Jan Hommen was tegen bonus

4 Connecties

Onderwerpen

Bonus Bonusdiscussie

Personen

Jan Hommen

Organisaties

ING Groep N.V.

Commissarissen ING drukten bonus Hommen door

De zwaar bekritiseerde bestuursvoorzitter van ING, Jan Hommen, wilde geen bonus hebben. De Raad van Commissarissen van ING heeft de de extra beloning van 1,25 miljoen euro er doorheen gedrukt, zo schrijft NRC Handelsblad vrijdagmiddag. De RvC van ING, onder leiding van voormalig DSM-topman Peter Elverding, vond dat de bonussen voor Hommen en twee van andere directieleden van ING uitgekeerd moesten worden. Hommen c.s. hadden immers een verlies van 935 miljoen euro in 2009 in 2010 weten om te buigen naar een winst van ruim 3 miljard. Hommen had bovendien voortvarend leiding gegeven aan de opsplitsing van het bank- en verzekeringsconcern. Volgens NRC Handelsblad nam de RvC in deze beslissing zijn 'eigen verantwoordelijkheid'.

Twee weken geleden ontstond er een grote discussie rond de bonussen van ING, dat sinds begin 2009 aan het staatsinfuus ligt. Nadat er een storm van kritiek opstak, leverde Hommen uiteindelijk zijn bonus weer in. 'We hebben onvoldoende ingeschat welk signaal hiervan uitgaat naar de samenleving', schreef Hommen in een open brief in de Volkskrant. Hommen heeft het dus aan  zijn Raad van Commissarissen - waar ook voormalig FNV-voorziter Lodewijk de Waal deel van uitmaakt - te danken dat hij zo diep door het stof moest.

Op FTM wordt sinds vorige week een debat over bonussen voor bankiers gevoerd met bijdragen van Jeroen Smit (De Prooi), hoogleraar Ewald Engelen voormalig bankier Peter Verhaar en Eric Smit.

De discussie wordt ook elders opgepikt. Afgelopen weekeinde reageerde Bas Heijne in zijn column in NRC Handelsblad op het artikel van Jeroen Smit op FTM.