoekt mee naar een oplossing voor het energieprobleem. Kernenergie it is. Maar welke opties zijn er?

Thorium, een radioactief natuurlijk element, is in 1828 door haar ontdekkers vernoemd naar de Noorse dondergod Thor. Het zou de wereld ruimschoots kunnen voorzien van alle  energie in de komende duizend jaar. Nu de wereldbevolking groeit van zes naar negen miljard in 2050 en het energiegebruik per wereldburger alleen maar toeneemt, is het gebruik van kernenergiecentrales  de enige oplossing die zoden aan de dijk zet. Kernenergie stuit op veel bezwaren, maar Thorium in plaats van Uranium als brandstof, maakt tegenstanders monddood.


“Het is groene kernenergie,” aldus Jan Leen Kloosterman van de TU-Delft. “De liquid fuel Thorium reactor is een kerncentrale die niet kan wegsmelten, geen langdurig gevaarlijk afval produceert, geen materiaal voor kernwapens maakt en evenmin de lucht in kan gaan, en waarvoor voor duizenden jaren brandstof voorhanden is.


Ter illustratie voegt hij nog toe: “De meltdown van Fukushima was niet mogelijk geweest met Thorium als brandstof, immers de brandstof komt al in gesmolten vorm. Voortdurende koeling zoals in Fukushima is dan niet meer nodig.
 

Foto: Potje Thorium


Optie 1: Thorium
Canada, Duitsland, India, United Kingdom, Nederland en de USA hebben uitvoerige proeven genomen met Thorium brandstof als een substituut voor Uranium in kernenergie centrales.
De Duitse THTR-300 reactor was de eerst die helemaal op Thorium draaide. De Kakrapar 1 reactor in India is de eerste en grootste commerciële energiecentrale op Thorium. De 300- MWe  AHWR centrale is in aanbouw sinds 2011 en moet volgend jaar klaar zijn.
“Alleen om de zaak op te starten is in het begin een beetje plutonium nodig om van Thorium 232, Uranium 233 te maken, maar daarna loopt het geheel op eigen kracht voor de rest van haar bestaan, ” aldus de woordvoerders.


Ook de CANDU reactors in Canada zijn al klaar om over te schakelen op Thorium. In Odesa, Texas USA zal vanaf 2015 het HT3R project Thorium gebruiken. De Chinezen besloten vorig jaar om zich te storten op de veilige brandstof Thorium.
Het wonderlijke is dat dure voorraden U233 - die in de jaren ’50 in de Verenigde Staten voor $ 5,5 miljard gefabriceerd zijn uit Thorium - nu juist vernietigd gaan worden. Zo werd in de  Indian Point 1 reactor in Westchester County en reactors in Colorado, Illinois en Pennsylvania tussen 1950 en 1969 zo’n 1542 kilo aangemaakt.
“We consider this to be waste . There is no further need for it,” volgens David G. Huizinga, top ambtenaar van het US Department of Energy,  afdeling Milieu. Het opruimen zou US $ 473 miljoen gaan kosten.  Huizinga kijkt blijkbaar niet verder dan zijn neus lang is en haalt zijn schouders op over de huidige energie ontwikkelingen en de voortuitgang die met Thorium is geboekt.
De milieu- en opslaghysterie van Huizinga lijkt dan ook eerder een bizarre kronkel om tegemoet te komen aan politieke tegenstanders van kernenergie in de USA en de wereld en zijn eigen departementale bekrompenheid. Zo zwichtte Merkel in Duitsland ook al voor zwaar verbaal geweld van hysterische onbenulligen en heeft daarmee de grootste fout in deze eeuw gemaakt voor haar land.

Optie 2: Kernfusie
Kernfusie is de andere grote verwachting waar de wereld op wacht. Het wil alleen nog niet vlotten in Lawrence Livermore National Laboratories waar met een laserinstallatie, zo groot als een football stadion, door middel van bliksem kernfusie tot stand moet komen. Geleerden hebben er meer dan 50 jaar aan gewerkt, maar de enorme installatie ziet geen kans om met de nodige precisie (in de micro druppeltjes in de target chamber van het National Ignition Facility, NIF) kern fusie tot stand te brengen. Het NIF experiment kostte tot nu toe $ 5 miljard en nog eens US $ 290 miljoen per jaar om het open te houden. Politici in deze tijd van recessie klagen steen aan been en kunnen hun uitgave nog maar nauwelijks verantwoorden als ze er niet alle spin-offs er met de haren bijslepen.

Optie 3: Cold fusion

In 1989 werd er ook nog even enthousiast gesproken over cold fusion door Stanley Pons en Martin Fleischman, maar de meeste kerngeleerden zien dat nu als een doodgeboren baby.

Voorwaarde: Geduld
Net zoals het onmogelijk is om een uitvindingdatum voor een kuur-voor-kanker te prikken, zijn alle deadlines voor wetenschappelijke uitvindingen onzinnig.  De druk van de energie vraag zal alleen maar toenemen en hopelijk zal het daarmee kortzichtige populisten dwingen om verder te kijken dan hun neus lang is, desnoods met donder en bliksem.

 

Jacob Gelt Dekker
Ondernemer, filantroop, schrijver Jacob Gelt Dekker is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes en beschikt over ee...
Gevolgd door 14 leden