Het mea culpa van Ruud Lubbers

2 Connecties

Onderwerpen

Pensioenen Lubbers

Columnist Jan Dwarshuis zag gisteravond in het televisieprogramma Buitenhof het mea culpa van Ruud Lubbers over zijn destijds gevoerde pensioenbeleid. Wat bleef onbelicht?

Zo vlak voor de Kerst veegt Ruud Lubbers de lei toch nog maar even schoon. Lubbers erkende gisteravond in het televisieprogramma Buitenhof dat hij fout zat met het leegroven van de pensioenkassen in de jaren tachtig en negentig. Op zichzelf siert hem dat. Lubbers staat bij ondergetekende te boek als een uitstekend premier. Dat blijft zo. Toch heeft Lubbers steken laten vallen en heeft bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van de beursfraude. Ik kom daar nog wel eens uitgebreid bij u op terug.

In strijd met de wet
Opvallend is dat er met betrekking tot de brute roof destijds gehandeld is in strijd met de wet. En toch vond Lubbers het goed en acteerde heel eventjes als machthebber van een bananenrepubliek. Als actief belegger in het Russische gedeelte van deze aardkloot moet ik de uitgemolken meningen en Westerse beeldvorming iedere keer weer aanhoren over de regimes in Rusland en de CIS-regio. Maar bij u in de achtertuin gebeurt het ook. Bij Madurodam is Den Haag gewoon Moskou en speelde Lubbers de rol van Jeltsin of Poetin. Het kwartje van Kok is veranderd in de guldens van Lubbers.

En dan te bedenken dat Lubbers in die tijd grote beursbelangen aanhield in bijvoorbeeld Hollandia-Kloos en later in Furness. Als belegger/grootaandeelhouder had hij kunnen weten wat de gevolgen daarvan op termijn zouden kunnen zijn. Dat Hans Wiegel geen bal van dit vak weet is natuurlijk een 'no-brainer', maar dit terzijde. Herinvesteren is een zeer belangrijk onderdeel van beleggingssucces, omdat dit een sneeuwbaleffect veroorzaakt wat bijdraagt aan een positieve waardeontwikkeling van een portfolio. Herinvesteren wordt eigenlijk maar al te vaak onderschat bij het uitbouwen van een gezond langetermijnportfolio. Wij - bij het Thirteen Diversified Fund - geloven al helemaal niet in een korte termijn en bekrompen investeringshorizon. Om over het onderbreken daarvan nog maar te zwijgen.

Ereplicht
Uw nederige dienaar is de laatste jaren menig maal ingegaan op dit pensioenprobleem. Of het nu het ABP of het pensioenfonds van Smit-Internationale betrof, iedere keer heb ik mijn onbegrip niet onder stoelen of banken gestoken. Maar de konijnenkop die op de bank hangt - en zich letterlijk blauw betaald heeft - zit met de gebakken peren en heeft - god betere het - de wet nooit overtreden en is gewoon beroofd. In mijn ogen ligt er hier een taak voor het steeds meer wiegende kabinet van Rutte II of een ijverige politicus van de oppositie. Het moet linksom of rechtsom opgelost worden. Lubbers noemt het een ereplicht. Misschien is het een idee dat er een commissie Lubbers komt die zich over de kwestie buigt. Dit is duizend keer belangrijker dan het geneuzel over bijvoorbeeld de ‘fiscal-cliff’.

 

Noorwegen
Verder is het zo dat er extra verankerd moet worden - als dat al niet zo is - dat iedereen met z’n poten van de pensioengelden afblijft. En als de dekking ooit nog eens mocht stijgen naar 200 procent of meer, dan is het aan de rechthebbende om te beslissen wat hij of zij daar mee gaat doen. Waarschijnlijk genieten ze dan van een heerlijk dik pensioen - zoals in Noorwegen - waarbij de opgebouwde gelden vanzelf weer in de economie terugvloeien. Extra pijnlijk is dat nota bene Noorwegen eerder het Nederlandse stelsel als voorbeeld genomen heeft. Maar de Noren hebben het tot op de dag van vandaag perfect uitgevoerd. Wij verslaan ze al jaren in het Thialf, zij ons al decennia met hun uitpuilende pensioenkas. De Noren lachen het laatste. Laten we vanaf heden gaan proberen de Noren zowel op de ijsbaan als op het pensioenvlak te verslaan.

Rest mij u goede Kerstdagen te wensen. Ik meld mij voor het einde van het jaar nog even vanuit de Alpen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 36 leden