Nasty videogames

2 Connecties

Relaties

Vuurwapens

Personen

Barack Obama
1 Bijdrage

Obama strijdt voor nieuwe vuurwapenwetten en columnist Jacob Gelt Dekker voert een gevecht over gewelddadige videogames en betere voorlichting bij kids.

Naar aanleiding van de schietincidenten in Amerika bij de Newtown-school en de bioscoop in Aurora probeert president Obama nieuwe vuurwapenwetten voor te stellen. Maar de machtige National Rifle Association (NRA), een Buffalo Bill en Charlton Heston-macho club, verzet zich heftig tegen alle nieuwe regelgeving en vooral tegen het verbieden van automatische snelvuurwapens.

"Only a good guy with a gun can stop a bad guy with a gun," laat NRA Executive Vice President Wayne LaPierre weten aan een ieder die het maar wil horen. Op heftige, Hitleresque wijze hamert deze NRA-man in publieke debatten op een veel groter gevaar, namelijk de dreiging van geweld als amusement.
"De schietpartijen op scholen door geestelijk gestoorden, worden veroorzaakt door desensibilisatie, tv-programma's en gewelddadige videospelletjes. Kinderen die vandaag geboren worden zullen 200 duizend moorden op televisie gezien hebben tegen de tijd dat ze 18 jaar worden. De uitbuiting van de consument door de verheerlijking van terreur, wreedheid en geweld als vermaak, is pas misdadig en obsceen. Gewelddadige videogames zorgen ervoor dat kinderen meer geweld zullen plegen in het werkelijke leven," aldus LaPierre.

'Causaal verband'
Volgens de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde, de Amerikaanse Psychological Association en de Amerikaanse Academy of Child and Adolescent Psychiatry bestaat er een verband tussen geweld in de media en het plegen van daadwerkelijk geweld door kinderen. Verder wordt er in veel wetenschappelijke artikelen vermeld dat gewelddadige videospelletjes spelers uitnodigen "om instinctief te reageren met geweld, kritische normen en waarden los te laten en om genoegen te scheppen in zinloos geweld en wreedheden."

Videogames zijn veel meer dan alleen vermaak: ze zijn uitgegroeid tot een zeer invloedrijke vorm van edutainment (educatie en entertainment). Spelers nemen in het echte leven de videospelregels over en de lijnen tussen de virtuele en de echte wereld vervagen steeds meer. In gewelddadige videospelletjes zijn problemen goed of fout, zwart of wit. De boodschap luidt: geweld is nuttig en een geschikte manier om problemen op te lossen, want alle problemen kunnen snel opgelost worden door het elimineren, het doden of zelfs fragmenteren van tegenstanders. Het gebruik van alle soorten wapens is toegestaan en er is altijd een onbeperkte hoeveelheid ammunitie beschikbaar. De regels van het spel, opgesteld door de producent, worden kritiekloos nagevolgd. Instinctieve reacties worden aangemoedigd in plaats van doordacht verantwoordelijk gedrag.

Allerlei theorieën proberen de werking van gewelddadige videospelletjes te verklaren. De activering- en stimulanstheorieën stellen dat met games de kans om te reageren met geweld sterk wordt verhoogd bij spelers. De imitatie- en (anti) sociale leertheorieën stellen dat gewelddadige games zorgen voor pure rolmodellen in de vorm van gewetenloze, gevaarlijke acteurs.
En aan de positieve kant zijn er ook onderzoeken die wat vaag beweren dat de spelletjes de cognitieve revalidatie bevorderen, de oog-hersenen-hand coördinatie verbeteren, snelle besluitvorming stimuleren en helpen bij het aanleren van computervaardigheden.

Mediatraining voor kids
Als LaPierre zijn zin krijgt, zal elke leerkracht in elk klaslokaal een wapen moeten dragen. Aan de andere kant eisen moraalridders nieuwe wetten, censuur en verboden. En de meer gematigden pleiten voor media-onderricht aan kinderen. Het is dan van belang dat gamers zich realiseren dat ze worden geëxploiteerd door op winst beluste spelletjesfabrikanten en dat in het echte leven, geweld zeer ernstige gevolgen heeft.
Door het internet is het verbieden van gewelddadige videospelletjes allang geen haalbare kaart meer. Net als pornografie, haatliteratuur en excessief geweld in films, moeten kinderen leren om te gaan met het materiaal. Dát, in plaats van het te absorberen en er door geconsumeerd en gemanipuleerd te worden. Het is een grote taak voor opvoeders op een terrein dat tot op heden nog geheel braak lijkt te liggen.