Jan Bennink moest opstappen als bestuurder bij Kraft

Oud DE Masterblenders en Numico CEO Jan Bennink moest in 2009 gedwongen opstappen als bestuurder bij voedselconcern Kraft, vanwege mogelijke belangenvertrengeling rond een grote overname. Ook heeft Bennink bijbanen bij concurrenten niet gemeld.

Jan Bennink, de voormalig CEO van DE Master Blenders en Numico, werd in 2009 gedwongen zich niet meer verkiesbaar te stellen voor een volgende termijn als commissaris bij voedselmultinational Kraft. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen aan Follow the Money. Bennink moest vertrekken vanwege vergaande belangenverstrengeling bij de overname door Kraft van Lu Cookies van Danone in 2007. Bennink was indertijd nog CEO van Numico. Ook heeft Bennink bijbanen bij concurrenten niet gemeld bij het bestuur van Kraft. Een doodzonde in de Amerikaanse bedrijfscultuur.

Driehoeksverhouding

Het is mei 2007 als Kraft Foods haar oog laat vallen op de koekjesdivisie van het Franse voedingsbedrijf Danone. Kraft is één van Amerika's grootste voedselbedrijven en Jan Bennink is er sinds 2004 als non-executive lid (in Nederland het best vergelijkbaar met de functie van commissaris) van de raad van bestuur. Bennink is op dat moment CEO van Numico, op dat moment nog een Nederlandse voedingsconcern. Danone wordt gerund door Frank Riboud, een goede bekende van Bennink. Bennink leidde zeven jaar lang de zuiveldivisie, de grootste loot aan de Danone boom, en werkte in die functie nauw samen met CEO Riboud. De twee kunnen het goed met elkaar vinden. De onderhandelingen tussen Kraft en Danone lopen voorspoedig. Op 3 juli wordt bekend dat Kraft de koekjesdivisie voor 5,3 miljard euro van Danone voor overneemt. Zaak gesloten. Lijkt het.
Totdat er vier dagen later opeens ander opmerkelijk nieuws naar buiten komt
 

Totdat er vier dagen later opeens ander opmerkelijk nieuws naar buiten komt. Op 9 juli 2007 doet Danone opeens een bod van bijna 12 miljard euro op babyvoedselproducent Numico, dat sinds 2002 geleid wordt door Jan Bennink. Het geld wat eerder opgehaald werd met de verkoop van de koekjes aan Kraft komt nu bijzonder goed uit. In de board van Kraft gaan op dat moment de wenkbrauwen omhoog. Zij wisten niets van het mogelijke overnamebod dat Danone op Numico zou gaan doen en Bennink heeft hen er ook niet over ingelicht. Hij had zich buiten de discussies in de board van Kraft over de LU overname moeten houden. Het lijkt er sterk op dat Bennink tegelijkertijd op verschillende schaakborden heeft gespeeld,  met tegenstanders die hij zeer goed kende.

Bennink en Riboud Bennink baalt duidelijk enorm dat Numico is overgenomen. Met zijn voormalige baas bij Danone Franck Riboud bij de bekendmaking van de overname van Numico.

Onderzoek

De board van Kraft start een onderzoek naar Bennink. Daaruit blijkt dat Bennink nog meer heeft verzwegen. Zo blijkt dat hij werkzaamheden verricht voor concurrent Heinz, zonder dat te melden. Een doodzonde in het Amerikaanse bedrijfsleven. Wat voor werk Bennink precies deed voor Heinz is niet duidelijk, Heinz zelf weigert elk commentaar op de kwestie. Bennink vertrekt in maart 2009 met stille trom bij Kraft. Het is op uitdrukkelijk verzoek van de raad van bestuur van Kraft, die na lang wikken en wegen besloten heeft geen zin te hebben in grote publicitaire ophef. Over de werkelijke reden van zijn vertrek zwijgt Bennink tegenover zijn nieuwe collega’s. Hij was wel klaar met die ambtenaren bij Kraft, zegt hij als er iemand naar vraagt. Het is een eenzijdige visie op de werkelijkheid. Kraft deed in 2008 uitgebreid onderzoek naar de kwestie, gedurende welke periode Bennink niet meer op vergaderingen van de board van Kraft verschijnt, zo blijkt uit meldingen van Kraft bij de Amerikaanse beurswaakhond. Ook is Bennink in 2008 en 2009 niet meer aanwezig bij vergaderingen van de audit commissie van Kraft. In een van de meldingen van de SEC is dan ook te lezen dat ''hoewel meneer Bennink lid is van de  Audit Commissie  hij niet heeft meegedaan heeft met het vaststellen van de jaarrekening.' De vaststelling van de jaarrekening is de belangrijkste taak van de audit commissie. Bennink is in 2009 de enige van de 8 bestuursleden die niet beschikbaar is voor herverkiezing.

Opties

In de maanden rond de overnames bij Kraft, Danone en Numico gebeurt er meer opmerkelijks rondom Jan Bennink. Terwijl Bennink bij Kraft meepraat over de overname van de koekjes van Danone, is hij bij Numico bezig met een mogelijke overname van babyvoedselgigant Mead Johnson. Het lijkt erop dat de deal door zal gaan. De onderhandelingen met de Amerikaanse babyvoedingsproducent zijn in een vergevorderd stadium. De prijs en de voorwaarden zijn al vrijwel rond. Juist op dat moment wordt er in een gezamenlijke vergadering van de raad van bestuur en commissarissen van Numico een nieuw beloningspakket besproken. Bennink en zijn collega's krijgen een groot pakket opties met een relatief lage uitoefenprijs toegewezen. Het punt wordt aan het einde van de vergadering besproken en afgehamerd. Enkele weken later komt Danone met zijn bod van 12 miljard euro op Numico en wordt de deal met Mead Johnson afgeblazen. Bennink verdient met de overname bijna 100 miljoen euro. Volgens Emiel van Veen, tot 2000 CFO van Numico en tot 2006 commissaris van het voedingsbedrijf is het onacceptabel dat de opties juist op zo'n moment werd toegekend. 'Het is werkelijk ongelooflijk. Je bent in onderhandeling en je weet vrijwel zeker dat de koers gaat stijgen na het bekendmaken van zo'n deal. Het is onbestaanbaar dat de raad van commissarissen dit heeft laten gebeuren. Als je het mij vraagt dan riekt dit naar het gebruiken van voorkennis. Maar bewijs dat maar eens.'
'Als je het mij vraagt dan riekt dit naar het gebruiken van voorkennis'
Ook later in zijn carriere zal Bennink opmerkelijk getimede beloningspakketten afsluiten. Bij DE Master Blenders, dat in 2013 verkocht wordt aan het Duitse JAB, krijgt Bennink voor zijn werk als CEO een beloning die geheel bestaat uit aandelen. En dat terwijl hij op dat moment al wist dat er een bod op Nederlands geliefde koffiebedrijf aan zat te komen. Daarover morgen meer.   Reactie Jan Bennink Bennink ontkent in een telefonisch gesprek meerdere malen met problemen te zijn vertrokken als commissaris van Kraft. ‘Ik ben daar heel normaal vertrokken. Ik wou gewoon de vrije hand hebben om uit te zoeken wat ik wilde gaan doen in de toekomst.’ Wel bevestigt hij een bijbaan bij Heinz gehad te hebben, maar deze was volgens hem ‘totaal disclosed’.  
Morgen in Vrij Nederland een uitgebreide reconstructie door Follow the Money over de beursgang en overname van Douwe Egberts, die voorbereid en gestuurd werd door een man: Jan Bennink. Over hoe de liefde voor koffie het verliest van de liefde voor geld.  Het onderzoek voor dat artikel werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FondsBJP).