Jan Bennink en zijn troepen verlaten strijdtoneel DE Masterblenders

3 Connecties
4 Bijdragen

Nu de overname van DE Masterblenders 1753 vrijwel is afgerond, verlaten de mannen die Bennink binnenhaalde, een voor een het schip. Met medeneming van riante afkoopsommen en bonussen.

Nu de overname van DE Masterblenders 1753 vrijwel is afgerond, verlaten de mannen die Bennink binnenhaalde, een voor een het koffieschip. Met medeneming van riante afkoopsommen en bonussen. Afgelopen woensdag maakte de bieder Joh. A. Benckiser (JAB) bekend dat ze 95,27% van de aandelen van DE Masterblenders 1753 (DEMB) hadden verworven. Dat betekent dat DEMB binnenkort van de beurs gaat, en de overige aandeelhouders worden uitgerookt. Doordat JAB meer dan 95% van de aandelen heeft verworven hoeft niet de eerder aangekondigde omstreden fusieconstructie ingezet te worden. Daarmee is de laatste horde voor de overname genomen en is het tijd voor Benninks troepen om plaats te maken. DE Masterblenders 1753 ging vorig jaar juni naar de beurs in Amsterdam. Daarmee kwam een einde aan ruim 30 jaar afhankelijkheid van het Amerikaanse Sara Lee, dat naast de koffie- en theedivisie ook een grote vleesdivisie had, maar eerder ook in de zeep en de nootjes zat. Aan de geruchtmakende beursgang ging een zeer ingewikkeld splitsingsproces bij Sara Lee vooraf, waarvoor Jan Bennink was aangetrokken om het tot een goed einde te breien. Hij voerde de eerder door anderen gemaakte plannen samen met CFO Marcel Smits, thans CFO bij Cargill, uit.  

Mannen van Jan Bennink boerden goed

Tijdens het splitsingsproces, waarin Sara Lee uit elkaar viel in een koffie- en thee tak en een vleestak, nu Hilsshire geheten, begon Bennink met het binnenhalen van mensen waar hij eerder bij Numico al mee werkte. Eerst kwam  Rogier Rijnja, die van 2004 verantwoordelijk was voor hrm bij Numico. Later volgden Michael Cup als CFO, vroeger controller bij Numico en divisiedirecteur van Azie, Luc Volatier als supply chain manager, Onno van Klinken als general counselor en woordvoerder Jan Quarles van Ufford. Ook de non-executives in de board werden door Bennink bij elkaar gezocht. Onder andere Rob Zwartendijk, eerder president-commissaris bij Numico, mocht van Bennink een plaatsje in de board van DEMB innemen. Van deze groep getrouwen blijven alleen Cup, Volatier en Rijnja aan. De rest verdwijnt en stapt op. Omdat ze volgens de nieuwe eigenaar niet meer nodig zijn of omdat de klus waarvoor ze zijn ingehuurd er weer op zit. Volgens ingewijden ligt het voor de hand dat ook Cup en Rijnja binnen afzienbare tijd van het toneel verdwijnen. Financieel is iedereen er goed vanaf gekomen. De eerder voor de beursgang toegekende optiepakketten, die normaal pas na drie jaar en bij goede prestaties worden toegekend, komen door de delisting van DEMB als beursfonds, nu in een keer tot uitkering. Het gaat om miljoenen per persoon voor maximaal twee jaar werk. Ook non-excutive Norman Sorensen verkocht zijn aandelen afgelopen week voor iets onder een miljoen euro. Bennink zelf verliet afgelopen maandag Nederland met onbekende bestemming. Vorige week was zijn laatste werkweek, aldus woordvoerder Michiel Quarles van Ufford, die overigens zelf ook eerder bij Numico de woordvoering deed. Bennink heeft huizen in New York, Parijs en Amsterdam.  'Geen idee waar hij nu naar toe is, het is een echte globetrotter.' Gaan we binnenkort nog wat van hem horen? 'Bennink geeft geen interviews en zal dat de komende maanden ook niet doen.' Afgelopen week werd bekend dat Bennink met de verkoop van zijn aandelen DEMB in twee stappen 12,4 miljoen euro verdiende. In totaal leverde het ritje Sara Lee/DE MAsterblenders hem ruim 20 miljoen euro op.