
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Opgestapte toezichthouder: ‘Nieuwe inlichtingenwet kan tot Noord-Koreaanse taferelen leiden’
Zo leerde een Rotterdams fraudealgoritme kwetsbare groepen te verdenken
Een schoenendoos vol cash: wie is de Nederlandse hoofdverdachte in een internationale cybercrime-zaak?
Honderden miljoenen wachtwoorden gestolen, softwarebedrijf wil er weinig over kwijt
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
Zorgen over surveillancestaat weerhouden regering niet van invoering digitale bewijspas
De politie belazerde computercriminelen – begrijpelijk, maar mag dat wel?
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
© Fenna Jensma
‘Door gebrek aan toezicht gaan overheidsinstanties soms te ver bij het verzamelen van inlichtingen’
Hoogleraar inlichtingen en recht Jan-Jaap Oerlemans ziet steeds meer overheidsinstanties inlichtingen over burgers verzamelen. En omdat toezicht en adequate wetgeving ontbreken, gaan sommige instanties over de schreef. Oerlemans waarschuwt dat burgers niet voldoende zijn beschermd tegen misbruik van overheidsmacht, en pleit voor meer toezicht. ‘Het gaat niet goed met de rechtsstaat.’
Collegeschrift dicht, tas om, fietsen, thuis gamen. In het midden van de jaren ‘00 was het leven van de Leidse rechtenstudent Jan-Jaap Oerlemans overzichtelijk. Als alfa met een interesse voor techniek was hij een vreemde eend in de bijt op de faculteit. Maar al snel vielen zijn liefde voor recht en technologie samen, toen hij zich in cybercriminaliteit verdiepte.
Hij schreef zijn scriptie over de strijd tegen kinderporno en was gefascineerd door het kat-en-muisspel tussen de verspreiders en de politie, die hun anonimiseringstechnieken met innovatieve opsporingsmethoden probeerde te omzeilen. Een lastige taak, die bemoeilijkt werd omdat het Wetboek van strafvordering, waarin de opsporingsbevoegdheden van de politie zijn geregeld, nog niet was toegerust op de digitale omgeving.
Oerlemans volgde de ontwikkeling van opsporings- en inlichtingentechnieken in het digitale domein sindsdien op de voet. Hij promoveerde op cybercriminaliteit en ging aan de slag als onderzoeker bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Toen die een leerstoel inlichtingen en recht aan de Universiteit Utrecht instelde, rolde zijn naam uit de bus.
Omdat Oerlemans niets mag vertellen over zijn werk bij de CTIVD, spreekt Follow the Money hem in zijn hoedanigheid als hoogleraar.
‘Rotterdam runde in feite een gemeentelijke inlichtingendienst’
Het werk van politie en veiligheidsdiensten is door digitalisering veranderd, stelt hij. Terwijl cybercriminelen professionaliseren en de dreiging van statelijke actoren toeneemt, bieden technologische ontwikkelingen steeds meer mogelijkheden om dit te bestrijden. De ontwikkelingen maken ook dat meer overheidsinstanties zelfstandig inlichtingen zijn gaan verzamelen. Maar volgens Oerlemans is niet alles wat ze doen ook toegestaan: ‘De wetgeving hierover is niet altijd duidelijk en adequaat toezicht is er niet. Daardoor komt de relatie tussen inlichtingenwerk en fundamentele rechten onder spanning. En soms gaat het echt fout.’
Om daarmee te beginnen: de gemeente Rotterdam zette, met financiering van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), burgers in om inlichtingen te verzamelen over wijkbewoners. Wat ging daar mis?
‘Om zicht te krijgen op radicalisering zette de gemeente een netwerk op van 60 burgers die gevraagd werd wat er in hun gemeenschap speelde. Dat netwerk werd uitgebreid tot 200 mensen, die werden aangestuurd om informatie over specifieke onderwerpen te verzamelen. Dan run je in feite een gemeentelijke inlichtingendienst.
De informatie die zo binnenkwam, werd vervolgens gebruikt in overleggen tussen gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie, de AIVD en de NCTV, waarin werd beslist of er maatregelen tegen bepaalde mensen konden worden genomen. Ik vind dat echt schokkend, want het is totaal niet duidelijk of het niet gewoon om roddels ging en of de gemeente dit eigenlijk wel mag doen. Volgens de onderzoekers is dat een grijs gebied, maar ik vind het op sommige punten echt te ver gaan, vooral voor wat betreft de inzet van burgers als “informanten”.’
De politiek heeft amper aandacht aan de kwestie besteed.
‘Burgemeester Aboutaleb haalde volgens NRC zijn schouders op nadat er een vernietigend onderzoeksrapport verscheen. Hij vindt het nodig, dus ze doen het. Maar zo werkt het niet.
In de landelijke politiek bracht het ook nauwelijks iets teweeg. Er was voor de zomer wel een debat in de Tweede Kamer over de oerslechte NCTV-wet die nu voorligt, maar over Rotterdam bleef het stil. Ik begrijp niet dat er geen maatregelen zijn getroffen.’
De politie mag geen bijzondere opsporingsbevoegdheden – zoals tappen, hacken of stelselmatig observeren – inzetten alleen om haar informatiepositie te versterken
Er is een belangrijk verschil tussen politie en inlichtingen- en veiligheidsdiensten, betoogt Oerlemans. Beide verzamelen informatie, maar alleen de politie heeft opsporingsbevoegdheid en mag mensen arresteren. Hierdoor ontstaat een belangrijk verschil, zegt hij: ‘Inlichtingendiensten vergaren informatie om zicht te krijgen op gekende en ongekende bedreigingen van de nationale veiligheid. Bij de politie is dat anders. Zij verzamelt informatie als bewijs, maar uitsluitend over strafbare feiten en om een verdachte te kunnen identificeren, op te sporen en voor de rechter te brengen. Ze mag geen bijzondere opsporingsbevoegdheden – zoals tappen, hacken of stelselmatig observeren – inzetten alleen om haar informatiepositie te versterken. Maar door de digitalisering van criminaliteit lijkt er verandering te komen in die waterscheiding.
In november 2021 publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een rapport over de aanpak van cybercriminaliteit door de politie. Dat opent ermee dat de politie geen inlichtingen mag verzamelen, maar concludeert in versluierde bewoordingen dat ze dat toch doet.
‘Zo lees ik het ook, ja.’
Dat past toch niet binnen hun taakstelling?
‘Bij cybercriminaliteit is het ontzettend moeilijk om tot arrestaties te komen. Voor zover je verdachten al kunt identificeren, zitten die vaak in het buitenland; daarnaast weigeren landen als Rusland onderdanen uit te leveren.
Strafrecht en opsporing werken daarom niet altijd goed en dus worden er tegen cybercriminaliteit andere strategieën ingezet. Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie heeft daarvoor een model ontwikkeld dat is gebaseerd op datagedreven opsporing, waarbij je op een strategische manier informatie verzamelt om verdachten te identificeren. Pas als dat lukt, wordt bedacht wat de juiste interventie is. Er wordt dan niet per se ingezet op de opsporing en arrestatie van een verdachte, maar bijvoorbeeld op verstoring van zijn activiteiten. Dan zet de politie haar bijzondere opsporingsbevoegdheden dus in voor intelligence vergaring.’

Treedt de politie dan buiten haar bevoegdheden?
‘Het gaat verder dan wat het Wetboek van strafvordering beoogt.
In zijn algemeenheid is de vraag of dit mag, lastig te beantwoorden. Bijzondere opsporingsbevoegdheden mogen niet puur worden ingezet om inlichtingen te vergaren, maar in de praktijk is het vaak een nevendoel, naast opsporing. Stel dat de politie onderzoek doet naar een criminele organisatie, waarvan ze niet van tevoren weet wie er onderdeel van uitmaakt. Ze zet dan primair in op identificatie en arrestatie, maar heeft als secundair doel dat ze de infrastructuur van die club offline mag halen als ze niet in dat primaire doel slaagt. Als dat de volgorde is, kun je betogen dat het door de beugel kan.’
Het WODC stelt dat sommige onderzoeken van het Team High Tech Crime geen hoofdverdachte opleveren, ‘maar wel informatie over andere vormen van criminaliteit die vervolgens in andere opsporingsonderzoeken kon worden gebruikt, of informatie die kon worden gebruikt bij de inzet van tegenhoudmaatregelen’. Dat gaat toch niet meer alleen om opsporing?
‘Daar zit inderdaad spanning, maar ik denk ook dat de samenleving verwacht dat de politie iets doet aan bestrijding en handhaving van criminaliteit met de gegevens die ze in bezit heeft. We moeten het er dus over hebben of we het oké vinden dat de politie bijzondere opsporingsbevoegdheden inzet voor verstoring en het inwinnen van inlichtingen, bijvoorbeeld ten behoeve van toekomstige onderzoeken of andere doeleinden dan opsporing. Want de wetgever stelt de grenzen, niet de politie zelf.
‘Veel advocaten nemen niet eens meer de moeite om vormverzuim aan te kaarten, dat heeft toch geen zin’
En als wij dit goed vinden, moeten we checks & balances inbouwen om te zorgen dat het goed blijft gaan. Dan moet er onafhankelijk toezicht komen op de rechtmatige inzet van die bevoegdheden. In theorie houdt een strafrechter dat in de gaten, maar bij cybercrime komt het zelden zo ver, omdat er geen verdachte kan worden aangehouden. Voor zulke zaken moet er daarom een andere, onafhankelijke instantie komen die de inzet van bijzondere bevoegdheden op rechtmatigheid controleert.’
Komt het wel tot een strafzaak en blijkt de politie haar boekje te buiten zijn gegaan, dan worden de vormverzuimen van de politie bijna altijd weg gerelativeerd. Daardoor leidt dat doorgaans niet langer tot sancties, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting. Veel advocaten nemen niet eens meer de moeite om vormverzuim aan te kaarten, dat heeft toch geen zin.’
Datagedreven opsporing is dus voortgekomen uit de wens om cybercriminaliteit te bestrijden. Maar inmiddels wordt het ook tegen andere vormen van criminaliteit ingezet, zoals georganiseerde misdaad.
‘Datagedreven opsporing houdt kort gezegd in dat als je heel veel data in huis hebt gehaald voor een bepaald onderzoek, je die data doorloopt en kijkt of je van daaruit andere opsporingsonderzoeken kunt starten. Het is voortgekomen uit de cybercrime dossiers, omdat je daar vaak met grote datasets te maken hebt, die bijvoorbeeld via internettaps of gekopieerde servers zijn verkregen.
Die strategie wordt nu ook gebruikt bij de opsporing van georganiseerde misdaad, zoals bij de cryptofoon-operaties rond EncroChat, Sky ECC en Ennetcom. Deze aanbieders van versleutelde berichtendiensten werden vooral door criminelen gebruikt. In die zaken heeft de politie tientallen, soms zelfs honderden miljoenen berichten afgetapt en gekraakt. Om daar zoveel mogelijk uit te halen, wordt nu dezelfde aanpak ingezet.’
Veel advocaten hebben kritiek op deze zaken. Zij vinden het OM onvoldoende transparant over de gekraakte encryptie en vragen zich af of het bewijs wel rechtmatig is verkregen. Ruim honderd strafpleiters ondertekenden recent een brandbrief. Zijn hun zorgen terecht?
‘Ik snap ze wel. Overigens is er inmiddels best veel duidelijk geworden over het opsporingsproces in die zaken, en dan vooral rond de EncroChat-operatie. In de vonnissen die daaruit zijn voortgekomen, zie ik geen gekke toepassing van de rechtsregels.
Maar het heeft veel te lang geduurd voordat openheid over het opsporingsproces werd verschaft. Advocaten hebben lang druk moeten uitoefenen om te achterhalen wat de rol van Nederland was bij die internationale operaties en hoe ze precies verliepen. Het OM gaf daar pas duidelijkheid over nadat de rechter het daartoe dwong. Dat had veel eerder gemoeten.’

De advocaten in deze zaken klagen dat zij onvoldoende inzage krijgen in het bewijsmateriaal dat tegen hun cliënten wordt gebruikt. Is dat zo?
‘Als je de vonnissen leest, zie je dat de toegang tot bewijsmateriaal en gebruikte data de afgelopen twee jaar drastisch is verbeterd. In 2019 was het: hier heb je een cd’tje met ruwe data, zie maar hoe je dat uitleest. Nu heeft de verdediging toegang tot de voor hen relevante data, die ze mogen doorzoeken met dezelfde forensische tools als de politie.
Maar die toegang is niet onbeperkt. Dat onderschrijft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In principe moet je een verdachte toegang geven tot alle data die je in de bewijsvoering tegen hem gebruikt, maar er kunnen redenen zijn om bepaalde informatie niet te delen, bijvoorbeeld wanneer die betrekking heeft op andere mensen. Als die informatie gebruikt wordt in andere strafdossiers, wil je dat proces niet frustreren en je wilt ook niet dat men in de ruwe data op zoek gaat naar informanten, die daardoor in gevaar komen.
Tegelijkertijd raakt het aan het recht op een eerlijk proces wanneer de toegang tot data of informatie over hoe die is verzameld, wordt beperkt. Want in hoeverre kun je dan controleren of de informatie betrouwbaar is, en of er een alternatieve verhaallijn mogelijk is? Daar is nog geen duidelijke grens in getrokken.’
OM-topman Gerrit van der Burg zei onlangs over datagedreven opsporing tegen Follow the Money: ‘Vroeger zocht een zaak bewijs, nu zoekt het bewijs een zaak.’ Dat is toch niet hoe opsporing hoort te werken?
‘Het is wel de praktijk. Het is ook ouderwets te denken dat je bij onderzoeken naar georganiseerde misdaad eerst een verdachte moet hebben en dan pas aan opsporing kunt doen. Bij georganiseerde misdaad mag je al een onderzoek starten naar betrokkenheid bij het plegen van misdrijven, zoals witwassen. Je wilt zo’n organisatie immers zo vroeg mogelijk in kaart brengen om de verdachten in beeld te krijgen en het netwerk op te rollen.’
Betekent dit dat iedereen die zo’n cryptofoon gebruikt, bij voorbaat verdacht is?
‘In essentie wel. In de machtigingen voor het hacken en tappen van hun servers staat dat EncroChat, Sky ECC én hun gebruikers worden verdacht van betrokkenheid bij georganiseerde misdaad.
Ik zeg niet dat ik dat niet problematisch vind, want een deel van die mensen heeft niets gedaan. Wat gebeurt er met hun gegevens? Daar wringt de schoen, want er is geen uiterste bewaartermijn bepaald voor de miljoenen berichten die de politie in deze zaken heeft binnengehaald, ook niet voor berichten van onschuldigen. Die moeten op een gegeven moment gewoon worden vernietigd en dat dient te worden gecontroleerd.’
Een essentieel onderdeel van de rechtsstaat is dat burgers worden beschermd tegen misbruik van overheidsmacht. Het gaat dus niet goed.
U heeft eerder gezegd dat het tijd is voor een toezichthouder voor de politie, maar geldt dat niet voor al die inlichtingenclubs?
‘Ik vind van wel. Formeel houdt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toezicht op de verwerking van persoonsgegevens door overheidsinstellingen, maar ik zie geen activiteit van ze op inlichtingengebied. Intussen doen de NCTV en Rotterdam dingen die niet door de beugel kunnen, en ook bij de cryptofoon-zaken staat er spanning op het wettelijke stelsel.
We moeten daarom naar een vorm van toezicht zoals bij de CTIVD. Met een toezichthouder die niet alleen procedures checkt, maar ook de rechtmatigheid en proportionaliteit van inlichtingenbevoegdheden toetst, en de verwerking van gegevens. Een toezichthouder die afdwingbare toegang krijgt tot data, locaties en mensen, en die openbaar rapporteert. Dat is essentieel.’
Hoe zou dat toezicht eruit moeten zien?
‘Je moet goed nadenken waar je dat belegt, maar het moet gespecialiseerd toezicht zijn. Het belangrijkste is dat er voor alle instanties die zich met inlichtingen bezighouden checks & balances komen die voorkomen dat het mis gaat.
De wetgever heeft hier een taak. Het is logisch dat een gemeente zicht wil hebben op mogelijke rellen, om maar iets te noemen. Maar hoe ver mogen ze daarbij gaan? Mogen ze open fora op het internet bekijken, zodat ze de politie tijdig kunnen inzetten? Dat valt te begrijpen. Maar mogen ze ook undercover in een Telegram-kanaaltje van vier relschoppers? Mag de gemeente speciale software inzetten om locatiegegevens te achterhalen? Dat zijn grenzen die de wetgever moet stellen, maar die laat dat nu na.’
Wat betekent het voor de rechtsstaat als wetgeving en toezicht tekortschieten in de regulering van de inlichtingenbehoefte van al die instanties?
‘Er is gebrek aan transparantie over de manier waarop overheidsorganisaties inlichtingen verzamelen’
‘Een essentieel onderdeel van de rechtsstaat is dat burgers worden beschermd tegen misbruik van overheidsmacht. Het gaat dus niet goed.
Er is gebrek aan transparantie over de manier waarop overheidsorganisaties inlichtingen verzamelen, door wie dat gebeurt, hoe gegevens worden verwerkt en gebruikt, en op welke grondslag. Dat kan in strijd komen met het recht op een eerlijk proces. Soms zal dat gerechtvaardigd zijn, maar als men vanuit de praktijk niet over inlichtingenactiviteiten naar buiten treedt en toezichthouders er niet over rapporteren, is een debat onmogelijk.’
Terwijl Oerlemans pleit voor beter toezicht op de inlichtingenactiviteiten van allerlei overheidsinstanties, behandelt de Tweede Kamer binnenkort een voorstel voor een tijdelijke wet die het toezicht op de AIVD en de MIVD ingrijpend zal veranderen.
Dat moet de inlichtingendiensten meer armslag geven in de strijd tegen statelijke actoren uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Onderdeel van het wetsvoorstel is dat de rechtmatigheidstoets van de inzet van bijzondere bevoegdheden – zoals hacken en het op grote schaal onderscheppen van data op internetkabels (bulkinterceptie) – niet langer vooraf plaatsvindt door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), maar tijdens en na de inzet daarvan door de CTIVD.
Waarom is deze wijziging in het toezicht nodig?
‘De diensten en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zeggen al jaren dat de dreiging van statelijke actoren toeneemt. Hacken en bulkinterceptie op de kabel zijn in dat verband belangrijke bevoegdheden voor de diensten, maar komen niet uit de verf. De onafhankelijke Commissie Jones-Bos, die in 2021 de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) evalueerde, en de Algemene Rekenkamer stelden vast dat de TIB daar debet aan was, door aanvullende voorwaarden te stellen aan de inzet van die bevoegdheden. Het wetsvoorstel pakt dat aan: de werkwijze van het toezicht wordt veranderd van een bindende beslissing vooraf naar bindend toezicht tijdens en achteraf. Dat doet recht aan de dynamische inzet van deze bevoegdheden in de praktijk.’

De afgelopen jaren hebben de diensten veel commentaar gehad op de TIB. Ze vonden die te streng, wat hun werk onmogelijk maakte. Maar in 2021 wees de TIB slechts 3 procent van de verzoeken van de AIVD af om bijzondere bevoegdheden in te zetten. Dat valt toch reuze mee?
‘Het gaat er niet alleen om of je als dienst door mag met je werk, maar ook onder welke voorwaarden. In de toets die de TIB doet, zit een aantal open normen, zoals proportionaliteit – staat de inzet van een bevoegdheid in verhouding tot de gevolgen ervan voor fundamentele burgerrechten, zoals privacy. Die normen worden nu door de TIB ingevuld met aanvullende voorwaarden: ‘Als je het zo en zo doet, dan mag het!’ Maar er is nooit een politieke discussie gevoerd of de TIB dat wel mag, of hoe ver zij daar in kan gaan. Intussen leidt dit soms tot uitgeklede toestemming, of tot micromanagement, wat de boel vertraagt. Dat heeft gevolgen voor de inlichtingenpositie van de diensten.’
TIB-lid Bert Hubert is het niet met het wetsvoorstel eens en stapte uit de TIB. Hij sprak van een afschaling van het toezicht en zei bij de NOS dat het voorstel een ‘Sleepwet 2.0’ is. Je reageerde fel op Twitter. Waarom?
‘Ik liet me een beetje gaan, maar ik vind de term ‘sleepwet’ echt verschrikkelijk. Dat is het niet en Bert weet dat. De diensten zijn niet op zoek naar data van alle Nederlanders, ze zoeken gegevens die nodig zijn voor hun taak. In de tijdelijke wet gaat het bovendien om een heel specifieke context.
Ik zie het niet als afschaling van toezicht, maar als een verschuiving, die bovendien beter past bij de hackbevoegdheid en bulkinterceptie. Vergeet niet dat de Algemene Rekenkamer en de Commissie Jones-Bos al concludeerden dat het vastlopen van de inzet van die bevoegdheden invloed heeft op het anticiperend vermogen van de diensten. Het wetsvoorstel probeert die blokkade vooraf weg te nemen, zodat zij hun werk beter kunnen doen. In ruil daarvoor komt er bindend toezicht tijdens en na de inzet van de hack- en interceptiebevoegdheid. Ik sta daar positief tegenover.’
Misschien willen de diensten niet alles van iedereen weten, maar in hetzelfde item bij de NOS suggereerde je oude baas Ronald Prins dat ook interceptie op zeekabels aan de landsgrenzen kan worden ingezet. Dan gaat het toch om gigantische hoeveelheden informatie?
‘Of ze op zeekabels zitten of niet kan ik niet zeggen. Maar kabelinterceptie is natuurlijk minder gericht dan een internettap en het kan inderdaad om gigantische hoeveelheden verkeer gaan. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. Maar dat gebeurt wel binnen de kaders van de taakuitvoering van de diensten. In dit geval: statelijke actoren met een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Ze hoeven niet te weten wat voor porno Henk uit Rotterdam ‘s avonds zit te kijken.’
En je vertrouwt erop dat niet langs die weg alle internetgegevens van een wijk of een stad in Nederland worden opgehaald?
‘Gezien de toelichting op de wet en de bedoeling daarvan gaat het niet om de internetgegevens van personen in een wijk of stad in Nederland, dus ja, daar vertrouw ik op. Het is vervolgens de taak van toezichthouders om dat te controleren en over hun bevindingen te rapporteren.’
De afgelopen jaren zijn de diensten op hun vingers getikt over de manier waarop ze bulkinterceptie toepasten terwijl ze onder verscherpt toezicht stonden. Ook weigerden ze de gegevens van miljoenen Nederlanders te verwijderen, hoewel ze daar opdracht toe hadden gekregen van de CTIVD. Is uw vertrouwen dan niet naïef?
‘Dat helpt niet, maar ik begrijp ook de dilemma’s van de diensten. Kijk, als data vernietigd moet worden, dan moet dat gebeuren. Maar dan is het weg – en het gaat wel ergens om, namelijk om gegevens waarvan de AIVD en de MIVD zeggen dat ze later van pas kunnen komen om de nationale veiligheid te beschermen.
De tijdelijke wet biedt de diensten goede oplossingen hoe met bulkdatasets om te gaan en hoe dat kan worden gecontroleerd. Maar het is ook tijd dat de discussie wordt gevoerd hoe wij als maatschappij willen dat overheidsinstellingen inlichtingen verzamelen, en hoe die data wordt verwerkt en bewaard. Daar bestaat nu te veel onduidelijkheid over, en er is onvoldoende toezicht op.’
54 Bijdragen
Roland Horvath 7
Er wordt reeds tientallen jaren gewaarschuwd voor het 'koppelen' van gegevens verzamelingen. Een redelijke interpretatie geven aan tal van gegevens is vaak niet eens mogelijk voor de gebruikers van de informatie. Als men niet op de hoogte is van een gebied is, dan is een redelijk gebruik van de gegevens ervan onmogelijk. Dan verworden die gegevens tot willekeurige verhalen.
Een goed voorbeeld is het oorlogsgestook van iedere partij dat wel uitgaat van gegevens, bijvoorbeeld de namen van de personen die de leiding hebben, die dan overgoten worden met allerlei drek.
- Dus mag uitsluitend dat wat nog evident, bruikbaar en verstaanbaar is voor een overheidsdienst verzameld worden. Zo niet verworden de bergen gegevens tot pulp, waarmee iedere burger kan lastig gevallen worden. De democratie verwordt dan tot een dictatuur, tot een hel op aarde.
- Hoe zit het met de controle door de burgers van de gegevens die over hen verzameld werden.
- Wordt er werk gemaakt van een maatschappij waar iedereen iedereen bespioneert en verklikt. In welke vorm worden eventueel zulke burger participaties gegoten.
John Janssen 4
Roland HorvathRoland Horvath 7
John JanssenOnderhandelingen en een wapenstilstand. Of de VS menen wat ze openlijk verkondigen is twijfelachtig. Toen Zelensky pas president was, heeft hij met RU onderhandeld o.a. over de Krim. Een optie waarover niet kan onderhandeld worden. RU heeft daar de zwarte zee vloot. In de enige ijsvrije haven. Dat was dus een mislukking. Zelensky was nog onervaren, maar hij is niet dom. Waren de VS zijn adviseurs, in elk geval. Sedert de zogenaamde Maidan revolutie in 2014, een staatsgreep georganiseerd door de VS met 5 miljard dollar volgens een VS onderminister Victoria Nuland, hebben de VS UA in een wurggreep via honderden zo niet duizenden agenten.
Onderhandelingen met voor RU totaal onaanvaardbare eisen zou voor Joe Biden wellicht ideaal zijn. Hij is uitgeput door het ambt, hij is dit jaar 80 jaar oud. Hij is dus de ideale speelbal van het militair industrieel complex. De verkiezingen op 8 november zijn dan voorbij. Als de Democraten winst boeken en een meerderheid behouden, zullen de VS de oorlog in UA door mislukte onderhandelingen, zogenaamd door de schuld van RU, verder zetten. In dat geval verliezen de democraten alles in 2024: De presidentsverkiezingen en de meerderheid in het congres. De VS democraten hebben het talent om nodeloos de verkiezingen te verliezen. Biden heeft zijn hand overspeeld, veel VS burgers worden o.a. door de inflatie armer. Ze zijn de geld verspilling via oorlogen beu. Na de Vietnam oorlog hadden ze al geen respect meer voor VS soldaten en nu wordt de armoede nog erger. Joe Biden was altijd een havik en hij is niet van de slimste of van de sluwste. Franklin Delano Roosevelt, VS president 1933-1945, was dat wel en hij heeft dat gebruikt ten goede en ten kwade.
Als de democraten dinsdag e.k. verliezen, is de kans op vrede in UA groter.
John Janssen 4
Roland HorvathDe komende verkiezingen zijn inderdaad cruciaal voor Biden en zijn administratie. Dat de 'hoofdman' enigszins zwak toont is niets nieuws, als hij zich maar gesteund voelt door zijn 'chiefs in command'. Dat team straalt in ieder geval een kennis van zaken uit, en houdt zich verre van de borstklopperij waar Trump en Co. zich van bediende.
Tja, Vietnam, nog altijd een zwarte bladzij in de war history van de VS. En een bevolking die realiseerde dat men decennia lang van JFK naar LBJ en door Tricky Dick voorgelogen was over de 'progres of war'. Je zou denken dat een Westmoreland toch minimaal iets had opgestoken op West Point van een Dieppe en de Somme, maar nee hoor gewoon weer een Hamburger Hill ter meerdere glorie.
Zou FDR iets hebben geweten van een mogelijke attack op Pearl?
Stalin ging ook altijd liever in overleg met WRC, die makkelijker te manipuleren was. FDR gaf toe aan een spilt up van Berlijn alleen maar omdat 'de ziekte' hem te zwaar had vermoeid.
History, off topic maar soms toch actueel!
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathDit is op eerste gezicht pulp. Maar pulp die geduldig ligt te wachten tot er een tag aangehangen wordt en van deze losse stukjes een bruikbaar verhaal puzzelt. Jouw verhaal.
Er is genoeg reden tot zorg. Een interessant onderzoek van het CBS naar aanleiding van de toeslagenaffaire liet een 'statistisch bewezen gigantische hoeveelheid structureel institutioneel racisme' zien. Dus wie en welke puzzel er gelegd wordt doet er toe.
Draadje Twitter van Casper Albers:
https://twitter.com/CaAl/status/1587446593866833920?t=6DIJmMIwrBN-34viPe9cjw&s=19
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/aanvullende-statistische-diensten/2022/jeugdbescherming-en-de-toeslagenaffaire
Waarom is dit relevant? Omdat het overeengekomt met wat (vaak populistische) roeptoeters beweren over onze samenleving. En dat dit verhaal niet blijkt te kloppen:
“Er is geen ‘multicultureel drama’, het gaat met de integratie juist steeds beter”
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/er-is-geen-multicultureel-drama-het-gaat-met-de-integratie-juist-steeds-beter
Een sociaal krediet systeem op onderbuikgevoelens. In Nederland moeten we vooral waken voor dat de surveillancestaat ons niet overkomt.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersDat verhaal van Casper Albers bevat een ernstige vooringenomen fout.
- Het onderzoek ging er om of de mensen met toeslagen met die reden bij jeugdzorg in problemen kwamen
Daarvoor is de benodigde data verzameld. Met die vraag is de populistische veronderstelling van een verband statistisch ontkracht. Individuele gevallen en p waardes zijn vertroebelend.
- Diezelfde data is gebruikt als uitspraak dat jeugdzorg racistisch zou handelen. Helaas is het onderzoek en de gebruikte gegevens helemaal niet geschikt voor die uitspraak. Het had beter achterwege gelaten kunnen worden.
Vrij ernstig, de eerder gemaakte populistische fout is gewoon herhaald. De onderbuikgevoelens spelen op.
Wil je daar werkelijk iets over zeggen met jeugdzorg dan moet je een nieuw (kostbaar) onderzoek opstarten.
Nu geef je aan: "Er is geen ‘multicultureel drama’, het gaat met de integratie juist steeds beter”
Het wordt onduidelijk waar deze vandaan komt:
"Een sociaal krediet systeem op onderbuikgevoelens. In Nederland moeten we vooral waken voor dat de surveillancestaat ons niet overkomt."
Er wordt gewezen naar extreem rechts, de onderbouwing draait echter naar het gevaar uit links
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanhttps://www.ftm.nl/artikelen/clearview-gebruikt-de-overheid-gezichtsherkenningssoftware?share=XWuu4Wi%2Fg6Lqp9CyWsb4fJ4SwHX9%2BsYrJmfKMEK4v4dd3h%2Fq1EDqwN21qc1gQQ%3D%3D
https://www.csis.org/blogs/technology-policy-blog/how-accurate-are-facial-recognition-systems-%E2%80%93-and-why-does-it-matter
https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html
Als de cijfers niet kloppen dan is dat inderdaad zorgelijk. Toch is het opmerkelijk dat deze door Peter Hein van Mulligen worden onderstreept door het retweeten. Waarom zou de conclusie vergeleken met een vergelijkingsgroep niet kloppen?
'Er wordt gewezen naar extreem rechts, de onderbouwing draait echter naar het gevaar uit links'.
Hier ben ik het met je eens. De onderbuik wordt bedient door extreem rechts maar beleid wordt breder gedragen/vorm gegeven.
Wat mij interesseert is dat een bulk data wel degelijk betekenis kan krijgen door die te koppelen of te filteren en dat de keuzes die daarbij gemaakt worden betekenis toevoegt. Ook zal proportionaliteit door vooringenomenheid een probleem kunnen worden. Je kunt je daarbij afvragen of de schade van de Bulgarenfraude opweegt tegen de schade die het direct of indirect hieruit volgende beleid is voortgekomen.
Net als bij etnisch-profileren ons gevoel van stereotypen in de weg kan zitten: het is een menselijk gegeven waar niet altijd rekening mee wordt gehouden.
https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2021/bulgarenfraude.html
www.politieacademie.nl/kennisenonderzoek/kennis/mediatheek/pdf/89936.pdf
Lia 4
Vincent HuijbersPrecies!
j.a. karman 5
Vincent HuijbersAls we de toeslagenaffaire nemen.
Het idee van voorschotten participatie zelfredzaamheid was en is: politieke dromerij. De politiek nam aan dat de uitvoering perfect mogijk was alleen niet bij de chaos van het uwv. Kortom alle ellende was gewoon te verwachten.
De bulgarenfraude was maar 1 van de heen en weer zwiepers van dat politieke falen. Dat is met wat geld uitdelen niet op te lossen, integendeel.
Beeldherkenning is doorgebroken met de kat herkennen vanaf een plaatje.
De vraag was enkel of het een kat betrof ja/nee. Daarmee kan je niet elke kat als individu herkennen (met foutmarge).
Je kan ook handtekeningen gaan herkennen, stel eens de vraag naar doel en foutmarges. De artikelen die je aanhaalt kenmerken zich door dat niet te doen.
Wat overblijft zijn onderbuikverhalen opgehangen aan dat iets mogelijk zou kunnen zijn.
Dd vooringenomenheid zit helaas zwaar bij mensen ingebakken. Je ziet het bij toeslagen met aannamens van racisme die bij nader onderzoek niet blijken te kloppen. Sterotypen zitten overal ook bij degensn die beweren er tegen te zijn.
Zeggen dat er geen oververtegenwoordiging van bepaalde groepen mag zijn is ook een etnische profilering.
Scheve verdelingen en onvermoede verbanden (simpson effect) zijn als correlatie geen bewijs van een gekozen gewenste oorzaak.
Een goede vergelijkingsgroep is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om de valkuil van cherrypicking te voorkomen moet doel aanpak metodiek vooraf bepaald worden.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanWat betreft de analyse van beelden is het inderdaad van belang om vast te stellen wat je wilt zien. Ook daar zit het probleem van vooringenomenheid en fouten. Die fouten worden voor lief genomen en zijn daarom niet onschuldig.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersMet die encryptie telefoons zie dat er gepoogd is het om te draaien.
De sleutels bleken te herleiden te zijn, dat was als mogelijkheid eerder uitgesloten. Met privacy en technische stropop verhalen is getracht het teruglezen van versleutelde berichten onwettelijk te verklaren.
Met de toeslagenaffaire zijnvde signalen vanaf dag 1 door politici genegeerd.
Er ieeft een ideaal van terugtrekkende overheid participatie zelfredzaamheid opgebouwd van voor de jaren 80.
Fouten bij automatisering zijn een factor om mee te nemen bij invoering.
- Het verwachten van perfectie is niet onschuldig.
- Het niet accpteren dat niet perfect is is niet onschuldig.
Er zijn meer fouten dan die ene met alle aandacht. Dat is inherent aan keuzes en beslissingen met keuzes. Beeldherkenning op zich zoals bij anpr is betroubaarder dan andere mogelijke fouten.
De bias en vooroordelen zit eerder in de mens. Dat is helaas minder onschuldig dan je voor mogelijk houdt.
Lia 4
j.a. karmanDestijds zag ik ook een uitgebreidere reportage (Engelstalig, kan ik zo snel niet terugvinden) waarin te zien was hoe al die data in centrale meldkamers bijgehouden. Best griezelig! De tijd heeft sindsdien niet stilgestaan, en technisch en omdat wij sindsdien nog meer fijne Chinese infra (want uitstekende prijs-kwaliteit verhouding!) hebben binnengehaald. Hoever is de rode loper al uitgerold?
Vincent Huijbers 9
LiaDaarnaast is het mogelijk om met algoritmes beelden te verscherpen maar ook vanuit één hoek andere hoeken te genereren. Dit is nog wel foutgevoelig maar ik ben benieuwd wat deze techniek kan als het algoritme 'gevoed' wordt met foto's die mogelijk van die persoon zijn en verkregen zijn uit social media of data van het web.
Ter lering en vermaak een hele leuke website van mensen die niet bestaan die met soortgelijke technieken tot stand komen:
https://thispersondoesnotexist.com/
(Refresh de pagina voor steeds weer een nieuw persoon)
j.a. karman 5
Vincent HuijbersLia 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Liahttps://www.napoleon.org/en/history-of-the-two-empires/images/an-artists-impression-of-napoleon-produced-by-artificial-intelligence-may-2020/
Vandaar mijn opmerking over wat er zou gebeuren wanneer beelden gecombineerd worden om van te leren.
Lia 4
Vincent HuijbersNog tien jaar of zo en ze kunnen hetzelfde met video’s…
j.a. karman 5
LiaDaar is niets griezeligs aan. Een pasr foutjes zal niet eens opvemerkt worden.Het wordt humoristisch als het aantal fouten zo groot is dat het album absurd is. Je aanname van alles van iedereen met tags bijhouden is vreemd. De complexiteit en verwerbaarheid neemt namelijk snel drastisch af.
Wat griezelig is is dat gezondheidszorg voor de nederlandse bevolking afhankelijk is van buitenlandse gegevens omdat hier niets mag wegens privacy. Aandoeningen en hun voorkomen verschillen wereldwijd voor locatie en afkomst.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanj.a. karman 5
Vincent HuijbersMet verzekeraars kom je met heel iets anders. Dat is de geldgedreven benadering waarbin selectieve groepen makkelijk toegan tot geld krijgen en anderen vooral zo min mogelijk.
Het zijn meerdere andere doelen welke door vermenging door elkaar gehaald worden.
Josephine Tusveld 1
Roland Horvathps heer Horvath, heeft u het onlangs gepubliceerde boek (Vol. I): "One Nation Under Blackmail" // Aut.: Whitney Webb, ook besteld? Zal u vermoedelijk interesseren.
Roland Horvath 7
Josephine TusveldOnder andere bij de Maffia.
Toen de geallieerden in 1944 Sicilië wilden innemen, werkten ze nauw samen met de Maffia, van welke variant ervan dan ook.
John Janssen 4
Die hoeft niet te toetsen op de juiste wetgeving, die staat daar boven!?
Elke overheidsdienst dient te opereren binnen van tevoren overdachte en aangegeven kaders. Wil men daar buiten, management of change, en eventuele gerechtvaardigde aanpassingen van de heersende kaders.
j.a. karman 5
John JanssenHet betekent dat op nieuwe ontwikkelingen vanuit misdaad en criminaliteit ook de handhaving e inlichtingen nieuwe ontwikkelingen zal moeten doorvoeren. Nieuwe is grijs gebied niet wettelijk en procedureel strikt omschreven. Het zijn keuzes uit meerdere kwaden.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanStroomstootwapen op basis van oneigenlijke argumenten ingevoerd
https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2020/stroomstootwapen-nieuws.html
Vandaar mijn opmerking dat in Nederland de surveillancestaat ons overkomt.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersEr wordt hard aan anarchie gewerkt
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanHet stroomstootwapen is een voorbeeld waarbij een geweldmiddel door het verdraaien van feiten tot het arsenaal van de politie is gaan behoren. Ondanks feiten die het tegenovergestelde vertellen. Het is interessant om de documentaire te bekijken waarbij dit de hoofdrolspelers wordt voorgelegd.
Het geweldsmonopolie komt met verantwoordelijkheid en ik vind dat die in deze gevallen niet wordt genomen. Ook dit artikel heeft die stekking.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanWat veranderd is is onze reactie. Vandaar dat voorzichtigheid bij repressie nodig is. Gezag ontstaat door vertouwen.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersDe weimar republiek werd op die manier gestopt. Kerensky met een doema volksvertegenwoordiging werd door een andere machtsgreep vervangen.
De termen vrijheid en privacy zijn absurd met dat soort bewuste manipulaties.
Het goedpraten van dat maniplatieve als verzet, omdat het bij de verheid niet perfect is, mist het achterliggende probleem
Zorg en Veiligheid 1
j.a. karmanj.a. karman 5
Zorg en VeiligheidSociale verantwoordelijkheid en algemeen belang met dat gedoe ten gronde richten is nu net pas echt privacy schendend.
Jelko Dijkman 2
De reactie van de regering op het schandaal was om die praktijk te legaliseren: https://www.thefocus.news/opinion/spy-cops-bill-explained/
Ik vraag me af in hoeverre de politie dat in Nederland ook doet.
j.a. karman 5
Jelko Dijkmanhans van rheenen 7
Er werd in een Zaanse wijk geschoten ...
en er zijn beelden van de (vermoedelijke) dader, maar die zóu(?) minderjarig kunnen zijn, dus wordt het gezicht voor de openbaarheid onherkenbaar gemaakt (zie foto).
Morgen schiet hij misschien wèl raak en vallen er doden of gewonden.
Je zult maar rechercheur zijn en aan het einde van de rit door wetgeving aan handen en voeten gebonden zijn. Overigens (b)lijkt de gezichtsherkenning in dit geval dus NIET te werken.
https://www.deorkaan.nl/dader-schietpartij-amrum-in-beeld/
j.a. karman 5
hans van rheenenDe verhalen van succes gaan over al bekende gezichten met naam waarbij een persoon in een menigte gezocht word. Dat gaat beter als voorselectie via automatische processen dan met willekeur via agenten rond te lopen.
Met een auto verplaatst een mens zich ook sneller dan als hij alleen zou mogen lopen.
Ik zeg voorselectie omdat de werkelijke controle alsnog moet plaatsvinden. We draaien denk ik wel door omdat technische hulpmiddelen als onbegrijpelijke algoritmes en privacy schendend neergezet worden.
hans van rheenen 7
j.a. karmanVoorbeelden uit China: https://www.businessinsider.nl/china-gezichtsherkenning-burgers-camera/
John Janssen 4
hans van rheenenhans van rheenen 7
John JanssenJohn Janssen 4
hans van rheenenDus als je match maakt met foto uit bestand, algoritme zoekt op x honderd punten, dan automatisch bingo.
hans van rheenen 7
John JanssenDe vermoedelijke schutter hier op het Zaanse station (zie link) heeft voor de rechercheurs wèl duidelijk een gezicht, maar vinden er geen naam bij. Blurren verhindert tevens een openbare opsporing.
M.a.w. de gezichtsherkenning werkt (nog) niet, òf hij is in Nederland niet geregistreerd ...
Dat trekt alleen maar nog meer criminelen van achter onze grens aan toch en hoeveel verhinderde asielzoekers komen daar nog eens bij??
John Janssen 4
hans van rheenenAan dat laatste, de verhinderde asielzoekers, gaat Wopke nu wat doen. Volledig uit oogpunt van het Christelijke van het CDA. Populisme blijkt toch enigszins te werken.
hans van rheenen 7
Onlangs heb ik mijn gegevens bij de gemeente opgevraagd zoals geregistreerd en bijgehouden in de Basisregistratie Personen (BRP). Een mogelijkheid voor de burger om een soort van controle uit te oefenen.
1 - Er zijn nogal wat organisaties die mijn gegevens legaal kunnen opvragen
2 - Er zijn nogal wat aanvragen gedaan en kunnen die ook dóórgestuurd worden?
3 - De uitdraai was overigens (in mijn gemeente) zonder leges verbonden
VRAAG: Is er reden of zijn er aanwijzingen dáárvoor, dat ik niet op de gegeven informatie kan vertrouwen? Dat de uitdraai in-compleet is? De registratie gemanipuleerd kan worden?
j.a. karman 5
hans van rheenenAndere overheidsinstanties en via wetgeving andere organisaties zijn wettelijk verplicht de BRP te raadplegen.
Het aantal bewoners en de naw met relatie gegevens is het deel van de gemeente.
Waarom zou dat niet compleet zijn?
Aan de gemeente gaan vragen wat andere instanties met gegevens over jou doen is niet iets waar je bij de gemeente moet zijn. Weet je zeker dat je van iedereen waar dan uit wenst te weten of die iets over je weet?
Dat wordt zeer snel disproportioneel en onmogelijk wegens het schenden van rechten van anderen
hans van rheenen 7
j.a. karmanmijn onderzoek via het BRP was een aanbeveling van de FTM-onderzoeksjournalist Sebastiaan Brommersma:
Opgeleid als advocaat intellectueel eigendom. Schrijft voor FTM over de rol van digitale technologie in de wereld. Van de invloed van big tech en big data op je dag, via de gevolgen van algoritmes en AI voor je rechten, naar de ins and outs van cybercrime en -security.
M.i. dus een kenner en vakman! Er waren overigens erg véél mutaties van het RIVM.
Sebastiaan Brommersma 2
hans van rheenenhans van rheenen 7
Sebastiaan BrommersmaWat mij als eerste opviel was de toch grote groep die legaal toegang heeft.
Onduidelijk wie er waarom actief was en of de gevonden gegevens niet via een gemachtigde ongemerkt naar elders doorgestuurd kunnen worden.
Opvallend:
- De gemeente waar mijn echtgenote werd gecremeerd, niet de woongemeente, staat erbij
- Meertens Instituut, Universiteit te Utrecht m.b..t onderzoek naar ... voornamen ... ??
- Politie en Kon. Marechaussee: slechts3x, maar daarvoor vaker het RDW
- Het RIVM spant de kroon: 39x navraag van geboorte en geslacht
- De Belastingdienst en de Notarissen zijn het allergierigst qua het aantal vragen (X) per keer
Bedankt voor de hulp, ècht vertrouwen schept het uitgebreid opgezette systeem desondanks niet en het lijkt alleen nationaal gebruikt te (kunnen) worden, alhoewel ik 25 jaar buiten Nederland heb gewerkt en gewoond.
PS. Citaat van Marie Curie die vandaag 155 jaar zou zijn geworden:
"Je hoeft nergens bang voor te zijn in het leven, maar je moet wèl alles kunnen begrijpen".
j.a. karman 5
--> niet adequate wetgeving zou uitgewerkt moeten worden.
Nu is het een bij voorbaat schuldig verklaring met een vooringenomen standpunt
"Terwijl cybercriminelen professionaliseren en de dreiging van statelijke actoren toeneemt, bieden technologische ontwikkelingen steeds meer mogelijkheden om dit te bestrijden. " Dit is een aanname waarbij we aan nieuwsberichten te zien dat de werkelijkheid andersom. Door de overdreven aandacht met zaken dat de overheid bij voorbaat schuldig verklaard wordt, wordt de hele bestrijding onmogelijk gemaakt.
Een Taghi die bijna vrijelijk in een zwaar bewaakte isolatie naar buiten kan communiceren is nog maar het topje van die ijsberg.
Met de verwijzing naar Rotterdam komt er een rare wending. Het is een grijs gebied en daarom zou de overheid niet mogen en de criminaliteit niet bestreden mogen worden. "‘Een essentieel onderdeel van de rechtsstaat is dat burgers worden beschermd tegen misbruik van overheidsmacht. Het gaat dus niet goed. "
Daar gaat het helemaal mis. De burger wordt vanuit veel kanten bedreigd (misdaad criminaliteit) de rechtstaat ofwel overheid is er juist voor de bescherming.
"TIB daar debet aan was, door aanvullende voorwaarden te stellen aan de inzet van die bevoegdheden. " Oeie oei dat is een signaal, het geeft een vermoeden aan dat de privacy activisten veel te ongenuanceerd en met verkeerde invloed bezig zijn geweest. Ik kan me daarbij wel wat voorstellen.
---> Waarom is dat niet verder uitgewerkt?
‘Ik vind van wel. Formeel houdt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toezicht op de verwerking van persoonsgegevens door overheidsinstellingen"
Dat zou de AP boven de wetgevende macht plaatsten, dat klopt niet.
Kortom een artikel waar zeer veel op aan te merken valt.
Een FvD promotie en privacy activisme verwacht ik niet van FTM
Sebastiaan Brommersma 2
j.a. karmanj.a. karman 5
Sebastiaan BrommersmaJe hebt niet een diagram met wie is wie en onderlinge verhoudingen gemaakt.
Het is snel in de richting van politiek en activisme gegaan. Je stellingname toont die vooringenomenheid.
Dat is jammer want uit de verschillende frases die ik zie had je er zoveel meer mee kunnen doen.
De richting had meer genuanceerd kunnen zijn met de afwegingen in keuzes en A vs B fouten met hun afwegingen.
John Janssen 4
j.a. karmanSebastiaan Brommersma 2
John JanssenTot die tijd kunnen we punten van kritiek altijd bespreken. Voor zo'n gesprek is het wel raadzaam het stuk goed te lezen - dat kan veel vragen namelijk al wegnemen.
vwb wetgeving. Geeft Oerlemans o.a. het voorbeeld van gemeenten die informatie verzamelen over wat er in hun gemeente gebeurt. Daar is behoefte aan, maar het is niet geregeld hoe ver men daar bij mag gaan. Dat is een hiaat in de wetgeving. Datzelfde geldt voor de politie en bijvoorbeeld de NCTV. Als wij willen dat deze partijen inlichtingen verzamelen, moeten we dat vastleggen in wet- en regelgeving. Dat is hoe een rechtsstaat werkt. Niet alleen voor burgers is dat handig, maar voor de instanties zelf ook. Die weten dan namelijk wat ze wel en niet mogen.
Vwb de technische mogelijkheden - voor ik begrijp wat daar wordt bedoeld - technologische ontwikkeling brengt dreiging met zich (bv. ransomware, spionage), maar ook mogelijkheden. Denk aan hacks, kabelinterceptie en (in het geval van taghi) het veronderstelde gebruik van (discutabele) hacksoftware om zijn telefoon te kraken. Dat laatste speelde een cruciale rol bij zijn arrestatie en vervolging. Technologische ontwikkeling kan opsporing- en inlichtingendiensten dus helpen. Nog los van alle informatie die online terug te vinden is.
Vwb Rotterdam. In een goed functionerende rechtsstaat worden burgers inderdaad beschermd tegen overheidsmisbruik.
Vwb Tib, is het mij niet duidelijk waar deze interpretatie vandaan komt.
Vwb de AP, het idee van toezichthouders is dat ze toezicht houden. De AP heeft de taak dat ook bij overheidsinstanties te doen.
Het commentaar over FvD promotie laat ik voor eigen rekening.
j.a. karman 5
Sebastiaan BrommersmaDe wetgeving heeft als doel technologieneutraal te zijn om nog onbekende foute mogelijkheden wel aan te kunnen pakken.
Het is die rare absoluutheid van volledige zekerheid eisen waar je faalt en de fvd verwijzing aa te danken hebt.
En nee de AP is aangeezen om boven de wetgever te gaan staan. Dat idee vanuit activisten is niet goed.
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Cor Broeders 4