De mysterieuze postlading van Jan Bennink

3 Connecties

Het was een woelige week bij DE Masterblenders, met ontslagen, een stille aandeelhoudersvergadering en onder druk gezette leveranciers. En er dook een raar verhaal op over een pakketje van 1,5 miljoen voor Jan Bennink.

Om met het laatste te beginnen. Quote schreef in de laatste Quote 500 een opmerkelijk verhaal op over Jan Bennink, de voormalige chairmen en CEO van DE Masterblenders. Bennink zou meerdere dozen aan waardepapieren van Kraft Foods, aandelen of iets dergelijks ter waarde van 1,5 miljoen euro, thuisbezorgd gekregen hebben. Opmerkelijk. Dit zou echter nooit bekend geworden zijn als deze dozen niet bij de verkeerde Jan Bennink bezorgd zouden zijn, namelijk de reclameman, bestuurder van Powned en columnist van de Volkskrant. Hij zorgde dat de postlading bij de goede Bennink terecht kwam, maar werd daar nooit voor bedankt. Bekijk hier het stukje in Quote, met dank aan DasKapital.

Pakketje uit bruin busje

Uit het stuk in Quote wordt niet echt duidelijk om wat voor waardepapieren het nou precies ging. Op zich zou het opmerkelijk zijn dat in deze tijd dozen met waardepapieren verschoven worden. Alles op de beurs gaat immers elektronisch.
Toen wist ik dat het voor die grote graaier moest zijn.
'Ik dacht even dat ik rijk was,' vertelt Jan Bennink (de reclameman) aan de telefoon. 'Totdat ik me realiseerde dat het niet voor mij kon zijn. Toen ik zag dat het van Kraft foods was, wist ik dat het wel voor die grote graaier zou zijn.' Bennink was tot 2009 commissaris bij Kraft Foods, dat met haar koffiedivisie een grote concurrent is van De Master Blenders. Quote heeft het verhaal volgens Bennink de reclameman wel wat overdreven. 'Het was een groot bedrag, maar volgens mij was het geen 1,5 miljoen. Ook waren het geen dozen vol. Het was een grote envelop of een klein pakketje.' Quote belde de naamgenoot van Bennink de CEO in de hoop dat ze familie waren en er een sappige anekdote te scoren viel. Zo ontstond het verhaal. Desondanks was de marketeer wel echt oprecht verbaasd toen hij het pakketje van zijn naamgenoot ter ogen kreeg. 'Het werd afgeleverd door zo'n bruin busje en ik moest er ook voor tekenen. En toen ik zag wat erin zat, waardepapieren van Kraft Foods, aandelen of obligaties, dacht ik gelijk: dat gaat toch elektronisch tegenwoordig allemaal. Ik vond het wel zeer raar.'
Ik vond het wel zeer raar
Raar of niet, het verhaal zou nooit de wereld in zijn gekomen als Der Macher'' even de moeite had genomen zijn  naamgenoot te bedanken. 'Ik heb hemel en aarde heeft bewogen om dat pakketje bij hem terug te bezorgen en toen kreeg ik geen bedankje,' zegt Bennink de reclameman.  'Nou, dan ben ik toch wel zo'n valse nicht die zo even wraak neemt.' Waarvan akte.

Woelige week bij DE Masterblenders

Bij de voormalige werkgever van Jan Bennink de CEO was het een roerig weekje.  Maandag berichtte het Financiële dagblad dat DE Master Blenders de betalingstermijn aan sommige leveranciers eenzijdig naar soms wel 200 dagen had verlengd. Vrijwel tegelijkertijd werd bekend dat de nieuwe eigenaar van DE Master Blenders ruim 200 banen ging schrappen op het hoofdkwartier. Geheel onverwacht kwam het niet. De nieuwe eigenaar van het koffiebedrijf, het Duitse Investeringsfonds JAB, betaalde een redelijk forse prijs voor het bedrijf. En uiteindelijk moet er natuurlijk rendement gemaakt worden. Voormalig comissaris Kees van Lede liet eerder al weten dat hij verwacht dat JAB de hele zaak binnen vijf jaar weer naar de beurs brengt om te cashen.'Het is gewoon een private equity partij. Ze zeggen wel dat ze er voor de lange termijn in zitten, maar  ik geloof dat niet. Let u maar op. '
'Ik had dit niet voor mijn rekening willen nemen.'
Een ingewijde bij DE Master Blenders denkt het zijne van de aangekondigde maatregelen. 'Ik ben blij dat ik er niet meer bij betrokken ben. Ik had dit niet voor mijn rekening willen nemen.' Een andere ingewijde bij vindt de oprekking van de betalingstermijn aan leveranciers nogal een trendbreuk met eerder ingezet beleid. 'Sara Lee was een extreem goede betaler. Die betaalden altijd binnen 15 en 30 dagen. Dus dat kon wel iets soepeler. Bij DE Master Blenders was het al de bedoeling de betaaltermijn ter verlengen naar maximaal 60 dagen. Maar dat is wat anders dan 200 dagen. Zo maak je je belangrijke leveranciers kapot.’
Zo maak je je belangrijke leveranciers  kapot.
DE Master Blenders zelf was er als de kippen bij om er op te reageren op de berichtgeving in het FD. Op de site stond dezelfde dag nog: 'Minder dan 1% van alle leveranciers van DEMB heeft een betalingstermijn van 180 dagen. Dit is alleen het geval voor grote bedrijven waarmee DEMB een lange zakenrelatie heeft en is bovendien gebaseerd op gemeenschappelijke overeenstemming. Het is niet het beleid van DEMB om leveranciers te dwingen akkoord te gaan met bepaalde betalingstermijnen.'

Stille aandeelhoudersvergadering

Dan was er nog de nogal stil aangekondigde aandeelhoudersvergadering van DE Masterblenders 1753, die afgelopen donderdag plaatsvond. Het was kennelijk niet de bedoeling dat er ook daadwerkelijk mensen zouden komen om te stemmen over de agendapunten. Laat staan dat er pers aanwezig zou zijn, zo werd bij binnenkomst al snel duidelijk. Op de eerste verdieping van het Double Tree Hilton bleek dat er geen gigantische conferentiezaal was ingeruimd voor de bijeenkomst. Na passage van de drie dames van communicatie en de catering bleek dat slechts Bart Becht, CEO van overnamepartij JAB en de nieuwe chairmen van DE Master Blenders, samen met twee andere mannen aanwezig waren in een klein vergaderzaaltje van 4 bij 8 meter. Ze leken elkaar goed te kennen. Becht, gekleed in een comfortabele outfit, casual broek en wit overhemd, keek nogal verstoord op. 'Goededag, wat doet u hier?' vroeg de man die bij schoonmaakmiddelenproducent Reckit Benckiser in 12 jaar bijna 250 miljoen euro verdiende.
'Daar is toch de telefoon voor. U kunt mij gewoon bellen.'
Na duidelijk gemaakt te hebben dat FTM graag een interview met de nieuwe enigszins geheimzinnige eigenaar van DE Masterblenders zou willen hebben, volgde een zucht. 'Daar is toch de telefoon voor. U kunt mij gewoon bellen.' Nou,  is dat niet zo heel erg gemakkelijk bij de man die ook in de twaalf jaar bij Reckitt nauwelijks interviews gaf. Ook rond de overname van DE Master Blenders trad hij nauwelijks op de voorgrond. Laat staan zijn collega's Peter Harf en Olivier Goudet. De heren zijn niet zo van de media en transparantie. Van Goudet, tot drie jaar geleden CFO van Mars, is op google niet eens een foto te vinden. Inmiddels hadden de dames in de lobby door dat er een indringer in het gebouw was en kwamen Becht te hulp. 'Pers is niet genodigd. Komt u maar even mee, ' werd zeer dringend verzocht. We stellen nog wat vragen aan de communicatiedame. Komen er nog andere aandeelhouders dan de drie mannen van JAB die we eerder zagen? Mogen er ook nog anderen stemmen over de definitieve goedkeuring van de bonus aan Jan Bennink van 4,479,834 euro? ‘Deze vergadering is meer een formaliteit, ' was het antwoord. 'Geeft u uw kaartje maar, dan wordt u vast teruggebeld.' Het interview is nog niet geregeld.
Robert Kosters
Robert Kosters
Gevolgd door 207 leden