
Michiel Herkemij zwaait alweer af als CEO van Douwe Egberts. Jan Bennink, de topman die Herkemij persoonlijk binnenhaalde, volgt hem nu tijdelijk op. “Als je het goed doet, ben ik er minder. It's up to you.”
Michiel Herkemij, de CEO van Douwe Egberts, sloeg begin juli nog triomfantelijk op de gong om de beursnotering van D.E. Master Blenders 1753 aan de NYSE Euronext in te luiden. Nog geen half jaar later maakt hij bekend dat hij aan het einde van dit jaar zal opstappen vanwege een verschil van mening met zijn commissarissen over “de snelheid van implementatie”, aldus de multi-interpretabele uitleg van een D.E.-woordvoerder vandaag in het FD.
Herkemij, die nog maar een jaar in dienst was, krijgt volgens zijn contract nog 1,35 miljoen euro uitbetaald.
Zijn functie wordt nu tijdelijk waargenomen door Jan Bennink, de feitelijke architect van de beursgang van Douwe Egberts. De Groninger zette als Sara Lee-topman onder meer de afsplitsing van Douwe Egberts en Sara Lee in gang en maakte daarmee de beursgang van D.E. Master Blenders mogelijk.
Bennnink’s uitdagingen: het boekhoudschandaal en de VEB
Bennink mag zich bij D.E. gaan bezighouden met de nasleep van het omvangrijke boekhoudschandaal bij een Braziliaanse dochteronderneming die de omzet jarenlang op een bijzonder kunstige manier wist te verhogen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg in eerdere brieven al om opheldering over het moment van constatering. Herkemij hield onlangs vol dat het lijk toch echt pas zes dagen voor de officiële beursnotering uit de kast kwam. Kortom, van misleiding in de prospectus was volgens hem geen sprake. Of het vertrek van Herkemij verband houdt met het boekhoudschandaal, is niet bekend. Maar de summiere toelichting van D.E. over het plotselinge vertrek maakt de VEB argwanend. “Dat is op zijn zachtst gezegd onhandig en bevestigt ons beeld dat D.E. op een krakkemikkige manier met beleggers communiceert,” aldus VEB-adjunct directeur Errol Keyner.
Foto: 1 jaar bleven ze samen. Michiel Herkemij en D.E.
Analisten reageren positief op Bennink
Analisten reageren in het FD positief op de komst van Bennink. “Dat Bennink nu zelf de transitie ter hand neemt, geeft enig comfort', zegt ING-analist Marco Gulpers. Zijn Rabobank-collega Karel Zoete: “Bennink is niet iemand die als tussenpersoon op de winkel past. Hij kent de business goed en is zelf de grondlegger van het veranderingsplan. Hij heeft bovendien een goed trackrecord waar het gaat om veranderingen doorvoeren.”
Bennink’s trackrecord
Bennink studeerde zeven jaar sociale geografie aan de Rijksuniversiteit van Groningen en begon in 1982 als verkoper van luiers en wasmiddelen bij Procter & Gamble. Na een tussenstop bij wasmiddelenproducent Reckitt Benckiser werkt hij zich tussen 1995 en 2002 naar de top bij zuivelconcern Danone. In 2002 volgde hij Hans van der Wielen op als CEO bij Numico die overigens met slaande deuren vertrok Hij klaagde Bennink aan vanwege smaad en laster en hekelde Bennink’s verdiensten. “Er is na mijn vertrek bewust een crisis georganiseerd, waardoor Bennink die riante bonussen (14 miljoen euro, red) kan opstrijken,” aldus Van der Wielen.
Bennink zorgde voor een megastunt door in oktober 2007 Numico voor 12,3 miljard euro te verkopen aan het Franse Danone. Hij hield er persoonlijk 87 miljoen aan over en ging vervolgens een paar jaar reizen. Daarna trad hij aan als voorzitter van Sara Lee en hield zich daar onder meer bezig met de afsplitsing van Douwe Egberts. De beursgang-architect mag nu als ad interim weer orde op zaken stellen.
“Als je het goed doet, ben ik er minder”
Saillant detail. Als topman van Sara Lee haalde Bennink zelf Michiel Herkemij binnen bij het onderdeel Coffee Pro. In een interview in 2011 wijdt Bennink uit over zijn aanstelling. Bennink: "Michiel vroeg mij tijdens de sollicitatieprocedure: Hoeveel ga je je met mij bemoeien? Dat hangt van jou af, heb ik geantwoord. Als je het goed doet, ben ik er minder. It's up to you.”
1 Bijdragen
Bos