Deze vrouw bepaalt uw toekomst

De nieuwe FED-topvrouw Janet Yellen is een Ben Bernanke zonder baard. Geen monetaire verrassingen dus de komend tijd. Desondanks verwacht belegger Jan Dwarshuis dat president Obama en de FED binnenkort een konijn uit hun hoge hoed zullen toveren om Amerika uit zijn financiële impasse te slepen.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – In mijn laatste column heb ik u bewust en slechts alleen gewezen op de toegenomen niet meetbare onzekerheid onder beleggers en andere onderdanen. De afgelopen week is een aardig voorbeeld van wat onzekerheid met beleidsmakers en beleggers kan doen. President Obama en de hardliners bij de republikeinen spelen met een steeds luider tikkende financiële tijdbom, terwijl iedereen de uitkomst al schijnt te weten. Volgens Obama heeft de VS altijd aan haar verplichtingen kunnen voldoen en zal dat ook altijd blijven doen.   Ik weet vrijwel zeker dat deze stelling geen stand zal houden de komende duizend jaar. Ik blijf van mening dat het Lehman Brothers-debacle een bewuste keuze was om de verzwakte positie van de VS te verstevigen en die van Europa en China tegelijkertijd te verzwakken. Dat plan is door de Amerikanen met militaire precisie uitgevoerd, ook al zullen onze vrienden in Washington D.C. dat natuurlijk nooit toegeven.  

De FED is van de banken

Een zéér belangrijke schakel binnen het geheel is de voorzitter van de FED, het stelsel van centrale banken van de VS. Interessant is dat één van de belangrijkste doelstelling van de FED is om een financiële chaos te voorkomen. Verder wekt de naam FED – Federal Reserve – de suggestie dat ze eigendom is van de staat, maar dat is een misvatting. De FED is privaat eigendom van alle deelnemende banken in de VS. En of u er nu gecharmeerd van bent of niet, het opgelegde beleid van de FED raakt ook uw financiële huishoudboekje in Stadskanaal midscheeps. Uitgerekend in het huidige Amerikaanse financiële vacuüm – of impasse zo u wilt – heeft Obama Janet Yellen voorgedragen om Ben Bernanke op te volgen als voorzitter van de FED. Het hing al langer in de lucht, maar toch is het van belang dat u weet wie Janet Yellen eigenlijk is. Yellen is superslim en kan gezien worden als de vrouwelijke kloon van Ben Bernanke. De reactie van de financiële markten was al eerder opgetogen na het afhaken van Larry Summers.   Net als Bernanke wil Yellen op haar eigen wijze invulling geven aan haar beleid en dat ook actief communiceren met de markt. Haar voorspellend vermogen is indrukwekkend te noemen. Ze is van mening dat strenger toezicht goed is en is absoluut geen aanhanger van het fenomeen ‘too big to fail’. Werkgelegenheid staat bij haar hoger op de agenda dan het beteugelen van inflatie. Daarom is ze ook een aanhanger van het extreem ruime geldbeleid (QE) van haar voorganger. Hogere aandelen- en huizenprijzen, aangewakkerd door QE, ziet ze niet als een probleem. Ze is democraat en volgens velen geknipt voor de job. Verder wordt Yellen de eerste vrouwelijke FED president, wat in een wereld vol testosteron tot aardige confrontaties kan leiden.  

Joker

Ook ik denk dat de VS uiteindelijk uit de impasse zal komen, omdat Obama en de FED nog een paar jokers achter de hand hebben. Ik verwijs bijvoorbeeld naar de oplossing die de rentestrategen van de UBS – Mike Schumacher en Boris Rjavinski – aandragen middels de uitgifte van zogenaamde “Super Premium Treasuries”. Maar ook de discussie over de inzet van het zogenaamde 14e Amendment laait weer op.   Zelf houd ik rekening met een viertal scenario’s waarbij de meest voor de hand liggende een stevige neerwaartse koersreactie op de mondiale beurzen zal zijn. De laatste dagen wordt hier steeds meer zichtbaar van. Maar op het laatste moment zullen de rijen in de VS toch gesloten worden.   Rest mij u een goed weekend te wensen.
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.