A weekend at Hugo Chavez'

2 Connecties

Relaties

Dood Chavez
0 Bijdragen

Columnist Jacob Gelt Dekker waant zich in de film ‘Weekend at Bernie’s’ zodra hij de vinger aan de pols legt van Venezuela, de zieke Chavez en zijn potentiële opvolgers.

Ted Kotcheff's komedie "Weekend at Bernie's" (1989) is een film over een paar verliezers die doen alsof hun dode werkgever nog in leven is. De film werd het draaiboek voor het Venezolaanse power trio, die afgelopen weekend El Commandante op zijn sterfbed in Cuba bezochten.
Vice-president en waarnemend president Nicolas Maduro had eerder al laten weten aan de handenwringende toegewijde Chavez-volgelingen, die in een wake en bidstonde 24/7 bijeen zijn, dat hij de president 30 minuten had gesproken over begrotingszaken. De president zou volgens hem ook rondlopen en oefeningen doen.
 
Met Maduro’s politieke tegenstanders aan zijn zijde, de Congres Chief Diosdado Cabello en minister van Olie Rafael Ramirez, gaf hij een update over Chavez’s gezondheidstoestand.  De president zou zeer goed gereageerd hebben op de behandeling van zijn luchtwegeninfectie. Hij deed het klinken alsof Chavez leed aan niets meer dan een zware verkoudheid.

Niet lopen, niet praten
Dr. Jose Rafael Marquina MD, een Venezolaanse specialist uit Napels, Florida en een insider, die het informatieverstrekkingsverbod over Chavez’ gezondheid aan zijn laars lapte, informeerde uitvoerig over Chavez' kanker; een leiomyosarcoom. Deze kanker zou zich hebben uitgezaaid naar de lumbale wervelkolom waardoor er permanente verlamming van beide benen optrad. Ook werden metastasen gedetecteerd in de urineblaas, darmen en longen. De president wordt beademd door een opening in zijn luchtpijp na een tracheotomie en is aangesloten op een apparaat voor kunstmatige beademing. Chavez zou dus niet kunnen praten of lopen sinds 10 december 2012 en hoogstwaarschijnlijk nooit meer. Dr. Marquina adviseerde de Chavez’ familie om Chavez te verplaatsen naar de Verenigde Staten, omdat Cuba geen ervaring heeft met de behandeling van dit soort vormen van kanker. De behandeling van de zogenaamde longinfectie was uitgelopen als een rampzalige mislukking.

Venezuela momenteel stuurloos
De gezondheid van Hugo Chavez blijft al vanaf het begin omgeven door strikte geheimhouding. Die geheimzinnigheid is nu de bron van eindeloze speculaties. Wat ook de werkelijke situatie en de gezondheid van Hugo Chavez moge zijn, het is zeer duidelijk dat de Venezolaanse regering niet in staat is te functioneren zonder haar legendarische leider.

Chavez regeerde als alleenheerser en dictator. Hij had micromanagement controle over zo veel zaken tegelijk, dat het onmogelijk lijkt voor een man om hem op te volgen. Ondertussen stapelen de lokale problemen zich op. Het begrotingstekort van Venezuela ligt nog steeds rond de 20 procent, een astronomisch percentage in vergelijking met de EU-financieringsnorm van 3 procent. Verder bevindt zich de infrastructuur van het land in een hopeloze staat door gebrek aan onderhoud, de-investeringen en corruptie. De misdaadcijfers breken alle wereldrecords en het aantal moorden per 100 duizend inwoners is zelfs hoger dan in Mexico en Honduras.
De binnenlandse olieraffinage is zo laag dat van alle olie-export er 20 procent weer moet worden ingevoerd na raffinage in het buitenland. De olieproductie, officieel vastgesteld op 3,5 miljoen vaten per dag, bedraagt ongeveer de helft van de capaciteit. En dan wordt er ook nog eens 20 procent gedoneerd aan trouwe vriendjes-landen als Cuba en Syrië.
 
De grootste klant van Venezuela, de Verenigde Staten, bezuinigt op alle olie-invoer als gevolg van de hogere lokale productie. De officieuze Venezolaanse wisselkoers van Amerikaanse dollars bedraagt 400 procent van de officiële.

Drie opvolgers in de wachtkamer
Venezuela vandaag is de facto stuurloos zonder Hugo Chavez, maar een trojka van gretige en machtsbeluste opvolgers zit al klaar in de wachtkamer.


Vice-president Nicolas Maduro, geselecteerd door Chavez als zijn opvolger, is een ex-vakbond activist, voormalig buschauffeur en is niet erg populair. Bij de volksverkiezing zal hij geen enkele kans maken.

Diosdado Cabello, een voormalig soldaat en een van de militaire coupplegers van 1992. Hij heeft een stevige grip op het leger, een aantal ministeries en gouverneurschappen. Hij werd door Maduro aangeduid als ‘grof tuig’ en door anderen als ‘Al Capone’. "Mensen zijn bang dat Diosdado en ik elkaar zullen doden", zei Maduro nog tijdens een rally op 10 januari. De datum van Chavez 'officiële, maar mislukte inhuldigingsdatum. De militairen maakten het ook heel duidelijk dat zij geen nieuwe verkiezingenuitkomsten zullen tolereren als die de huidige machtsstructuur verstoren.


Olie-minister Rafael Ramirez is ook de baas van de Staatsoliemaatschappij PDVSA en beheert bovendien miljarden oliedollars. Hij houdt de vuist stevig op de geldknip en lijkt zijn concurrenten te slim af te zijn door het financieren van massale vrije woonprojecten voor Chavez’ loyalisten.
De bovenstaande drie positioneren zich nauwelijks als een machtstrojka, maar meer als felle concurrenten. Schaamteloos wordt het lichaam van de doodzieke Hugo Chavez in de strijd gebruikt als een harlekijn pop. Net zoals in de klucht van de dode Bernie.