Japan volledig zonder kernenergie

2 Connecties

Onderwerpen

Japan Kerncentrale

De bevolking van Japan viert feest want de laatste kerncentrale wordt vandaag uitgezet.

Stap voor stap schakelt Hokkaido Electric Power Company vandaag de laatst werkende kernreactor in Japan uit. Op zondag krijgt de centrale uiteindelijk zijn ‘cold shutdown.’ Vanaf dat moment wordt er in het Aziatische land geen enkele ampère stroom meer opgewekt uit kernenergie. De laatste keer dat Japan het volledig zonder kernenergie deed, was 42 jaar geleden.

De uitschakeling van de reactor is onderdeel van een inspectie. Sinds de kernramp afgelopen maart 2011 hebben de Japanners voorlopig besloten om kerncentrales na sluiting niet meer opnieuw te activeren.

Het land van Japan werd vorig jaar overspoeld door een Tsunami. De kerncentrales in Fukushima waren niet opgewassen tegen de vloedgolven waardoor de koeling uitviel. Vanwege de hitte ontstonden er explosies. Fukushima werd geëvacueerd en het gebied was vervuild met radioactiviteit.

Sinds de kernramp zijn Japanners bezorgd over de veiligheid van kernenergie. In het land zijn al veel demonstraties geweest tegen de gevaarlijke opwekking hiervan. In Tokio is de stillegging van de laatste nog werkende kernreactor vandaag door duizenden mensen gevierd. De demonstranten droegen vlaggen in de vorm van vissen die het symbool zijn geworden voor de anti-kernenergiebeweging in Japan.

Tijdens de optocht sprak de socialistische oppositieleider Mizuho Fukushima (toevallige achternaam): "We have to take action now so that Fukushima should be the last nuclear accident not only in Japan but all over the world." De organisator van de demonstratie zei: "It's a symbolic day today. Now we can prove that we will be able to live without nuclear power."

Men verwacht dat Japan in de zomer met elektriciteitstekorten komt te zitten omdat alle kerncentrales zijn uitgeschakeld. De overheid adviseert huishoudens en ondernemers om zeer zuinig om te gaan met elektriciteit.

R